Fórum témák
» Több friss téma |
Hi mindenkinek!
Csinált-e már valaki centrifugát nyákhoz hogy a Positiv 20 egyenletesen elterüljön rajta? Nem találtam képeket sehol erről, ha esetleg valakinek van légyszi csatolja. Csak annyit tudok róla hogy 90-110es fordulat felelne meg. Miben van ilyen motor ami megfelelne, és áttételt honnan lehet beszerezni? Hogyan lehet felfüggeszteni a nyákot a tengelyre? Köszi
Hello!
Én egy magnóból bontott motor használnék. Áttétel nem kel szerintem. Ha rákötöd egy szabályozható dugasztápra akkor szabályzót se kell építeni. A felfüggesztést pedig úgy oldanám meg hogy a motor tengelyére tennék egy széles szíjtárcsát vagy valami tárcsát és ahhoz rögziteném a nyákot. Ilyen motort egyébként lehet venni újonnan is kb 1000 forintért
Találtam egy kismotort itthon, arra próbálok valamit tervezni. Köszi.
hello
Ez a téma engem is érdekelne de nem tom elképzelni a centrifugális erőmiatt nem pont a nyák szélére megy a positiv20 egy centrifugában?
Hali!
Most komolyan! Honnan jött ez az ötlet? Csak gondolj bele! Elkezded a nyákot pörgetni. Értelemszerűen, a motor tengelyénél a legkisebb a szögsebesség, kifelé haladva pedig nől, vagyis a tengelynél kisebb a forgási sebesség, míg attól kifelé haladva nől. Lesz olyan P20 bevonatod ezután, ami középen vastagabb, mint a széleken. Tehát a levilágításnál már el is buktad a várt előnyt. Sőt, még a ráfordított időnél is, amit a nyák rögzítésére szántál. Ezzel csak időt és pénzt pazarolsz! Nincs más hátra, meg kell tanulni szépen egyenletesen fújni a P20-at, hogy az egész NYÁK felületén mindenhol egyforma vastag felület alakuljon ki.
Miközben pont erről írtam ,aközben te már meg is előztél!
Erről van szó! BUTASÁG!!!
Valamikor a rádiótechnikában volt egy cikk erről kipróbáltam nekem érdekes módon a nyák közepén vékonyodott el a lakk és a szélén fölgyülemlett de lehet hogy a fordulatszám csökkentésével ez is kiküszöbölhető szerintem érdemes lehet a nyákot vízszintes tengely körül forgatni !! (Ha kisérleteztek vele,valaki kipróbálja ) tegyen föl leírást a tapasztalatokról.
Igen, ez a másik lehetőség, de ekkor valóban már a magasabb fordulat miatt szabályosan "lerepül" a nyákról a P20. Szerintem a P20 árát tekintve ez igencsak nagy pocsékolás.
Sokkal hatásosabb, és persze egyszerűbb is csak simán lefújni a nyákot, nem is kell hozzá sok gyakorlat. Ráadásul még P20-al is lehet spórolni, nem is keveset! De ha valaki szeret kisérletezni az nem baj. ha józan paraszti ésszel nézzük, akkor a nyák 'rezgetésével' éred el a kívánt hatást, nem pedig a forgatásával regards,
Na én ezért használok gyárilag lakkozott lemezt! útálok és nem is tudok festeni !Még spraj- vel sem!
Látod ezért jó hogy enyi okos ember beszélget itt!
Nekem az életben nem jutott volna ez az eszembe! Abszolút igazad van!
lenne egy kérdésem:
tudom nem ide vág, de megkérdem, hogy mi előnye van ennek a p20 as lakkal való maratásnak, a sima lézernyomtatós vasalós technikával szemben? igaz még nem próbáltam egyiket se, de pár nap múlva szeretném kipróbálni a vasalósat.. miért jobb ez, és miért szenvednek vele olyan sokat? elmondaná valaki az előnyét, mert még kezdő vagyok, és én még igazán csak a lakkfilccel szoktam szórakozni, úgy, hogy leragasztom a nyákot maszkolószallaggal, alkoholossal felrajzolomrá a kívánt mintát, majd sniccerrel kivágom, és a kivágott részt leszedem, majd átsatírozom az egészet a lakkfilccel, és ezek után leszedem a maradék ragasztót, és utána be a savba... tudom ez a technika elég időrabló lenne egy 20*20 as táblán, ezért is szeretnék most új technikákat kipróbálni kérlek titeket ezt magyarázzátok már el. köszi ja és egy ötlet, ha télleg a rezgés segít neki, akkor egyszerű amegoldás: veszel egy fa lapot, és egy nagyobb alumíniumlapot olyan 5*5 ös et (cm) és a fa lapra sziluplaszttal raksz 3 pöttyöt, hogy az alu lapot tartsa a levegőben, és ha megszáradt a 3 pötty, akkor utána ugyan úgy sziu val ráragasztod az alulapot, majd a lapra ráerősítesz egy olyan mort, aminek a végén egy ilyen kis félkör alakú cucc van a végén, és ha elindítod a motort, akkor elkezd vibrálni, és ez által megrezgeti az alu lapot, és ha erre teszed majd rá a lefújt nyákot, akkor ez rezgeti, és segít a lakk egyenletes eloszlásában. ezt az ötletet lehet alapulvenni, és fejlesztgetni. én egy nokia telefonból kiszedett rezgő micsodára gondolnék. nekem van egy, mert megkértem anyut, hogy hozzon egy rossz nokiát a munkahelyéről amit leselejteztek, és hozott.. tök ingyé, és még örültek is, hogy megszabadultak tőle lewi amióta annó rájöttem, hogy lehet gyárilag lakkozott lemezt kapni, azóta csak olyat használok az utolsó palack p20 be is döglött szépen, de nem nagyon bántam regards,
Pedig működik a pörgetés!
Néhány éve láttam talán a Discoveryn. Az Infineon laborját mutatták ahol új fotorezisztekkel kísérleteztek és a lakkot ilyen módszerrel terítették a hordozón. Gondolom azért ott már tudnak valamit és nem a padlót lakkozták Egyébként szerintem fölösleges otthon ilyenekkel bíbelődni. Ha nem spray formában árulnák hanem csak üvegben akkor lehetne rajta gondolkodni. Nekem mindíg tökéletesen terül. A lényeg hogy megfelelően legyen tisztítva a nyák és a fújás után 5-10 percet állni hagyom egy vízszintes helyen mielőtt a szárítóba tenném. A lakk vastagsága is túl van misztifikálva a felesleg úgyis kihúzódik a nyák szélére.
Tényleg van benne valami hogy nincs sok értelme
Talán a rezegtetést megpróbálom, habár ahhoz annyit kell ráfújni hogy lehessen mit rezegtetni rajta. Nekem az a bajom a p20-al hogy kis lyukak lesznek benne, peddig létrejött előtte a nyákon a teljesen egyenletes vízréteg. Azt is kipróbáltam hogy kicsit lehűtöm a nyákot hogy ne párologjon el olyan gyorsan a oldó anyag a lakkból. Ez segített egy kicsit. Jó pár nyákot fújtam, egyenletesen közepes sebességgel S alakban ahogy az megvan írva. De valami mindig van. A végén úgyis kiszoktam alk.filccel javítani, meg ragasztó szalaggal maszkolni. Cramolin márkájú p20-t használok (200ml és Made in Germany
Mi akik a fotó eljárás hívei vagyunk állítjuk csak így lehet tökéletes nyákot készíteni(Vékony vezetősávok)
De a vasalós technika használói is ugyanezt állítják két külömböző technika a saját híveivel és ellenzőivel mindenki úgy dolgozik ahogy neki legelösször sikerült vitatkothatánk mejik a jobb nagy valószinűséggel a fotó eljárás de a mi céljainknak a vasalós technika is tökéletesen megfelel.Szerintem az igazság az hogy aki régebben kezdte az ráált a fotó eljárásra mert akkoriban nem ismerték a vaslós eljárárst ez egy új találmány. Én amióta rátaláltam a gyárilag lakkozott panelra erre esküszöm(de ez csak az én magán véleményem senkit nem akarok rábeszélni vagy lebeszélni róla)
A kis jukak azért kerülnek a panelra mert túl gyorsan szárad próbáld meg hideg panelra fújni(hűtőbe tedd a panelt 1 órára fújás elött fújás után hagyd 10 percet "pihenni" és csak utánna tedd a szárítóba.Én annnó hajszárítót használtam kb. 10-16 percet szárítotttam
A kis lyukak pedig a nem megfelelő tisztításra vezethetők vissza. Vagy esetleg a p20 minősége lehet a ludas, de akkor az elég gáz.
Én Kontakt Chemie gyártmányút használok (Made in EU amúgy Belga) a HQ-nál veszem és még 2-3 év elteltével hűtőben tárolva is tökéletes a minősége. Amikor kezdtem, előre lakkozott nyákot próbáltam de nagyon rossz tapasztalataim voltak vele egy sem sikerült. Aztán megpróbáltam a p20-at és pár próbálkozás után sikerült azóta is ezt használom és mindíg tökéletes a nyák.
lám, ez is olyan mint a pap vagy papné nekem majd minden nyákom sikerült a gyárilag lakkozottal, az elején volt 1-2 próba, ami nem jól sült el (világitási idő). mondjuk én csak erősen 'prototípus' esetben csinálok házilag nyákot, ha végleges változatban kell vagy smd/furatgalván, akkor megcsináltatom. regards,
Én annak idején vasalóval szárítottam a P20-at.
Fogtam egy nagy h?tôbordát leraktam az asztalra, rá egy kb A4-es 1mm-es alu lemezt, középre a letisztított nyákot, a lemez négy sarkára egy kb 10-15 mm magas fém távtartót (régi literes Colás üveg kupakja) Befújtam a panelt P20-al, jobbról balra, majd balról jobbra szépen lefelé végig. Rögtön utánna rá mégegy alu lemez, pont mint az alsó. Lefedtem alufóliával, hogy ne kapjon fényt és a por se szálljon bele. Az egész tetejére pedig a vasalót, egészen alacsony 80 fok körüli hômérséklettel. 30 perc alatt kész a tökéletes fotóérzékeny panel.... |
Bejelentkezés
Hirdetés |