Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   1004 / 1274
(#) kadarist válasza eyess hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Az a baj, hogy soros izzóval biztosan nem fog beindulni a tévé. Plusz a vidi tápegysége rövidzárvédett, így nem kel külön trükközni.
(#) eyess válasza kadarist hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Ha nincs zárlat leveheti persze , de amíg nincs tisztázva a táp ebből a szemszögből próba erejéig maradhat .Utána levehető , de viszont a sortáp feszültségből nem engedek ott ragaszkodok , hogy világítson az izzó , ha nem fog , addig nincs értelme tovább menni.
(#) Béla 66 válasza eyess hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Rám fér, mert már a legegyszerűbb ötletek sem jutnak az eszembe.
A gépkocsi szerelésnél is használtam bizti helyett izzót, addig kerestem a zárlatot, míg el nem aludt!
Most az "L" csatlakozó két szélén van az izzó test és +145V.
A villásdugón (tápon) sorosan van az izzó.

Praxis kolléga ötlete is megér egy misét!

Kadarist:
Mintha lett volna olyan állapot, hogy sorosan az izzó (TV még össze szerelve, csak a BU bázisa beforrasztva) "M" csatlakozó rádugva.
Idézet:
„BU bekötve! Csatlakozók a helyükön!
Közbe iktattam az izzót, bekapcsoltam gombbal a TV-t (készenlétibe vált ezt nem tudom, hogy üzemszerű-e) izzó csak felvillant.
Távirányítóval bekapcsolnám, de jön az alap probléma, hogy a relé leold.Az izzó fel sem villan.

Bekapcsolt gombba dugom a hálózatba a TV-t, az izzó hosszan felvillan majd szép lassan kialszik és TV készenlétibe kerül.

Ha gombbal kiakarom kapcsolni megint el kezd a relé peregni!”

Jó éjszakát mindenkinek!
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
(#) kadarist válasza Béla 66 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

A test és a 145V közé kötött izzó világít?
(#) Béla 66 válasza kadarist hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Sajnos nem!
(#) kadarist válasza Béla 66 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Relé behúz? Mert ha nem, akkor ne is várj ott feszültséget. Szereld össze a tévével, húzd ki a tekercsek csatlakozóit és úgy nézd meg a lámpával a feszültséget, mert akkor kap vezérlést a relé.
Rajz a táppal együtt: Bővebben: Link.
(#) eyess válasza kadarist hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Na pont ezt írtam , hogyha nem világít akkor nem jó.Egyébként a relé meghúzásához viszont a szekunder oldali B3 as biztosítéknál fix +24 volt kell , ha az sincs meg akkor nem fog meghúzni.
És hogyha a +24 volt meg van , akkor csak a relé másik pontját kell testre kötni , tehát az N csatlakozó pont 3 as pontját a tápegység paneljén testre kötni és máris meghúz a relé.
(#) BarnaPili válasza kadarist hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Emiatt javasoltam még dél körül a táp kiszerelését,és izzós vizsgálatát.Sajnos(vagy nem sajnos)sokan rárepültünk a témára,hogy segítsünk,így egy nagy katyvasz lett Béla fejében a sok egymástól független ötlettől.Volt ez így már korábban is,akkor az egyik nagytudású szaki levetette a szegény gyerekkel a 100Hz-es 16/9-es síkképcsöves Thomson eltérítőtekercsét.El lehet képzelni,milyen színei lettek annak a visszaépítés után.Ilyen dolgok miatt sokszor inkább nem is írok...
István
(#) kadarist válasza BarnaPili hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Így van! Teljesen igazad van és én egyelőre be is fejeztem a vidis történetet, mert amit szerettem volna közölni, az megtörtént.
(#) Béla 66 hozzászólása Nov 29, 2014 /

Sziasztok!
Először is sajnálom, hogy ilyen vita alakult ki köztetek, nem állt szándékomban!
Minden tiszteletem nektek, akik a szaktudásukat ingyen és bérmentve a köz javára fordítják. Sajnos manapság egyre kevesebb ilyen ember van. Szerintem mindenkit a jó szándék vezérelt, amit megköszönök!
Én is hibás lehetek, de ez az első fórumos segítség kérésem, és nem volt még tapasztalatom!
Szerintem kezdjük el az alapoknál és lépésről lépésre haladjunk (ez előtt 4 nappal is így kezdtem neki).
Szívesen átvenném az irányítást de mivel már említettem nem vagyok profi TV szerelő. Így nincs rálátásom, hogy mi van esetleg kölcsön hatásra másra.
1. Kezdjük a táppal, (én is itt kezdtem, de csak lupés szemrevételezéssel és a gyanús elemek kimérésével) mivel nincs a készülékben!
Az előtt én is értetlenül állok, hogy míg beszerelt állapotban látszólag minden működött, most meg sem akar nyikkanni!
2. R11 ell.271k OK!
230-táp vezetéken sorba 100W-os izzó! Analóg műszerrel mérve!
TDA-n mért feszek, mindegyiknél polaritást kellet váltani:
1.láb:3,5V
2.láb:3,4V
3.láb:3,4V
4.láb:3,6V
5.láb:6,7V
7.láb:3,4V
8.láb:3,4V
9.láb:2,9V szerintem itt a 12V-os tápnak kellene jelen lenni alapból, tehát a hiba előrébb keresendő!

31.mérőpont: 3,4V
32.mérőpont:19V itt visszakellet állítani a polaritást.
33.mérőpont:3,5V
(#) eyess válasza Béla 66 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Valami nem jó.Tehát mérési gond lehet .Olyan nincs hogy a TDA lában majd nem mindenhol ugyan azt méred , csak akkor , ha a mérő vezetéket rossz helyre tetted .Mármint a test pontot.
Este írtad , hogy nem világít a +145 volt os részen az izzó .Nos azt kellene megmérned , hogy a relét ha megnézed a rajzon ugye az érintkezőkön keresztül adja ki a relé amit kell.De viszont , ha az érintkezők előtt rámérsz azokra a pontokra ahol a relé továbbítja a feszültségeket , akkor kötelezően ott kell lenni minden feszültségnek.

Tehát : D10 es diódán +145v
: B3 mas bizti +24 v
: D12 es diódán +12 v

Ezeket kellene átnézni.Érdeklődve várom a fejleményt.
(#) krabor hozzászólása Nov 29, 2014 /

Sziasztok egy Medion MD 30134 LCD tv-rol lenne szo az a hiba jelenseg, hogy idinkent a hang elkezd recsegni, aztan elmegy. Ha csatornat valtok visszajon a hang, megy egy darabig , aztan megint elnemul. Koszonom a valaszokat elore is
(#) Béla 66 válasza eyess hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Csatoltam egy képet amin bejelöltem, hogy honnan veszem a testet, és ugyan innen adom a relének is.
A test pontom csipog az "L" csatlakozó test pontjával (ide van kötve az izzó egyik kivezetése), valamint a puffer kondenzátor palástjára is csipog, szerintem ez jó test pont.
A transzformátor 9. kivezetését nem találom, rajz szerint látnia kell az 5. kivezetésnek, de az csak a3. és 4. lábat látja.
Amit kérdeztél mindjárt meg mérem.

TEST.JPG

A szekunder oldali mérésem rossz, mert ott a testponthoz nem mérhetek, mert nincs galvanikus kapcsolat. (Nem vagyok hozzászokva a primer oldali akóm-bákom-hoz.)
Előbb a szekundert kellene rendbe tenni, bár csak 1000V-ig tudok mérni így az 1500V-t csak remélni tudom.

HOPPÁ!
Az én rajzom angol nyelvű, és 4327SP, amit Kadarist kolléga csatolt 4329. Az é rajzomon tápnál nincs D5 viszont a nyákon van. Sőt az ő rajzán R3 15k ami az én nyákomon is szerepel, de az én rajzomon 2,7k. Ezek után nem tudom milyen eltérések lehetnek, de a táp résznél Kadarist kolléga rajza lesz az alap. (Nehogy egyszerű legyen az életem!)

A primer oldali mérésekhez B2-höz viszonyítva mérnék, ha ehhez képest mérem a TDA-t az jó lesz?
(#) netuddki válasza kadarist hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Köszi , én is gondoltam rá, de sajnos nem oldódott meg ezzel a problémám, mondhatnám kissé romlott a helyzet. Nehezebben indul, és még kevésbé tölti ki a jobb oldalát a képnek. Még nem használt de néhány éve nálam lévő elkókkal cseréltem. Sajnos a tranyós ic-s tv-k már jóval távolabb állnak ismereteimtől/ én még a csöves világban élek/. kapcsolási rajzom sincs róla. Most így indul:
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014

sup 006.jpg

(#) Béla 66 válasza Béla 66 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

B2-höz a TDA 9.lábán 300V!!!!!!!!!!!
Eljött az a pont, hogy feladom?

Az én rajzomon D5 helyett R21 PTC szerepel, valamint a TR1. 3. láb párja a 9. láb.
Kadarist kolléga rajzán viszont 5. láb közös a3. és a 4. lábbal.
(#) attila1 hozzászólása Nov 29, 2014 /

Sziasztok! Samsung TX14N5 (TX14N53X/XET) típusú tv. A baj az,hogy a távszabja teljesen halott,és a tv-n előzőleg valahogy gyerekzárat,vagy valamit bekapcsolhattak rajta,mert a tv előlapján lévő bármelyik gomb megnyomására a ,,Panel Lock" felirat jelenik meg. Kénytelenek a Duna tv adását nézni...a hangerő sem változtatható rajta természetesen...
Ráadásul az érintett család anyagilag max. egy garnitúra elemet engedhet meg magának,gyári távszabot sajnos nem. Lenne valami ötlet,hogy életre lehessen kelteni a tv-t? Köszönöm előre is!!

Nos ha a TR1. 5. lábát veszem mérőpontnak, akkor a TDA 9. lábán a 5,8V van!
A B2-hoz viszonyítva TR1 5.lába, csak R2 15k választja el és ekkora a különösség!
Én ezt nem értem!
(#) Béla 66 válasza attila1 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Ezt próbáld:
The front panel of the COMBI VISION can be locked to prevent it
being used by young children for example.
1 To lock the front panel, display the television menu by pressing MENU
( ).
2 Select the SETUP option by pressing the P ▲ or ▼ buttons the required
number of times.
3 Press the + button.
4 Select the PANEL LOCK option by pressing the P ▲ or ▼ buttons the
required number of times.
5 Select ON by pressing the + button.
Result: The buttons on the front panel no longer have any effect.
6 To unlock the front panel, set the PANEL LOCK option to OFF.

Primer oldalon más eltérést nem találok az enyém és Kadarist kolléga rajza közt.
Most átnézem a szekundert.
(#) kadarist válasza netuddki hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Van egy olyan sejtésem, hogy a beletett kondenzátorok nem jobbak az eredetieknél Fontos, hogy passzoljon a kapacitás is! Egyébkén van még ott több elkó is, cseréld ki a lehető legtöbbet! A táp primer oldalát is vedd revízió alá!
Rajz: Bővebben: Link. Letöltés a szokásos módszerrel.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014

Szekunder oldalon, nekem a rajzon és a nyákon is szerepel R18 0,58Ohm rá mérve a nyákon 0,8Ohm.
Kadarist rajzán ilyen nincs.
Mást nem találtam bár a szemem már jojózik.
(#) kadarist válasza Béla 66 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Mi van a lámpás teszttel, tehát relé behúz, lámpa a 145V és a kimeneti test között?
(#) attila1 válasza Béla 66 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Szia!!
Sajnos nem tudok belépni a menübe... Pedig próbáltam folyamatosan nyomva tartani a Menü gombot sokáig,meg úgy is,hogy teljesen kikapcsoltam a tv-t,nyomva tartottam a menü gombot,és úgy kapcsoltam be a hálózati főkapcsolójával,de semmi változás...
(#) Béla 66 válasza attila1 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Készenléti állapotból próbáltad?
(#) kadarist válasza attila1 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Mindenképpen távirányító kellene a feloldáshoz. A leírás utolsó mondata arról szó, hogy a menüből kell kikapcsolni ezt a funkciót, abba meg az előlap blokkolása miatt csak távirányítóval lehet belépni.
(#) attila1 válasza Béla 66 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Nincs rajta készenlét a gyerek zár miatt. Arra a gombra sem reagál,illetve kiírja a panel lock feliratot. Ki-be kapcsolni csak a készüléken lévő főkapcsolóval lehet...
Következő: »»   1004 / 1274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem