Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LC mérő

Témaindító: jocoka, idő: Jan 22, 2007
Lapozás: OK   147 / 188
(#) attika válasza Walkman_walk hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Sziasztok!
Beszereztem az alkatrészeket a műszerhez és egy olyan kérdésem lenne,hogy a kritikus alkatrészekből a C8-as 33pf kondenzátorból csak MPK-t tudtak adni ami 250V Dc feszültségű.A leírásban meg 275V AC feszültségű szerepel.
Idézet:
„C8: A 33nF anyaga lehetőleg polipropilén legyen kis soros veszteségi ellenállású, 275 V AC feszültségű”
,hogy ez használható hozzá? miért fontos,hogy AC feszültségű legyen?
Kép mellékelve.
Köszönöm.

MPK.jpg

(#) attika hozzászólása Nov 26, 2014 /

A három kritikus kondenzátor.
33pf és a 2db 1nf,ilyet tudtam beszerezni.
Ezekkel működhet pontosan a műszer,vagy szerezzek be pontosan olyanokat amik kellenek?
A low-drop feszstab helyet meg 78l05-öm van csak.
(#) vargaf válasza attika hozzászólására (») Nov 26, 2014 /

Szia!

A 33 nF az jó, de a 1000 pF az erre a célra nem felel meg. Oda mint már sokszor írtuk a FDH Kft-től lehet rendelni megfelelő kondenzátort.
Üdv.: Feri
(#) Mircsof hozzászólása Nov 28, 2014 /

Sziasztok!
Sajnos nem tartott sokáig az öröm, épp egy 55uH tekercset probáltam késziteni. Mikor számomra nem érthető okból elkezdett össze vissza minden értéket kiírni, a tekercsre. Fogtam összezártam a 2 mérővezetéket nullázó kapcsolót átváltottam, de nem nullázta le a mérést folyamatosan egy értéket mutatott többszöri próbálkozásra is.
Fogtam kikapcsoltam, Fcall, F0 rendben. De ki írta, hogy "LowBatt" ,még jó hogy 12V-os trafóról működtetem. Innentől viszont valami nem stimmelt, ugyan is a 100nf kerámia kondit 900 körül méri, elko ers nullázásnál nem mindég hajlandó kiírni az értéket zárt mér övezetékkel RX= ?
Valami ötlet mi lelhette?
(#) qvasz2 válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Esetleg, ha mértél vele elkót is, egy feltöltött elkó hamar haza tudja vágni . . .
(#) p_istvan válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Szervusz!
A háttérvilágítás nélkül mekkora az áramfevétele?
(#) Mircsof válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Szia!
Nem csináltam vele semmi barbárságot.
(#) abcdabcd válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Esetleg a banán aljzat alján, ha van anya, nézd meg, hogy esetleg nem-e az lazult meg, vagy valami ilyesmi kontakthiba nincs-e...
(#) Mircsof válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 28, 2014 / 1

Szia!
19,8mA háttér világítással együtt.
6,7mA háttér világítás nélkül.
Most reggel próbáltam, és 100nf ismét 100nf Low Batt jelzés is eltűnt... a tekercs amit készítettem, és mértem vele annak hibája okozhat ilyet? Mert most megtekertem ismét a trafót (55 uH) és méri rendesen. De este mikor ugyan azt a trafót más huzalból tekerve próbáltam mérni akkor bolondult meg a műszer. A kijelzett érték se volt stabil, csatlakoztattam a tekercset erre írta pl. 24,45uH és lassan a tizedes szám elkezdett mászni felfele egyszer csak megbolondult és mindenféle értéket irt 432mH, -81mH 1.234 mH. És így folyton változtatta a kijelzett értéket néha negatívba is.
(#) Ideiglenes válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Hasonlót tapasztaltam én is, amikor külső adapterről működtettem. Van benne valami melegedős alkatrész, s olyannyira fölforrósítja a PIC-et és környékét, hogy tévesen mér. Lehet ilyen hiba is.
(#) Mircsof válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 28, 2014 /

Csináltam 3 videót is mert a jelenséget nem igazán tudom szavakba önteni.

Itt bolondul meg!
Meghibásodás után
Itt is hibásan

Ha várok pár percet akkor minden a régi (csak ne mérjek vele tekercset).
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
(#) abcdabcd válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Az is lehet, hogy valamelyik kapcsolód nem érintkezik mindig megbízhatóan, aztán máskor meg megint jó... akár az is lehet, hogy pl pont a tápkapcsolód is ilyen, és amikor belül elmozdult benne valami, akkor leesett rajta a tápfesz, és így lett alacsony... és az is lehet, hogy a "mérési" hibát is az alacsony tápfesz okozta, mert a pic nem tudott megfelelően működni úgy... vagy valamelyik másik kapcsolód is kontaktos... leginkább még a középső lehet gyanús, bár az nem tudom, hogy ilyen hibát okozhat-e, de pl esr "elmászást" igen...

mod: Ha a tápkapcsoló helyét ideiglenesen a nyákon fixen átkötöd, akkor ez le is tesztelhető... úgyis azt írtad, hogy külső tápról használod a műszert és nem elemről, így gondolom ez a módosítás nem okoz különösebb problémát, nem meríti le az elemet
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
(#) p_istvan válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Egy kicsit szédültem a videótól...
A relé környéke gyanús, vagy a kalibráló (Ccal) kondi! A nyákról van képed? Hány ohmos a relé?
(#) ppeti84 válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Szia.
A középső L/C kapcsoló kontakthibája is tud hasonló jelenséget okozni.
Beforrasztásnál könnyen túlmelegszik.
Próbáld meg kicserélni.
(#) Mircsof válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Idézet:
„Egy kicsit szédültem a videótól...”

Elhiszem, a minőségen sajnos nem tudok javítani sehogy se, viszont legközelebb kevésbé rángatom majd a kamerát ígérem!
A relé a cikkben leírtak szerint 500Ω (megmérve 475Ω).
A kondik egytől egyig 1% pontosságú kondenzátorok, C9,C10 mérve 1nf-ot mutat.
A kerámia kondikat, elkok ERS értékét is jól méri, de ha induktivitást mérek vele akkor mint a videón is látszik megzavarodik.
Ma reggel is csináltam egy videót, most minden jónak tűnik számomra, csak a mért induktivitás értéke mászik egyre feljebb...
Videó
(#) p_istvan válasza Mircsof hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

- A 63 mV Uesr0 elég alacsony 100 mV fölé kellene tornázni: vagy az induktivitás vagy a 33 nF vagy mindkettő túl nagy veszteségű!
- Az L/C kapcsoló tényleg okozhat galibát, kis méretű műanyag ház nem bírja a hőt, vagy már gyárilag bizonytalan az érintkezése!
- A kapcsolók hoszabb vezetékkel történő bekötése sem biztos, hogy szerencsés megoldás, főleg ha induktivitást mérsz, a mért tekercs mágneses tere visszahathat rajata (ezért is szerencsés a zárt fazékvasmag és a nyákra ültetett kapcsoló, és/vagy árnyékolt ház)
- A gyengébb vasmagok permeabilitása/induktivitása változik a mérés alatt... ezért kúszik el a mért érték, egy jobb légréses fazékvasmagos vagy légmagos tekecs induktivitását mérve stabilabbnak kell lennie a mért értéknek.
(#) Mircsof válasza p_istvan hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Értelek azt hiszem! ÉS köszönöm a választ.
Megpróbálok így jelen formájában készíteni egy tekercset magához a műszerhez, hátha sikerül. A merő vezetékeket lerövidítem még ma!
Igen tervben van a nyák módosítása is egyszer.... (sajnos a doboz csak később lett mint maga a nyák).
Nem 100%, de ha minden igaz a 33nf ö lenne
Ez viszont biztos: jelenleg ez van benne

Akkor végül is jól értem, hogy ha sikerülne egy megfelelőbb induktivitást fabrikálni a műszerhez, akkor jó eséllyel megszűnne az induktivitás mérés közben jelentkezett hiba?
Érdekesség még az, hogy egy PC tápból bontott nagy trafót (annak is a primer oldalát) gond nélkül méri.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
(#) attika hozzászólása Nov 30, 2014 /

Sziasztok! Remélem ez a 33nf-es kondi jó lesz a műszerbe. Az miért fontos,hogy AC feszültségű legyen? remélem ez az,mert a leírásban nem találtam róla semmit.
(#) elektroncso hozzászólása Nov 30, 2014 /

Sziasztok, hamarosan belekezdek egy LCM3-as építésébe. Egyenlőre az alkatrészek összeszedésén dolgozok. Szerintetek a 2 darab 1nF-os illetve a 33nF-os kondenzátornak WIMA FKP1 1250V-os alacsony impedanciás típus megfelel? Sajnos 5%-os és 33nF-osból csak ekkora feszültségű van nekik az üzletben. 10%-osból tudnák beszerezni 1nF-ost kisebb feszültségre, de 33nF-os akkor is csak ez van. 1%-os sajnos nincs nekik. Szerintetek jó lesz?
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
(#) qvasz2 válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Nem, az 1%-os ilyen legyen:
1 %

FDH rendelési száma: 9520651
(#) lóri válasza attika hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Azt írja, hogy poplipropilén 3%-os, szerintem jó lesz . Én is ilyet vettem. Az 1nF 1% meg van itt az apróban kardhall jóvoltából.
(#) lóri válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Nahát, elírtam, bocs.
(#) elektroncso válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Köszönöm, megpróbálom beszerezni. Sajnos egy szlovákiai áruházban sem találtam ezt a típust. Így egy kicsit bonyolult lesz a beszerzése. De majd ügyeskedek.

Bocs, akkor nem fdh, hanem farnell, a rend.szám ugyan az!
De amit az előbb írtak, kardhal is jó típust árul, csak más az alakja, az eredeti nyákhoz nem jó:
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
(#) erdgab válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Valóban nem jó az eredeti nyákhoz,de az egyik lábát megtoldva egy levágott alkatrészlábbal már is beépíthető.
(#) qvasz2 válasza erdgab hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Ja-ja, kicsit ügyeskedni kell vele . . .
(#) attika hozzászólása Nov 30, 2014 /

Köszönöm mindenkinek a választ! Lassan hozzá is kezdek az építésnek.
A két fontos alkatrész 33nf
és az 1nf/1%-os
Ez a két fontos alkatrész aki keresné.
És még egy kérdésem lenne ezzel a 33nf-os kondenzátorral kapcsolatban amire még nem kaptam választ,hogy miért fontos,hogy AC feszültségű legyen? ezt ha megválaszolná valaki akkor megköszönném.
(#) elektroncso válasza qvasz2 hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Rendben, jobban örültem volna ha egyenesen hozzám kerül, de egy komáromi ismerősön keresztül megoldom.Ellenállásnak 0,1%-ost választottam. A nyákot úgy is át kell terveznem.
(#) elektroncso válasza elektroncso hozzászólására (») Nov 30, 2014 /

Ez a 33nF-os ugye?Bővebben: Link

A 33 nF nem 1%-os, oda más típus kell, keress vissza, van több link is!
Következő: »»   147 / 188
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem