Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Kicseréltem a PCM-et. Az volt a rossz!
Hát ez valami gyönyörűen zenél! Nem győzök betelni vele! A mélyek erőteljesek, A közepek kristály tiszták a magasak rettentő finomak! OPA-k egyenlőre NE5534 és LME49710HA, de nem érzem, hogy gond lenne velük, már így is nagyon jó.
Köszönöm a segítséget és a biztatást!
Most, hogy működik egy kicsit barátkozom vele, aztán majd kipróbálom csöves kimenettel is.
A trafót mennyire macerás elkészíteni? M42-es permalloyom még van is itthon.
OPA1612-t bele és megfogod a bokádat (jfetes szörnyűséget ne!). Ez egy más villág, nagyon jó ez a DAC, csöves, trafós szörnyűséggel kár is elrontani.
Vagyis akkor nekem OPA1611-ből kell 6db, mert úgy van kialakítva a nyák, hogy simpla OPA-k mennek bele.
így van, de az áthallási adatokból ítélve nem túl sok értelme van a külön IC-knek (90dB+) az viszont már fontosabb, hogy együtt melegedjenek, ugyanis melegednek elég rendesen.
Gratulálok, meglett az eredménye a kitartásodnak.
Trafós I/U átalakítás itt sokat hozhat, PCM kimenete így bőven 100 ohm alatti virtuális terhelésre dolgozik, torzítása annál kisebb minél alacsonyabb ellenállást "lát" a kimenete. Sajnos alacsonyabb terhelés, kisebb kivehető jelszint ha passzív I/U átalakítást kap.Trafó áttételével ez korrigálható.Trafó után kb15x erősítés is elegendő, visszacsatolás nélkül, ez is sokat jelent hangminőségben. Trafó nem bonyolult, majd elküldöm a vázlatát.
Rajza itt van. Úgy rémlik TDA1541 is trafóval csináltad.?
Akkor tudod mire számíthatsz.
Elküldtem a trafó rajzát, ha nem érthető, kérdezz. 10Hz-30KHz ig teljesen egyenes az átvitele 0dB belül, 30KHz felett esik, ez ideális, nem kell szűrő. Fázishiba is kisebb, szűrő több hibát visz be.
Most mértem a DAC -ban 360 ohm ellenállással lezárva a trafót, 500mV jön ki a szekunderen.
Kimeneti impedanciája is alacsony, akár erősítő fokozat nélkül is kipróbálható,.
Csöves részét külön panelre tervezem, így több variációs lehetőségem lesz, közvetlen trafó kimenetről is tesztelhető
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
Az alap elkészült, hamarosan próba.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2014
Deszkamodell elkészült, hamarosan meghallgatom.
OPA kimenetűvel is összehasonlítom.
Kíváncsi vagyok
Mondjuk, szerintem úgy lenne a legkorrektebb az összehasonlítás az OPA-s verzióval, ha annak a kimenetére is tennél ilyen orosz kondit. Gyanus, hogy eléggé rányomja a bélyegét a hangzásra... Még a végén ráfogják a csőre, hogy az színezi el a hangot , pedig pont, hogy nem erről van szó.
Igen, mert az a trafó meg a cső nem színez mi? Az OPA-s verzió kimenetére nem is kell kondi! Mellelseg ez nagyonkönnyen kideríthető lenne csak meg kell mérni mindkét verziót.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
Az orosz kondi nem végleges, több gyártmányt is kipróbálok.
Méréssel nem látható különbség a két változat között. Meghallgatva biztos lesz, csöves változatban nincs visszacsatolás, már ez is sokat hozhat. Kimeneti szintet 1,6V eff értékre beállítottam mindkettőnél. Van aki azt terjeszti valóban, hogy a cső színezi a hangot, ebben az alkalmazásban még nagyobb tévedés.. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
Akkor szeretném látni a mérési eredményeket.
Konkrétan mit?
Szinusz, négyszög? A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
Frekvenciamenet, Jez/zaj viszony, harmónikus/modulációs torzítás.
Nem kevésszer megtettem már, de tessék. Bővebben: Link Sajnos a hangkártya ennyire képes, ugyanis ezek inkább a hangkártya bemenetének a mért értékei, mint a DAC-é. De bármennyi pénzbe le merném fogadni, hogy még egy alaplapi zajgenerátornak a bemeneteit is alulmúlná ez a trafós, csöves megoldás, nem beszélve egy igazi spetrum analizátorról...
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
És tessék egy csöves hájend kütyü eredménye, papírforma. Bővebben: Link
Köszönöm.
Hangkártyás méréseket nem tartom etalonnak, ezért nem is használom. Ne idegesítsd magad, szerinted vacak az egész, elfogadom, ez maradjon a Te problémád. Nem értem miért zavar, hogy én csővel is kipróbálom? Te építettél már valamit elektroncsővel? Több barátomnak is kölcsönadom mind kettőt tesztelésre, több fül többet hall..
Nem szeretnék vitatkozni, csak érdekességképpen, az ARC SP-8 csöves előerősítő torzítás adatai:
"Harmonic distortion: Less than 0.01% at 2V RMS output, 20Hz to 20kHz (Typically less than 0.0005% in midband) Intermodulation distortion: Less than 0.002% at 2V RMS output" A vastagított érték vonatkozik a középsávra. Ugye az általad linkelt THD is 1kHz-re vonatkozik... Tehát ilyen is van csövesben, ha pont ilyet szeretnénk. Esetleg még a fenti trafó nemlineáris torzításáról írhatnál néhány szót. |
Bejelentkezés
Hirdetés |