Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Laminátor (javítás) készítés
Magyarázatul még annyi, hogy a "SW" pont a rotary encoder (Lomex: 56-02-61) kapcsolójára megy és a beállított adatok elmentéséhez, illetve továbblépéshez szükséges. Vagyis változatlanul hagyott adatok esetén induláskor négyszer meg kell nyomni a gombot a fűtési ciklus elkezdéséhez.
És még egy dolog. Mivel a panelon 230V van, nagyon fontos az érintésvédelem szigorú betartása. A hozzászólás módosítva: Szept 16, 2014
Értem én hogy a laminátor, meg a vasalás jó dolog.
De ez a project pl. belekerül 10-12e Ft-ba és sok forrasztgatásba, időbe. Ennyiből lehet venni 3 doboz P20-at, amivel átlagos felhasználás mellett 5 évig el lehet panelozgatni. Én is használok laminálót, de az eredményességi rizikófaktora tapasztalatom szerint sokkal rosszabb mint egy fotolakkos megoldásnál. Az hogy a P20 használata 15 perccel tovább tart, nekem megéri hogy elsőre biztos eredményem legyen. Nem tudom sokan miért félnek tőle?
A fórum nevében is ott van: Hobbi...
Nem minden esetben gazdaságos, bár én is törekszem erre. És ha már itt tartunk: a dry fólia még gazdaságosabb Idézet: „Én is használok laminálót, de az eredményességi rizikófaktora tapasztalatom szerint sokkal rosszabb mint egy fotolakkos megoldásnál.” Ennek az oka a ki ki saját maga elsajátított , és kivitelezett , illetve az adott rendelkezésre álló technika nem megfelelő mivoltában keresendő.
Ha már szóba került az érintésvédelem: az optocsatoló lábai nem véletlenül vannak olyan messze egymástól , az alattuk elvitt 220V felrúg minden előírást (persze az 5V sem mehet alatta). Felhívnám figyelmed a szigetelési távolságok betartására. Mindennek persze csak akkor van értelme ha a buck konverter is megfelel ennek, erről viszont nem vagyok meggyőződve.
A nullátmenetes kapcsolókat kimondottan nem induktív terhelések (motor) kapcsolására javasolják.
Néhány apróság:
- kb. 3500,-Ft 100ml, tehát csöppet sem olcsó. - Van egy 1 éves szavatossági ideje, amit nem kell komolyan venni? Azonban egy idő után az érzékenysége rohamosan csökken és a maradék pocsékba megy, ha csak alkalmanként dolgozol vele. - Meglehetősen macerás pormentes helyiséget biztosítani a lefújáshoz és szárításhoz. Nem mellesleg büdös! Fújás után szellőztetni kell. - Sütő, vagy hőfokszabályozott eszköz ajánlott a "beégetéshez". - Macerás a tárolása, ha nem használod fel azonnal. - Nem utolsó sorban a nátrium-hidroxid nem egy kimondottan egészséges vegyszer. - Ja és még valami. Kell egy UV levilágító (5000÷15000,- Ft) és egy olyan tintás nyomtató, ami fóliára is jól fedve nyomtat.
Igaz, ami igaz! Azonban ezt a hiányosságot urethan lakkos bevonattal küszöböltem ki. Azonban alkatrész oldalról megérinthetők 230V-os részek, bár ott is lakkoztam!
Bár kicsit off, mégis ide tartozik. Az lenne a kérdésem, hogy van egy HP laserjet 1100, amit szétszedtem, és a fűtőhengert, és egyéb szükséges dolgokat megtartva belőle. A fűtőhengerre két csatlakozó megy a fűtőhengerre, mindkét csatlakozó kétpólusú, az egyik a fűtés, a másik a hőelem. A hőelemre rámérve most semmi feszültség nincs rajta, és az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom meghatározni hogy milyen típusú hőelem van ebben a fűtőhengerben? Mert szeretnék ,,vasalót" csinálni nyák készítéshez, de ahhoz hogy tudjam szabályozni a hőfokot, kellene tudnom valamit erről a csodáról... Remélem tudtok ebben segíteni! Előre is köszönöm a segítséget!
Azóta kiderült, hogy ntc-vel szerelték, nem hőelemmel. Meg idő közben szert tettem egy jobb mechanikára, kisebb, kompaktabb kivitel(egy samsung nyomtatóé volt, ami állítólag gyűrte a lapot... Azt sikerült már kiderítenem, hogy izzólámpás fűtésű, csak a teljesítményét nem tudom még, de este majd megtudom.
Sziasztok,
Szeretnék vásárolni egy laminálógépet Lötstop fólia lamináláshoz. Tudnátok ajánlani egy típust, ami nem túl drága (<10K), kapható, és jó erre a célra? Lehetőség szerint minimális átalakítással.
Próbálj interneten használtat keresni, jobhat nem tudok perpill...
Próbáltam... már egy hete nézegetem a használt és új kínálatot, de nem tudom melyik a megfelelő. (Vastagság, gumis görgő, megfelelő hőfok, A4 méret).
Ezért gondoltam, hogy felteszem itt a kérdést, hátha vett valaki itt a fórumon nemrég egyet ami bevált, amit esetleg most s lehet még kapni.
230v 750w az izzólámpás egység teljesítménye... A jelenlegi megoldás termisztoros, de valahogy majd át akarom alakítani K tipusú hőelemesre, és akkor akár egy pákaállomás vezérlője is jó lesz hozzá.
