Fórum témák
» Több friss téma |
Hi mindenkinek!
Csinált-e már valaki centrifugát nyákhoz hogy a Positiv 20 egyenletesen elterüljön rajta? Nem találtam képeket sehol erről, ha esetleg valakinek van légyszi csatolja. Csak annyit tudok róla hogy 90-110es fordulat felelne meg. Miben van ilyen motor ami megfelelne, és áttételt honnan lehet beszerezni? Hogyan lehet felfüggeszteni a nyákot a tengelyre? Köszi
Hello!
Én egy magnóból bontott motor használnék. Áttétel nem kel szerintem. Ha rákötöd egy szabályozható dugasztápra akkor szabályzót se kell építeni. A felfüggesztést pedig úgy oldanám meg hogy a motor tengelyére tennék egy széles szíjtárcsát vagy valami tárcsát és ahhoz rögziteném a nyákot. Ilyen motort egyébként lehet venni újonnan is kb 1000 forintért
Találtam egy kismotort itthon, arra próbálok valamit tervezni. Köszi.
hello
Ez a téma engem is érdekelne de nem tom elképzelni a centrifugális erőmiatt nem pont a nyák szélére megy a positiv20 egy centrifugában?
Hali!
Most komolyan! Honnan jött ez az ötlet? ![]() Csak gondolj bele! Elkezded a nyákot pörgetni. Értelemszerűen, a motor tengelyénél a legkisebb a szögsebesség, kifelé haladva pedig nől, vagyis a tengelynél kisebb a forgási sebesség, míg attól kifelé haladva nől. Lesz olyan P20 bevonatod ezután, ami középen vastagabb, mint a széleken. Tehát a levilágításnál már el is buktad a várt előnyt. Sőt, még a ráfordított időnél is, amit a nyák rögzítésére szántál. Ezzel csak időt és pénzt pazarolsz! Nincs más hátra, meg kell tanulni szépen egyenletesen fújni a P20-at, hogy az egész NYÁK felületén mindenhol egyforma vastag felület alakuljon ki.
Miközben pont erről írtam ,aközben te már meg is előztél!
![]() Erről van szó! BUTASÁG!!! ![]()
Valamikor a rádiótechnikában volt egy cikk erről kipróbáltam nekem érdekes módon a nyák közepén vékonyodott el a lakk és a szélén fölgyülemlett de lehet hogy a fordulatszám csökkentésével ez is kiküszöbölhető szerintem érdemes lehet a nyákot vízszintes tengely körül forgatni !! (Ha kisérleteztek vele,valaki kipróbálja ) tegyen föl leírást a tapasztalatokról.
![]()
Igen, ez a másik lehetőség, de ekkor valóban már a magasabb fordulat miatt szabályosan "lerepül" a nyákról a P20. Szerintem a P20 árát tekintve ez igencsak nagy pocsékolás.
Sokkal hatásosabb, és persze egyszerűbb is csak simán lefújni a nyákot, nem is kell hozzá sok gyakorlat. Ráadásul még P20-al is lehet spórolni, nem is keveset! De ha valaki szeret kisérletezni az nem baj. ![]() ha józan paraszti ésszel nézzük, akkor a nyák 'rezgetésével' éred el a kívánt hatást, nem pedig a forgatásával ![]() regards,
Na én ezért használok gyárilag lakkozott lemezt! útálok és nem is tudok festeni !Még spraj- vel sem!
Látod ezért jó hogy enyi okos ember beszélget itt!
Nekem az életben nem jutott volna ez az eszembe! Abszolút igazad van!
lenne egy kérdésem:
tudom nem ide vág, de megkérdem, hogy mi előnye van ennek a p20 as lakkal való maratásnak, a sima lézernyomtatós vasalós technikával szemben? igaz még nem próbáltam egyiket se, de pár nap múlva szeretném kipróbálni a vasalósat.. miért jobb ez, és miért szenvednek vele olyan sokat? elmondaná valaki az előnyét, mert még kezdő vagyok, és én még igazán csak a lakkfilccel szoktam szórakozni, úgy, hogy leragasztom a nyákot maszkolószallaggal, alkoholossal felrajzolomrá a kívánt mintát, majd sniccerrel kivágom, és a kivágott részt leszedem, majd átsatírozom az egészet a lakkfilccel, és ezek után leszedem a maradék ragasztót, és utána be a savba... tudom ez a technika elég időrabló lenne egy 20*20 as táblán, ezért is szeretnék most új technikákat kipróbálni ![]() kérlek titeket ezt magyarázzátok már el. köszi ja és egy ötlet, ha télleg a rezgés segít neki, akkor egyszerű amegoldás: veszel egy fa lapot, és egy nagyobb alumíniumlapot olyan 5*5 ös et (cm) és a fa lapra sziluplaszttal raksz 3 pöttyöt, hogy az alu lapot tartsa a levegőben, és ha megszáradt a 3 pötty, akkor utána ugyan úgy sziu val ráragasztod az alulapot, majd a lapra ráerősítesz egy olyan mort, aminek a végén egy ilyen kis félkör alakú cucc van a végén, és ha elindítod a motort, akkor elkezd vibrálni, és ez által megrezgeti az alu lapot, és ha erre teszed majd rá a lefújt nyákot, akkor ez rezgeti, és segít a lakk egyenletes eloszlásában. ezt az ötletet lehet alapulvenni, és fejlesztgetni. én egy nokia telefonból kiszedett rezgő micsodára gondolnék. nekem van egy, mert megkértem anyut, hogy hozzon egy rossz nokiát a munkahelyéről amit leselejteztek, és hozott.. tök ingyé, és még örültek is, hogy megszabadultak tőle ![]() lewi amióta annó rájöttem, hogy lehet gyárilag lakkozott lemezt kapni, azóta csak olyat használok ![]() ![]() regards,
Pedig működik a pörgetés!
Néhány éve láttam talán a Discoveryn. Az Infineon laborját mutatták ahol új fotorezisztekkel kísérleteztek és a lakkot ilyen módszerrel terítették a hordozón. Gondolom azért ott már tudnak valamit és nem a padlót lakkozták ![]() Egyébként szerintem fölösleges otthon ilyenekkel bíbelődni. Ha nem spray formában árulnák hanem csak üvegben akkor lehetne rajta gondolkodni. Nekem mindíg tökéletesen terül. A lényeg hogy megfelelően legyen tisztítva a nyák és a fújás után 5-10 percet állni hagyom egy vízszintes helyen mielőtt a szárítóba tenném. A lakk vastagsága is túl van misztifikálva a felesleg úgyis kihúzódik a nyák szélére.
Tényleg van benne valami hogy nincs sok értelme
![]() Talán a rezegtetést megpróbálom, habár ahhoz annyit kell ráfújni hogy lehessen mit rezegtetni rajta. Nekem az a bajom a p20-al hogy kis lyukak lesznek benne, peddig létrejött előtte a nyákon a teljesen egyenletes vízréteg. Azt is kipróbáltam hogy kicsit lehűtöm a nyákot hogy ne párologjon el olyan gyorsan a oldó anyag a lakkból. Ez segített egy kicsit. Jó pár nyákot fújtam, egyenletesen közepes sebességgel S alakban ahogy az megvan írva. De valami mindig van. A végén úgyis kiszoktam alk.filccel javítani, meg ragasztó szalaggal maszkolni. Cramolin márkájú p20-t használok (200ml és Made in Germany ![]()
Mi akik a fotó eljárás hívei vagyunk állítjuk csak így lehet tökéletes nyákot készíteni(Vékony vezetősávok)
De a vasalós technika használói is ugyanezt állítják két külömböző technika a saját híveivel és ellenzőivel mindenki úgy dolgozik ahogy neki legelösször sikerült vitatkothatánk mejik a jobb nagy valószinűséggel a fotó eljárás de a mi céljainknak a vasalós technika is tökéletesen megfelel.Szerintem az igazság az hogy aki régebben kezdte az ráált a fotó eljárásra mert akkoriban nem ismerték a vaslós eljárárst ez egy új találmány. Én amióta rátaláltam a gyárilag lakkozott panelra erre esküszöm(de ez csak az én magán véleményem senkit nem akarok rábeszélni vagy lebeszélni róla)
A kis jukak azért kerülnek a panelra mert túl gyorsan szárad próbáld meg hideg panelra fújni(hűtőbe tedd a panelt 1 órára fújás elött fújás után hagyd 10 percet "pihenni" és csak utánna tedd a szárítóba.Én annnó hajszárítót használtam kb. 10-16 percet szárítotttam
A kis lyukak pedig a nem megfelelő tisztításra vezethetők vissza. Vagy esetleg a p20 minősége lehet a ludas, de akkor az elég gáz.
Én Kontakt Chemie gyártmányút használok (Made in EU amúgy Belga) a HQ-nál veszem és még 2-3 év elteltével hűtőben tárolva is tökéletes a minősége. Amikor kezdtem, előre lakkozott nyákot próbáltam de nagyon rossz tapasztalataim voltak vele egy sem sikerült. Aztán megpróbáltam a p20-at és pár próbálkozás után sikerült azóta is ezt használom és mindíg tökéletes a nyák.
lám, ez is olyan mint a pap vagy papné ![]() nekem majd minden nyákom sikerült a gyárilag lakkozottal, az elején volt 1-2 próba, ami nem jól sült el (világitási idő). mondjuk én csak erősen 'prototípus' esetben csinálok házilag nyákot, ha végleges változatban kell vagy smd/furatgalván, akkor megcsináltatom. regards,
Én annak idején vasalóval szárítottam a P20-at.
Fogtam egy nagy h?tôbordát leraktam az asztalra, rá egy kb A4-es 1mm-es alu lemezt, középre a letisztított nyákot, a lemez négy sarkára egy kb 10-15 mm magas fém távtartót (régi literes Colás üveg kupakja) Befújtam a panelt P20-al, jobbról balra, majd balról jobbra szépen lefelé végig. Rögtön utánna rá mégegy alu lemez, pont mint az alsó. Lefedtem alufóliával, hogy ne kapjon fényt és a por se szálljon bele. Az egész tetejére pedig a vasalót, egészen alacsony 80 fok körüli hômérséklettel. 30 perc alatt kész a tökéletes fotóérzékeny panel.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |