Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2452 / 3998
(#) kendre256 válasza attika hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Akár lehet jó is. (A két tranzisztoros, 3 ellenállásos diac-helyettesítő kapcsolásnak utána kellene néznem, a többi a szokásos.)
A lámpa jó helyen van.
(#) attika válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Csak azt nem értem,hogy mitől fog villogni az az izzó ha sorba van kötve a greatz híddal.
(#) BEMcorp válasza attika hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Ha a tirisztor begyújt, rövidre zárja a greatz csúcspontjait, így -közel- rövidzárként fog működni a diódahíd. Ergo az izzó működik. Ha nem, akkor soros ellenállásként funkcionál csak az izzó, és a greatz-hídon keresztül tápegységként működik.

Szerk.: de a BSS-en a hozzászólásokban is van egy magyarázó bejegyzés.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2014
(#) attika válasza BEMcorp hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Azért tettem fel itt a kérdést mert ott mindenki azt írja,hogy nem működhet így ez a kapcsolás,és a tapasztalataim arról az oldalról az,hogy nem mindig hozzáértők teszik fel a kapcsolást,onnan amit megépítettem az a pickit2 klón és az működik is rendesen azóta is(kb 2éve) Így már kezd érthetővé válni,és kb mekkora izzót szabad rákapcsolni? mert gondolom itt akkor nem csak a tirisztor határozza meg,hanem a greatz híd diódái is,igaz? Pl ha a tirisztor elbír 2Ampert de a diódák csak egyet akkor azokat is nagyobbra kell cserélni.
(#) every hozzászólása Dec 22, 2014 /

Sziasztok! Van egy 220 voltos akvarisztikai mágnesszelepen, de nagyon melegszik (forró). Meg lehetne oldani azt, hogy csökkentem a feszt és pl 185 voltal hajtom mert akkor is behuzna, viszont talán nem melegszene. Csak hogyan kezdjek neki, mi kell hozzá? Köszi!
(#) BEMcorp válasza attika hozzászólására (») Dec 22, 2014 / 1

Természetesen igazad lesz, a tirisztoron és a diódahídon is átmegy a terhelés.
(#) teszti válasza gernerakos hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Ezer köszönet. Így már érthető, hogy mit hova kell kötni.
(#) Csupasz válasza every hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Valószínüleg szorul, és attól melegszik. Ha még kisebb tápot adsz neki, jobban fog melegedni, sőt le is éghet. Szedd szét, és nézd meg, mi okozza a szorulást.
(#) mikrokapcsolo hozzászólása Dec 22, 2014 /

Sziasztok!
Nemrég kész lettem a nyáklevilágítóm vezérlésével, ami eddig hibátlanul működött, de amint az egészet összeraktam, előjött egy nagy probláma. Amikor az időzítő (mikrokontroller) behúzza a relét, ami a hálózatot kapcsolja az uv csövekre, (6db) 10-ből 6-szor a mikrovezérlő vagy lefagy, vagy újraindul, vagy teljesen megbolondul. Ha esetleg hibátlanul beindult, akkor a kikapcsoláskor játsza el a fentiek egyikét. Arra tudok gondolni, hogy a fénycső gyújtásakor keletkező nagyfrekis zavaz vagy a mikrovezérlőt, vagy annak kapcsolóüzemű tápját zavarja meg. A mikrokontroller táplábára közvetlen egy 100µF és egy 100nF kondit tettem, de így is bolondozik, bár kevesebbszer.
Mit lehet tenni ez ellen? A váalszokat előre is köszönöm.
(#) q765 válasza every hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Gondolom Co-hoz használod. Nálam is meleg, de ez az üzemi hőmérséklete.
Ne foglalkozz vele. HAcsak nem olyan helyen van, hogy fűti a vizet és ez problémát okoz.
(#) mikrokapcsolo válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Tessék.

nyaklevil.png

(#) lukacsp válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Soros induktivitás a tápágba sokat tud segíteni, én általában az 1 mH / 0,3A használom. Bővebben: Link
(#) Bakman válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

A 7805 bemenetére egy nagyobb értékű kondenzátor (kb. 2200 uF) a bemenetéhez lehető legközelebb 330 nF, a kimenetéhez 100 nF. A relé behúzó tekercsével párhuzamosan egy SB 160 dióda (záróirányban természetesen), a csövekkel sorosan egy 5 Ohm-os NTC, BC 337 helyett inkább BD 139, a reléhez közel eső 230 V-os vezetékeket rátekerni egy ferritgyűrűre (kép, esetleg ugyanígy a NYÁK tápvezetékeit is szűrni kicsit), a kontroller táplábairól vedd le 100 µF-os kondit, 100 nF maradjon, a relé lehetőleg távol legyen a kontrollertől.

Esetleg egy fénykép a NYÁK-ról? Több tippet lehetne adni.

ferrit.jpeg

(#) mikrokapcsolo válasza Bakman hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Köszönöm, ezeket kipróbálom holnap, képet is csak holnap tudok csinálni. Addig is, köszönöm.

Akkor jó,köszönöm.Megpróbálom megépíteni hátha én sikerrel járok.
(#) ttindian válasza lmaresz hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Mindegy mekkora a nyitófeszültsége , a piros ledde kicsi 2.7v, a másoké nagyobb , kísérletezhetsz de kinyírod a piros ledeket , nem potyára van 3..R ellenállás ahol 2 led van és nem potyára van 8..R ahol csak 1.

Úgy nem lehetne megoldani,hogy a tirisztor egyik lábát ami a greatzre megy azt felkötni fázisra,és a másik lába lenne a kimenete és arra az izzót?
(#) BEMcorp válasza attika hozzászólására (») Dec 22, 2014 /

Nem akarok nagy hülyeséget írni, és úgy látom sokan írják, hogy nem jó. Szerintem ne ezt építsd meg.
Keress egy 'normál' triakos kapcsolást.

Rendben akkor hanyagolom,és ha csak egy sima astabil multivibrátor egy 555-össel ami a kimenetén egy relét vezérel?Ott csak annyi ,hogy nem lehet túl nagy frekvenciát választani mert akkor nem tud elengedni a relé,de nekem egy kültéri rudolf villogtatására kellene
(#) BEMcorp válasza attika hozzászólására (») Dec 23, 2014 / 1

Annak működnie kell.
Nem hiszem hogy annyira villogni akarna szegény rudolf, hogy ne bírja szusszal a relé . De relé helyett triakkal az is megoldható (vagy szilárdtestrelével, ami ugye megint csak triak, csak a drágábbik verzió).
(#) attika válasza BEMcorp hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

A szilártest relé eszembe sem jutott,akkor ez lesz a megoldás.Köszi az eddigi hozzászólást,segítséget.
(#) Palcso44 hozzászólása Dec 23, 2014 /

Sziasztok!
Van egy 12 voltos hangszóróm két kivezetéssel. Kérdésem a következő: Mivel önmagában nem működik, ha ráforrasztok egy 3,5 mm-es jack-et, (vagyis igen, de nagyon halk) milyen módon tudom bekötni? Gondolom kell hozzá egy aksi, vagy elem, de nem tudom hogyan kössem be, hogy legyen rajta egy jack kimenet is. Valaki tud valami egyszerű kapcsolási rajzot, vagy leírást róla? Előre is köszönöm.
(#) vargaf válasza Palcso44 hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Szia!
Olyan alkatrész, hogy "12 V-os hangszóró" nincs. A Jack csatlakozóval mit kötsz rá? Egy hangforrásra kötöd? Mekkora terhelő ellenállás köthető arra a hangforrásra. A hangszóró másik feléről tegyél fel fényképet, hogy lássuk a feliratokat.
Üdv.: Feri
(#) Palcso44 hozzászólása Dec 23, 2014 /

Telefonra szeretném rákötni, amolyan "hordozható hangszóró" képpen. A másik felére nincs semmi ráírva sajnos. Ezért nem tudom azt sem, hogy hány ohm-os lehet..
(#) Edm hozzászólása Dec 23, 2014 /

Tisztelt Mindenki!

Kérdésem a következő lenne:

Adott egy 220V-os DC motor, ezt szeretném fordulatszám szabályozottan használni. Számomra a legegyszerűbb megoldás egy egyfázisú triakos teljesítmény szabályozó kimenetének egyenirányítása lenne, mivel nincs itthon megfelelő nagyságú simító kondenzátorom, így a motor kis fordulatnál leng, a körbe egy fojtó tekercset is beépítettem az áram hullámosság csökkentése miatt. Kérdésem az lenne, hogy mekkora kondenzátorra lenne szükségem a megfelelő működés elérése érdekében? Mennyire jó ez a megoldás? Ha nem jó, akkor kérlek benneteket segítsetek hasonlóan egyszerű kapcsolásokkal!

Segítségeteket előre is köszönöm! Kellemes ünnepeket mindenkinek!

Üdv

Edm
(#) kadarist válasza Edm hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Szia!
Nem hiszem, hogy bármilyen simításra is szükség lenne: Bővebben: Link.
(#) Edm hozzászólása Dec 23, 2014 /

Köszönöm szépen!
(#) gernerakos válasza Palcso44 hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Kelleni fog hozzá egy erősítő, hogy hangosabb legyen.
(#) janikukac hozzászólása Dec 23, 2014 /

Sziasztok!
Ennél a kapcsolásnál az első potit kötném be, ez esetben tolópoti, ám valami gond van. Gépre dugva felismeri az eszközt, de ha húzogatom a potit , akkor csak az történik, hogy ki-be kapcsolgatja az eszközt, mintha ki-be húzogatnám a kábelt. Mi lehet a gond? Úgy kötöttem be, hogy a középső lábat elvittem földre, egyik lábat PA0-ra, másik pedig VCC-re.
(#) csapeter válasza janikukac hozzászólására (») Dec 23, 2014 /

Üdv!

Tolópotinál a középső láb általában a csúszka, próbáld meg azt kötni a PA0-ra.
A két szélsőt meg a GND ill. VCC-re. Azért kapcsolgat valószínűleg ki- be mert rövidrezárod a tápot.
Következő: »»   2452 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem