Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Érdekességek
 
Témaindító: Gatery, idő: Szept 5, 2006
Lapozás: OK   118 / 607
(#) kameleon2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 17, 2014 / 1
 
Ez nem ilyen egyszerű - az eredeti relék is biztonsági kivitelűek. Nem használhatsz olyan helyen, ahol emberek ezreinek az élete a tét, mondjuk 12V-os Omron reléket, mert ez olcsó és kis fogyasztású. 1.) A reléket nem kell klimatizálni az elektronikát igen - az sem kevés energia . 2.) Egy relé biztonságos kapcsolásban = 2 relé. Egy elektronikus kártya 2-ből 1 logika alapján 2 kártya+ a döntést végző egység. Ezek eleve többet esznek és élből megbízhatatlanabbak, mivel induláskor ki tudja milyen állapotot vesznek fel a félvezetők. 3.) Szilárdtestrelét nem használhatsz. 4.) A reléknek egyféle feszültség kell, az elektronikának többféle. 5.) villám és túlfeszültséggel szemben az elektronika érzékenyebb. 6.) Egy relé elengedett állapotban semmit nem fogyaszt, az elektronika igen. Folytathatnám egy ideig, de a lényeg: a relék valóban kevesebbet fogyasztanak és biztonságosabbak erre a feladatra. Sok helyen magukat a funkciókat most is ugyanazok a relék végzik, csak az agymunkát bízzák a villámgyorsan amortizálódó "vacak" elektronikára.
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 17, 2014 /
 
Nem tudom, van-e köztetek kísérletező kedvű kolléga: csináld magad grafén - fillérekből...
(#) _BiG_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /
 
Idézet:
„Ezek eleve többet esznek és élből megbízhatatlanabbak, mivel induláskor ki tudja milyen állapotot vesznek fel a félvezetők.”

Uhhh...
Azért beleszagoltam a PLC-be, nem mondhatom, hogy igazad van. A PLC inicializálórutinnal indul, minden kimenetét az inicializáló értékek szerint állítja be (vagy az eszköz alapértelmezésére). Ez fontos, ha áramszünet volt, ilyenkor az init utáni első ciklus futásakor be is olvassa a bemeneteket és akár vészhelyzeti protokollt is futtathat. Írtam egyszerű liftvezérlést, megoldható minden. Tőlem függ, mit csinál ilyen esetben, leprogramozható. Ezért ha gond van, akkor meg kell nézni a programot is és fülön fogni, aki csinálta.

A PLC 24 V-os többnyire, ritka a más feszültségű. Ezért nem fognak 12 V-os reléket odatenni közvetlen kapcsolásra. Teljesítménykapcsolásra akkor is reléket fognak használni, de csak annyit, amennyi a motorok kapcsolásához kell (az ajtót is motor működteti).
A relés vezérlést is ugyanúgy agyonvághatja egy villámcsapás, mert vékony huzalú a tekercse. Ha kisfogyasztású kell, ott pláne vékony. De az érintkezők mérete meghatározza, mekkora behúzó- és tartóerő kell, nagyáramú kontaktusokat erősen kell szorítani, pláne, ha több is van egy fegyverzet által mozgatva. Bár valóban valamivel érzéketlenebb.

Nem űrtechnika a liftvezérlés, ha tudnak autókba számítógépvezérlést tenni és kibírja a motortérben előforduló viszonyokat, akkor nehogy már egy liftgépház kihívás legyen...
(#) _BiG_ válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 17, 2014 /
 
Idézet:
„Mindezek fényében is, a kutatók azt tanácsolják, hogy ne próbáljuk ki a módszert otthon.
[...]
...ezért a folyamat végén a két anyagot szét kell választani. "Otthon egy fekete folyadékot kapunk, tele grafénnel, de mi lesz ezután?"...

Kapunk fekete trutyit és csak oda kell adni Grafénpipőkének és szétválogatja
Grafénpipőkének meg nem elég az üvegcipő, neki gyémántból kell, ha már szénde (és nem szende) a lelkem
(#) kameleon2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 17, 2014 /
 
Elnézést - de ezen a fronton nem akarok vitát gerjeszteni egy önálló szakágról. Megvan a maga halott-statisztikai elemzése stb. ne menjünk bele, mert forog a gyomrom, ha rágondolok. Olyan elveket hagysz figyelmen kívül - aminek a PLC-hez az égvilágon semmi köze. Én is programozok PLC-t és igen van induláskor egy rutin, amit te egy személyben leprogramozol azon a szinten, amit ismersz, de van annak a programnak is hibafaktora és meghibásodási valószinűsége. A hardvernek is van és a szoftvernek is. Redundáns rendszerrel, 2-1 3-1 rendszerrel lehet védekezni ellene, de ott is alkalmaznak olyan fogásokat, hogy két külön operációs rendszer két eltérő szoftverének ugyanazt az eredményt kell adnia. Javaslom keresd meg a MÁV oktatási központban Tóth Pétert - mire végigmész egy tanfolyamon - tömeggyilkosnak fogod te is érezni magad. Ez nem villamossági kérdés - pontosabban a legkevésbé az bár van hozzá köze. És tényleg csak érdekességként említettem meg. A reléknél sok egyéb szempont van: robosztusság, ami összefügg a mérettel, anyaggal és a súllyal, meghibásodási valószinűség, egyidejű meghibásodási valószinűség, rendelkezésre állási idő stb. Ilyen tekintetben a 2-ből 1 vagy a 3-ból 1 biztonsági rendszerek hasonlíthatóak - pontosabban vethetőek össze a reléknek ezen típusaival, illetve az alkalmazott kapcsolástechnikájukkal. A PLC-k nem. ASI buszos vezérlőknél láttam eddig biztonsági megoldásokat, de azt bazi nagy betűkkel rá is írják bár SIL4-es plc-t nem nagyon láttam eddig abból sem.
(#) kameleon2 válasza _BiG_ hozzászólására (») Okt 17, 2014 /
 
A grafénnel tele folyadékot leszűrjük a tésztaszűrőn és a japánoktól jól eltanult mozdulatokkal, egyszerű smirglivel addig csiszoljuk, míg nem világít: grafén lámpa - fényesebb mint a led
(#) HA3GX hozzászólása Okt 24, 2014 /
 
A Személy és Vagyonvédelemben elterjedt checkolók pontok közötti megkülönböztetése érdekelne elsősorban.
Nem tudtam még szétszedni ilyen készüléket, csupán látásból ismerem. A minap adtak egyet a kezembe, amit csak közel kellett közelíteni egy kupak szerű műanyaghoz. Mivel nincs fizikai kapcsolat a pont és checkoló között csak egy sima mágnesre tudok gondolni. vagy máshogy működik?
(#) holex válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 24, 2014 /
 
RFID-re gondolsz?
(#) HA3GX válasza holex hozzászólására (») Okt 24, 2014 /
 
Utánaolvasva, logikus. Köszi.
(#) proba válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 24, 2014 /
 
Azért a vasútüzemhez hozzátartozik: a relék kicsit nagyobbak, kicsit jobbak a kereskedelemben kapható csöppségektől, és talán évente 5 évente működési feladattól függően teljes generál, szabályzás szinte mindegyiken.
(#) kameleon2 válasza proba hozzászólására (») Okt 24, 2014 /
 
Éppen erről beszéltem - részben. A robosztusság is része a biztonságnak.
(#) kérdező hozzászólása Okt 26, 2014 /
 
Sziasztok!
Egy kis érdekességre bukkantam. A lencse bevonata radioaktív. Fülre jobban sugároz, mint a gázharisnya. Viszont egy gázharisnya is képes nyomot hagyni a filmen, (ki is fogom próbálni, öveges is leírta annak idején, hogy működik) ennek ellenére pont egy fényképezőgép tartalmaz sugárzó anyagot. Miért nem lesz zavaros a kép? (Ha zavarta volna, nem teszik fényképezőgépbe.)

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2014
(#) Gafly válasza kérdező hozzászólására (») Okt 26, 2014 /
 
Ez hihető.
Ugye ha eljöttél volna Paksra, akkor ott van egy olyan demó, hogy különböző dolgokat teszek automatikusan sugárzásmérő alá. Az egyik fő attrakció volt egy komoly objektív. Sajnos legutóbb már csak a "hűlt helye" volt, mert ellopták.
Pótolni meg nem igazán tudják a magas ár miatt...
(#) kérdező válasza Gafly hozzászólására (») Okt 26, 2014 /
 
Nem tudtam elmenni Paksa de jövőre mindenáron elmegyek.
Van otthon egy-két objektív, (van Smena, Zorki, Canon, Tokina, és 1953-as magya MOM gép is) de meg fogom nézni, ha megjön a G-M számláló.
(#) krissz555 hozzászólása Okt 28, 2014 /
 
Ezt kaptam, hogy nézzem meg télleg használ -e ? Valamit azt télleg csinál, de hogy azt e amire kitalálták...
Vélemény?
(#) kérdező válasza krissz555 hozzászólására (») Okt 28, 2014 /
 
Ez amolyan "fogyasztáscsökkentő" csodaszer. Pár mikrós kondik, minimális fázisjavítást csinál, de egyébként semmi jelentősége. A 35000W rajta meg végképp baromság.
(#) krissz555 válasza kérdező hozzászólására (») Okt 28, 2014 /
 
Érdekes, hogy mivel vakítják az embereket... Semmi érteleme, sött amennyit javít, annyit ronthat is a Cos Fi-n. Fázisjavítás sokmindentől függ, induktív, kapacítív terhelés, és ennek mértékétől és a Cos-Fi-től függően szabályozzák a kondenzátor méretét. Bár annyira én sem értek hozzá. Kéteszer telepítettem 160Kvar-os fázisjavítót. És azokban volt szabályzó elektronika, vizsgálta a fázist stb...
A hozzászólás módosítva: Okt 28, 2014
(#) kameleon2 válasza krissz555 hozzászólására (») Okt 28, 2014 /
 
Szerintem meg olvassatok vissza, mielőtt elkezdődik a több oldalas vita ismét. Volt erről már szó. Persze lehet, hogy a villanyszerelés témában, de biztosan volt téma. Silány megtévesztés - ez a lényeg. Átverés - ha jobban tetszik.
(#) krissz555 válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 28, 2014 /
 
Persze hogy silány megtévesztés, ez nem is vitás. Pont ezért raktam fel ide és nem más topic-ba.
Csak amolyan "mik vannak"
Ráadásul veszélyes is lehet...
(#) kameleon2 hozzászólása Okt 31, 2014 /
 
Sziasztok! Nem tudom mennyire érdekesség és nem tudom a fórumon belül van-e valamilyen archívum, ahol helye lenne, de nem ártana megmenteni. Biztos ami biztos én már letöltöttem magamnak, mert találtam benne olyan áramkört, amiről fogalmam sem volt, hogy magyar: Tungsram alkatrész katalógus 1979.
(#) nedudgi válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Hogy dicsekedjek: Nekem papírra nyomtatva van meg a '78-as Tungsram standard és ipari félvezető adatlapok, sőt egy 1970-es Tungsram egyenirányító adatlapgyűjtemény, .
(#) kameleon2 válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
...és még nem szkennelted be???
(#) nedudgi válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Minek? Ott van a polcon. Ha kell, előveszem.
(#) kameleon2 válasza nedudgi hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Például nekem Most is válogatok, mint hamupipőke és időnként érdekes alkatrészek fordulnak meg a kezemben. Kivert a hideg, mire megtaláltam a TM188-as IC-t - Persze Tungsram gyártmány volt...
(#) nedudgi válasza kameleon2 hozzászólására (») Okt 31, 2014 /
 
Konkrét kérdésre szívesen szkennelek, de csak ez a három kötet megvan vagy 700 oldal. A TM188-hoz van programozóm.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2014
(#) kameleon2 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 1, 2014 /
 
Tudom - vicc volt. Tisztában vagyok a katalógus méreteivel. Nem lenne persze rossz egy Magyar archívum - sőt talán van is valahol - csak nem tudok róla. A TM188-ból egy darab van mindössze, most tervezem egy univerzális kínai programozó megvásárlását- talán azzal is menni fog. Gondolom ez is egy prom.... mármint a leírás alapján. Most inkább az a közel 200db UV eprom izgat amit ezzel együtt találtam. Kicsit visszatérve a Tungsramhoz és a magyar alkatrészgyártáshoz... Sok MEV-es alkatrészem is van és hihetetlen, hogy mennyi tudást dobott ki a mindenkori vezetés a szemétbe... Talán meg kellene őrízni amit csak lehet. Én a magam részéről szívesen felajánlanék alkatrészeket, csöveket, tranzisztorokat, ellenállásokat, IC-ket stb. Talán még a MEV által lekoppintott Intel chip is megvan valahol.
(#) kameleon2 válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 2, 2014 /
 
A tudás most is megvan. Épp most találtam itt a fórumon: külső link, belső link. Itt a fórumon többször kerestem - nem lehet ezeknek a tényleg igényes és jól kigondolt projekteknek valahol egy végleges helyet találni? Itt egyszerűen csak felsorolás jelleggel lenne meg mindaz, amit valaki egyszer már kitörpölt... Mondjuk tudastar.hobbielektronika.hu vagy hasonló. Egy sima aldomain.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014
(#) Istvanpisti hozzászólása Nov 6, 2014 /
 
Videó:
A videón látható valami tartalmaz 2 db LED-et (1 piros, 1 fehér), 2 db 120ohmos ellenállást (sorban a ledekkel) 1 db uC, 1 db akku.
Kérdés: ki, mit gondol a működésről?
(#) BarnaPili válasza Istvanpisti hozzászólására (») Nov 6, 2014 /
 
Biztos jó valamire,ha vették a fáradságot a megépítéséhez...
(#) Istvanpisti válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 7, 2014 /
 
Szia!
Ezt én építettem, tudom is, hogy mi a működés elve, csak kíváncsi vagyok mit gondoltok róla.
Következő: »»   118 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem