Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   235 / 383
(#) gernerakos válasza Sebi hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

E-I vasas. Az első két I lemez márt kint is van, csak azt a ragasztást tudnám feledni....
(#) Sebi válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Ismerős...
(#) Sebi válasza Nanok hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Ha nincs sérülés a huzalon, akkor visszatekerheted, de az impregnáló anyag miatt nem lesz olyan szép és több helyet foglal.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2014
(#) ferci válasza Nanok hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

A pakettvastagságot könnyen megmérheted a leszorítók nélkül, a középső lemez szélessége pedig általában duplája a szélső részeknek. Összeszorzod és kész.
10x10 cm-es külmérettel furcsa lenne 2,5 menet / V... kevesellem.. ez nem hiperszil, ugye?
(#) ferci válasza Nanok hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Beírhatnád ám a vaskeresztmetszetet és a típust is... előbbre lennénk.
A ( sárga alapon ) bevezető-szöveg nem véletlenül van fenn.

Kipiszkáltam az összes I vasat, már csak az E vasak maradtak. Most hogyan tovább?
(#) Ge Lee válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Megpróbálhatsz valami oldószert (nitrohigító, kromofág) ha lakkról van szó. Ha műgyanta alapú akkor nem nagyon fogja oldani semmi.
(#) gernerakos válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Akkor szétcsúsznának az E vasak is?
(#) Sebi válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Ebben az állapotban egy sík vasra téve fakalapáccsal (vagy egy nyáklemezt ráhelyezve simával) meg kell próbálni paralelogrammát csinálni a pakettből - az impregnálás lazítására.
Ha vannak lyukak az összehuzatáshoz, akkor a második lemez furataiba vasdrótot fűzve már általában ki lehet húzni. Aztán még egyet-kettőt, utána már könnyebb lesz. Egy két vasat tönkretehetsz nyugodtan, mert sohasem fogod tudni visszatenni az összeset.
(#) erbe válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Idézet:
„az egyik csévetesten a primer, másikon pedig a szekunder található?”

Igen. A kettő között meg van egy-egy vaslemezcsomag. Mágneses sönt, ami lekorlátozza a trafó áramát. A szikra begyújtásakor rövid időre rövidzárlatba kerül a trafó, ha ez nem lenne, nem aludna ki a szikra és leégne a trafó.
A szekundert áttekerve jó áramgenerátoros akkutöltő lehetne. Sok más célra csak a söntök nélkül használható.

Nem akar oda befolyni semmi, főleg, ha vákuumban impregnálták...
(#) Ge Lee válasza Sebi hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Ha bele van mártva és áll benne 1-2 napot akkor befolyik. Nálam most van egy szünetmentesé amit megfőztek. Esély sincs rá szárazon szétszedni, pedig EI. De nem is érdemes mert amennyiből meg lehetne tekerni annyiból lehet venni egy másikat, ha van rossz más hibával az meg még olcsóbb.
Ráadásul ez gyárilag sem volt jó, mert a 230V-ból 60V-nyit normálisan megtekertek, a többit meg jóval vékonyabb huzalból. És szoros csatolása sem volt csak normál (szekunder, rajta a 2 félprimer). A 400W-ot még bírta, 600W-nál meg megfőtt. Persze csak a hőbizti, mert volt olyan okos a gyártó hogy azt nem hagyta ki. Így el lehet dobni a trafót egy hőbiztosíték miatt, mert a szálai nincsenek kivezetve hogy átköthető legyen...

Idézet:
„a 230V-ból 60V-nyit normálisan megtekertek, a többit meg jóval vékonyabb huzalból.”

Ilyet még nem láttam, botrány!
OFF:
Kínai adapter üresen iszonyúan melegszik, primer áramot mérek: 50mA! Megterhelem fullban, mire az áramfelvétel csökken, közelébe kerül a teljesítményhez illőhöz.
Szétszedem és látom: egy darab "I" lemezt sem tettek be!

Nem sikerül szétszedni. Húzom az E vasat fogóval, ahogy csak tudom, de meg sem moccan. Nitóhigító épp nincs itthon, denszeszel el lehet érni bármit is, vagy ne pocsékoljam erre? Esetleg van valami jól bevált taktika erre?
(#) erbe válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Óvatos melegítés 140-160 fokig. A műgyanta meglágyul és szét lehet feszegetni. A tekercstest nem biztos, hogy kibírja.
(#) ujfalusi válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 22, 2014 /

Oldó szerekkel itt semmire sem mész. Mindenképpen ki kell gyilkolni 1-2 lemezt. Fogóval nem tudod kihúzni. Én egy vékony acél lemezt szoktam beleütni, és teljesen felszabadítani egy lemezt, hogy ki tudjam tépni. Utána egyenként szét kell pattintani a lemezeket, ahhoz hogy kitudjad húzni.
Jó kis meló.
(#) Nanok válasza ferci hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Rendben, megmértem pontosabban. Ez egy normál lemezes, EI vasmag. Az E közepe amit a vasmag körbeölel 32x48mm.
(#) Nanok válasza Nanok hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Illetve amit a tekercs körbeölel, elírtam.
(#) Sebi válasza Nanok hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Egyszerű számítás szerint a 230V primer 570 menet. A teljesítménye - átlagos vas esetében 210VA, a szekunder voltonkénti menetszáma 2,7343. 1x35V 6A lehet rajta.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) kormika hozzászólása Nov 23, 2014 /

Sziasztok! Egy kisméretű AWI hegesztőhöz szeretnék trafót tekercselni, olyan 20V AC feszültség kellene és max 50A áram. Keresgéltem az itthon levő magok közül, a legnagyobb vas méretei a rajzon láthatók. Az összeszorított mag pakettvastagsága 55mm. Ez a mag alkalmas erre a feladatra, vagy nagyobbat kell keresnem? Nem folyamatosan menne, kb 10-15 perc üzem után akár több órát is tudna pihenni, és üzem közben ventilátor hűti majd.

trafó.png

(#) ferci válasza Nanok hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Nálam inkább 750 menet, 0,7..0,75-ös huzal 230-ra és 180 watt folyamatos max.... - szekunderben 35 voltra 110 menet 1,4...1,5 mm-es, ha fullra akarod használni....
(#) ferci válasza kormika hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Szia!
Ha tényleg tudod rendesen hűteni, akkor még megfelel..- viszont célszerű úgy csinálnod ( ami nem művészet), hogy a primer és a szekunder között legyen 1 mm-es "távtartás" és élből megfújatva jól tudod hűteni.
Volt már a kezemben pár olyan trafó, amin nem volt a csévének oldallapja, karimája és így nagyon jó a légáramlás a tekercsek mellett.
Főleg ha azt nézem, hogy a szekundert úgyis valami sablonon kéne megtekerned és úgy ráhúzni a primerre, ami szintén jól összefogható a drótvastagság miatt.
(#) kormika válasza ferci hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Értem. Huzalátmérőket és menetszámokat esetleg tudsz nekem számolni? Én utoljára anno a suliban számoltam trafót, annak már lassan 10 éve, és bevallom őszíntén nem sok mindenre emlékszem már, a füzeteim és a könyveim pedig már odaadtam egy rokonnak, aki szintén villanyásznak tanul... A 10-15 perc üzem sem folyamatos hegesztés, azt is kb. 50%-os kihasználtsággal lehet számolni, 10-15 másodpercnél nem hegesztek tovább egyhuzamban, mert vékony lemezeket fogok hegeszteni, és nagyon elvetemedne a hőtől, szóval 10-15 másodperc hegesztés, kb 1-1,5 perc szünet, és ez váltakozva max negyed órán keresztül. Ezt onnan tudom ilyen pontosan, hogy most egy kölcsönbe kapott gyári géppel csinálom ezeket a hegesztéseket már közel 1 éve.

420 menet 1,55 mm átmérőjű primer és 37..38 menet 16 mm2 keresztmetszetű lapos réz kb ( 5x3, 8x2 mm, vagy amit tudsz szerezni...)
(#) kormika válasza ferci hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Nagyon szépen köszönöm, primer huzalnak való van is itthon, majd kiszámolom, hogy hány méter kell, remélem van annyim, a szekunder oldali huzal már nehezebb dió, lehet ilyet venni valahol?

Még annyit hozzátennék, hogy egy fojtó a primerben nem ártana, mert azt nem írtad viszont, hogy hegesztéskor mennyire esik le a 20 volt. A gyári cuccodat meg kéne mérni, mert így csatt lehet... nagyon laza csatolás kell ide.. Nézd át azt a gyárit, hogyan van összerakva.
(#) gernerakos hozzászólása Nov 23, 2014 /

Na sikerült szétszednem a trafót, jöjjön az áttekercselés. A gyári tekercsel az egyik szekunder 17 voltot adott üresjáratban, ezt kéne nekem levinnem 8-9 voltig. Ez a szekunder 50 menetet tartalmazott, és 0.7-es vagy 0.6os lehet a drót. Hány menetet kell letekernem ahhoz hogy ekkora feszültséget kapjak?
Tudom, ki lehetne számolni, de már nem emlékszem hogy is volt pontosan az elmélet. Tudna valaki segíteni ebben?
(#) Orbán József válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Szia! Ha fele akkora fesz kell, mint a 17V, akkor a fele menetszám pont jó lesz.
(#) gernerakos válasza Orbán József hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Jé, tényleg! Köszönöm a választ a buta kérdésemre!
(#) Orbán József válasza gernerakos hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Ne pironkodj, én már majdnem megkérdeztem az Eger helységjelző táblától 10 méterre, messze van-e Eger... Épp kifele mentem a városból már.
Következő: »»   235 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem