Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » SMPS labortáp

Témaindító: kaqkk, idő: Jan 19, 2014
Lapozás: OK   13 / 27
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Jún 27, 2014 1 /

Na vettem másik tranyókat,annyi a külömbség hogy most nem a teljes táp van a C24-en hanam 9V.De akkor is leállítja az 555-öst.A fő szabályzó működik lepróbáltam.Az 555 működik,D16 kiveszem 7 láb 1K felhúzva megy.Valakinek ötlete?Kezdek megzizzenni.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Sziasztok.Még mindíg ott járok hogy nem indul az előszabályzó,csak akkor ha a 7 lábat felhúzom,és a D16 ki van véve.Néztem példa kapcsolásokat,ott a 7 láb mindenütt fel van húzva,2-6 összekötve,és azt triggereljük,1/3 VCC nyi jellel.Valaki segítsen már ki mert meg állt a tudományom.Ebben a kapcsolásban hogy indul az 555-öt?Előre is köszönöm a hozzászólásokat.Attila plíz.
(#) ktamas66 válasza dara hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Itt találsz leírást az előszabályozó működéséről.
Előzőekben Attila leírta, hogyan lehet tesztelni külön a két kört.
(#) dara válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Ez volt nekem az etalon,Ezek át vannak nézve A-Z-ig.Én azt kérdeztem,hogy miért nem indul az 555-öt ebben a kapcsolásban?Mint írtam,7 láb felhuzva megy.
(#) ktamas66 válasza dara hozzászólására (») Jún 27, 2014 /

Elindul . A Te áramköröd nem indul el, mégpedig azért, mert valami rossz benne . Mérjél feszültségeket, ellenőrizd az alkatrészeket ( a leírásod alapján én a visszacsatolás részével kezdeném). Válaszd ketté az áramkört, tegyél valami feszültséget a visszacsatolásra, mérd végig a szabályozó kört. Nem fogjuk messziről kitalálni mi a rossz. Az itt legtöbbször előforduló hibák: fordított/hibás beültetés, ónpacák (amit eddig láttam).
(#) dara válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Az áramkör külön van választva,csak az előszabályzót éleszteném,a főszabályzó működik.Nincs zárlat fordított hibás beültetés,rossz érték.A táp 14,5V megvan,az összes lábat vezetősávot,alkatrészt kisípoltam,kimértem,de van beültetési segédlet minden aszerint van benne,de még a kapcs rajz szerint is átnéztem,átmértem.Én azt kérdeztem hogy a rajz szerint az 555 hogy működik.Ha a D16 kiveszem el kéne indulnia,de csak akkor indul ha a 7 lábat 1K felhúzom.NE555 van benne mielött megkérdezitek.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Miután ilyen szépen elmagyaráztad hogy működik az 555 ebben a kapcsolásban,akkor elmondom hogy mit mértem.A D16 nál 6 és 7V közötti fesz kell hogy az ic a kitöltést 0-100% között tudja változtatni.Beraktam egy potit úgy próbáltam.Na de nekem a D16 nál,Kb:11V van,persze nem csinál semmit.Kiszedtem a T12-13 körül mindent a bázisok körül,Azok jók.Még megnézem a R16-19 eket hátha.
(#) ktamas66 válasza dara hozzászólására (») Jún 28, 2014 /

Nem hiszem, hogy jobb leírást tudnék ide írni, mint Skori írt le (gyakorlatilag az első bekezdésben ).
D16 kivételével nem indul el az 555, mert nincs ami töltse C24-et (mondjuk megmérheted, ha ki van véve a dióda van-e feszültség C24-en, habár ugye itt nem egyenfeszek vannak, nem tudom szkópod van-e). Ezt a töltést kapja meg mikor a 7 lábat felhúzod tápra. Ilyenkor kimegy a tápfesz C29-re? Ha megy a lineáris szabályozó, gondolom szabályozni is tudod (csak ne terheld nagyon a disszipáció miatt).
Tehát ha C24 13,8V-on van elvileg csak a diódán keresztül kaphat áramot.

Össze dobtam Skori nak a szabályzóját,át olvasva végig.Ez a szabályzó működik,szkóppal nézve ahogy kéri az erőt,szépen rá szabályoz.Itt nem csinál semmit.Táp ráadásakor látok pár impulzust,onnantól semmi.A C24-en nem 13.8 nak kéne lenni,hanem 6-7V ig és onnantól szabályozza 0-100%-ig a kitöltést,legalábbis erre jutottam.A T12-13 rol lejövő fesz sokkal nagyobb mint hogy tudjon szabályozni.Ha a 7 lábat felhúzom ilyenkor persze hogy kimegy,van négyszögjel a géten.

És amikor van négyszögjel, az áteresztő táp rendesen működik (persze az 555 nem szabályozza a feszültséget), lehet a kimenő feszültséget állítani, kis árammal terhelheted is, áramkorlát működik (nem rövidzár , 50-100mA, magas kimeneti fesznél).
Azért látsz csak pár impulzust, mert a C29/30 feltöltődik,és mivel nincs terhelés, tartja a feszültséget, kis tűimpulzusok pótolják csak.

Igen működik rendesen,Szkópon beállítva CC:50% kitöltés a Az IRL540 nagyon melegszik,mivel nincs szabályzás.A T12-13 működését, nem tudom meg érteni.

Akkor csak a szabályozóból, vagy rossz alkatrészből kaphat áramot C24. Vedd ki valamelyik ellenállást (R16-19), tedd vissza a D16-ot. Ekkor sem szabad áramot kapnia, ha mindegyik dióda jó. És így szépen visszafelé az alkatrészeken.
A T12 a söntön eső feszültséget figyeli, tehát az áram növekedésére indítja az IC-t, a T13 állítja be a kimeneti feszültséget (a T15 D-S-en tartja a feszültség különbséget).
(#) dara válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Most már csak egy problémám van.Nem tudom mitől lett jó az előszabályzó.Szkópon látom hogy működik,tartja az egy volt külömbséget.A másik panelen D16 helyére ugyanúgy beraktam egypotit,el indult az 555,visszaraktam a diódát,és elindult.Na ezt fejtse meg valaki.
(#) ktamas66 válasza dara hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Örülök, hogy jó lett . Ugye az ónpaca, csak át kellett forrasztani (vagy be kellet járatni a diódát ).
(#) eroth válasza dara hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Jómagam is gratulálok, örülök, hogy neked is működik! Bár nem tudom biztosan, mi is volt nálad a hiba, de az biztos, hogy valami becsúszott, mert ez a táp, nagyon jól dokumentált, ezért, ha az építő, mindent a leírás szerint csinál, elsőre jónak kell lennie! Leggyakoribb hiba a természetes emberi türelmetlenségből adódó figyelmetlenség! Ne vedd sértésnek, nem rád gondolok, előfordult ez már jó párunkkal, velem is nem egyszer! Lényeg, hogy megoldódott a probléma és működik! Sok sikert a használatához!

Üdv.: Endre
(#) dara válasza eroth hozzászólására (») Jún 29, 2014 /

Köszönöm mindenkinek.Már két hete tornásztam rajta,türelmem az van.Csak az a bosszantó hogy nem tudom mi volt a hiba.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Na hogy azért mégse menjenek simán a dolgok,a második panel élesztésénél azért belefutottam még egy hibába amit nem tudok kiküszöbölni.A fesz és áram szabályzásnál,DC kikapcsolt állapotban az áramszabályzó potit tekerem,és fesz szabályzás van rajta.DC be,a tápot leterhelve,az áramszabályzást nem tudom levinni 0,5A alá,és a max fesz kimenetbe is beleszól,terhelés nélkül.A táp állandó áramgenerátoros módban van,vagy is a fesz jelző led nem világít,csak az áramgenerátor led.ic ket cseréltem,alkatrészek értékeit átnéztem,a szabályzást,R54-R46 ig megmértem ,a potik szabályoznak,hol kéne keresnem a hibát mert már nem látom a fától az erdőt.
(#) dara válasza dara hozzászólására (») Júl 9, 2014 /

Na ezért jó hogy leírom a dolgokat.Az R54-R46 az ic ből kijövő padnál összeért.Na most már kezdhetem a dobozolást.
(#) sector99 hozzászólása Szept 23, 2014 /

Sziasztok !
Remélem nem nagy marhaság amit kérdezek: lehetséges-e az SMPS I-et átalakított PC tápról működtetni ? (30 V 7-8 A-es táp nekem bőségesen megfelelne)
(#) sector99 válasza sector99 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

....még mindig aktuális az előző kérdésem is, de itt a következő: a Q12 pozícióba IRF3205 megfelel-e ?
(#) sny válasza sector99 hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Ha visszaolvasol itt a fórumban, választ kapsz rá. Párszor ki lett tárgyalva miért nem.
(#) sector99 válasza sny hozzászólására (») Okt 15, 2014 /

Köszi.
(#) riddler17 hozzászólása Dec 5, 2014 /

Üdv ismét!
Az volna a kérdésem,hogy a linkelt kapcsolás betápja mekkora értéktűrést visel el meghibásodás nélkül,tehát mekkora a minimum és mekkora a maximum szekunder feszültség?
Itt a kapcsolás.
(#) Gabó hozzászólása Dec 16, 2014 /

Már régebben volt erről szó Attilával, csak akkor idő hiányába, félbemaradt a javítás. Attilától vett panelre építettem meg az SMPS2őt és panelmérő2őt, és arra építettem. Az smpsen be tudom állítani rendesen a kimenő min-max értékeket, ezt külső műszerrel végeztem el, de a panelmérőt nem tudom az smpshez pontosítani. Ha rá van dugva a panelmérő a tápra, akkor alapból 30mAel indul. Lehúzva természetesen 0.00mA. Ha el is hanyagolom ezt a 30mA, tehát kivonom az értéket, akkor se pontos, mert beállítom kis áramra, akkor nagy áramon pontatlan és fordítva. Ugyan ez van a fesznél is. Ott beállítom 0Vra akkor a max fesznél nem jó, vagy fordítva. Bár itt elég kicsi a diferencia cca0,20-30mV.
(#) persuadable hozzászólása Dec 16, 2014 /

Labortápot én nem ilyet csinálnék. Vennék egy gyári SMPS-t, tök mindegy milyet 12 vagy 24V és DC-DC konverterrel olyan feszt csinálnék belőle amit nem szégyellek, 0-100V vagy 200V, bármit.
Amennyiért kapsz egy ilyen gyári ipari, megbízható tápot akár több 100 wattal, annyiból alkatrészbe sem hozod ki. A konverternek meg szintén baromi jó a hatásfoka és még egyszerű is. Tekrenc áramát szaggatod, csinálhatsz akármilyen +- feszkót, nem vagy kötve szinte semmihez.
Ha még egyszer építenék tápot, máshogy nem csinálnám az tuti. Kicsi lenne, könnyű, jó hatásfokú és rugalmas. Mi kell még?
(#) ktamas66 válasza Gabó hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Ha jól emlékszem a panelmérő terhelése kicsit elállítja a -5V-ot (már ha onnan kapja a tápot a panelmérőd), ez elállítja a referencia talppontját egy kicsivel. Úgy kell beállítani, hogy rá van kötve a panelmérő. A méréseket én oda állítottam pontosra ahol leginkább használom. (Bár nem tudom milyen multid van, biztos, hogy az a pontosabb? .)
(#) Gabó válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Hát a multi mennyire pontos, nem tudom, de eddig baj nem volt. Meg nem ez a kínai 100ftos multi, új korába 14körül volt.
Ha teljesen külön adok tápot a panelmérőnek meg a tápnak, csak a GND-k közösek, mennyire javíthat?
(#) ktamas66 válasza persuadable hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Csak egy kapcsolási rajz. (Esetleg nyákterv, bemérési leírás és egy fénykép .)
(#) ktamas66 válasza Gabó hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Nem ront ez el semmit, csak akkor kell beállítani, amikor már rajta van.
(#) Gabó válasza ktamas66 hozzászólására (») Dec 16, 2014 /

Amikor a kimeneteket állítottam, rajta volt a panelmérő, ha erre utalsz.
Következő: »»   13 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem