Fórum témák
» Több friss téma |
Pl. egy 18F2550 a PICkit2 klónhoz...
Nekem egy gyors kérdésem lenne... Tmr megszakításnál létezik-e olyan regiszter a picben, amely az interrupt rutin után nem a main rutinba dobja vissza a progit, hanem oda, ahol a megszakítás előtt volt?
Interrupt végrehajása után mindig a megszakítás előtti helyen folytatódik a program.
Es mondjad mar legyszives mi a bajod a Aliexpress PIC egeto kinalataval? A mai gepeken inkabb van USB, mint regi normalis RS232. Csak szivatni fogod magadat a JDM egetovel. 15 $ korul kapsz egy PICKIT2 egetot, ami bizony sokaig eleg. PIC-et pedig a CHPCD arul szinte gyari aron. Nem lattam meg PIC-et TV-ben. Ahol lattam regebbi UPS-ben, de az 16C72-76 szeru OTP tipus volt. A 16Cxxx tipusok kozul csak a 16C84 volt tobbszor egetheto, de mar nem kaphato (szerencsere). Olcson kapsz pl 16F690 (480+ifa), 16F886 tipusokat. Ezekkel erdemes elkezdeni a PIC-ezest.
Az ég világon semmi, megmondom őszintén. Talán egyedül az hogy eddig nem is hallottam az oldalról. Kipróbálom a JDM-et is, mert miért ne, de úgyis lesz előbb-utóbb pickit, ha komolyan gondolom a dolgok (előbb el kell kezdeni...). Ha meg sikerül JDM-mel felprogramozni akkor majd építek egy pickit2 klónt, és még az építés öröme sem marad el. Ha nem megy legfeljebb veszek egyet. Köszi a típusokat, majd elválik mit tudnak adni a boltban holnap.
Akkor nálam valami programhiba miatt akadt ki az interrupt után... Kipróbálom, egy egyszerű programon... Köszönöm a helpet.
A megszakításnak akkor van vége, ha ha kiadod a RETFIE utasítást.
Abban az esetben, ha a stack nem tartalmaz szabad helyet, reset következik be - stack overflow.
Jól látom, hogy csak 17.4 dollár a PICkit3 ??? ChipCAD-nál 12e forint...
Ez nem csak valami kamu másolat? A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
Biztos van benne valami turpisság, hiába írják, hogy "official version". A Microchip oldalán is 37,82 EUR, 311 Ft-tal számolva az is majdnem 12k.
Made in Dzsunka. Office in Sanghaj (halászkikötő, zöld mólónál balra a harmadik kötél).
Kb. ez az Alinál az "official version". De ettől még működhet egy darabig.
Igen A MCHP megveszi a kinai klont es draga penzen eladja neked. Szoval azert ha a PK3 nem is, de a PK2 szerinterm lehet ugyanaz mint az eredeti. Ja es ennyi penzer. Kar hozzafogni epitgetni a klont.
Az eredetinek van egy címke a hátulján, ez nagyban megemeli a gyártási költségeket .
Idézet: „Jól látom, hogy csak 17.4 dollár a PICkit3?” Nem jól látod. Az "original" $49 körül kezdődik az Aliexpressen is. Bővebben: Link
Üdv ismét!
Sikerült ma venni PIC-et (az utolsót a boltból) 16F887-est. Eredetileg 877-est akartam, mivel itt fent van egy cikk amiben azzal vannak csinálva a dolgok (Nullától a robotokig). A Microchip honlapja is a 887-est ajánlja a 877-es helyet. Használható ugyan abban a kapcsolásban mint a 877-es? (Ahogy a lábakat néztem, igen, de inkább kérdezek...) Valamint mindenképp kell kvarc vagy valami rezonátor a PIC-ekhez? Úgy olvastam valahol (sok oldalt megnézem mostanában), hogy van belső oszcillátoruk.
A 16F887 -ben van belső oszcillátor. Nagyon hasonlóak, de pl. az A/D és a komparátor kezelése eltérő. Az FSR kiosztása is módosult. A programokat ki kell egészíteni, módosítani kell a forrásban és újra le kell fordítani.
Lehet használni a kapcsolásban, de valószínűleg a programját át kell írni. Abban a kontrollerben van belső oszcillátor, tehát nem feltétlen kell külső órajel valamilyen forrásból. A belsővel ilyen frekvencián működtethető a PIC (melléklet).
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2014
Hello
Találtam ezt a rajzot de nem értem hogy áll! Ez mien porton megy és mi az az ICSP? És mindegyik Picet birom vele programozni? És láttom, hogy van ott egy jumper aztat, hogy kell beálitani?
Szia!
Ez egy univerzális dolog akar lenni, de nem javallott az ilyenek használata. Abból, hogy a csatlakozókon LPT felirat van, arra következtettek, hogy párhuzamos portra találták ki. Az ICSP olyan port amin keresztül az esetleg már beépített pic-ek lehet programozni pl. PicKit segítségével. Nem akarlak megbántani, de a hozzászólásod alapján nem lesz ez neked egy kicsit korai?
Most elültetted a bogarat a fülembe. Én microC-vel programozok, abban még nem láttam ilyen utasítást az interrupt végén. De tudok asm kódot is beírni, csak tudnom kellene hogy működik. Esetleg néhány gondolat a témával kapcsolatosan?. Most nézem a 16f887 doksiját, és tényleg van ilyen(nem mintha kételkedem volna), csak nem tudom, hogy kell használni. Milyen értéket kell adni neki. Valaki egy kis helpet...
Ha C-ben ( akár microC ) programozol és ott megszakítást használsz megfelelő szintaktikával, akkor a fordító beleteszi a RETFIE-t, neked azzal nem kell foglalkozni! Ha viszont még nem használtál megszakítást vagy nem vagy biztos a dolgodban, akkor nézd meg a help-ben, hogy milyen szintaktikával kell használni az adott nyelven !
A gépemen van párhuzamos port!
Nem lesz korai nyugi! Idézet: „Ez egy univerzális dolog akar lenni,” Az mi?
Vannak/voltak próbálkozások olyan áramkör készítésére, amiben a foglalatba többféle pic is felprogramozható. Ez is egy ilyen azért van az a fura foglalat a rajzon és több lábára is ezért van bekötve, hogy más-más lábkiosztású pic-et is lehessen használni vele. Viszont a gyakorlat azt mutatja, hogy nem szerencsés az ilyenek használata, ettől még a dugdosós breadboard is jobb, vagy minden pic családhoz a foglalatot külön-külön megcsinálni, de az meg az amatőr gyakorlatban feleslegesnek érzem. Ha az meg egy kész áramkört csinál az ember akkor tervezzen rá ICSP csatit.
Sziasztok,
Nem boldogulok 24c64-el. Bármit írok be, minden rekeszből A0-t olvasok vissza. A kapcsolást ellenőriztem, A0, A1, A2, WP GND-n, Vcc rendben, SCL, SDA 2,2K-val Vcc-n. Ugyan azon a vonalon egy másik I2C eszköz rendben működik. Mi lehet a gond. Így próbálom írni, olvasni (xc8) :
Köszönöm L. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2014
A PIC programozáshoz szerintem vegyél inkább egy PICKIT2 vagy PICKIT3 programozót. Jobban jársz.
Üdv!
Mielőtt bármit is vennél a JDM-hez, tegyél fel egy soros port teszter programot és kapcsold be a megfelelő kimeneteket a JDM rajza alapján. Ezután mérd meg a feszültséget a csatin. Ha nem mérsz ott legalább 11.5V-ot akkor neki se álj. Ha megvan, akkor is külső tápról kell a PIC-nek az 5V-ot adni, mert a port nem fogja elbirni. Ha van LPT port a gépen, akkor inkább arra koncentrálj és építsd meg ezt: Link és a segítségével építs egy PICkit 2 klónt.
Hali
kaptam pár nyákot PIC-hez (infó=0) PIC nélkül, de beültetve. Segítséget kérek a PIC beazonosításához: 28 lábú DIP foglalat 7 láb táp 8, 22 láb föld 9-10 láb 16 MHz-es oszcillátor + 2x22pF kondi Melyik családra illik a leírás? Pár általam ismertet megnéztem, de nem találtam még meg. Ha valaki ráismerne, köszönném. üdv
Szerintem kicsit elnézted a lábak számozását. Ha valóban PIC való bele, akkor kb. nagyon sok 28 lábú típus szóba jöhet (lásd a példát a mellékletben, egy doksiban is már eleve több típus van leírva).
Viszont, önmagában egy mikrokontroller vagy egy ahhoz készült áramkör nem sok dologra jó. A mikrokontrollereknél a kapcsolást igazítják a kontrollerhez, valamin a programot a kapcsoláshoz és mindez visszafelé. A három dolog együtt adja az áramkör értelmét: az áramkör, a kontroller és az abban futó program. Ha nincs pontos infód, akkor csak találgatni lehet. Ha megvan minden, akkor egyszerű a dolog, de ha pl. csak a program hiányzik, lehet pótólni, de újra kell írni ami vagy sikerül, vagy nem. Mutass pár fotót a panelről, hátha valaki ráismer. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2014
Több panelről van szó, legalább 20 különböző.
A lábszámozást nem néztem el. Amit küldtél nem stimmel (amiket én néztem azok sem..) a 19 és 20 láb lóg a levegőben, vagyis nem kapna tápot. Ami illik nagyjából az ATMEL család (pl. tiny28l), de ott meg a 20-as lábra is tápnak kellene menni, de nem megy, a levegőben van. Egy darabért nem lenne értelme küzdeni, de így .. Tanulni jó lenne (visszafejteni a kapcsolást és kitalálni mire használta volna és esetleg újra megírni.) Idézet: „Tanulni jó lenne (visszafejteni a kapcsolást és kitalálni mire használta volna és esetleg újra megírni.)” Nagyon durva tanulási metódus ! |
Bejelentkezés
Hirdetés |