Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1611 / 2500
(#) koleszmiki hozzászólása Nov 13, 2014 /
 
Tudna valaki segíteni? Egy CD bemeneti lehetőség van az erősítőmön, és egy rádió tunert és egy CD tunert is szeretnék rákötni úgy, hogy ne kelljen mindig ki-be huzogatni a csatlakozókat. Ha elosztóval csinálom, ha az egyik ki van kapcsolva, akkor is zavarják egymást.
(#) reloop válasza Phoenix82 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Kockázatos lenne a végtranzisztorok beültetése, esetleg izzós áramkorlátozóval lehetne megpróbálni.
Szkóppal meg kell nézni gerjed-e, ha nem, sima feszültségméréssel be kell határolni a hibát! Ez a célszerű eljárás.
Alkatrészcserélgetéssel drága és hosszadalmas a javítás, sajnos még a sikert sem lehet garantálni.
(#) reloop válasza koleszmiki hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
(#) zoli75 hozzászólása Nov 13, 2014 /
 
Üdv! Van egy yamaha rx397 erősítő nálam, ami eddig a bekapcsolás után pár másodperccel kikapcsolt ( a védelme leállította), cseréltem benne kondikat, diodákat és most az eredmény, hogy ha csatlakoztatom a hálózathoz és rögtön bekapcsolom akkor elindul, hallatszik a nagy kattanás is, hogy elindul az erősítő aztán rá 8-10 másodpercre kikapcsol. Ha csatlakoztatom a hálózathoz és várok vele és csak utána próbálom bekapcsolni akkor be sem kapcsol. Lenne valakinek ötlete mitől lehet ez?
(#) fecameca válasza koleszmiki hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Idézet:
„Tudna valaki segíteni?”
Tudna, ha pontosaban kérdeznél. Csak a nick-névből következtetem, hogy valami iskolai studió lehet. 1.: Ha lenne valami komolyabb keverőpultotok, nem kérdeznél ilyet. Az otthoni rádióerősítőknél bemenetválasztó kapcsoló szolgál erre. Esetleg egy külön dobozba beépíteni valamelyik megoldást, ha az erősítőbe nem szabad belenyúlni. Vagy beépíteni az erősítőbe, ha szabad.
(#) reloop válasza zoli75 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Szia! Nézem a kezelési útmutatóját, kiolvasható miért avatkozott be a védelem. A service manual 9. oldalán indul a történet. A doksit elküldöm a mail címedre.
Szerk.: Elküldve.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2014
(#) Phoenix82 válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Sikerült,működik.
A 2SA1302 és párja van benne (PMC).
Ezek maradhatnak benne,vagy mielőbb keressek bele eredetit?
VR403,és VR404 már beállítottam 2mV.Viszont a másik két potinál jelet kell adni a bemenetére a szervizkönyv szerint (1KHz 100mV RMS)
A kimeneteken megközelítőleg 0V egyen van.
(#) zoli75 válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Igen, néztem azt írja 6-1 PsPRT 022, nem tudom ez mit jelent, viszont olyan mintha be is fagyna, mert nem tudom tovább léptetni és kikapcsolni sem csak ha kihúzom a konnektorból.
(#) reloop válasza zoli75 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Ott van SM-ben amit küldtem: táphiba (5V 22%-a, tehát 1,1V eltérés a névlegestől). A 6-1-et ki kell valahogy spekulálni mire vonatkozik.
(#) zoli75 válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Az IC 601-nél a feszültségek stimmelnek, 5,4V megy rajta tovább, viszont az IC602 melegszik, szabad neki melegedni, esetleg hűtőborda kell rá?
(#) wolfi válasza wolfi hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Kivettem a potmétert, és kimértem, egy-egy állásban, 2kOhm is van különbség a csatornákon.
pl. egyik18kOhm, a másik 20kOhm.
Az a kérdésem hogy ez már okozhat hallható különbséget?
(#) reloop válasza zoli75 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
A processzor éppen melegedhet.
A proci 90-es lábra fut be a feszültségérzékelés. A PRV cimke a főpanel CB605 csatlakozóra megy (a rajzon 31.o C-2 mező).
Figyeld meg mely dedikált feszültségmérési pontokkal van van kapcsolatban, és azokat a feszültségeket ellenőrizd le! Szép feladat
(#) reloop válasza wolfi hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
A 10% különbség jelentéktelennek tekinthető. A poti test lába és a csúszka között mérd az ellenállást abban a állásban ahol a leggyakrabban szoktad használni.
(#) wolfi válasza reloop hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Viszont ha a bemeneteken a potenciométer után egyik sávon 30 mV és a másikon 20 mV jelenik meg az már gondolom nem mind egy. Ezt nem értem, hogy ez mitől van, akkor feleslegesen kiszedtem a potenciómétert. De ott a potméter és a ludness körül elvileg minden alkatrész rendben van. Mitöl jön a különbség?
(#) reloop válasza wolfi hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Igen, a 40-50% eltérés már érzékelhető. Az imént ajánlott mérés rámutathat a problémára.
(#) reloop válasza zoli75 hozzászólására (») Nov 13, 2014 /
 
Jut eszembe: van az erősítőn tápfeszültség-átkapcsoló (L/H). Kapcsold át, annak a kontakthibája pont ilyen tiltást idéz elő.
(#) zoli75 válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Tápfeszültség átkapcsolót nem látok rajta, csak impedencia választót.
(#) reloop válasza zoli75 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Az, az! Járasd meg egy kicsit azt a kapcsolót!
(#) zoli75 válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Az ic601 nél a feszültség stimmel (alvó állapotban) 5,4V, de ez a hálózathoz csatlakoztatást követő 5-6 másodpercig, aztán elkezd lefutni és 3,27V-nál áll meg, a bemenetén a feszültség nem változik az stabil végig. Mi okozhatja ezt, hogy egy idő után "eltünik" a feszültség egy része és mindig ugyanakkor kezd el lefutni és ugyan ott áll meg (3,27V) és azt stabilan tartja tovább.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
(#) reloop válasza zoli75 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Lehet a proci vagy más túlterheli, mert csak 100mA-es az a stab IC Bővebben: Link
A mögötte lévő diódák valamelyikén van esetleg kiugróan magas nyitófeszültség? Azon az ágon érdemes szétnézni.
(#) Factis hozzászólása Nov 14, 2014 /
 
Sziasztok. Van egy Interconti PA5840-es autós erősítő nálam, szívességből mondtam, hogy ránézek. A hiba az volt, hogy elszállt egy FET. Na most ez gyakorlatban úgy nézett ki, hogy a 10DB IRFZ34N-ből 6 kuka. Cseréltem az összeset 44N-re, izzós áramkorláttal próbáltam, az izzó teljesen világított. Gondoltam az a 2A nem elég neki induláshoz, bekötöttem nélküle, nem volt így sem túl nagy, olyan 4.5A körül vett fel, viszont kb. 1 perc múlva két FET szintén elszállt. Kivettem a két egyenirányítót, kimértem, az működik. Kicseréltem ismét a két hibás FET-et, és GRAETZ nélkül a táp indul, megjelenik a 90V körüli váltó, 220-as izzóval terhelve működik szépen, tehát valószínűleg a végfokban van a hiba. Még nem mértem ki a végfok tranyókat, de 2SB688 és 718 páros (6 pár)van benne. Ezeket szépen kiméregetem majd, de a kérdésem a következő: Ha találok hibásat, akkor azt ha a párjával együtt kiveszem, akkor elindíthatom az erősítőt? Okozhat problémát, ha egy-két pár tranyó hiányzik belőle? Mivel arra gondoltam, hogy a többi tranzisztorra egységnyi többletfeszültség juthat, és tönkremehetnek (Ezt nem tudom pontosan, csak feltételezem).Arra is gondoltam, hogy az lehet a baj, hogy néhány végfok tranzisztor és FET valamint a ház között nem volt műanyag szigetelés, csak paszta. Ez milyen problémákat okozhat? Mert gondolom nem hülyeségből vannak ezek galvanikusan elválasztva egymástól. Ez okozhat interferenciát, vagy más komolyabb jelenségeket?. Illetve még annyi, hogy ezzel a 6 párral vajon mennyit adhat le az erős RMS-ben? A segítségeteket előre is köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
(#) zoli75 válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Kivettem a D605 diódát és most stabilan marad a feszültség az ic601 után 5,47V.
(#) Csongi_ hozzászólása Nov 14, 2014 /
 
Sziasztok!
Van egy az Elektromarosban gyartott Delia erositom, aminek a bal csatornaja egy ideig jol mukodik, -bar ilyenkor neha koppanas, recseges hallatszik a bal hangfalbol - es amikor ugy tartja kedve, tartos ideig +25V jelenik meg az erosito kimeneten, valamiert nem zar az NPN trazisztor. Lemertem minden tranzisztort, tobbszor is, meg amelyiket biztosra tudtam, hogy jo, azt is, de semmi hibat nem talaltam.
Hol lehet a hiba?
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
(#) Buvarruha válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Olykor nem mérni az ilyen hibát, szerencsére nálam csak szakadozott olykor a bemenet. De ellenőrizd a nyugalmiáram beállító potiját, illetve a kimeneti DC beállító potit, h van. Sajnos jelen formájában a rajz olvashatatlan, töltsd fel egy képfeltöltő oldalra, ahol nem méretezik át.
(#) Csongi_ válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
A nyugalmi aram egyszer ugy emlekszem, hogy be volt allitva. Nem szivesen nyulnek a potihoz, mert nem tudom milyen ertekeket kell merjek, hol. Az eger gorgojevel rakattintva a rajzra uj lapon megnyissa, ott nagyobb lesz. Ez a legnagyobb meretu rajz, nincs atmeretezve.
(#) Buvarruha válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Az emitterellenállásokon mérj feszültséget bemelegedve, majd utána szintn bemelegedve állítsd ugyanakkor feszültségre.

Nagyobb, ha megnyitod, de még úgy is olvashatatlan.
(#) zoli75 válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Ami a D605 után van alkatrész (c611; c612; c619; c610), de semmi sem változik, ugyan úgy elkezd lefutni a feszültség. Ha az ic602 lenne zárlatos, gondolom az rögtön jelentkezne, nem 5-6 másodperc után kezdené el leterhelni ezt a kört.
(#) wolfi válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Megmértem, ahol a legtöbbet használni szoktam, egyik csatornán 13,0 KOhm, a másikon 13,3 KOhm-ot mértem.
De jelzem még egyszer, hogy ezt mindig csak az elején csinálja, minél hangosabban megy annál gyorsabban felhangosodik a normál értékre a halk csatorna is, tehát én úgy gondolom nem potméter lesz. Mi a véleményetek?
A hiba viszont már a C401 bemeneten levő kondinál már mérhető, és a viszont a balance kimenetén még nem jelentkezik.
Tehát a hiba leszűkül 3 ellenállásra, és 2 kondira, esetleg LOUDNESS kapcsolo, ha a LUDNESS nincs bekapcsolva akkor még kevesebb. Ellenálásokot mértem jók, lábaknál összeset melegítettem, a kondikat nem tudom mérni.
Tanácstalan vagyok, már ott tartok, hogy ezt a részt kihagyom, s építek helyete egy másikat
(#) reloop válasza zoli75 hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
A processzor (IC602) hibánál részemről megáll a tudomány. Beszerzés, felprogramozás, csere meghaladja az amatőr lehetőségeket.
(#) reloop válasza wolfi hozzászólására (») Nov 14, 2014 /
 
Ez a következetesen a bemelegedéshez kapcsolódó hiba szükségessé teszi a végfok bemeneti differenciálerősítőjének ellenőrzését.
Mérd a közös emitterre kapcsolódó 2k2 ellenálláson eső feszültséget a felhangosodás alatt. A rajzrészleteden R414 pozíciószámú. Ez alapján megtalálod a másik csatorna azonos funkciójú ellenállását is.
Következő: »»   1611 / 2500
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem