Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Retro számítógépek
A retro, '80-as, '90-es években készült számítógépek bemutatásával, javításával, moddingolásával, illetve korszerűsítésével foglalkozó topik.
Ha ez vígasztal, a csajok még most is buknak az őszülő halántékra! (Bár nekem is egyre kevessebb őszül...)
Nosztalgiázni meg jó! Akkor meg hadd szóljon!
Bizony, ilyen volt! Szerintem, ha megtúrom a garázst, még találhatok lyukkártyát.
Na, délután megyek anyósomékhoz, felmegyek a padlásra, aztán lefotózom, hogy mi hogyan "fejeltük szögletre" ezeket a szalagkábel problémákat annak idején.
Ezekhez a gépekhez nincs valamilyen hardware eszköz amivel újab számítógép billentyűzetét tudnám ráilleszteni?
Csak nem a TMS-1122-ről beszélsz????
Olyant én is építettem, máig megvan, csak nem tudom hol.
Jaja! Ilyen füzetem nekem is volt, "örökélet-POKE-okkal", meg minden, ami szóba jött.
Ááááá!
Teljesen más. A régi jószágokba bele volt építve a billentyűzet-mátrix kezelő elektronika. A mostaniak pedig elintézik ezt már a klaviatúrán belül, csak egy soros adat megy ki belőle.
Akkor mindenképpen a beépítettet kell megjavítanom. Remélem sikerülni fog,mert van hozzá legalább 10 kazetta és szeretném használni már a gépet.
Nem, a legkomolyabb integrált ármkör, amihez hozzáfértem akkortájt, az MH7490 volt...
Bizony nosztalgiával gondolok arra az időre is, amikor a 8 bites VPPC gépen a Wordstar hamarabb elindult a floppyról, mint a mostani 2000x órajelű i3 processzoros gépen a Word, SATA3 merevlemezről. Igaz, az kétprocesszoros eszköz volt, (az egyik csak a kijelző frissítésével foglalkozott). Még most is megvannak a kártyák amivel egy közönséges VDT52xxx alfanumerikus terminálból lehetett egy személyi számítógépet kialakítani. Az eredeti alapgépet baltával szétverték a nyolcvanas évek vége felé a tápegység legnehezebb alkatrésze miatt... Akkoriban az intelligens terminálokkal foglalkoztam. Milyen nagy szó volt, hogy a központi gép 64K memóriájából a konstans szövegek, és a bevitt adatok ellenőrzésének egy része kikerülhetett a megjelenítőbe. 8080 mikroprocesszorokkal komplett automatizált raktár kezelést csináltunk. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
Nem semmi!
Képet estleg tudsz küldeni?
Tavasszal a padláson összeszedem, és lefényképezem őket.
Még Pakson is előfordult szövegszerkesztő gép (a neve most nem ugrik be).
Monochrom zöld, Hercules képernyője volt, a kimenete pedig egy Robotron elektronikus írógép volt. Ha jól emlékszem, magyar fejlesztés volt. De ez már a korszerű, fejlettt technika volt. A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
Akkoriban Gelkáztam!
Köbméterre raktuk össze a Citizen 120D nyomtatókat, amiket Bécsben olyan darabokra szedtek (és csinosan becsomagolták az alkatrészeket), hogy ne haladja meg az 50 dollárt. A VHS videókat meg a teherautó platójárol árulták, a Maria Hilfer Strasse-n, MIT OST TON. Persze mindet hozták be hozzánk áthangolásra. Mentek a nagyimegőrzők Nickelsdorf, Parndorf, Curndorf, stb. Kaja, pia magyar filmek, míg a család meg Gorenjét és Commodort vásárolt a Shopping Citi-ben. A nagyi pedig pillanatok alatt egy printer elektronika boldog tulajdonosa lehetett, - papíron...
Dehogynem. Előkeresem, hátha megvan, akkor lefotózom. A szalagkábelt összeérinted ahogy eredetileg volt, és mindkét oldalról hosszában szigszalaggal összeragasztva. Ahol vezetők vannak, oda jön a vékonyka 2cm hosszú drót ráfektetve, áthidalásképpen. Nekem ez tökéletes volt, néhányat csináltam így.
De várd meg a képet, hátha megtalálom. Remélem nem az egér találta meg előbb.
Rendben remélem én is tudom majd élvezni ezt a régi kis gépet.
Azt hiszem, az! 2 db 5,25"-os floppy meghajtó volt benne, ha jól emlékszem.
Üdv ismét. Itt volna a probléma,ráadásképpen a másik fele meg sincsen a szalagnak. Javítható ez még valamilyen módon?
Egy kis kedvcsináló mindenkinek. Bekapcsoltam billentyűzet-mátrix nélkül a QL masinát. Még működik bár morzsás a jel mert nincs hozzávaló koaxom jelenleg.
Ide nem jó, amit írtam. Nekem az egyenes szalagkábel résznél egyenes vezetősávoknál voltak törések, ezeket lehetett az általam írt módon javítani. De itt nem egyenes a törés után.
Én azt csinálnám, hogy áramvezető festékkel ragasztanák a vezetősávokba eléggé vékony pld. zománcszigetelésű drótot. Ragasztásnál blankolva. Olyan vékonyat, ami mozgatásakor nagyon könnyen hajlik, nem a ragasztást feszegeti. Ez a drót lehet a szalagkábel helyett, csak a foglalathoz nem tudom jó-e egy szalagkábel darab a meglévőből vágva, vagy ez fémezett vég. Vagy talán a lemezes ic. foglalat lábsora belepasszol a szalagkábel foglalatba, akkor ezeknek a foglalatlábaknak a tetejéhez forrasztható a szalagkábelre ragasztott drót. Másik gondolat, hogy a drótvéget először palmatext ragasztóval rögzítjük, ha megkötött, utána már a rögzített drótot a palmatext után a blankolt résznél áramvezetővel ragasztjuk. Így kevésbé éri mechanikai feszegetés az áramvezető ragasztást, mert a palmatext előtte fogja. Nem tudom melyik vezető festék lenne jó, több féle létezik.
Pár fotó a gyűjteményből:
Sógorom Spectrumja, az első képen a saját gyártmányú joystick interfésszel. A másodikon a doboza is látszik.
A mindent kibíró, de legalább javítható joystickek.
A nyomtató:
Seikosha, "egytűs mátrix". Egy vékony függőleges kis kalapács rohangált benne, ami a megfelelő pillanatban rácsapott a papír mögött forgó bordástengelyre. Igen, az a menetes orsó mozgatta a fejet. A bele való papírtekercs szélessége kb. mint a WC papír. A nyomtató előtt a festékszalagja látható. A hangja egy ISZONYAT volt, nem lehetett megmaradni mellette. A sebessége sem volt nyolc lap/perc, de grafikusan is nyomtatott!
Kempston joystick interface. Én is csináltam, sőt még a joystickot is. Az is nagyon drága dolog volt.
Amikor a bajok kezdődnek: egy törott billentyűzetfólia egy töredéknyi doksi (csak ennyit találtam hirtelen) társaságában.
Ez a fólia akkoriban 4-5000 forintba került, ha jól emlékszem. És ez az összeg a 80-as évek elején nagyon sok pénz volt! Ha belegondolok, hogy ebből 4 v. 5 darabot leamortizáltam... A fólia vélhetően a belső hőmérséklet és az állandó mechanikai deformáció miatt fáradt el. Megoldást kellett találnom!
A következő fotóknál kérlek vegyétek figyelembe, hogy még középsulis voltam, amikor elkövettem.
Brutális, de működőtt! Íme az én golyó/tűz/sör és atomcsapás álló Spectrumom az átalakítás után:
Valaki véletlenül nem ismeri azt a fajta sinclair QL gépet aminek nem fóliás volt a billentyűzet mátrixa hanem nyáklapos? Érdekelne a kapcsolási rajza.
Honnan szereztél hozzá Videoton tasztatúrát?
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
Hát a Videotonból! Kivágták a szemétre!
A panelból csak azokat az alkatrészeket szedtem ki, amik akadályozták a munkámat, vagy kellett másba (Pl. 74LS IC-k). A bilentyűk Hall-elemesek voltak, ezekkel akkoriban nem tudtam mit kezdeni, ezért átalakítottam őket mechanikusra. A kontaktusokat telefonközpontból származó érintkezők adták, egyenként ragasztgattam a panelra őket. Utána következett a mátrix huzalozása.... Gyorsabban tudtam rajta programozni, mint mások az eredetin! A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |