Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   102 / 240
(#) greenpower válasza Moszkvai hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Én is hasonlóan kezdtem 2010-ben mint te, csak nem amorf panelekkel hanem saját magam építettem hulladék cellákból paneleket. Lényegében 4 évig hegesztgettem a rendszert, méregettem, kísérletezgettem hogy tapasztalatot szerezzek.

A te rendszered gyenge pontja (ahol nagy energia veszteségeket érsz el):

1. Töltésvezérlő hatásfoka kb. 92%
2. ólom aksi töltés/lemerítés hatásfoka 75-100% töltésszint között nagyon nem jó, 60% alatti kisütésnél pedig drasztikusan csökken az élettartam. Nagyon széles tartományban adják meg a hatásfokot (50–95%). Vegyük a hatásfokot a te esetedben 85%-nak, de érdemes lenne lemérni.
3. A módosított szinusz invertered hatásfoka is a legjobb esetben 85% de inkább kevesebb.

Ha kiszámoljuk hogy éjjel mekkora hatásfokkal kapod vissza a nappal elraktározott energiát akkor szerintem a hajadat téped majd

napelem teljesítményt vegyük 4*60W= 240W-nak és feltételezzük hogy ezt 6 óra hosszan le is adja.

Termelt energia = 240W * 6 óra = 1,44kWh
Éjjel az aksikból visszanyert 220V-os hálózati energia = 1,44kWh*0,92*0,85*0,85= 0,95kWh
A vezetékekben elveszett energiát nem számoltam.
Így a rendszer hatásfoka 0,95/1,44 = 65,9%
Érdekes szám ugye ?
(#) Moszkvai válasza greenpower hozzászólására (») Okt 12, 2014 /
 
Hmm! Lehet, hogy majd annak is örülhetek, ha egy hűtő elmegy róla!
(#) ezermester1 válasza greenpower hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
A számításhoz még hozzá kell tenni az inverter készenléti fogyasztását.Nagyobb teljesítményű invertereknél ez akár 0,8-1A x akkufeszültség. Azaz 12w ill. 24w.
(#) erbe válasza ezermester1 hozzászólására (») Okt 30, 2014 /
 
Jobb invertereknél 1-5 VA.
(#) viktoriaa2004 hozzászólása Nov 16, 2014 /
 
Nekem olyan átkapcsoló elektronika kellene ami a kazán szivattyuját müködtetné!Áramszünet esetén akkumulátoros üzemre helyezné!Az akkut napelem töltené,töltésszabályzó beiktatásával!Az a része nem érdekes,már megvalósitott.Az elektronikának szünetmentesen kéne átkapcsolnia az akkura,amin egy sinusos inverterre lenne rakva a szivattyu!Ehhez kéne valami kapcsolási rajzot készitenünk!Köszönöm!
(#) greenpower válasza viktoriaa2004 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Szia

Legegyszerűbben 2 darab 5V-os relével lehet megoldani amit egy 5V-os mobil telefon töltővel táplálsz meg. Ha elmegy a hálózati feszültség a relék átkapcsolnak az inverterre, ha visszajön a hálózat akkor pedig visszakapcsolnak a hálózatra
(#) Kastler válasza viktoriaa2004 hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Megoldás lehet ez a szünetmentes táp is külső akkumulátor kell hozzá, de töltő és tiszta szinuszos inverter egyben. Már többször telepítettünk ilyent és több órán keresztül el viszi a fűtésvezérléseket.
(#) szsrobert válasza Kastler hozzászólására (») Nov 16, 2014 /
 
Mekkora a hatásfoka?
50Hz-es trafós?
(#) viktoriaa2004 válasza greenpower hozzászólására (») Nov 18, 2014 /
 
Köszönöm a választ!
(#) Feri hozzászólása Nov 23, 2014 /
 
Üdvözlök mindenkit.
Én most kapcsolódom be a témába.
Érdekelne, hogy valaki csinált-e működő szigetüzemű rendszert ami visszatáplálni is tud.
Tudom nem igazán gazdaságos a két rendszer egyidejű telepítése, de gyakori hosszabb áramszünetek esetén mégis indokolt lehet kritikus esetekben.
Van e valakinek használható működő ötlete?
Köszönöm a segítségeteket.
(#) greenpower válasza Feri hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Szia

Én is tervezem egy hibrid rendszer kiépítését. Az egyetlen bökkenő az akkupakk ára. Jelenleg a Lithium ion LiFeYPO4 akkukban látom a jövőt, de 1kWh kapacitás kb. 450-500EUR körül mozog. Hibrid inverternek pedig a Victron EasySolar vagy a Victron Quattro inverterét használnám amit megtámogatnék egy 1,5-2kW-os PB generátorral az egyik bemenetén vészhelyzetre.

Ha komolyan gondolod a témát mindenképpen olvasd el ezt a háttéranyagot.

Nekem évente 4000kWh energia kellene. 100% függetlenség kizárva vagy csak PB generátorral. Ehhez kellene kb. 4kWp napelem, 1,6-5kW Hibrid PowerAssist funkciós inverter (ha nem elég az inverter teljesítmény rásegít a hálózatról), és 3-10kWh akkukapacitás.
A legolcsóbb variáció kb. 7000 euró a legdrágabb pedig kb. 14000 euró.
Az akkuk 50% lemerítésnél kb. 8000 ciklust bírnak, 80%-nál csak 2000 ciklust.

Még annyi hogy Németország elkezdte kiépíteni a megújuló forrásai mellé a hálózati szintű ipari energiatárolóit 6-30MW teljesítménnyel, ami már simán elhúz egy egész falut akár napokra is.

Nagyvonalakban így hirtelen ennyi.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) HeZ válasza greenpower hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
"Még annyi hogy Németország elkezdte kiépíteni a megújuló forrásai mellé a hálózati szintű ipari energiatárolóit 6-30MW teljesítménnyel, ami már simán elhúz egy egész falut akár napokra is."
Részletek? Információ forrása, helye?
Remélem ezek nemcsak helyzeti energiát kiaknázó vízi erőművek (a napelemmel megtermelt villamos energiával vizet szivattyúznak magas hegyi víztározókba, így a víz helyzeti energiájában tárolják a zöld energiát - mert hegy nincs a telkemen )...
(#) greenpower válasza HeZ hozzászólására (») Nov 23, 2014 /
 
Szia

Nem, ezek nem víztározók hanem Lítium ionos akkumulátorok.

Tervezett 30MW

Már működő 5MW

Alternatíva : Aqueous Hybrid Ion (AHI™) technology

Alternatíva: Rechargeable zinc hybrid cathode battery
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2014
(#) dbase hozzászólása Dec 20, 2014 /
 
Félre van téve pénz 9 tábla napelemhez és a hozzá való hálózatra visszatápláló inverterre.
2100W-os hálózatba visszatápláló rendszer
Inverter: EHE N2KTL 2.1 KW 1 db
Napelem: CFSR-SP240W 9 db (stringA 9x240W)
Azokat kérdem akik Magyarországon laknak és legalább 1 éve van neki 240w-os napeleme, hogy mekkora átlagra jött ki neki 1db tábla éves hozama hogy számolhatok elég lesz e nekem majd?
Az üzletek leírásában nem hiszek nagyobb értéket mondanak mindig a valósnál.
Kérlek mondjátok meg köszi!
(#) tomipap válasza dbase hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Azert modul es modul kozott is lehet nagyobb az elteres. Nem egy modulra erdemes szerintem vetiteni hanem a rendszer kWp teljesitmenyere erdemes vetetiteni az eves hozamot. Az tobbet mutat. Persze egy pontosabb tajolas es dolesszog ismerete sem hatrany.
Nekem a kis 1.8kWp rendszer az inverter szerint ebben (januar vege ota) az evben eddig ca. 1500kWh-t termelt. Azt azert hozzatennem, hogy kis 100W-os poly modulok vannak sorban 18db es a teto csak 30 fokos enyhen delnyugati tajolasu. Raadasul alacsony napallasnal reggel es este is arnyekos a string.
(#) HeZ válasza dbase hozzászólására (») Dec 20, 2014 / 1
 
Sokéves átlagos hozam Baranya megyében: névleges 1 KW napelemes rendszer 1100 KWh éves energiatermelés.
A pontos adat rengeteg dologtól függ. Nekem ennyit hozott 2013 június-2014 június között a 16 darab 200 W-os monokristály napelem tábla 3,2 KW-os inverterrel déli irányú, kb. 40 fok dőlésszögű tetőn. Éves villanyszámla: 2261 forint . Gáz megtakarítás: kb. 50000 forint.
Élmény: megfizethető. Minden másra ott a MasterCard
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
(#) Ideiglenes válasza HeZ hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Megnéztem néhány napelemes rendszer elérhető adatát és azt az összefüggést látom, hogy a megtermelt villamos energia nagyjából a napelem csúcsteljesítmény 1000 órás folyamatos működése körül alakul. A példád ebbe teljesen beleilleszkedik.
A pénzügyi adat nagyon irígylésre méltó, amit írtál. Kíváncsi vagyok azért, hogy mennyi volt a napelemes rendszered előtt a villany és gázszámla éves összege. Bár a villamos oldal számítható is, mivel írtad a termelt mennyiséget. A gáz spórolás elektromos fűtés beiktatásával valósult meg?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2014
(#) elhungaro válasza HeZ hozzászólására (») Dec 20, 2014 /
 
Szia!
A rendszer bekerülési összege tudható?
üdv!
(#) greenpower válasza dbase hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Szia

Nálam 600Wp hobbi panelek, 2x300Wp sztringre osztva ebben az évben 602kWh, de még van 9 nap

Saját rendszerem mért adatai

Becsült hozam EU-s többéves statisztikák alapján
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Szia! Ha valóban egy jó offgrid rendszert szeretnél, keress meg. Nem éri meg az extra aksikkal bohóckodni. Jobban jársz, ha pályázol - például velünk. Van PB generátorunk is a fényszűkös időkre. Megnézheted a 8kW-os rendszerünket is. Mostoha körülmények között, porban, egy szigetelt konténerben működik harmadik éve. A gépről megy a világítás, szivattyú, tejhűtő, fejőgép, hűtőgép (induktív terhelések!!!). Ez saját gyártású inverter, a létező legjobban a magyar viszonyokra optimalizálva. Generátoros AC INPUT-tal. Akár német paneleket is tudunk adni, amik optikával javítják fel a beesési szöget, így sokkal optimálisabb, egyenletesebb a termelés. A legkisebb gépünk (szintén saját) 2kW-os. Ez is tartalmaz AC INPUT kört. Jumperrel lehet állítani a töltőáramokat akár 90A-ig. Szintén Jumperrel állítható a solar/AC prioritás. Kommunikációs panelt is tartalmaz minden gép. Árban pedig jobb mint a Victron . Kényszerből éppen tegnap kötöttünk ilyet. Egyetlen dolgot nem szabad elvárni egy offgrid géptől: ongrid azaz hálózatra visszatáplálós működést. Más a felépítése.
(#) greenpower válasza kameleon2 hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Szia

Úgy látom hogy az egy hónappal ezelőtti hozzászólásomra reagáltál amiben jövőbeni elképzeléseimet vázoltam.
Igazad van hogy jelenleg nem éri meg az extra aksikkal való játszadozás ha van hálózat, de ez csak az aksik jelenlegi magas ára miatt van. Amit említettem invertereket azok hibrid inverterek voltak, programozhatóak a belinkel háttéranyagban szereplő mindhárom variációra (ezért is kerülnek annyiba).
Ebben a háttéranyagban minden olyan "bökkenő/komplikáció" le van írva ami egy átlagos családi ház energiaellátásában felmerülhet. Csak példának szántam hogy a kérdező jobban belelásson az alternatív energia felhasználásába és tisztában legyen a határaival.

Ha pár év múlva aktuális lesz a rendszer, feltétlenül megkereslek egy árajánlatért .
(#) kameleon2 válasza greenpower hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Nem fog belelátni. Sok szakembernek is évekbe telik, mire mindent megértenek.
(#) tomakata hozzászólása Dec 31, 2014 /
 
Üdvözlök mindenkit!
Egy nemrég épült, külterületi házunkban nincs elektromos áram, az e-on 12 millióért építené ki a hálózatot. Ezt sajnos nem tudjuk megfizetni, ezért napelemes rendszer kiépítésében gondolkodtunk. Olyan rendszerre (későbbiekben bővíthető) lenne szükségünk, amit alacsony költséggel, itthon is össze állíthatnánk. Elég lenne egyenlőre, ha világítás, fúró, szivattyú működne.
Ehhez milyen napelemeket, invertert, akkumulátort ajánlanátok minél kedvezőbb áron.
A válaszokat előre is köszönöm!
(#) greenpower válasza tomakata hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Szia

Először kellenének a rendszer alap paraméterei.
- Maximális teljesítmény amit egyszerre el kell húznia a rendszernek
- Ebből mennyi az induktív
- Napi hány kWh az energiaigény
- Napelem tájolási lehetőségek, napi hány óra részleges vagy teljes árnyékolás

Ha vannak kritikus rendszerek kell még majd egy tartalék generátor is ha kevés a napenergia.
(#) tomakata válasza greenpower hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Szia,
a maximális teljesítmény 2kW, a napi energiaigény kb 5 kWh.
A tető kelet-nyugati fekvésű.
(#) tomipap válasza tomakata hozzászólására (») Dec 31, 2014 / 1
 
A kelet-nyugattal nem leszel jo helyzetben. Ha csak nem mashova telepited. Kicsi az igenyed de az 5kWh napi energiaigeny kivan egy 4-5kWp rendszer erzesem szerint. Deli tajolasnal raadasul. s ez is csak eppenhogy talan lesz elegendo. Sajnos telen van hogy nincs meg a 2kWh energia napok alatt sem. Nemhogy 5kWh. Tehat nagyobb akkukapacitasra van szukseg de akkor valamelyest nagyobb rendszerre is. Hat nem irigyellek. Gondolom az epitkezes elejen nem azt mondtak, hogy 12 millio.
(#) greenpower válasza tomakata hozzászólására (») Dec 31, 2014 / 1
 
Szia

Csatolok adatokat a 2,3,4 kWp-s visszatápláló rendszerek várható termeléséről.
A tetődet 55°-nak nézem a kép alapján, és keleti orientációt állítottam be, Győr-t vettem alapul.

2kWp nyáron elég lenne 2,5-3 nap aksikapacitással, a 4kWp szerintem már túlméretezett mert nyáron 3 szoros túltermelése van. Télen mindenképpen be kell iktatnod egy 2kW-os dízel vagy PB generátort ami megy napi 2-3 órát hogy feltöltse az aksipakkot.
Ha hosszú távra gondolkodsz (15-20 év) akkor LiFePO4 aksiban gondolkodj 80% kisütésnél 2000 ciklust, 50%-nál pedig 8000 ciklust bír.
Ha csak 6-8 évben gondolkodsz akkor érdemesebb jobb szolár ólomaksiba fektetni az még sokkal olcsóbb, de legalább kétszeresen túl kell méretezned az aksipakkot mert 50% alatt nem bír ki 1000-1200 ciklusnál többet.
(#) tomakata válasza greenpower hozzászólására (») Dec 31, 2014 /
 
Szia,
köszönöm a válaszodat!
A 2kWp rendszer szolár ólomakkuval kb. mennyibe kerül?
Honnan érdemes ezeket beszerezni, hol nézelődjek?
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
(#) greenpower válasza tomakata hozzászólására (») Jan 1, 2015 / 1
 
Szia

A szolár panelek kb. 1euro/Wp áron futnak, a sziget inverterek széles skálán mozognak minőségben és árban, szerintem a többiek ezt megerősíthetik.



Az aksi rész kicsit bonyolultabb

A zselések pl. 12V/110Ah@20h (750 ciklus 50% kisütésnél, 1500 cik. 30% kisütésnél) kb. 100k Ft kisker áron Áfával.

3 napi aksipakk 15kWh:
750 ciklusra 2*15kWh =30kWh=30/(12V*0.11kAh)= 23 darab aksi = 2.3 milla
1500 ciklusra 3.3*15kWh=50kWh=50/(12V*0.11kAh)= 38 darab aksi = 3.8 milla

Vannak a nem zselések pl. 6V/430Ah@20h (1350 ciklus 50% kisütésnél, 1850 cik. 30% kisütésnél) kb. 312 euró (100k Ft) kisker áron Áfával.

3 napi aksipakk 15kWh:
1350 ciklusra 2*15kWh =30kWh=30/(6V*0.43kAh)= 12 darab aksi = 1.2 milla
1850 ciklusra 3.3*15kWh=50kWh=50/(6V*0.43kAh)= 20 darab aksi = 2 milla

A nem zseléseket viszont külön akkumulátor helységben kell tartanod és hetente figyelni és utánatölteni vízzel ha szükséges, de viszont olcsóbbak.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
(#) greenpower válasza greenpower hozzászólására (») Jan 1, 2015 / 1
 
Hogy hol nézelődj?

Kell keresni egy megbízható kivitelezőt referenciákkal és árajánlattal. Sokat googlizni a témában és a kivitelezőt meggyőzni hogy vigye le 30%-al a rendszer árát mert a konkurencia olcsóbban tudja amit ő ajánl ennyiért

A te rendszered legolcsóbb variációja nagy vonalakban
2kWp panel - 600k Ft
Aksi pakk - 1,2m Ft
Inverter/Töltő + kábelek + biztosítékszekrény - 500k-1m Ft
Tartalék 2kW PB generátor - 200k Ft
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
Következő: »»   102 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem