Fórum témák
» Több friss téma |
Még jobb szerintem az öregebb nyákot suroloporral langyos viz alatt megtisztitani. Manapság már csak 1-2 ilyen terméket találsz a háztartási boltokban ( azt hiszem az egyik az Ajax), de velük miután kevés lugot is tartalmaznak teljesen ujjá lehet varázsolni a rezet, és még mechanikusan nem is ártasz neki. ( föleg ha nagyon finom vonalak vannak.
Igyekezz minél kevesebb ont használni. Ez persze nem megy, ha vastag a drot, de 1 mm alatti forrasztoonnal már teljesen profi modon lehet forrasztani, csak egy kicsit gyakarolni kell. Néha én is 2 -3 fajtával dolgozok. A legvékonyabbal az SMD meg hasonlo alkatrészeket. A 0,8-1 mm-sel a többit, a 2 mm-sel meg a nagyobb lábakat, csatlakozokat, hütöbordákat stb. forrasztom.
Egy jo ökölszabály, hogy olyan kb. vastag legyen a forrasztoon, mint az alkatrész lába.
Elvileg van IPC oktató pdf-ben. Ez egy szabvány ami többek között mindenféle forrasztás jóságát írja le. Megfelelt, feltételesen megfelelő és nem megfelelő kategóriában. Angol vagy német, de egy része magyar is ha jól emlékszem. Elég sok képpel.
A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2014
Igen, így van. 0,3, vagy ónpasztával /hőlég/ teszem fel a 0,5mm-vagy sűrűbb lábközű alkatrészeket, de az 1mm felett már hegyet is jó nagyobbra cserélni.
Szervusztok,
Érdemes kiforrasztó szalaggal próbálkozni és ha igen, milyent rendeljek ? A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2014
Érdemes kipróbálni és használni. Kizárólag folyatószeres lehetőleg nem névtelent érdemes választani.
Kiforrasztani persze ezzel sem lehet mindent, de általánosan jól használható.
A HQ-nál is kapható chem-wik teljesen jó, én a 30 méteres kiszerelést szoktam venni.
Sziasztok! olyan kérdésem lenne láttam videót hogy forrasztó drót készítése házilag???Na hogy ez menyire jó? Extol márkájú 175W-os, sokára melegszik,ma már egyáltalán nem tudtam vele forrasztani. Dobjam a kukába és vegyek másikat? Milyent tudnátok ajánlani?Közepes márkájú nem minden nap használom. De azért rosz se ne legyen
Helló!
Szerintem ennek a kérdésnek fuss neki még egyszer, hogy rajtad kívül más is megértse mit akarsz.
régebben néztem egy videót valahol találtam de már pontossan nemtudom hogy hol, és rézből csinálta a forrasztó hegyvégére a drótot, meghajlította mint a boltokba lehet kapni. Másik dolog, hogy Extol márkájú forrasztót használok 175W-os és az a baj vele sokára melegszik, ma már egyáltalán nem akarta megolvasztani az ónt,. Valószinuleg mehet a kukába, tudnátok nekem ajánlani egy jó forrasztó pákát vagy hogyhívják,
Köszönöm a gyors válaszod!
Sziasztok
Tudtok ajánlani valami jó folyasztószert? Most szereztem ebayről egy ilyet, de nem az igazi. Konkrétan rosszabb vele forrasztani mint nélküle. Sima gyantát is próbáltam de az sem jött be és ráadásul ragad utána az egész panel, akárhogy is próbálom lemosni. Legjobban a TS 560 vált be, csak erre meg azt mondják, ha rajta marad a nyákon képes rövidrezárni a lábakat (bár ezzel én még nem találkoztam, kis lábtávolságú smd-nél sem).
Mihez használnád? Hagyományos alkatrészek THT vagy SMD vagy BGA?
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2014
Nekm az 559 a többihez /kínai/ nagyon bevált, kellően oxidos felületeket is pillanatok alatt befutja az ón. Persze a panelt mindegyik után lemosom. Persze BGA alól, kicsit körülményes lenne, oda valami ilyesmikellene.
Mindegyikhez. Előre ónozott nyákokat csinálok, úgyhogy az oxid nem is zavar. Csak nehezen hozzáférhető helyeken vastag pákaheggyel egyszerűbb folyasztószert használni. SMD meg anélkül nem működik.
Eddig csak a wolf féle forrasztóolajnál találkoztam olyannal, hogy megfutott rendesen az ón és nem maradt páka hegyén, hanem mind ráment a forrpontra/padra, akármilyen kicsi is volt. Próbálom én is utána lemosni alkohollal, de SMD IC-k lábai közül esélytelen maradéktalanul letakarítani. Eddig még nem tapasztaltam problémát belőle, de félek nagyon, hogy idő teltével egyszer csak előjön egy ilyen hiba.
Fogkefét használok, utánna pedig törlőkendőt, ami nem szöszöl.
Hagyományoshoz alkatrészek, kábelek, THT:
ALPHA RMA7-et használok. Ez zselés gyanta. SMD-hez még elmegy, sőt láttam már BGA-hoz is használni, de szerintem nem arra találták ki. SMD, BGA: - ALMIT BM-5000: folyadék ecsetelővel. Elég jó csak büdös. - Microbond F-SW32 zselésített. Elfogadható szag, jó alkalmazhatóság. - van még egy harmadik is de az nincs előttem bár azt használom legtöbbet , hatása hasonló az F_SW32-hez. 559-et nem volt alkalmam próbálni. Sokan esküsznek rá, de arra is hogy kínából csak libazsír jön fluxnak álcázva. Lemosás: -alkohol -izopropil alkohol -flux eltávolító spray -törlőkendő -kefe (ez van spray-vel egybeépítve is) No clean fluxot (az utolsó 2 biztosan az) nem fontos eltávolítani, bár esztétikailag sokkal szebb egy tiszta panel. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2014
Sziasztok!
Kaptam egy barátomtól egy Skullcandy fülhallgatót aminek a jackben meg van törve a vezetéke. Vettem egy aránylag minőségi jacket, de nem tudom az elvágott vezetéket ráforrasztani. Nem fut meg rajta az ón. Egy pillanat pákám van és Fluxite forrasztó pasztát használok, de így sem megy. Milyen kence kellene hozzá, hogy normálisan meg tudjam forrasztani? Előre is köszi.
Szia, Figyelj,a jack valószínű fényes, s nem aranyozott, meg kell reszelni, mert soha sem fogja meg az ón. Ha a vékony vezeték vékony sodrott, valószínű, hogy lakkszigetelt, egy szikével le kell kaparni, vagy lúgban lemaratni/ az előző az egyszerűbb. Szerintem, nem "kence"függő a dolog.
A jack-el nincs gond, a vezeték valóban vékony sodrott. Próbáltam szikével óvatosan kaparni, de olyan vékonyak a szálak, hogy elfogynak a kaparástól.
Próbáld meg akkor leégetni egy öngyújtóval, finoman, vagy lefolyótisztító szemcsés-t felodani egy kis dobozban, vízben, az elég erős lúg, le kell hogy oldja. Hibás, lakkozott panelokról én is így mosom le előtte. A balesetvédelmet mindenképpen tartsd szem előtt!!! PPE!
Sziasztok!
Van két régi magyar, (Metalloglobus forgalmazta) forrasztó ón gurigám, az egyiknek a gyanta töltetre 5x5a másiknak pedig 5x5b van nyomtatva (a guriga matricájára). Az odáig tiszta hogy van 5 gyanta-csatorna benne, de mi az 5a és 5b jelentése? A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Ha lakkszigetelésü (zománcozott) szerezz egy Aszpirin, Kalmopirin stb tablettát arra nyomd rá a forro, jol beonozott forrasztopákával a licni végét és lassan huzd ki a huzalt. Ez szépen leviszi a zománcot és azonnal befuttatja a szálakat onnal.
Szia, Látod ezt én sem ismertem, csak azt, hogy a gyomornak nem jó! Ezek szerint más oxidos vezetékek, /pld régi autók/ forrasztására is megfelelő lehet?
Oxidos vezetéket sósavval kell megmaratni és gyönyörű szép lesz.
Emlékszem nagyapám talán zink-el "oltotta" be, hogy ne legyen olyan erős, mikor még a csatornát forrasztották.
Valamikor a forrasztoviz sosavban oldott zinklemez volt - elektronikára nagyon nem jo, mindenféle pléh dolgok forrasztására igen, de utánna el kell mosni ( a csatornánál ezt megteszi az esö).
A zománcot valamikor a profi kábelfás csajok bunzen égövel és spiritusszal tavolitották el ( a huzalt a lángol egyböl a hide spirituszba nyomták - elég volt egy gyüszünyi). Otthon azonban megtette az aszpirin tabletta is. Egy kicsit büdös, de nem kell annyit gözölögtetni - gyorsan is hatásos. Az oxidot ( bármiröl) elsö menetben pl. vanish folyékony nevü tisztitoszerrel lehet hatásosan eltávolitani, utánna vannak nagyon jo elektronikusok céljaira kifejlesztett forrasztopaszták amik a forrasztás során oldják az oxidot és maradék nélkül elpárolognak. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |