Fórum témák
» Több friss téma |
Ma érkezett meg a fej demagnetizálóm. Annyit kell tennem, hogy pár másodpercig a fejhez tartom és kész? Vagy mozgatni kell valamerre? Még sohasem használtam ilyesmit
![]()
Kikapcsolt állapotában a fejtükör elé teszed 1 - 2 mm-re, bekapcsolod és finom köröző mozdulatokkal fokozatosan eltávolodsz vele, majd lekapcsolod. Egyébként ez az egész demagnetizálásos dolog kicsit túl van misztifikálva.
Nekem egy kazettába épített automata készülékem van, kb. 3 másodperc után szokott lekapcsolni.
Koszi. Azt olvastam meg valahol, hogy nem art a tobbi femreszt sem demagnetizalni. Holnap beallitom a ct-506-ot es elvegzem elotte a demagnetizalast is.
Nekem is kazettába épített van. Küldök egy képet róla.
Valahol még talán megvan a Polimer demagnetizálója. Emlékeim szerint egy ferritgyűrű formájú valamit forgatott a fej előtt. Az is misztikum volt?
![]()
Valami hasonló volt nekem is régen. Amennyire emlékszem egy demagnetizáló/tisztító kazettám volt. Szürke kazettaházban a fejnél egy korong alakú mágnes forgott. A felcsévélő hajtotta egy szíj segítségével. Volt benne egy végtelenített, durva felületű szalag, ami pedíg tisztította a fejet.
dual capstan
Értelemszerűen, egy lehetséges megoldási mód, ami a gyakorlatban is műkődőtt, a jobb , precizebb szalagvezetés érdekében. Megjegyzem a gyártók a használati leirásokban, ajánlottak kazettára, szalagtipusokat, amivel nagy valószinűséggel teljesitették a gyártó által megadott technikai paramétereket.
Sziasztok!
Hozzám került egy Pioneer CT-737 MK-II deck. Az az egy baja, hogy az ékszíjak majdnem hogy teljesen "elpárologtak" belőle. Hol tudnék venni bele megfelelő ékszíjat? És ha már szóba került, jó minőségű decknek számít ez a gép? Ezzel már érdemes digitalizálni? Köszi! A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2014
Nem ismerem konkrétan a gépet, de jónak tűnik képek alapján
![]()
A Basys szervizben, Törökbálinton aranyáron létezhet hozzá eredeti, vagy Ebay, ezenkivül a legolcsóbb méret alapján beszerezni, /HQ, SIni/.
Ez egy korrekt készülék, érdemes felújitani.
Ezzel szerintem nem csak digizni érdemes. Korrekt gép, tedd rendbe, megérdemli.
![]()
Szivesen, Ebay-on 20 euroért többen is kinálnak, hozzá, komplett szerviz készletet.
/ nyomogörgövel/
Továbbra is probléma az eltérő azimuth. Közben kiderült, hogy valójában nem a szalag két oldalán van eltérés, hanem a felvétel eleje-vége között. Úgy tűnik elindul a felvétel egy azimuth fejbeállítással és a szalag végére más lesz. Aztán megforditva a szalagot ismét az elején jó és a végére más állású lesz. Egyelőre nagyon úgy tűnik, a dual capstan miatt. Valahogy nem egyforma sebességgel megy a szalag a két görgőnél szerintem és fellazul a végére. Lehet ezzel kezdeni valami? Ugyanis így használhatatlan a magnó számomra. Apró az eltérés ugyan, de van és esetleg dolby-s felvétel készítésénél ez a hiba erőteljesebben érzékelhető.
És az biztos, hogy a dual capstanos gép a hibás? Mert ilyen hibát pont a sima mechanikák szoktak produkálni akkor, ha a leeresztő orsó ellenállása túl kicsi, vagy a kopott görgő alól a kuplung ki tudja húzni kicsit a szalagot.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
Hát, vagy az vagy a ct-506 és a bx-501 egyszerre. Csak tippeltem, hogy a ct-900s a hibás. Görgők szerintem rendben vannak. ct506-ban új van.
Esetleg van tipped, hogyan lehetne kiszűrni? A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
Külföldi, márkás műsoros kazetta, nem a legutolsó 2000-es évek eleji szériából. Bár még az utolsók is megbízhatóbbak ilyen szempontból, mint a Favorit, Pepita stb. 80-as évekbeli kazetták, azokat semmiképp ne használd ilyenfajta tesztre. De ha a másik kettő tartja a beállítást, és egymás közt is probléma nélkül cserélhető a felvételük, akkor valóban kicsi az esélye az előbb vázolt esetnek.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2014
Viszont, megpróbálnál valamit a te CT-506os magnódon? Ha hátrafele pörgetéskor lenyomod a szünet gombot, a tied is üresbe kapcsolja a mechanikát pár másodperc múlva? Mert az enyém most bent van a toronyban, szóval nem tudom megnézni, mi történik belül, de érdekelne, hogy ez konstrukciós sajátosság-e (hibának végül is nem nevezném, mert nincs jelentősége), avagy valami nem tökéletes az enyém mechanikájával. Néha szalagvégen ugyanis 'elfelejt' kikapcsolni, aminek az okát eddig szíjhibának tulajdonítottam, de ezt észrevéve lehet, hogy mégis más baja van neki?
Ha pörgetéskor le van nyomva a "Pause", akkor nekem sem kapcsol ki a pörgetés végén.
video 1 Amúgy a videón és a mellékelt képen látszik az is, hogy szerintem az orsók tengelyéhez képest alacsonyabban ül a kazetta. Emiatt tekeréskor elég hangos és lejátszáskor is van pici szalagzaj. Ha megemelem pár milimétert, akkor csendesebb lesz. Főként tekeréskor. Belülről a mechanika ilyenkor: video 2 Más: Újra próbálgattam a CT-900s-el a kazettákat. Felvettem egy Maxell UR 90 egyik oldalára egy sok magasat tartalmazó albumot. Ugyanebben a magnóban visszahallgatva az eleje tökéletes, de a közepe-vége részeknél már nincs ott telljes mennyiségben a magas. Illetve néha ott van, néha nincs. Arra tudok gondolni, hogy a 45perces felvétel alatt a végéhez közeledve a szalag félremegy a pályán és így kerül rögzítésre az anyag. Amikor lejátszáskor odatekerem azért nincs magas, mert a jó szalagvezetéssel kezdődik a lejátszás. Aztán mikor visszajön akkor szerintem ugyanúgy félremegy lejátszáskor is és ezért tűnik úgy, mint ha akkor lenne rendben minden, pedig ugyanúgy elcsúszik. Mint említettem a szalag elején nincs ilyen. Csináltam egy próbát Fuji DR 60-ra is, mindkét oldalára. Tökéletes lett a felvétel. Részletgazdag és kiegyensúlyozott. Esetleg ne cseréljem ki a két görgőt a ct-900s-ben? A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
Igen, az szinte az összes típusra érvényes, hogy szünetet lenyomva megszűnik az Auto-stop működés, azaz nem kapcsol ki szalagvégen. Erre szükség is van, különben a szünet tényleg csak néhány mp. lehetne, mert az álló jobb orsóra bizony leállítana a futómű.
Viszont az enyémnél pont nem ez van, hanem, hogy amint lenyomom a szünetet, pár másodperc múlva kikapcsolja a visszatekerést tekercs közepén (csak azt, a többibe nem szól bele). Szalag végén is, de ott normális a jelenség. A kazetta helyzetére: nézd meg, hogy ép-e mindkét alátámasztó műanyag pöcök, és a helyükön vannak-e. Az enyémben nem látszik semmi elcsúszás, és hangja se nagyon van tekeréskor. A görgőcsere meg itt ilyen jobb híján próbálkozás szerintem, nem tűnnek agyon használtnak. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
Persze, érthető, hogy kikapcsolja a pause a stop-ot. Felvétel indításkor vicces lenne, ha nem tenné
![]() Hmmm... Nincs látatlanban ötletem, hogy mi okozhatja. Viszont ezek szerint akkor az hiba, mert nálam nem csinálja. A második videónál ugyanígy működik neked is, ha lenyomod tekerés közben? Félrenyomja azt a kis műanyag részt a kikapcsoló tárcsánál? Kazetta helyzet: Mindegyik pöcök a helyén van és a donorból átrakva a másikakat (eltettem őket, hátha...) ugyanez a helyzet. Arra tudok gondolni, hogy az a fehérműanyag rész (amiben többek között az orsók is vannak) nem illeszkedik rendesen a fémrészhez (amiben a kazetta van). Hátha emiatt van csúszás. Viszont fellazítva sem tudom állítani, nagyon fixen van. Görgők: Na igen. Én is csak próbálkozok, mert nincs igazán ötletem. Gondolom főként a kisebbik szólhat bele a szalagvezetésbe, mert a jobb oldali, már a fej szalagvezető nyúlványa után van. Ha az félrevinné gondolom gyűrődne a szalag is. Ezen a video-n próbáltam meglesni egy preparált kazettával, hátha látszik valami, de nekem nem tűnt fel semmi: szalagvezetés
Megoldom szerintem majd, csak most nem tudom kivenni a toronyból és ránézni, hogy mi nem jó helyen van benne. De ezek szerint jól gondoltam, hogy nem így találták ki.
A felvételen jónak tűnik, bár kicsit mintha lelógna a fejtükörről a szalag (kijjebb lenne).. Viszont ha ilyen Maxell UR-eid vannak, akkor nem igazán értem a többi problémát, ezekkel még nem volt gond, csak a legutolsó szériával.. A hozzászólás módosítva: Dec 3, 2014
A "kijjebb lenne" alatt azt érted, hogy a szalag menetirányához képest baloldalon a fej fekete része kilóg? Én arra nem tippelnék problémát, mert amennyire az kilóg probléma esetén szerintem totál tompa hangnak kellene lenni. Lehet ez a fej ilyen. Persze tévedhetek is.
Azt hittem ez az utolsó szériás Maxell UR. Dobtam 2 képet a csomagolásáról. Megpróbálom majd a görgőcserét. Illetve csak a teszt kedvéért átrakom az egyik maxell-t a fuji házába és fordítva. Hátha változtat valamin. A görgőt tartó fémből hogyan lehetne finoman, a fém meghajlása nélkül kivenni a görgőt? Gondolom a tengely eléggé bele lehet szorítva.
CT506 típushibája, megkopik a gombok arretálását végző műanyag léc.
Visszatekerés gombjánál már kopottabb lehet és a pause gomb benyomása miatt még bizonytalanabbá válik. Próbáld a csévélés gombját mozgatni, ha így is visszapattan, akkor biztos, hogy a kopás okozza.
Nem eloszor tapasztalom, h ket magnonal nagyon nem egyforman szol a dolby-s felvetel. Peldaul rogzitek dolby c-vel valamit 'A' magnon, de 'B' magnon hallgatva luktetoen szol. Tul dinamikus lesz az egesz. Ez mitol lehet? Fugg esetleg attol, h 'A' magnon a motor fordulatot picit lejjebb vettem es ugy keszult a kazetta? Esetleg eredeti sebesseghez kalibraltak a dolby-t es most mas lesz a felvetel?
Sebesség-eltérés, jelszintbeállítás, korrekció kismértékű típusfüggősége.. ezek mind-mind befolyásolják az eredményt, különösen az újabb változatoknál. Részemről ezért nem is nagyon szeretem használni.
Értem, akkor megpróbálok picit a sebességgel játszani. Bár igen kis mértékben nyúltam hozzá, mégis azelőtt nem tűnt fel ilyen eltérés.
Visszaallitottam a sebesseget a kalibracio elotti sebessegre, ami 3150Hz helyett kb. 3175Hz-et jelentett merokazival. Nincs valtozas, ugyhogy marad a 3150Hz-et ado sebesseg. Akkor ez ugy latszik ilyen.
Tegnap beszereztem par darab osregi kazettat. Vannak koztuk annyira regiek es amortizaltak, h egyik magno sem birta bekalibralni okat. Orwo, polimer, philips, stb. A kalibralhatoak kozul kivalasztottam egy oreg Agfa-t es televettem az egyik oldalat a ct-900s-el. Tokeletes lett. Semmi azimuth problema nem jelentkezik sem ugyanabban, sem masikban hallgatva. Egyelore ugy tunik a maxellra haragszik csak, hiaba nem az utolso szerias. Mas: Az utobbi idoben a ct-506 fura dolgot produkal. Lejatszasba kapcsolaskor, ha nem forog a lendkerek akkor hallani ahogy felporog normal sebessegre. Azaz a lejatszas melyen kezdodik es 1-2mp alatt eri el a normal magassagot. Nem tunt fel, h csuszna a szij. Ez mitol lehet? Motor esetleg?
Na, ezt én is végigjátszottam az 506-ossal. Nem a motor (vagy legalábbis első körben nem az) a hibás, de annak az ágán lehet a gond. Azt a kattogós fémnyelves érintkezőt fújd be alaposan kontaktspray-vel, ami indítja a motort (kicsit a lendkerék alatt, a főtengely központosítót is tartalmazó lemezre csavarozva). Én, mint írtam, kettőt szereztem be, ebből csináltam egy működőképeset. Nos, az egyikben ennek a kapcsolónak akkora volt az ellenállása zárt állapotban, hogy a motornak maradt kb. 8 volt (12 helyett), így érezhetően gyengébb is lett. Induláskor a nagyobb áram miatt nyilván még kevesebb fesz marad. És úgy tűnik, ez valami típushiba lehet, ugyanis a másikból valaki már korábban kiszerelte és direktbe kötötte az egészet
![]() Más. Ma vettem egy F260-as Aiwát, 1000 Ft alatti áron, úgy, hogy 'a bal oldala nem szól'. Nos, (azon kívül, hogy mosásra szorul) a fej helyzetét megnézve, lehet ötletelni, mi az oka.. Szerintem a bal sáv fejtükre bele se ér a szalagba ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2014
|
Bejelentkezés
Hirdetés |