Sziasztok, egy kérdésem lenne. Bontottam egy A3-as fénymásolót, melyben oly módon van megoldva a henger hevitése, hogy egy 1kW-os izzó van belehebregálva a hengerbe, ez cserélhető, és nem forog. 169C-fokra van beállitva a hőmérséklete. Alkalmas lehet nyákvasalónak átépiteni? Műnyomós vasalásos laminálós technikára gondolok.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2014
Alkalmas lehet az adott mechanikájával együtt .A hengereknek forogniuk kell .Bár részemről az az 1KW os fényforrás kicsit húzós.
Az 1 kW-os izzóval fűtött henger hőmérsékletét elektronika figyeli és szabályozza. Ha rákapcsolod a 230-at, hamarosan túlhevül és ki (le) ég.
Egyenlőre egyben van, elektronika, és minden egyéb rajta van, tehát a szabályzás is. Nekem olyannak tünik az izzó, mint egy hagyományos reflektor izzó, a végére rá is van irva, hogy 230v 900w, folyamatos üzemtől kiégne? Nem tudom, csak kérdezem. Elég régi tipus, a főmotor is sima AC motor, még nem brushless mocis, se léptető nincs benne.
A mechanika és az elektronika még komplett. A hengerek tudnak forogni természetesen. A 170fok jó lehet a nyák lamináláshoz?
Elég kevesebb hőfok is .Bár sok befolyásoló tényező van , ami a későbbiekben fog kiderülni.
A nyomtatott rajzon lévő tonerpor hőfok bírása a nyáklap mérete, típusa /vastagság stb /. A felhasználandó hordozó fajtája , és így tovább.
Értem. Kicsit jobban szétszedtem, hogy lássam mi van odabenn, elsőre elég biztató.Mindjárt a henger előtt van egy tálca, amin a henger forgásakor befelé mozgó gumi lap van, ami redős és beviszi a papirt, megvezeti a nyákot később. A hengert lehet kézzel is tekerni, van egy erre kialakitott fogattyú, fogaskerekekkel összekapcsolva, gondolom, régen ez volt a papir beakadásakor a kézi tekerő. A fűtött henger alatt helyezkedik el a szoritó henger, ennek magassága állitható egy karos-rugós mechanikával, és szerencsére elég puha, igy a nyák egész jól befér, nem kell reszelgetni. A hőfok szabályzást megtaláltam, igazából egy egyszerü kis cucc, egy hőelem a hengerre szoritva, egy panel relével, és nagyjából ennyi. Szerintem a hőelemben kapcsoló van, vagyis a hőfok fix, nem tudom állitani, de ezt még jobban meg kell figyelnem. Elméletbe jó eséllyel indul szerintem.
Puding próbája is az evés azt mondják.Mihelyt az első nyákot átküldöd rajta a rajzzal együtt minden ki fog derülni.
Kibontom a helyéről, és megpróbálkozom vele. Kicsit félek, hogy túl kemény lesz a henger, ami fűtött, de remélem használható lesz. Igazad van, meg kell próbálni.
Szia!
Én is nagy irodai fénymásolóból bontott fixáló egységgel csinálom a nyákokat már kb 1 hete. Igaz még csak gyerekcipőben járok a vasalással de ezzel a fixálóval és fényes újságpapírral tökéletes az eredmény.
Mert hogy ? Mintha a fotó technikát láttam volna , hogy preferálod.
Biztos hőelem van benne? Amit én bontottam nyomtató, az termisztoros(ntc) szabályzású. A termisztor nem közvetlenült a hengerrel érintkezik, hanem egy kis ragasztószalag féle van rajta, és van alul egy klixon, 195c hőfokra. De én ki akarom cserélni hőelemesre, és akkor egy forrasztópáka állomással tudom szabályozni.
Egyszerűen meguntam a fotózást. Eddig 10-ből 10 nyák sikerült ami azért elég jó ha azt nézem hogy most csináltam ilyet először életemben. Ha ezt sikerült tartani 20 hibátlan nyákig eladom az összes fotós cuccom. Megtetszett a vasalás végtelen egyszerűsége. Nyomtat, vasal, áztat és már mehet is a maratóba. Rossz esetben mindez 5 perc.
Köszönöm, akkor mindenképp megpróbálom. Jóideje vasalgatok, tulajdonképp jó eredménnyel, de ezt már ki akartam próbálni. A hengertől és a hőfoktól félek kicsit, dehát ha jobban belegondolok, a fénymásoló lézerporral dolgozik, a henger arra van, hogy ezt felhevitse, akkor biztos jónak kell lennie elméletbe. Tennem kell egy kisérletet.
Hoppá érdekeset írtál , hát ehhez biztos lesz egy két fotós hozzászólás is.
Tulajdonképpen én csináltam csinálom mind kettővel , de a nincs jó maszk nélküli fotózás már az elején nem üti meg a mércét , és addig valóban gyorsabb a vasalás laminálás technikája.
Hát, fene tudja, érdekesen néz ki. Majd holnap jobban szemügyre veszem, csak ki kellene rendesen bontani a helyéről. A gép alján is van egy hőérzékelő mely szintén erre a panelra csatlakozik, gondolom egy biztos egy vész-hő kapcsoló, ha a készülék sasszija túlmelegedne. Ami a hengeren van az nem ilyen, lehet hogy termisztor. Be van csomagolva egy ilyen fehér valamibe és neki van nyomva a hengernek. Nem tudom érdemes e szétszedni. Ha látnám, hogy működik, talán okosabb lennék. Be kellene üzemelni és rámérni, hogy kapcsol, vagy nő az ellenállása, esetleg csökken e. Utóbbi jobb lenne.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |