Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Ha 'sípol', -azaz hallod-, akkor leesett a frekvenciája. Ezek ugyanis normál-üzemben a hallás-határ feletti frekin mennek. Méregetéssel megállapítandó a hiba forrása. Lehet, hogy ragasztó-pisztolyos kitöltés segítene, de ha komoly a hiba, akkor macerás utána a javítás.
Sziasztok. Egy hat digites 7 szegmenses kijelzőt szeretnék vezérelni időmultiplexelten, tehát minden digit csak az idő 1/6 részében működne. Hogy ne veszítsek a fényerőből, megtehetem-e azt, hogy 20 mA helyett 120 mA-t kapnak a szegmensek? Vagy ezt nem fogja kibírni?
Szia!
Az ilyen fütyülős tápoknál a kondenzátorcserék általában gyógyírt jelentenek.
Szia! A kijelző adatlapjában nézd meg a maximális áramot. A 120mA valószínűleg bele fog férni, de nem is biztos, hogy kell ekkora fényerő. Most építettem egy négy-digitest, és nem győztem vissza venni
Köszönöm, ekkor ezek szerint valószínűleg bírni fogja. Sajnos adatlap nincs, mert kínai.
Linkelek egy általános adatlapot, hogy beleláss kissé Bővebben: Link.
Köszönöm a válaszokat!
Ha kondicsere mellett döntök milyen kondit érdemes beletenni? Van valami spec ami direkt ilyen környezetre van?
Sziasztok,
Ezen a 600W előtéten miért van három L és N? Az egyik LN a hálózati feszkó, a másik megy az égőbe, de mi a középső? Oda mit kell kötni? Az L a feszkó, az N a nulla ha nem tévedek. kép:Bővebben: Link full:Bővebben: Link Köszi! Link javítva. Használd a link gombot! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
L a fázis, N a nulla, E a védőföld.
Az csak a tovább menő. Könnyebb legyen párhuzamba kötni több ilyen modult. Ha megnézed akkor a szélső LN össze van kötve a középsővel két dróttal.
U.i.: Így nem kell elosztó. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Mindegyik elektrlolitkondenzátort cseréld, mert nincs olyan sok benne. Válassz 105 fokos típusokat.
Sziasztok!
A képen látható 12v os univerzális fénycső mekkora feszültséget ad ki ami a hidegkatódos fénycsőre megy?Néztem kb 1 cm ról át húz az ív ha közelítem egymáshoz a 2 vezetéket, de nem sima elektromos ív hanem ilyen plazma szerű. Halálos lehet ennek az érintése?Érdekes mert ha csak az egyik vezetékhez közelítek kézzel akkor is van ív húzás a kezemre de pici kb 1 mm es és semmilyen áramütést nem érzek! Ez mitől lehetséges? A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
CCFL csövek olyan 700-900v ig működnek, ezt a feszültséget a kék dobozban található inverter állitja elő. Ilyen fénycsövek vannak az LCD kijelzők (laptop, tv) háttérvilágitásaiban.
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Akkor jól gondolom hasonló mint a tesla tekercs feszültsége mivel az sem ráz csak végighalad.
És ha megfognám mindkét vezetéket akkor sem rázna meg?
Sziasztok. Nem pont ide tartozik, de nem akartam új topikot nyitni, van már elég. ULN2003-as IC-hez hasonlót keresek, csak PNP-s változatban. Tudna valaki adni egy típust?
Szia!
Nézd meg ezt: Bővebben: Link.
Sziasztok!
Segítségét kérném valakinek aki tudja a következőre a választ. Egy számláló láncot építettem 555-ből és 2 darab 4017-esből.Működik is szépen ahogy kell.Az egésznek annyi a lényege hogy a digitális ébresztő órámat megtoldottam azzal a tudással hogy csak hétköznap reggelente és minden második szombaton ébreszt így már.Viszont a gondom az hogy mikor áramszünet van ,akkor a 9 voltos elemről működik,és nagy az áramfelvétel.Milyen ic-kre lenne szükségem az alábbiakból hogy a legkisebb legyen az áramfelvételük ? CD4017BCM CD4017BE HEF4017BT HCF4017BE MC14017BCP Melyik az energiatakarékosabb ?
Nem ezek eszik az áramot, hanem pld. az 555, vagy más.
Tisztában vagyok vele hogy az 555 az szinte zabál,de azt ki fogom váltani másfajtával,ami mellé az van írva hogy CMOS ? Utána olvastam ennek,és azt szűrtem le belőle hogy ha az adott ic CMOS verzióját kaparintom meg akkor az ugyan úgy működik,csak alapból kevesebb áramfelvétellel. Ez badarság,vagy jól értelmeztem ?
Szerintem a legnagyobb áramzabáló a LED kijelző. Ezt kéne kikapcsolni az áramszünet idejére. Vagy úgy megoldani hogy hálózatkiesés idején csak addig mutassa az időt amíg nyomnak egy gombot. Így elég sok áramot megspórolsz. Amúgy a 9V-os TELEP a legrosszabb választás mert a leggyengébb. Gyorsan kimerül.
A CMOS IC-k alig esznek áramot, pontosabban az átváltás pillanatában igen. Így minél ritkábban kapcsolnak, annál kisebb a fogyasztás. CMOS 555-re is vonatkozik ez, annyi különbséggel, hogy oszcillátorként használva, egy kondit kell tölteni-kisütni. Erre fordított energia is elvész. (Bár nem tudom mit keres egy 555 egy órában. Mert időalapnak az nem jó..)
Igen,ezt már megoldottam régebben Ha nem a trafóról jön a villany,akkor a kijelzőt meghajtó tranzisztorok emitter lábai nem kapnak testet....mert egy másik tranzisztor zárt állapotban van.
Én tényleg csak arra vagyok kíváncsi hogy az adott ic-k közül melyik lenne a legkevésbé zabáló. Próbáltam adatlapjaikat nézegetni alldatasheet.com oldalon,de nem találtam semmi erre utalót benne
Az időalapot ( 60Hz négyszög ) egy mm5369-es a hozzá tartozó quartz segítségével állítja elő a tms3450 ic számára. Csak ez ugye minden reggel ébreszt akkor mikor be van állítva ( jelen esetben 6 óra )
És elég kellemetlen hogy vasárnap is ébreszt reggel 6kor... Az 555 azért van benne hogy az áramkör figyelje hogy mikor vált az óra 0:00 percre,mert ekkor az 555 ad egy impulzust a 4017es számlálónak. Magyarul minden nap másik kimenetre vált a 4017-es. 2 darab 4017-es van azért mert 14ig számol mielőtt újra kezdi. Azért mert 2 hetet kell figyelni,ugyanis minden második héten szombaton is kell 6kor kelnem munka miatt. a 4017-es ic-k 14 darab kimenetéhez tartozik 14 darab kis dip kapcsoló...amelyik be van kapcsolva annál a napnál engedélyezi hogy reggel 6kor megszólaljon az ébresztő hang. amelyik naphoz tartozó dip kapcsoló nincs bekapcsolva,annál a napnál hiába akar a tms3450 hangoskosdásra utasítást adni a piezonak,nem fog megszólalni,mert a hozzá épített elektronika azonnal olyan utasítást ad a tms3450 ic megfelelő lábára amint ébreszteni akar hogy ,,kuss felébredtem" így nincs ideje megnyekkenni Csak csökkenteni akarok a fogyasztásán az elem miatt.Még fejlesztem az elektronika tranzisztoros ,részeit,stb,de jó lenne a 4017es ic-kből is valami energiatakarékosabbat találni. Ugyan még nem mértem hogy azok külön mennyit esznek.....Csak kompletten mértem az egésznek a fogyasztását elemről. A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Ha nem mérted, nincs mit kérdezni..
AZ 555 meg nem is biztos hogy kell, mert egy kondi meg egy ellenállás is megteszi diffrenciáló tagnak, ha csak nem kell valamit kihámozni analóg vagy impulzus jelből..
Nem tudom okosat mondok-e, majd a nálam profibbak megmondják. Én megpróbálkoznék a te helyedben 1,5V-os góliát elemről működtetni az órát DC-DC konverterrel. Ebből az elemből sokkal nagyobb áram vehető ki (tovább bírja) és a konverter miatt jó a hatásfoka. A fogyasztást szerintem már számottevő mértékben nem tudod csökkenteni. Vagy felhagysz a kényelemmel és előző este te kapcsolod ki az ébresztő funkciót és akkor spórolsz 3 IC-t.
Pont ez az hogy impulzus jelből kell kihámozni,ugyanis a tms3450nl kijelző felé közlekedő lábain négyszögjel van.....Ugyanis egy láb a ledes kijelző több szegmensét is kezeli.Pontosabban egy láb 2 szegmenset kezel.Az hogy épp melyik fog világítani az attól függ hogy a közös katódoknál amiből 2 van az egész kijelzőnek melyiket testeli a hozzá tartozó tranzisztor. a tms3450 pedig pozitív feszültséget kapcsol a lábaira akkor mikor ő úgy érzi....
Szerintem az 555 és a 2 darab 4017es ic alapvető ingatagsága miatt nem jó ötlet ha kapcsolóüzemű dolog van a közelébe... Még az 50Hz-től is tartottam. végül is szerencsére nem zavarta be.Ugyanis napok óta működik már hálózati trafójáról ,és a napokat is szépen tévedés mentesen lépteti.Magát az órát meg már 8 éve használom,és nem jellemző rá hogy késne vagy sietne,nem is akarom ezt egy kapcsoló üzemű táppal elrontani.félek hogy az mm5369-es quartz oszcillátor is tévedhetne és késne vagy sietne az óra...nem kockáztatok,inkább próbálom csökkenteni az áramfelvételét módosításokkal.
Az MC14017BCP adatlapján van egy a fogyasztásra utaló halovány jel. Miszerint 500mW Power Dissipation. hogy ezt most hogy kell érteni.mire utal ez az 500mW pontosan azt nem tudom.
Az 555öt egy TLC555Cd-re fogom cserélni mert az CMOS az adatlapja szerint,de 4017ből nincs CMOS ? A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Az IC-k közvetlenül mennek a telepről, vagy van közte stabilizátor? Ha van közötte a 78xx-ből valami akkor az is rengeteg energiát fűt el feleslegesen. Ha nincs ott stab. IC akkor nincs több ötletem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |