Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Az 500mW az általános adat a tok maximális disszipációjához tartozik. Sajnos el kell szomorítsalak, minden 40-es sorozat CMOS technológiával készült..
A histore csak webshop, üzlet akkor nincsen, csak átvételre van mód a megrendelés után?
Azt hiszem itt a válasz. És akkor igazad van,tényleg ne a 4017es ic-knél keressem a nagy áramerősséget.
wikipédia cmos 4000-es sorozat
igen van egy 7809 ,azt is cserélni szándékozom. talán 78l09-re,vagy lm317lz-re az hátha kevesebbel is beéri. De kell a 9 voltos stabkocka,mert ha nincs ott akkor ébresztésnél a 4017-es ic-k elkzdenek számlálni ,ugyanis a csipogó rángatja a 12 voltos betápfeszültséget...
A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2014
Sőt lehet hogy egyből egy LP2950 5.0-ra cserélem ,mert ha jól rémlik az fölöslegesen nem zabálja az áramot a saját működtetésére. A sima 7809-nél megértem hogy szeret egy pár mA-t kérni,mert úgy lett kifejlesztve hogy rajta 1 Amper is átfolyhat megfelelő hűtés mellett.....
Vannak már ötletek,és még bőven lehet módosítani,hiszen még az óra ezen része ami a napokat számlálja csak drótmodellben működik...még a kísérletezés,és a finomítás,egyszerűsítés zajlik. Köszönöm mindkettőtöknek az ötleteket,és a segítséget!
Üdv! Olyan kérdésem lenne hogy ha sorba kötök 3 ledet akkor az ellenállás növelésével tudom csökkenteni a felvett mA-t? (a kalkulátorba minél kisebb mA-t adok meg annál nagyobb Ohm értéket ad meg)
"a kalkulátorba minél kisebb mA-t adok meg annál nagyobb Ω értéket ad meg" És jé, ez is a megoldás..
Milyen saru kell az új kerékpárdinamókhoz, és mivel jobb, ha nem a test az egyik pólus, hanem a 2 pólus 4 csatlakozón van kivezetve? Mire jó a zöld/zöld kétszínű LED?
Sziasztok!
Lenne egy olyan gondom, hogy van egy ilyen házimozi-m sajnos nem kaptam hozzá távirányítót és nem tudom bekapcsoni sehogy még egy márka sincs rá írva sehova. Esetleg ha valaki tud segíteni már csak egy márka név jól jönne. Standbye világít és az univerzális távkapcs se tud kódot találni hozzá! mert standbye-ból be kellene kapcsolnom valahogy! Remélem Tudtok segíteni! A válaszokat előre köszönöm! A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2014
Üdv!
Én nem szereléssel, hanem inkább beszerzéssel kapcsolatos dologban szeretném a segítségeteket kérni. A kollégám megbízott egy a Vasember című filmben látható jelmez elektronikájának az elkészítésével. A ledezéssel nem is volt gondom az már kész, viszont a sisak nyitását semmivel nem tudtam megoldani. Erre szeretnék valami tippet kérni tőletek, hogy ezt hogy lehetne megvalósítani. Hasonló motor kellene mint az autók központi zárját működtető motor, de az nagyon nagy. Létezik egy kb gyufásdoboz méretű húzó motor ami kb 2-3 centit tud tolni vagy húzni? Válaszokat előre is köszönöm!
Bármilyen analóg hagyományos stab. IC-re cserélheted, az a felesleges feszültséget elfűti. Rossz a hatásfoka. Még minid azt mondom DC-DC konverter. Szerintem jól leárnyékolva megszűrve (nem csak egyenáramú szempontból, hanem RF fojtóval is) nem fog zavart okozni. A PC táp is kapcsolóüzemű és mégsem okoz gondot egy olyan bonyolult digitális berendezésben mint PC.
Ebben igazad van teljesen,és tisztában vagyok vele hogy elfűti,mert ez a dolga...,viszont itt az a pár mA és az a 7 volt ami elesik a stab kockán nem fog jelentős teljesítmény esést okozni rajta. Az 555 az zabál,megmértem.Ha jól rémlik van nekem egy régi agyonvágott multiméter belsőm a lomok között amiben ha jól emlékszem az icl7106 halott tuti és az tele volt vagy van 7555 feliratú 8 lábú csodával,szerintem az 555 lesz és hátha az még nem halott....
Ma kicsit még kísérletezgettem,és sikerült kiiktatni az 555 szükségességét,ugyanis a tms3450nl azon lába ami a kijelző első digitjét kezeli,azon belül is a kettes kiírását ( 20 óra , 21 óra ,22 óra ,23 óra ) az a láb szerencsére csak ezt kezeli,semmi mást...így aztán nincs rajta négyszögjel...hála az égnek,így aztán fölösleges az 555 meg további 2 tranzisztor és egy rakás ellenállás,kondenzátor. Tehát így már csak a 2 darab 4017 CMOS maradt meg egy npn és egy pnp tranyó...nagyon örülök Jelentősen kisebb a fogyasztás,és szerintem megbízhatóbb is lett,mert nincs az hogy az 555 úgy érzi kapott egy impulzust a 2-es lábára,stb....
0:00 perckor lép egyet a 4017-es ic-kből felépített 14es számláló tökéletesnek tünik. Lehet már véglegesnek is tekintem ,és maratom a nyákot.
Csak akkor, ha a fesz. esés nem nagyobb, mint 12V!
Ezt hogy érted?
Pont a feszültséget akarom stabilizálni, elméletileg egy 'kummányit' se szabadna esnie.
Igen, az elfűtendő feszültségre utaltam én is, nem pedig a kimenőre, mint a kedves kérdező.
(mert ugye a disszipáció az W lenne, nem pedig V)
A kérdésedet itt lehetne kivesézni. A stabilizátorod sok hőt fog termelni, kérdés hány fokos lesz majd a tranzisztorod? Ebből már számítható hány darab és milyen paraméterekkel rendelkező tranyót kell használnod. Ez így együtt túllép a Kezdő kérdések téma határain.
Sziasztok !
Segítsetek nekem abban hogy egy közelítésérzékelőt hogyan kell összekapcsolni, összekötni egy pneumatikus mágneskapcsolóval. A lényeg a közelítésérzékelő indítaná el a munkahengereket és amikor a jel megszűnt visszaállítaná őket alap állásba. Ezt hogyan tudom megoldani ????
Kezdem már érteni mire gondolt gkari kolléga. Kicsit bezavart, hogy pont 12V-os maga a tápegység is...
A tranzisztor maximális disszipációjára gondolt (125W), leesett a papírtantusz. Elméletileg akkor jó lesz, mert ~12V-os a trafó, greatz után kb 17V lesz. Az -elméletben és a legrosszabb esetben- 50...60W-nyi fűtést jelent. Majd kap egy szép nagy bordát. Köszönöm a segítséget!
Ezt a disszipációs paramétert úgy értelmezd, hogy a tranzisztor lapkája 25°C-on képes ennyit elviselni. 150°C-on meg 0 wattot. Ez így becsléssel két tranyó és még ventilátoron is gondolkodnék. No, majd meglátod
100W- os erősítőt használnak, 50W 8ohm hangsugárzóval. Kellene csinálnom hozzá egy kivezérlésjelzőt, ami 30W-nál végkitérést mutat. A kivezérlésjelző kész, de hogy tudom kiszámolni, mennyi a 30W? Hogyan tudom beállítani?
Szia! Szükség lenne egy 8 ohm-os műterhelésre. Ha azon 15,5Vac-t mérsz (mondjuk 1kHz szinusz jellel) az pont 30W-nak felel meg. P=U2/R
Nem sok köze van a PIC-hez.
De a közelítésérzékelő 24VDC-t kap, és ha érzékeli a tárgyat, akkor a kimeneti csatlakozópontjára kapcsolja ki a 24V-ot, ezt beviszed egy relé meghúzótekercsére, és a relé egyik kontaktusával adsz áramot a mágnestekercsre. Kész.
Igazából ez a 10A-os érték, esetemben olyan, mint az adatlapokon megadott "absolute maximum ratings", konkrétan a használt trafó kb ennyit tud kipréselni magából.
RGB LED szalagok lesznek hajtva róla, illetve, egy teljes 5m-es, és egy nem teljes... A vezérlőkre csak annyi van írva, hogy 12V; 3x 2A, és a tulajdonosa nem szeretné tesztelni élesben kibírja-e a 17V-os üresjárati feszültséget. Természetesen az a 3x 2A a maximum ráköthető terhelést jelenti, így azzal számoltam. Tuti nem fogja kihasználni.
Sziasztok. A képen látható kapcsolásról lenne két kérdésem. Bővebben: Link
Az egyik az az, hogy a PIC egyik lábán miért van felhúzó ellenállás. Erre van is egy tippem csak megerősítést kérek: ha jól tudom a PIC-ek nem minden lábukon tudnak logikai magas szintet kiadni, csak alacsonyat adnak ki, vagy lebegnek. A másik az az hogy a 7 szegmenses kijelzők tápellátása teljes mértékben a 9V-os forrásról történik és az 5V-os forrást csak a PIC terheli (gondolom a kimenetein csak nagyon kicsi vezérlő áram folyik)? |
Bejelentkezés
Hirdetés |