Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MC34063-mal felépített DC-DC konverter
Lapozás: OK   10 / 17
(#) _vl_ válasza philips100 hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

Idézet:
„Így tolják át a működést CCM módba?”

Igen. Minél nagyobb az induktivitás, arányosan annál kisebb a max. hullámzása az áramnak, és ott van a DCM/CCM határa, amikor a hullámzás megegyezik a kimenő áram duplájával. Ha ennél nagyobb árammal terheled, akkor szükségszerűen CCM-módban fog menni. Azt persze látni kell, hogy ez nincs "ingyen": a nagyobb induktivitás jó eséllyel nagyobb és drágább lesz, a DC ellenállása is valószínűleg nagyobb lesz (tehát a DC vesztesége is), továbbá a szabályozás is lassabb lesz, ami változó terhelésnél CV felhasználásnál okozhat gondot.
Idézet:
„Végül is azt szeretném megtudni,hogy ezt az ic-t lehet -e led meghajtásra használni?”

Lehet. Az izgalmasabb kérdés az, hogy érdemes-e...
Én pl. a PT4115-öt sok szempontból jobbnak tartom LED-meghajtásra.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2013
(#) philips100 válasza _vl_ hozzászólására (») Nov 12, 2013 /

A PT4115-öt ismerem,használom is.
Újra építenék LED-es lámpát,ehhez keresek LED meghajtót.
MC34063 van PT4115 nincs készleten.
Átgondolom még érdemes-e foglalkozni vele.
Köszönöm a segítséget.
(#) zamatőr hozzászólása Dec 6, 2013 /

Üdv mindenkinek!
7-14 volt bemenő feszültségből 5 volt 1A és 12 volt 200mA kimenő tápot szeretnék csinálni.
Megépítettem a rajzon lévő elgondolást de zajos lett. L1 5µH ismeretlen kék gyűrű vason.
12V -ról 19V -ra is csináltam számítógép tápból mentett nagy sárga vassal és az jól működik.
Megoldásra várok javaslatot akár más kapcsolással is.
Köszönöm.
(#) Mec hozzászólása Márc 6, 2014 /

Sziasztok, Mosfet vezérlőfeszültséghez keresek megoldást, ahol a bemenő feszültségem 6..12V között változhat és lehetőleg 18V körüli kimenőre lenne szükségem. A terhelés max. 200mA lehet.
http://www.nomad.ee/micros/mc34063a/
Tudna egy tapasztalt kollega segíteni megfelelően belőni az értékeket? Köszi!
(#) Szpisti hozzászólása Szept 15, 2014 /

Találtam egy kapcsolást, épp ilyen magas kimenő fesz kéne mostanában (400V).
Összeraktam, de csak halovány 140V körül jött belőle, és az is 2mA terhelésnél felére esett.
Ráleltem én is erre a kalkulátorra amit linkeltetek, és már akkor gyanús volt hogy elírták az L értékét (1.5mH?).
Be is tettem 100mH-t, a fenti feszkó értékeket úgy kaptam.

Aztán ráleltem erre a topicra,végigolvastam, és megerősített benne hogy még ez is kicsi ide.
Találtam gy 330mH-t, és most elég szépen dübörög 400V körül.
A terhelést még most sem nagyon bírja 20mA-nél nagyobbra , visszaesik 270V-ra.
Vajon büntetlenül csökkenthetem mondjuk felére azt a 0,22 Ohm figyelőt és akkor többet bír?

Akárhogyis próbálom a 12V bemenettel és 400V kimenettel 20 mA fölé nem engedi a kalkulátor a tekercs csúcsárama miatt, ok, akkor marad ez ennyi ...
A tekercsem elég izmos, toroid úgy 0,6-os rézzel. A fet meg IRF840.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2014
(#) morgo válasza Szpisti hozzászólására (») Szept 15, 2014 / 1

Nekem meg az a gyanús, hogy kevered az induktivitás prefixumokat...
(#) Szpisti válasza morgo hozzászólására (») Szept 15, 2014 /

Bocsánat valóban... 100 illetve 330 uH (mikroHenryt) akartam írni.
De ennek fényében akkor még messze ez is csak ötöde a rajzon írtnak !
Köszi a jelzést!!!
Megjöhetne már az RLC mérőm, ezzel az UT70-el csak kínlódás a mérés
(#) Laslie hozzászólása Okt 19, 2014 /

Sziasztok!
Építem az AVR alkatrész teszteremet. Morgo készített egy stepup konvertert zener diódák ellenőrzéséhez, amit én is beépítettem, de a kapcsoló egyik állásában, ahol 28V-ot kellene mérnem ott 33V-ot mérek, a másik állásában 48V helyett 34V-ot mérek. Mi lehet a hiba?
Üdv
Laslie
(#) eSDi válasza Laslie hozzászólására (») Okt 19, 2014 /

Üdv!

Ha ezen a 33kHz-es működésifrekin akarsz maradni, akkor cseréld ki a tekercset legalább 45uH-re. A kimeneti szűrőkondit, pedig 500µF-ra. Ha kell, akkor még egy LC taggal szűrd (1uH + 100uF).
Vagy, emeld meg a működésifrekit 100kHz-re a C2 330pF-ra cserélésével. A kimeneti kondit itt is nagyobbra kell venni. Szkóppal ellenőrizheted a kimenet zajosságát, ha van.

MC34063 Calulator
(#) Szpisti válasza Laslie hozzászólására (») Okt 19, 2014 / 1

Utóbbi időkben magam is sokat kísérletezte ezzel az áramkörrel, és bizony pár dologra elég kényes.
A kimeneti feszt a meglevő értékekkel be fogod tudni állítani ha a két kapcsolt ellenállás helyére beteszel egy 100K trimmert, és megméred milyen ellenállás értékeknél adja a szükséges feszültégeket, majd azokra a fix értékekre cseréled őket.
Ha csak zener mérésre használod, szerintem az 500µF érték kicsit túlzás, bőséges szűrést és puffert biztosít egy 2,2-10µF is. A lényeg hogy nagyon alacsony ESR értékű legyen az elkó, és megfelelő gyors a dióda.
Ha nagyobb áramokra van szükség nagyobb feszültségen, akkor pedig az induktivitás áramterhelhetőségére nagyon kényes.
Nekem jelenleg egy ilyen alapkapcsolásból max. 65V 30mA-t sikerült kihoznom stabilan.
Ennél sokkal többet sikerült viszont a korábban linkelt kapcsolásból kihozni.
Itt a kapcsoló fet Rds minél kisebb értéke és a gate kapacitás kis értéke fontos, valamint az áramkorlátozó optimális beállítása.
Jelenleg ebből a verzióból 255V 30mA-t sikerült kihozni sok-sok cserélgetés után.
(#) Laslie válasza eSDi hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Kicseréltem a C2 kondit 330pF-ra és a tekercset 100uH-re. Így 28V és 38V között tudok kapcsolgatni. Köszönöm.
(#) eSDi válasza Laslie hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Akkor már majdnem jó. Csak egy kis finomhangolás kell a 48V-hoz.
A tekercs maradhatott volna az eredeti a 330pF-os kondi használatával.
(#) Laslie válasza eSDi hozzászólására (») Okt 20, 2014 /

Először csak a C2 kondit cseréltem ki 330pF-ra, de nem változott semmi. Ezután a tekercset is kicseréltem, és így kaptam a 28V-ot és a 38V-ot.
(#) bbatka válasza Laslie hozzászólására (») Okt 21, 2014 /

Az 1N5818 megengedett max. feszültsége 30V. Ez a fő probléma.
(#) mrbini hozzászólása Nov 10, 2014 /

Sziasztok!

A gyári adatlapból másolt kapcsolás alapján csináltam egy Stepup-ot. (VFD órához)
A baj csak az, hogy a kimenő feszültség nem áll meg 28V-nál.
Ha világít a cső akkor 36V, ha kioltom 40-42V-ig felmegy.
Az osztó 2,2k és 47k a tekercs 150uH és a kondi 330pF-1nF-ig próbáltam, de nem volt változás.
Valakinek valami ötlete?
(#) proli007 válasza mrbini hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Hello! Az osztóban nem jók az ellenállások értékei, vagy nem megy vissza a feszültség az 5-ös lábra. A 2,2kohm-on 1,2V-nak kellene lenni. Uki=((47k/2,2k)+1)*1,2V=26,8V..
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2014
(#) mrbini válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

Szia!
Az 5-ös lábon meg van a fesz sőt feljebb is megy (1,8V).
Valamiért nem szabályoz vissza. Ez a rész kitolt velem rendesen.

Akkor ott valami árulás van, mert a belső referencia 1,2V, az felet pedig leszabályoz az IC.

Az van bizony nem is kicsi csak nem jövök rá.
Az érdekes, hogy bár mekkora kondit rakok bele a freki nem változik.
Kínomba már kivettem a kondit semmi változás, sőt még rövidre is zártam és vígan ment tovább. Olyan mint ha gerjedne az ic csak azt nem tudom mitől.

Ez a jó sejtés, gerjed. Vagy földhurok van, vagy nincs GND-je az IC-nek.

A GND jó. Holnap megnézem a földhurkot, ha az sem akkor kifogytam az ötletekből.
(#) sooty válasza mrbini hozzászólására (») Nov 10, 2014 /

A 2,2k az úgy áll össze, hogy 1,5k fixen és egy 1k-s potméter? A 47k és az 5-ös láb össze van kötve? Ha nem így van kötve, akkor az arány 47k/1,5k illetve 48k/1,5k és akkor jóval nagyobb lehet a kimenő feszültség.
(#) mrbini válasza sooty hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Nem az osztó úgy néz ki, hogy fix 2,2k a föld fele és fix 47k a + fele. Tegnap óta semmihez sem nyúltam és már 48V-nál jár.
proli007
Megnéztem a földhurkot és én találok benne semmi rosszat.
(#) kocsgab002 válasza mrbini hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Próbáltad cserélni már magát az IC-t?
(#) mrbini válasza kocsgab002 hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

1-et már kivégeztem 1-et cseréltem és azt átraktam az 5V-os részébe és ott hibátlan.
(#) Buvarruha válasza mrbini hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Nem lehetséges, hogy túl nagy az ellenállás? Próbáld alacsonyabb értékekkel belőni a feszt.
(#) mrbini válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

Próbáltam de tojik rá.
(#) Szpisti válasza mrbini hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

A 7-es lábra menő áramfigyelő ellenállás milyen értékű?
Ha 0,4Ohmnál nagyobb, próbáld csökkenteni.
(#) mrbini válasza Szpisti hozzászólására (») Nov 11, 2014 /

4db 1ohm volt párhuzamosan.
Kicsit próbálkoztam és a következő az eredmény:
7-es lábra menő ellenállás 2db 4R7 párhuzamosan, kondi 220pF 8-as lábon 150R az osztó pedig 1,5k és 39k. Így 33V a fesz. Próbálkoztam 2 féle smd diódával, de mindkettővel instabil a fesz. Amíg világít a cső 34V de ahogy kioltom felmegy 46V-ig. Most BAT46 van bent és így csak 0,4V az ingadozás. Ennél feljebb nem tudom emelni a feszültséget, mert akkor ismételten begerjed.
(#) sooty válasza mrbini hozzászólására (») Nov 12, 2014 /

Belemértem a próbakapcsolásomba, hogy mit csinál annak a tápegysége. Ez a kijelző lekapcsolás nem volt még tesztelve. A feszültség nem változik (30.01V) attól függetlenül hogy a cső ki vagy be van kapcsolva, akár szoftveresen kapcsolom ki, akár a nagyfeszt szakítom meg, vagy a fűtést kapcsolom ki. Nekem ezzel működik (de ezt már írtam neked.)
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2014

mc34063.JPG

Következő: »»   10 / 17
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem