Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   84 / 328
(#) nedudgi válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Attól függ, milyen töltőd van. Ha 3V alatt a töltő csökkentett áramot ad, akkor gond nélkül töltheted. Ilyen például a TP4056 IC-vel felépített töltő. A legbiztosabb, ha egy 200 ohm ellenálláson keresztül adsz rá 5V feszültséget, és félóránként a töltőről levéve feszültséget mérsz. 3V felett már adhatsz neki nagyobb áramot.
A mélykisütésnek számító feszültség gyártótól, típustól függ. 3V tudtommal minden lítium alapú akkumulátornál megengedhető.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) rockersrac válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Nimcs töltőm, arra gondoltam hogy labortápról elkezdem tölteni kis árammal, áramgenerátoros üzemben, annyira hogy a töltő áramkör elkezdje tölteni a lejátszón, a telefon akksit meg hasonlóan kezelném. A táp állítható fesz/áramkorláttal rendelkezik.
(#) Ricsi89 válasza rockersrac hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Jó lesz. Kis árammal kezd, 30-40mA-el szoktam az ilyeneket. Volt már nálam olyan telefon, aminek az akkuja 0V-os volt, telefon meg se mukkant, nem is töltötte. Megbikáztam labortáppal ilyen módszerrel, majd a telefon már feltöltötte magának és tökéletesen működött.
(#) rockersrac válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 23, 2014 /

Köszi! Én is ilyesmire gondoltam, csak én 100mA-t ,,saccoltam". De akkor 40mA-t adok majd neki!
(#) hape60 hozzászólása Nov 25, 2014 /

Sziasztok, bocs, hogy ide írok, de nem találom a megfelelő topicot. Van egy 12V-os Bosch akkus fúrógépem, (NiCd akkuval); az akkupackot szeretném kicserélni Li akkura .hol találok erről többet???
(#) Ge Lee válasza hape60 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Mi kell erről több? Ez az egész topik erről szól.
Kiveszed az Nicd pakkot, illetve a pakkból kettőt benne hagysz mert azok tartják mechanikusan a két csúszó érintkezőt (fület) amik az akku végén vannak. Kiveszed a maradék kettőt is arra az időre amíg forrasztasz rá kábelt, majd visszarakod és beragasztod hogy ne tudjon majd kicsúszni (én szilóval ragasztottam be). Aztán belerakod a tokba a 3 Lion cellát (már ha 12V-os a fúró), én azt is beragasztottam finoman szilóval.
Majd szétkapod a töltőt, és csinálsz hozzá egy áramgenerátort ami feszültséget is szabályoz (pl. LM317-el, szerintem tettem fel ide róla rajzot) és kész.
A feszültség szabályozás azért kell hogy ne tedd tönkre az akkukat, az áramkorlát meg azért hogy ne égesd le a töltő trafóját, mert az egyébként elég gyenge.
Akkuból nagyon nem mindegy hogy milyet veszel, a Trustfire meg hasonlókat felejtsd el, azokkal nem fogsz csavart behajtani mert 4-5A-nél nem adnak le többet. A fúró 20-25A-t is simán felvesz, ehhez a Sanyo vagy a Samsung gyártmányból kell megvenni a 18650-es akkut.
(#) hape60 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Kösz a részletes útmutatót! Néztem a Samsung 18650-es akkut, a max áramot ott is 5.2A-ra írják...jó ez?
Más: olvasgattam ezt a topicot, a Li aksik újak nekem; itt mindenféle balacer, meg hőméséklet-túláramfigyelőáramkör, meg mit tudom én mi van..kell ez, vagy elég egy síma 317-es töltő , ahogyan leírtad?
A hozzászólás módosítva: Nov 25, 2014
(#) Kovidivi válasza hape60 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Szia!
Én egy cellából nem vennék ki többet, mint 1A. Ezért párhuzamosan kötnék több cellát, ezeket meg sorosan a kellő feszültséghez (4 soros cella esetén max. 16V, min. 12,8V, vagy 3 cella esetén max. 12,15V, min. 9,6V). Védelemmel egyébként sem tudsz 1-2A-nál többet kivenni, védelem nélkül pedig nagyon veszélyes a lithium ion cella!
Vagy:
párhuzamosan kötnék annyi cellát, amennyi a tartóba fér, és készítenék egy bivalyerős step-up-ot 12V-ra. Ezzel ki lenne küszöbölve, ha az egyik soros cella pakk kapacitása már túl alacsony, és esetleg a védelem kikapcsolja őket.
Plusz a lemerülés védelmet is ki kellene építeni, ami azért nehéz, mert ha nagy árammal terheled a cellát, a feszültsége is nagyon fog esni.
(#) pipi válasza hape60 hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

Hali!
A fúró csatijára én direktben rákötöttem az akksit (3*3db), a cellákat meg kivezettem csatin az akku oldalára, ebayon vettem balancert, kivülről ezen keresztül töltöm.
(#) hape60 válasza pipi hozzászólására (») Nov 25, 2014 /

szia, a 3x3 azt jelenti, hogy 3x3 aksi párhuzamosan? A Balancer áramkör csak a sorba kötöttet figyeli? Ilyenkor a párhuzamosan kötött aksik nem károsodhatnak?
A balacerről egy linket légy szíves, nem találom az Ebayon...
(#) Ge Lee válasza hape60 hozzászólására (») Nov 25, 2014 1 /

Többféle van, sajnos pontos típust nem tudok mondani mert én úgy kaptam őket, kinézetre erre hasonlítanak. Nem mértem pontos áramot, de a 20A-es táp áramkorlátja kifekszik ha megpróbálom lefogni a fúrót. Ezekkel az akkukkal viszont nem tudom kézzel lefogni, tehát biztos hogy 20A-nél többet tudnak, és ezt folyamatosan is.
Ha hagyományos, kis áramú 18650-est veszel, az 4A-nél lekorlátoz, azzal nem tudsz csinálni semmit.
Semmilyen hókuszpókuszt (balanszer meg mit tudom én) nem használok. A 3 cella sorba van kötve, így is töltöm őket, a töltőfeszültség 12,5V-ra van beállítva. Évek óta megy.
De használok máshova gyengébbet (Trustfire) 18650-esben és 14500-asban is szintén 3 cellát sorba kötve, és azokat is ezzel a töltővel töltöm. Szintén évek óta mennek gond nélkül.
(#) pipi válasza hape60 hozzászólására (») Nov 25, 2014 1 /

Bővebben: Link
igen 3párhuzamosan, és 3 ilyen blokk sorba
ez 2A védőpanel, mint írtam a fúró nem megy át rajta, csak töltéskor van csatlakoztatva,
Laptop töltő 18V-ról megy, egy ilyen táp csinálja belőle a töltéshez szükséges 12,6V-ot:
(#) hape60 hozzászólása Dec 2, 2014 /

Lassan eldől a dolog. Találtam egy Ebayos forrást: Bővebben: Link

Kérdés, hogy a 12V-os géphez 3 vagy 4 akkut tegyek be? A 14.4V nem olyan sok, lehet, hogy a gép is erősebb lesz...
(#) morgo válasza hape60 hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Azt ne felejtsd el, hogy az a 14,4V az kb. 16,8V.
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2014
(#) hape60 válasza morgo hozzászólására (») Dec 2, 2014 /

Azért ez max töltöttségre igaz; használat közben kevesebb. Azért gondoltam a nagyobb feszültségű üzemeltetésre, mert akkor talán az aksit sem terhelem annyira, azonos nyomaték elérésekor.
(#) alienco válasza hape60 hozzászólására (») Dec 3, 2014 /

Én rossz laptop akksikból bontottam cellákat. A 2*3 sorba kötve bevált. Én sem használok semmilyen védelmet (évek óta megy hibátlanul). Igaz, (dupla)cellánként töltöm és nem hagyom lemerülni.
Bivalyerős.
Ha befér 6 cella, mindenképp ezt javaslom.
(#) hape60 hozzászólása Dec 13, 2014 /

A projecthez tartozó kérdés: a fúrógépbe kéne valami egyszerű kapcsolás, ami kijelzi a minimális feszültséget (ne legyen mélykisülés) .mondjuk egy LED, ami kigyullad kb 9 voltnál. (3 db li-ion akku sorba kötése esetén.)
(#) Massawa válasza hape60 hozzászólására (») Dec 13, 2014 /

Veszel olcson egy kész detektirt, az még sipolni is fog.
(#) pipi válasza hape60 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

300Ft házhoz?
én ilyesmit raktam az akkus porszívóba
(#) proli007 válasza hape60 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

Helo! Itt már rajzoltam egy ilyen kapcsolást, ha ez megfelel. Mindössze az R2/R1 osztót kell úgy megválasztani, hogy 9V esetén az R1-re kb. 2,47V jusson..
(#) Ge Lee válasza hape60 hozzászólására (») Dec 14, 2014 /

2db tranyó, a LED, és 4db ellenállás (vagy 2db ellenállás meg egy helitrimmer).
(#) subwoofer220 hozzászólása Dec 19, 2014 /

Sziasztok!
Van egy 14,4v-os 8800mA-os li-ion akkupakkom, valamint egy imax B6 Intelligens töltőm!
A kérdésem az lenne, hogy Hány mA-t állítsak be a töltőn töltés előtt? Tehát mennyi legyen a "Charge Current Range"?

Előre is köszönöm!
(#) gerenk válasza subwoofer220 hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Szia !
2 párhuzamos 2200 mAh cella van 4 X sorosítva a pakkban. Ha a töltőd bírja 1C-vel is töltheted
2 A töltőáramot beállíthatsz.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2014
(#) subwoofer220 válasza gerenk hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Rendben! Köszönöm a gyors választ!

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet Kívánok!
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2014
(#) subwoofer220 hozzászólása Dec 19, 2014 /

Külön feltöltöttem egy 18650-es li-ion akkumulátort, ami papíron 3,6V de töltés végén 4,2v-ot mértem! Mert akkor a 14,4V-ból 16,8V lesz töltés után? Az már nem jó nekem!
(#) gerenk válasza subwoofer220 hozzászólására (») Dec 19, 2014 /

Névleges feszültség 3,6 vagy 3,7 V cellánként, Töltés végfeszültsége 4,1 vagy 4,2 V cellafüggő.
Lemeríteni 2,9 3V ig szabad. Ezeket az értékeket a töltőelektronika szigorúan betartja, több
cella pakkba kapcsolása esetén még a töltéskiegyenlítés és a cellák állapotától függő arányos kisütőáram szabályozását is. Elektronika nélkül nem tanácsos a cellákat használni.
Mobiltelefon akkuk legtöbbször beépített elektronikát használnak, ezeket fel lehegt 1 cella esetén használni.
Köszönöm a jókívánságokat, én is boldog karácsonyt és új évet kívánok Neked és Családodnak !
(#) Pulyka hozzászólása Dec 20, 2014 /

Üdv.

Nincs a valakinek rálátása, hogy pl. a mobil telefonokban hogy, és mivel töltődnek az akkumulátorok?
Nekem nagyon a szívemhez nőttek ezek a Microchip töltő IC-k, és nagyon jók, csak FET vezérli a töltést.. és melegszik.
A mobilokban mi vezérli a töltést, milyen alkatrészen csordogál a töltőáram, hogy nem melegszik annyira?

Tomi

Előre is Boldog Karácsony, és Boldog Új Évet mindenkinek.
(#) Ge Lee válasza Pulyka hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Az újabbaknál nem tudom hogy van, de a régiekben külön IC végezte a töltésvezérlést. Gondolom nem analóg üzemben működnek, azért nem melegszik.
(#) Pulyka válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2014 /

Köszi, majd még részletesebben utánanézek, ez csak egy hirtelen feltett kérdés volt.
Van egy akkus, philips hajvágó itthon, abba is Li-ion van, majd ha megint "meg kell bikázni" az akkut, mert állásában lemerül az egy nyomógombos be-ki kapcsoló elektronika miatt, akkor majd szemügyre veszem, hogy abba milyen van.

UI: Nekem is külön töltésvezérlő IC-m van, csak amit ő vezérel, a végfetet, ami végülis az akkun engedi át az áramot, kapcsolgat, és tölti a cellát, ahogy azt szabályszerűen kell, az a Fet melegszik. 700mA-es töltőáramhoz így is 37 ampereset használok.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
(#) djadji hozzászólása Dec 23, 2014 /

Sziasztok!
Korábban írtam, hogy van egy LI-ion aksis fűnyíróm, aminek alig működik az aksija. Arra gondoltam, hogy (Mivel így eladni nincs képem) vennék hozzá egy tápegységet és használnám vezetékes fűnyíróként. (mivel ilyen akksi 20.000 lenne kedvezményesen, és nem vagyok benne biztos, hogy azzal jobban, vagy tartósabban működne. Elég bizalmatlan vagyok. A vezetékes megoldás tuti. Már bánom, hogy megvettem , de azt hittem jó lesz...)
Az akksi 36V, 2,6 Ah. Mekkora tápegység kellene ami elbírná? Úgy gondolom, hogy ha ezzel az aksival gyári szerint mennie kellene egy órát, ezért 2-3 A-es tápegység elég lenne. Jól gondolom?
Következő: »»   84 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem