Fórum témák
» Több friss téma |
Mármint a géppel amit csinált. Köszi egyébként a doksit, de semmit nem értek belőle kb.
Lesz itt aki érti. A fúró motorom pont ilyen, csak 24V-os. 7 ezret fordul, de 40V-on is próbáltam, ott már forog rendesen. A motor tengelye mindkét végén golyóscsapágyas.
Az igen! Az enyém nem libeg igy. Ha igy libegne nem birnám tekerni mert annyira megfeszülne a mechanika. Igaz nálam sokkal közelebb vannak a tengelyek. Viszont nem tudjuk hogy itt miképpen van felfogatva az anya. Lehet szigszalaggal, azért engedi mozogni Egyébként nekem tetszik ez a kis cnc gép. Nyáklemezből........hihetetlen.....és működik....ilyenkor elgondolkodok, mennyire találékonyak az emberi elme. Nálam rájöttem az a baj, hogy néha nem sikerül egy nyamvadt lukat kifúrni pontosan, mert nincs oszlopos fúróm. Egy akkus gépem van csak perpillanat, ami fix tápon van. Illetve a szokásos kéziszerszámok, fűrész, reszelő... ezekkel azért nehéz a dolog. De nembaj, most nézegetek gépeket, veszek egy állványos fúrógépet. Elég volt a pontatlan likakból.
Elfigyelgetve a dokumentumot, igy felötlött bennem, ha tudnék normális mechanikát itthon késziteni, micsoda lehetőségek lennének ezzel a programmal, lpt-porton vezérelve, tekercselés téren. Azt figyelem, hogy létezik 1/8-ad lépéses üzemmód? Én eddig csak teljes és fél lépésről tudtam..
Ugye , mert nem olvastad el a motorvezérlő dokuját, amit felajánlottam (1. táblázat).
Kicsit röstellem, de valószínű elsiklottam felette. Mindjárt megkeresem.
A hozzászólás módosítva: Nov 2, 2014
Megoldottam a dolgot. A tengely a két végén rögzitve van. Sajnos a stepperhez nem sikerült tökéletesen központosan illeszteni a menetes szárat igy az egy kicsit imbolyog. Ezért amikor feszesen volt az anya a szálvezetőben, az eléggé feszült a körkörös tengelymozgás végett. Azt találtam ki, hogy az anyát odahegesztem egy nagy alátéthez, az alátétbe két 6-os lukat fúrtam, és 3-as csavarral rögzitettem. Igy 3mm-t tud körkörösen elmozdulni az anya anélkül, hogy oldalirányba kottyanna a szálvezető. Igy nem szorul, szépen mozgatja az egységet.
Primitíven egyszerű megoldás, de ha a meghajtott tengely és a stepper közé egy sima hajlékony műanyag csövet teszel, az tökéletes megoldás tengelykapcsoló helyett.
Legközelebb valami vastag falú de összességében vékony gumicsővel fogom megoldani. Legjobb szerintem. A 8-as menetes szárat a 7.5-es stepperhez például zsugorcsővel fogattam össze, dupla zsugorcsővel. De ott a stepperen volt egy nagy fogaskerék. Itt nem volt, igy megcsuszott volna a zsugorcső igy más megoldás kellett. Csokiból kioperáltam a réz elemet
Igen, ez is jó megoldás. Csak nem tudom, hogy lehetne a stepper tengelyéhez nagyon erősen odarögziteni. A tengely nagyon finom felületű, a reszelő sem viszi, próbáltam átfúrni, de a karbid fúróm sem vitte. A csokit tudtam rászoritani, most össze van épitve, működik.
Zsírtalanítás, szilikonos ragasztó és aba-bilincs.
Ha megfelelő átmérőjű a tigon, és vastagfalú, megmelegítve ráhúzható. Nem igazán szokott lejönni. De igazán elegáns megoldást az enkóderek kuplungjainál látsz.
Hát, igen, de ez most ilyen otthoni háztáji alkatrészekből épitett motyó. Ha csak a fantázia szabna határt....lennének ötleteim.
No. Haladtam azóta kicsit a projektemmel, hála a kis multifunkciós kéziszerszámomnak, amit vettem. A csavarozási gondot megoldottam, a menet legelején volt egy sérült/rosszul elkezdett rész, amit szépen ügyesen(és óvatosan) kijavítottam a köszörű korongjával a gépnek. Így mostmár mindkét csavar simán rákap a helyére. Most működőképessé akarom tenni a szerkezetet, majd későbbiek folyamán pedig a szálvezetést is vélhetően megoldom automatára, de egyenlőre legyen kész, működjön rendesen.
Egy videót szabadna kérni a készülő szerkezetről? Kiváncsi lennék te milyen megoldással képzelted el az egészet.
Amint rá sikerült applikálni a motort, meg a menetszámlálást megoldottam, hogy oda-vissza számoljon, lesz video róla. Előző hozzászólásomban kép is van fent róla. Egy 230v 50w dc motor fogja hajtani a szerkezetet, 1:10 áttétellel összesen: 1:4 a motornál, és és 1:2.5 a gépen magán ,,gyárilag" [a gépen eredetileg gyorsító áttétel volt, mert kézi hajtáshoz készült, de két tengely helyének a felcserélésével lassítóvá tettem] szóval lesz ereje a szerkezetnek... Egyenlőre szíjhajtással lesz a motor a rendszerhez kapcsolva, de később vélhetően fogaskerekesre lesz megoldva az is...
Ja már látom a szerkezetet. Jó kis motor van alatta ,ennek lesz ereje. A szijhajtást én meghagynám, az elején a hajtásnak nincs nagy erő inkább fordulat, a többi fokozat meg ugyis fogaskerekes, igy ott megcsuszni nem fog, de te látod. A tengely nálad egyébként milyen M10 ha jól látom? Nem haijt? Nem lóg? Csapágyazott vagy perselyes a felfüggesztése?
Perselyezett, de a tengely kissé görbe, ezt esztergás ismerős híján egyenlőre nem tudom ezt kijavítani... A tengely az szintén házilag lett csinálva, az elején a menet eléggé el volt rontva, amit írtam hogy sikerült megcsinálnom. Meg mikor hozzám került a gép, szétszedtem, és kicsit megzsíroztam a perselyeket...
Lógni lóg, de az meg lesz oldva egy szemből megtámasztással, ami kivehető szükség esetén...
Amikor nekiálltam, az enyémnek, akkor nekem is hajitott a tengely, amiért kaptam hideget, hogy az úgy nem lesz jó, aztán gondoltam, dehogynem lesz jó, aztán jöttek a próbák, és én is azt gondoltam, hogy majd teszek egy támasztékot a másik oldalára, hogy egyenesen fusson, de nem igy lett. Az egész addigi épitményt el kellett bontsam, mert a tengely ferde volt, és nálam még gyenge is, ez nem alkalmas automata szálvezetésre. A vége az lett, hogy sok sok munkaórát kellett tetéznem a bontással, aztán kezdtem előlről egy normális tengellyel, ami erős és nem görbe, és amire lehet épiteni a későbbiek során. Most végre ott tartok, hogy van egy egyenes tengelyem ami nem lóg, és amire szépen lehet tekercselni. Nem belevau, de neked is azt javaslom, hogy még mielőtt beleteszel sok sok munkaórát egy dolgot csinálj meg nagyon jóra, az pedig a tengely. Ne lógjon és ne legyen görbe. Ez tényleg nagyon fontos a tekercselés során ha a gépet arra épited, hogy megkönnyitsd vele a munkát.
Nekem egyenlőre kézi vezetésű lesz a rendszer, és nem sima menetes szár van benne, hanem házilag kiesztergálták egy rúdból a menetet rá, meg a rögzítés helyét is... És jelen pillanatban semmi olyan ismerősöm nincs aki ezt nekem le tudná gyártani nekem újra, egyenesre sajnos...
Na ez is csak én lehetek...... vettem kemény 2000Ft-ért, egy régi A3-as fénymásolót. Ott van benne egy nagyon komoly japán motor mely olyan áttétellel rendelkezik, ami 90RPM-re lassitja, és olyan csöndes mint egy légy, 10-es lapolt tengely a kimenete és edzett acél, és olyan erős mint a bivaly, fogóval nem birom megfogni, 24kg.cm, 65w, van benne 5v-24v tápegység, egy 18-20mm-es tengely a főorsónak, és egy golyós sin, mondjuk szálvezetőnek. Én meg hónapok óta kinlódok a motorral, tengellyel és szálvezetővel.........
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
Hol vetted? Am grat hozzá!
Őjelikszen, az eladó nagyon rendes volt, el is hozta. De találtam benne sokminden mást is még. Van benne számláló, ez jó lenne menetszámlálónak, de nem nullázható. Viszont van benne pl egy olyan mechanika, aminek a két végét megfogom, és el tudom tekerni egymáshoz képest, de az erő egyre növekszik, ez pl jó lehetne huzalfeszitésre használni, amikor négyzetes a cséve és ugrál a vonóerő. Az egyik oldalát folyamatosan fékezni a másikat összekötni a spulnival, ez is egy érdekes koncepció. De van benne pl bordásszij, nagyon sok többféle acél tengely, 6-os 8-as, 10-es és 18 vagy 20-as, ezek még jól jöhetnek épitéskot. Találtam rengeteg optovillát, optotárcsát, rugót, ott a táp panel, egy fénycső, hogy lássuk mit tekercselünk A gép 86-os gyártású igy van benne anyag, a fogaskerekek tele kerekek, nincs elgyengitve és nem üregesek, jó anyagból vannak, minden nagy és jól használható. Érdemes csemegézni, van még ott ahonnan ez jött
Hello
Van egy 5letem lehet hogy it a HE-n olvastam nem tudom! A számologépet átalakitani, hogy számolja a menetet! Én ezt ugy gondoltam, hogy ha szétszedjük akkor az egyenlö gombhoz egy HALL-szenzort rakni és mindig mikor akkarunk tekercselni 1+1=2=3=4... és igy tovább hogy a csévetestre egy mágnest és mindig kapcsolgasa! Ha nem jo szoljatok de szerintem müködik A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
Nem működne, csak ha nagyon lassan tekercselnél, a számológép nem reagálna, (nem elég gyors, vagy lehet direkt a pergésmentesítés nem engedi) ha másodpercenként 5-10x megnyomják az [=] gombját.
Egy fokkal jobb a lépésszámláló erre, azt lehet nullázni, és többet is tud talán sebességben, de az se korlátlan. Ha már ilyen megoldás kell, akkor a kerékpár-km órák némelyike tud kerékfordulatot számolni, vagy kerék kerületét 1méternek megadni, és akkor a távolságot mutatva méri, az igen sokat bír sebességben, és még a reed-csô is gyárilag hozzá van, a mágnest kell csak rögzíteni és kész. Visszafelé persze nem fog számolni.
Müködik és nekem is ez volt, addig mig valamilyen sztatikus elektromosság ki nem nyirta a matuzsálemi HP ledes zsebszámolo bemenetét. Az még galvanikusan volt kivezetve. Ezért nem árt az ovatosság. De remekül megy, fel is meg le is számol!
Akkor müködik az én ötletem?
És KBal76 van KM orám és azon bekelet álitani hogy mekkora a kerák átméröje! |
Bejelentkezés
Hirdetés |