Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Léptetőmotorok (vezérlése)
Lapozás: OK   111 / 164
(#) remiasa válasza GmS hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Üdv

Ez nem volna jó?
(#) remiasa válasza remiasa hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Elnézés de a képet valamiért nem tudom feltenni, jpeg és gfi-t is probáltam de nem sikerüt.
(#) kaqkk válasza remiasa hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Nem túl nagy a kép ? 2 Megát enged fel maximum a szerver...
(#) remiasa hozzászólása Okt 21, 2014 /

Csak 23kb a gfi, a baj az hogy a hozzászolás menü nem töltődik be rendesen nálam valamiért.
(#) Stynson válasza source2 hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Szia, ha én csak monoton forgatni akarom a léptető motort, akkor elég ha a step lábra kötök egy négyszögjel generátort?
(#) Doncso válasza lac- hozzászólására (») Okt 22, 2014 /

Szia. Nem akarlak idegelni a 297-essel, de nekem egy próbanyákon összeütve is jól üzemel. Igaz nagy terhelést nem kell nyomatni neki. Nagyobb frekin már hallhatóan néha kihagy, mégnagyobb frekin csak sipol. De normál tartományban szépen működik. Bővebben: Link
(#) lac- válasza Doncso hozzászólására (») Okt 25, 2014 /

Igen, elhiszem, hogy megy, nálam én rontottam el a dolgot, ugyanis a motor tekercsein lévő diódákat a vezérlő elektronika tápjára kötöttem, és ez ugye nem meglepő, hogy mocskosul összeszórta az egész vezérlést... utána kipróbáltam jól bekötve is, és ahogy mondod, megfelelően megy, legalábbis nagyjából, mert nálam ha az áramkorlátot bekapcsolta (chopper) akkor is volt lépésvesztés. De tökéletesen meg vagyok elégedve a kapcsolóüzemű áramgenerátoros megoldással, holott a nyák így igen nagy lett, de kiválóan működik. Már a vezérlést is megírtam, ha meglesz hozzá a mechanika, én is linkelek majd videót a tekercselőgépes topicba, de azért köszi az infót, remélem menni fog a géped!
(#) Doncso válasza lac- hozzászólására (») Okt 26, 2014 /

Alakulgat alakulgat. De azért még van sok munka, forrasztgatás, számolás miegyéb.
(#) Doncso hozzászólása Okt 26, 2014 /

Urak, egy kérdés. Adott EZ az L298-as H hid. Az lenne a gondom vele, hogy ha nagyon lassan léptetek vele egy steppert, akkor nagyon melegszik a borda. A gép amit épitek egy tekercselő lesz igy lassú lépésekre lenne szükségem, de nagy tartóerőre nem, és óriási nyomatékra sem mert ez csak egy 8-as menetet teker ami a szálat mozgatja. Hogy tudnám csökkenteni a H-hid bordájának melegedését? Cserélni nem akarom nagyra, nem szeretném megbontani. Van erre más megoldás? A léptető motor 24v-os de én csak 12v-ról járatom, gondoltam majd igy nem melegszik, de nem jött be.
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
(#) dderwin hozzászólása Nov 8, 2014 /

Tiszteletem a fórum tagognak
Érdekelne hogy léptetőmotrot hogyan tudok használni gravirozó fejnek milyen vezérlő szükséges hozzá (esetleg kapcsolási rajz ) .Konkrét erről lenne szó Bővebben: Link

köszönöm
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2014
(#) dave77 válasza Doncso hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Szia Doni,

sajnos a kérdésedre nem tudok válaszolni, de a TOSHIBA TB6560AHQ nálam hasonló feladatra épp hogy csak langyos, azon be lehet állítani, hogy a lépés után mennyire ejtse vissza a tartó áramot.
(#) dave77 hozzászólása Nov 10, 2014 /

Nekem is lenne egy kérédsem,

tudnátok olyan egyszerű, lehetőleg cél IC-s kapcsolást ajánlani, ami egy sima DC motort, amire enkóder tennék, STEP/DIR módban vezérelne? Úgy mint pl. az L298 egy léptetőmotort?
(#) Doncso válasza dave77 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Szia Dave. Legközelebb olyam vezérlöt fogok használni, de amikor megrendeltem. 298-ast, még nem tudtam hogy létezik jobb is. Végül megoldottam a dolgot. Egyrészt másik motort használok, ami 200 lépéses nem 48 igy valamelyest gyorsabban mozog ezáltal kevesebbet áll a borda langyosabb, illetve kapott egy komolyabb bordát. Igy már nincs vele probléma.

Egy H hid ezt megoldaná nem?

Ezt hogy érted? Én olyan vezérlőre gondoltam, amire rákötök egy DC motort, a DC motor tengelyén encoder van, ennek a jele vissza vezetve a a vezérlőbe.
Ha STEP bemenetre 1 impulzust adok, akkor addig forgatja a motort, a megfelelő irányba, amíg megjön az encóderről az 1 impulzus.

Ja értem. Szerintem ezt pic-el lenne a legegyszerübb kivitelezni.

Bár ha jobban belegondolok, ezt mág logikai áramkörökkel is lehetne kivitelezni. De gondolom olyat szeretnél, amiben benne van a nagyáramú rész is (H hid) és irányváltást is tud nem?

Hát igen, jó lenne minnél egyszerűbb kapcsolás, ezért írtam, hogy jó lenne cél IC-vel...

Nekem ILYEN modulom van. Ennek ugye ABCD a logikai bemenete. és bipoláris léptetőhöz van csinálva a kimenete. Azaz kettő DC motort is ráköthetsz. Ugye az ABCD bemenet kombinációjából adódik, hogy a kimeneten mely tekercsre ad feszültséget a kettő közül és milyen irányba. Ebből kiindulva, lehetne olyan logikát kitalálni, hogy adott jelre adott ABCD kombináció hatására az AB kimenet aktiv, ekkor megy a motor, majd opto jelre megváltozik a bemenet ABCD kombinációja, igy lekapcsolja a motort. Ehhez csak egy egyszerü flip flop áramkör kellene. A modul nem drága, a flip flop pedig egyszerü. Mit gondolsz?
Szerk : Egy kicsit tovább gondolva, mondjuk adsz magas jelet az A bemenetre folyamatosan, és ha a B-re is adsz az optóval, ez megszakitja a folyamatot, egy gombbal oldod az opto jelet, akkor ismét elindul a motor a következő opto jelig. Ilyen logikával ezzel a modullal megoldható. Irányváltás is kell?
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014

Érdekes ötlet. Elvileg működhet is, csak az a baj, hogy ez nagyon "buta" vezérlés így magában.
Ha így megindítom a motort, és jön az impulzus az encoderről, hogy léptünk egyet, erre elvesszük a motorról a feszt, de ő meg lehet, hogy a lendülettől még 3 implulzusnyit tovább forog.
Egyelőre ilyet találtam, ami kb. az amit szeretnék: UHU Servo
Csak jó lenne mindezt egy kb. olyan egyszerű, és olcsó megoldásban, mint a te L298-as modulod.
(#) Hilo hozzászólása Nov 11, 2014 /

Sziasztok,
Bontottam egy (4 pólusú?) léptető motort scannerből (ami biztos hogy 4 kábel van hozzá és párban vannak, legalábbis mérés alapján), a kérdésem van hozzá valamilyen bevált áramkör a vezérlésre? Alapvetően PIC el fogom vezérelni, de amit első körben kitaláltam az 8 tranzisztoros megoldás, amit kicsit sokallok, gondoltam hátha van valami egyszerűbb bevett módszer.
Előre is köszi a válaszokat!
(#) Doncso válasza Hilo hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Szia, én L298-modult használok, kettővel fentebb linkeltem, ott az ára is, és hozzá rendeltem L297-et, ami szintén párszáz ft, ezt összedobtam egy próbanyákra, igy gombra megy jobbra balra, az impulzusról egy sima 555 generátor gondoskodik, de legegyszerübben L298 és egy pic ha tudsz programozni.Vagy van EZ a profibb megoldás.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) Doncso válasza dave77 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Nem ismerem a felhasználási területet, sem a fordulatszámot, igazából semmit. De ha úgy érzed, hogy tovább forogna, erre is van megoldás, bár kicsit bonyolultabb, de azért nem annyira, mint a linkeden. Szóval én ezt úgy oldanám meg, hogy fognék egy egyszerü pic-et és ezt az L298 modult. A modulnak lényegében az AB be és AB kimenete kell. Adatlapból kihalásznám mely logikával forog jobbra, és melyikkel balra a motor. A pic programot úgy irnám meg, hogy az encoderről érkező opto jelre egy pillanatra forditsa meg a polaritást a logikai lábak segitségével, ennek az időzitését egész pontosan be lehet állitani, igy azonnal lefékezi a motort, majd következő jelzésig álljon a kimenete egy olyan logikába, hogy a motor ne forogjon. Most egy példa, gomb nyomásra kimenet A-magas B-magas, majd opto jelre a kimenet 1msec-ra A-magas B-alacsony majd AB alacsony, és vár a következő gombnyomásig. Ennél egyszerűbben nem tudom elképzelni a dolgot, ha sima mezei DC motorról van szó. Ez a program szerintem egyszerü. Annyi kisérletezést igényel csak, hogy terhelés alatt mekkora időzités kell a fékezésnek, hogy azonnal megálljon.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2014
(#) Hilo válasza Doncso hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Köszi, valami hasonlóra gondoltam én is, bár a saját elképzelésem 4 PNP + 4 NPN tranzisztor szerepel. Erre még alszom egyet azt hiszem.

Ha jól sejtem H hidra gondolsz. Ebben is az van, ha megnézed az adatlapját, illetve a szükséges védő diódákkal megspékelve, egy tokban, logikai alapon 5v-al vezérelhető a 298-as, és 36v-os motorig elvisz mindent. Mindez 600Ft-ért. Én biztos nem csinálnék másikat. Ha kiegészited 297-el, akkor az tud féllépéses üzemmódot, túláram figyelést, és irányváltást is. mindössze a step jelet és az irányt kell megadni.
(#) Hilo válasza Doncso hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Lehet ez lesz, ami tuti hogy PIC lesz üzembe helyezve mellé.

Akkor jó, ha van a pic-en 4 szabad láb, akkor azzal már lehet vezérelni a steppert, ahogy akarod.
(#) pepi2008 hozzászólása Dec 21, 2014 /

Sziasztok!

Flash Corallóban lévő léptetőmotoros vezérlőt szeretnék építeni. Esetleg olcsón hozzájutni az áramkörhöz.
Bogarásztam a kapcsolódó fórumtémákat, de nem találtam olyat, amit én keresnék, annál is inkább mert láttam, hogy a mikromotoros vezérő gyártására terelődött a hangsúly. Nekem viszont léptetőmotorosra lenne szükségem. Igen régóta keresem. Valamikor kaptam kölcsön egy ilyet és kíváncsiságból felnyitottam a F.Coralló dobozát, amikor is a leflexelt IC-s áramkörrel szembesültem. Igen sokan jártak már így. Nem újkeletű probléma.
Mégis én kitartóan próbálkozom tovább. Igazán örülnék, ha valaki érdemben segítségemre lehetne.
Tehát ha komplett, kipróbált kapcsolási rajz, netán nyák is volna, az lenne a legjobb.

Bővebben: Link

Ezen a linken megtalálható az a típus (emlékszem ilyen járt nálam valamikor), amiről szó van.

Megmondom őszintén barkácsoltam én évekkel ezelőtt egy, amolyan saját példányt, melyben 2 db mikromotoros hangvezérelt elektronika van, de valahogy mindig is látványosabb volt a léptetőmotoros verzió. Akár az egyik elektronikát odaadnám egy ilyenért (léptetőért), ugyanakkor szeretném magam megépíteni. Szóval ez volna az én kis "álmom" a témában.

Köszönöm a kiírás lehetőségét!

Üdv:
Mindenkinek.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
(#) pepi2008 hozzászólása Dec 22, 2014 /

Elnézést, de nem tud senki érdemben hozzászólni?
(#) berez hozzászólása Dec 29, 2014 /

Üdv a fórumozóknak!
Ha valakinek volt vagy van MSD-32-2.5 vezérlője segítségét kérném.
Vettem egy használtat és a pcb-ről mintha hiányozna 3 db smd dióda.
Az lenne a kérdés,hogy direkt így van tervezve vagy bele lett buherálva.
Előre is köszi minden észrevételt és BUÉK 2015
Következő: »»   111 / 164
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem