Fórum témák
» Több friss téma |
Érdekesnek tűnik.. Próbáltad úgy is mérni, hogy az 5V-os ágat terheled, és közben méred a +/-15V-ot?
Szia! Igen. 300 Ohmos terheléssel (15W-os 150Ohmosok sorban). Megvallom őszintén nem szeretek olyan dolgokat mérni, aminek hálózati fesz. van az egyik felén, de lehet, hogy legyűröm a félelmem és szkóppal is megnézem, maximum egy tekercs szigszalaggal leragasztom az asztalhoz, nehogy rátenyereljek.... Csak nem értem, hogyan fordulhatott elő, hogy egy soha nem használt gyárilag bemér táp ilyet produkáljon. Ráadásul mint utólag megnéztem - nem is olcsó kategóriás.
Ha van egy olyan trafód, amivel 115V körüli feszültséget tudsz adni a tápnak (elég neki) , máris csökkentetted az áramütés veszélyét, és kíméli a szkópodat a földhuroktól. Tisztább, szárazabb érzés...
Szia! Van leválasztótrafóm is, de egyedül vagyok nap közben a javítással. Ezért áll egy éve egy 3kW-os inverterem is ...
Szia!
Nem hiszem, hogy a +/-15 voltot előállító rész annyira bonyolult lenne, hogy ne tudd kirajzolni, valamint a +5 voltét is. Mivel az megy, a szabályzó rész nem is érdekes egyelőre. Ha ez megvan, a már működő 5 voltos tekercshez hasonlítva szkóppal mérjél a +/- 15 voltos rész tekercsén, milyen különbséget látsz. A multiméter ráér még ebben az esetben. Ha egyszerű, ha nem a rajz, utána jobban tudunk javasolni bármit is, ameddig meg nem találod, mi a hiba. Így csak találgatás megy.
Köszönöm. Itt akadtam meg én is. Egy napnál többet nem akartam ráfordítani a táp teljes elkészítésére. Így is segédpanel a kisebb feszültségek előállításához, cnc-zett előlap (na jó ezt itthon már meg tudtam oldani). A teljes táp így +/- 15V és +5V mellett adna +12, +9 és +3,3V-ot is. Ha elindul végre - dobok pár képet a ki mit épített témakörbe. Akkor marad a tökölődés , a leválasztótrafó és a szkóp. Csak reménykedtem - hátha összeakadt valaki már ilyen táppal. Igazán attól félek, hogy van benne valamilyen speciális alkatrész, amit itthon nem tudok pótolni. De majd akkor aggódom tovább...
Szia! Igen - pontosan. Azóta megkérdeztem a volt kollégámat - az összeset amit kitermeltünk - kidobták. Pedig 130 dollár a legrosszabb áron is.
Ha a szekunder tekercsektől indulsz ki, semmi küönleges alkatrész még nincs, csak a tekercsek. Azt kell letisztáznod, milyenek a kivezetések és visszatérve az 5 voltos részre: mivel az megy, ahhoz kell hasonlítani. Onnan már elsődlegesen diódák, elkó és max. 15 voltos stab ic-k lehetnek, de erről egy kukkot nem írtál, pedig látszik pár darab hűtött félvezető ...
Ha pl. a +5 volt szabályoz vissza, attól még a többin lehet bármi. Sötétben tapogatózás megy... Felsorolhatnád az összes "nagy" félvezetőt és a vezérlő IC-t, mégis mik vannak benne. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
Most már előbb összeállítom a mérést. Nagyjából tisztában vagyok a sorrendekkel, de sok alkatrészt ki kell emelnem, ha korrekt mérést akarok. Először az elkókat, félvezetőket, hogy egy terheletlen állapotot mérhessek és egyesével elkezdem visszapakolni az alkatrészeket - illetve ami tudok "hidegen" kimérem.
Addig semmit se emelj ki, ameddig nem nézted meg szkóppal, mi jön le a szekunder tekercsekről. Ha ott rendben lenne, ráérsz még kiszedegetni.
Ha pedig nem mérsz elfogadható feszt, csak akkor az esetleges zárlatos elkót, szakadtnak ítélt félvezetőt szedd ki.
OK. Megfogadom a tanácsod. Neki is ugrok.
Sziasztok!
Házi körülmények között megoldható-e 12V-on 25-30A összehozása egy táppal? Rendelkezésre áll pár darab működő/nem működő ATX tápegység, lehetőleg ennek főbb alkatrészeit használnám fel. Megéri nekiugrani, vagy inkább felejtős?
Persze megoldható... feljebb húzod kicsit a feszt ( pc-tápos topic..), aztán párhuzamosan rakod a jó tápokat és egy-egy schottky diódával közösíted a "+12 voltokat".
A rossz tápokból kiszeded az 5 voltot egyenrángató diódákat, erre kiválóak. 3 táp már bírja, csak pontosan állogasd be mindet. Ha ügyes vagy, le is cserélheted ezeket a diódákat kisebbre ( ha van ), mert az 5 volt úgysem lesz terhelve ezek szerint és nem kell keresgélned. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
Szia!
Köszönöm, de nem erre gondoltam. Saját tápegységet szeretnék építeni, ami befér egy PC-táp házba és csak 12V-t ad.
Akkor olvass szorgalmasan itt, szerezz nagyobb trafót ( tekerd meg), többet tudó alkatrészeket. Találsz itt bőven infót mindenről.
Az a baj hogy a nagyobbaknak az 5V-os ága talán még elbírja a 30A-t, de azon teljes kitöltéssel van csak 12V. Ha már megterheled, akkor le fog esni 9-10V körnékére, vagy még jobban. A 12V-os ág jó lenne feszültség szempontjából, de az meg az áramot nem bírja.
Próbálgattam akkus fúrót hajtani róla úgy hogy tettem rá áramkorlátot és nem volt fesszabályozás, de az volt a baj hogy nagyobb terhelésnél (a fúró több mint 20A-t felvesz) a fesz nagyon leesett (ha jól emlékszem még 8V alá is), így nem volt nyomaték.
Na nekiugrottam... Még nincs kész de a "hiba" megvan - most már csak össze kell raknom. Mindenkinek igaza volt kicsit. Az 5V-ot elindítottam terheléssel, a 15V-ot is elindítottam terheléssel. De.... nem terheltem meg eléggé a tápot ezért bekapcsolt - kikapcsolt ütemesen. Elkezdtem dekáddal terhelni úgy, hogy egy 12V-os izzót tettem a 15V-os kimenetre. ütemesen villogott. Ezt sem a multival, sem a szkóppal nem bírtam így megfogni - csak az izzóval. Utána elkezdtem egyre jobban terhelni. 110 Ohmos terhelésnél az 5V-on állt be stabilra a táp. Most forrasztok rá egy 100 Ohmot, mert sajnos úgy raktam össze a kis tápomat, hogy a 15V-ról nyeri a 12, 9, 3,3V-ot (mivel elég az 1A bőven általában). Így már jónak tűnik minden. Az ellenállás bőven nagy teljesítményű és ekkora terheléssel még semmi nem melegszik számottevően. Egyébként is csak gyorstesztekhez akartam összerakni, hogy ne kelljen mindig a kétcsatornás tápot tekergetnem, ha ezek a standard feszültségek kellenének. Köszönöm a segítségeket. Holnap szerintem lesz fotó is. Amúgy az lett gyanús, hogy minden félhíd jó volt, minden kondi jó volt, nem ment előtte semmit a táp és ugyanazon a trafón megy az 5V is mint a 2x15. Csak ne ilyen idióta módon jelent volna meg az az impulzuscsomag. Az izzó tényleg sokat segített.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
... az a 100 (?) ohm előterhelés meg ne zavarjon... csak annyi? 50 mA...
Megérte nekiugrani, igaz?
Próbaképpen csináltam már sima PC tápból 12V 35-40 Amperes tápot, nem kell hozzá semmi extra. Az eredeti trafó 5 Voltos ága bírja az áramot. A +-5 Voltos tekercsek után tettem egy MBR4045-ből és két 30D40- ből alkotott kétutas egyenirányitót és kicsit áttekertem a fojtót. Az SG6105 szabályzó áramkörében csak kis átalakítás kellett, kapott egy potit, amivel 10-14 Volt között be lehetett állítani a feszültséget.
Szűrésnek elég volt egy 2200µF-os LSR kondi. A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
Az ezek szerint nem 300 wattos ATX táp volt... ... 500 wattos inkább...
Szia! Ki tudnád ezt vesézni kicsit részletesebben? Csak azért, mert sokszor kell 2-300Ah akksikat töltenem és érdekelne, hogyan tudnám mondjuk 10-15db töltését olcsón megúszni.
Ha azzal jól elmegy, akkor úgy lesz...
Fontos, hogy ennyiből megúszod.. úgyse állandóra kell.. vagy pedig teszel be pici ventit előtétezve ( 100 mA ) ... A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2014
Az az igazság, hogy untam már, hogy vagy tekergetni kell állandóan a nagy tápot, vagy adaptert kell keresgélni. Ez ott van a polcon - fixen.
Jó... nekem "teccik".. .. viszont a ventit tényleg rakd bele az ellenállás helyett, így dupla haszon...
Igaz- csak hangos... Gyűlölöm az aktív hűtést. Akkor inkább veszek egy TO-220-as hűtőzászlósat (20W) és felfogatom a 4mm-es alu talplemezre.
Oké, ez már a te asztalod teljesen... lényeg az, hogy úgy megy, ahogy akartad..
Már régebben volt, nem is emlékeztem, hogy Graetz, vagy kétutas egyenirányítás volt , de az biztos, hogy legalább 500 Wattos volt a táp
A nagyáramu rész, gondolom OK, kell szerezni két nagyon nagy áramu (kettős) diódát és vastag huzalokkal megoldani az átkötéseket. A baj csupán az, hogy a szabályzó IC-ből sok fajta van. Alaposan át kell tanulmányozni a kapcsi rajzot, hogy mit kell kiszedni és mit kell átalakítani, tehát ebben kicsit nehéz segíteni.
Annyit még hozzátennék, hogy az 500 wattos tápnál is figyelembe kell venni:
- mekkora azon belül az 5 volt terhelhetősége, - mivel mindkét tekercsfél egyszerre van üzemben, nemcsak az egyik, mint eredetileg, már csak a fele igaz kb... - ha felhúzod 6..7 voltra az 5 voltot, méginkább csökken.. tehát a 35-40 A folyamatosan álom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |