Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális forrasztóállomás
Kicsit átterveztem a forrasztóállomás panelét, de azért légyszi nézzétek át(főleg a LM2575-öt, hogy jól kötöttem-e? )
Szia! Megint a PIC az OPA után kap GND-t, egy átkötéssel vidd át az elkó lábáról a PIC-nek.
Jelenleg ez van kimaratva, elvileg ennek jónak kellene lennie már... Ha nem, akkor valahogy módosítom majd a panelen...
Szia!
Szerintem a háttér világítás ledje nem szeretne full tápfeszt kapni..
Öööö. A háttér világítás 5V-ot kap, nem full tápfeszt...
Sok! Kell neki egy soros ellenállás.
Kapcsolási rajz R5..
Már látom. De az lcd kijelzők amik a birtokomban vannak azok 5v háttérvilágításosak.
Te tudod, de attol hogy odaírják hogy 5V-os lcd még kellhet az a 2 ft-os alkatrész.
A kedvedért beletervezhetem, de nem sok értelmét látom őszintén szólva. És nem az miatt hogy kétforint, vagy 3, hanem mert minek mégegy ellenállás, ha a kijelző tartalmazza gyárilag az 5V-hoz szükséges ellenállást?
Mert az esetek 99%-ban kínai kijelzők vannak forgalomban és ők azt írnak rá amit látni akarsz, de bele nem biztos hogy azt teszik.
Remélem ez megnyugtat téged, kizárólag a te kedvedért beleterveztem egy 40ohmos ellenállást, remélem így megfelel!
Nekem mindegy, neked kellett volna kijelzőt cserélgetni.. Azt már nem is merem megemlíteni, hogy a táp részt se így kellett volna csinálni.
Miért kellene kijelzőt cserélgetnem? Nem nagyon értem mi indokolna kijelző cseréogetést? Amit használni fogok bele fixen, az tuti hogy 5v-ra méretezett kijelzővel rendelkezik. A tápot hogy kellett volna csinálni? Első olyan paneltervem, ami lm2575-öt kapott tápként...
Táp több sebből vérzik. Lehet hogy elméletileg össze van minden kötve, de ez csak elméletileg jó, gyakorlatilag C Out mint ha nem is lenne, mivel se a test se a táp ág áram útját nem metszi, ezenkívül az ic adatlapja alapján csillagpontos testelés szükséges az ic stabil működéséhez, ami itt szintén még csak véletlen se lett úgy csinálva. Ezek után már nem is említem hogy kapcsoló üzemű az ic tehát nagyfrekis szűrés is kellett volna rá de az sincs. Ezek nélkül lehet, hogy működne az áramkör de instabil lehet, lefagyhat a pic stb.. Aki nem ért velem egyet az nyugodtan írja le sőt aki egyetért az is, de szerintem akkor se jó így.
Ha hazaérek, majd átnézem a tervet, és megpróbálom módosítani, hogy jó legyen. Szűrésnek mi lenne jó? 100nf? Vagy mit javasolsz szűrés gyanánt?
Szintén az adatlap alapján ők egy 25uH soros tekercset és egy 100µF os kondi csillapítást ajánlanak, de természetesen a 100n alap feltétel.
Sziasztok! Egy ideje foglalkoztat a kérdés, hogy mi lenne, ha nem ac 24v 50hz-et ki-be kapcsolgatva szabályoznánk, hanem pwm-el lenne szabályozva a fűtés? A frekvenciát/kitöltést változtatva lehetne a páka hőfokát? Erről kérdezném a véleményeteket!
Lehetne, de nem biztos, hogy lenne értelme, ha meggondolod mi a cél. A pákát a lehetö leggyorsabban felmelegiteni illetve, ha kihül a forrasztás miatt ( höelvonás) akkor azonnal utánna melegiteni. Hol lenne itt tér az átadott teljesitmény szabályozására ( PWM)?
Üdv!
Természetesen lehet, és jól is működik! A kulcsszó ehez a PID szabályzás. Nézz utána, azt hiszem volt már róla itt szó, de a Weller-es témában biztosan.
Hol van a PID szabályzásban PWM? - tudtommal ott csak (delta) idöszabályzás van. És ez a szabályozás benne van szinte valamennyi itt látott berendezésben.
Hmmm.
Pl ott, hogy a PID kimeneti értéke lehet akár a PWM modul kitöltési tényezőjét beállító érték is (10bites felbontás esetén pl 0 -> 1023). A visszacsatolás meg ugye az ADC által mért hőmérséklet. De inkább itt egy kis olvasnivaló: Bővebben: Link
Miután elég sok ilyen vezérlést csináltam, teljesen hiányolom PWM értelmét egy páka esetében, ahol egyetlen cél van, a hömérsékletet stabilan tartani - amit PID vezérles elvégez, mert annyi idöre kapcsolja a pákára a max. teljesitményt amig a visszacsatolás ( höérzékelö) ezt le nem korlátozza.
Szerinted milyen esetben kellene kisebb teljesitményt ( PWM kisebb mint 100% kitöltési tényezövel) kapcsolni? ( ezzel ugyanis csak lelassitanád az egész szabályozást - ami amugy is lassu a szerkezet természete miatt). Más dolgot persze lehet PWM adagolásával és PID -l szabályozni, de a páka szerintem erre kimondottan alkalmatlan....
Oké, nem vitatom. Viszont egy Weller WSP80-as páka kitűnően működik így nekem, egyáltalán nem lassú, hőelvonásra jól reagál. Persze ez is beállítás kérdése. A digitális ki-be kapcsolgatós vezérlés nálam nem hozott jó eredményt, túl nagy volt a hőingadozás és jócskán túl is fűtött. Azt elismerem, hogy lomhább pákáknál valószínűleg jobb a ki-be kapcsolgatós megoldás.
Mérted, hogy milyen a PWM ( kitöltési tényezök)? Érdekelne, hogy milyen állapotban igényel kisebb kitöltési tényezöt?
Szia !
Saját fejlesztésed a pákavezérlő programja ? Nekem is WSP80-an van és érdekelne a kapcsolási rajz - amennyiben publikus. Köszi !
Igen, mértem. Például a hőntartáshoz nem kell minden esetben a teljes gáz. Csak nagyon nagy hőelvonás esetén adja rá folyamatosan a 100%-ot (víz).
Akkor most te mit szabályozol - az idöt ameddig fütöd, vagy a PWM-t ( kitöltési tényezöt), hogy tartsa a hömérsékletet?
Hello! Azért itt rendesen keverve van a szezon a fazonnal..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |