Fórum témák
» Több friss téma |
Én azt javasolnám mérd ki, az lesz a tuti.
Egy motor induláskor nagyot szeretne szívni a tápegységből, nem biztos, hogy jó megoldás.
Csak összehasonlításként egy akkumulátoros csavarozót leterhelve kiakadt a multiméteren a 20 A-s méréshatár. Akkumulátor sem akármilyen alkalmas ezekhez a gépekhez. Csak a high draines jó, ami folyamatosan képes nagy áram biztosítására.
Szia. Ha lefogod, persze hogy nyeli az áramot.Ezt én nem is nevezném üzemi állapotnak, inkább csak vész állapot A fűnyírónak meg kell mérni, fűnyírás közben mennyi áram kell neki, aztán meg kell nézni, hogy el indul-e akkora tápról. Ha trafós a tápegység, rövid időre ki lehet venni dupla, vagy tripla áramot is, nem gond. Ha elindult a motor, utána pedig mérséklődik az áramfelvétel is. Esetleg jó sok kondi is kellhet, de az már nem lehet gond.
Most méregetem az aksit. Korábban javasolta valaki, hogy merítsem le, töltsem fel párszor. Épp ezt teszem. A következőt csinálom, tapasztalom. ( az aksi 36V, 2,6 Ah, ha jól emlékszem 20 DB egység (cella, elemecske, vagy mi ) van benne.
3 db 24V-os, 21Wos izzót sorba kötöttem és azt kötöm rá az aksira. Mérésem szerint feltöltve az akksi 44v-ot ad le. Amikor rákötöttem az aksit, akkor azt mértem, hogy kb 2A megy át rajta. Kisütés közben a multimétert rákötöttem az aksira, hogy lássam a merülést, nehogy túlmerüljön. Elkezdtem: kb 20 sec alatt fogyott le a feszültség 0,1 V-ot. Így 26 perc alatt leesett 33 Voltra a feszült, kb ennyire gondoltam kimeríteni. Kikapcsoltam (az akksiba épített teszt LED pirosan világított). Ahogy kikapcsoltam egyből elkezdett felfelé menni a feszültség, mégpedig ugy, hogy kb fél óra múlva elérte a 40V-ot. Megint elkezdtem meríteni, most úgy 10-15 sec alatt merült 0,1 V-ot. Most itt tartok, ha leesik 33-32-ra kikapcsolom, és megnézem mennyire megy vissza. Hogy van ez? Tudom hogy ha pihen az akksi akkor még kivehető belőle töltés.. na de ennyi? Másrész: Korábban írtam, hogy a fűnyíró, megy 5 percet és leáll-elindul, leáll elindul. Most viszont a (mérés szerint) 2A-t közel 30 percen keresztül ki tudtam belőle venni. Akkor a fűnyíróban lehet a hiba? (Ha 30 percet menne a fűnyíró, az nagyon király lenne) Hol lehet a hiba és hogy a fenébe keressem, javítsam meg? Van valakinek ötlete, tapasztalata, tanácsa? (jól gondolom, hogy ezekkel a tapasztalatokkal ki lehet jelenteni, hogy az aksi nem teljesen rossz? Igaz 2A-t csak 30 percen keresztül adott le, miközben elvileg 2,6 A-t kellene tudjon egy órán keresztül, de azért ez sem olyan rossz, hogy a fűnyírót 5 percet bírja csak üzemeltetni) MÉg egy kérdés: A fűnyírót csak úgy tudom megmérni, ha kábelekkel kötöm rá az aksit. 3 csatlakozó van az akksin is meg a fűnyíróm is. +, -, és egy ami az akksin "A"-van van jelölve. Az vajon mi lehet? Tápegységnek valami ilyesmit gondoltam: Tápegység Esetleg kicsit nagyobb, 5 vagy 9A-s változata.
Csak egy kérdésem van!: Tisztában vagy a fűnyíró motor teljesítményével?
Kösd rá a fűnyírót és azt mérd meg, lehet sokkal nagyobb áramot vesz fel.
Ez a jó kérdés!
Kicsit elmélkedjünk! egy átlag fűnyiszáló 1500watt, de van belőle 4000wattos is, de nem nagyzási hóbortból... Na az 1fázisú aszinkron moci, és a kommutátoros motor nyomaték görbéi közötti különbségek miatt máris engedhetünk 500 wattot. Egyéb mérnöki trükkökkel, mit pl a vágási szélesség csökkentésével, lemehetünk a szükséges motorteljesítménnyel 500wattig. Mivel a motorostehén nagyon ritkán megy csúcsteljesítményen, ezért az átlagos teljesítményfelvétel nyírás közben olyan 300watt környékén lehet. Ez egy 36 V névleges feszültségű telepből bő 8 amperes áramfelvétel... lehet számolni hogy az adott 2,6Ah pakkot legjobb esetben is 18perc alatt lemeríti. Gyakorlatban sokkal rövidebb idő alatt. Csak zsebkendőnyi kerthez ajánlott,... idiótáknak.* Nézzük a másik kérdést, a trafóról működtetést! Mint kiderült minimum 10 amperes táp kell, de inkább 15.. A trafót érdemes a fűnyíróra telepíteni, ellenkező esetben mér a 10 méteres "hosszabbítóhoz" is minimum 2x4mm2-es kábel kell, a feszültségesés miatt. A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2014
Ott a pont.
Köszi én is tudok számolni és én is ismerem a konnektoros fűnyírók teljesítményét. Beszéltem róla és ki is próbáltam olyannál akinek volt. Nem tartom magam idiótának, még ha tévedhetetlen sem vagyok (de azért kösz a feltételezést). Ez a motor nem vesz fel 8 A-t, pont azért amit most itt levezettél.
A gyári adata szerint 1 órát bír működni, ami azért erős túlzás. Mikor megvettem úgy 30-35 percet tudott menni derékig érő gazban. (Szó szerint!) Gondoltam, ha normalizálódik a helyzet, akkor majd talán megy 10 centis fűben 50 percet is. De nem így történt. Úgy a 13-15-dik feltöltéskor kezdett csökkenni az idő, és azóta csapnivaló. Arra szeretnék rájönni a kis "idióta" agyammal, hogy miért is csökkent le és hogy lehetne visszaállítani az eredeti értékeket. Visszatérve az eredeti kérdésre: Van valakinek ötlete mi lehet az a A jelű csatlakozó?
Sajnos hiányzik minden tapasztalatod ebben a témában. Elöször is ez az aksi egy vicc egy fünyiröhoz. Ekkora aksival manapság még egy zsebtelefon se menne orákig. (A 2,6 Ah a baj). Azaz már a gyárban átvertek. Egy jo hasonlo berendezés > 10Ah kapacitást igényel).
Utánna te csináltál egy rossz dolgot - egy Li aksit soha nem szabad 3,2V/cella alá kisütni. Ha a villanytehénben nincs ilyen védelem az a másik átverés, ha te sütötted ez alá, az a saját hibád. Sajnos nem javithato. Az A kivezetés ismét csak azt mutatja, hogy a gyárnak vagy fogalma sincs hogyan kell a Li akkut kezelni, vagy a belsö proci kimenete.. Ide valoszinü, hogy belül egy höérzékelö van kötve ( remineszcencia a NiCd akkuk korából), ami a cellák hömérsékletet méri), és ez alapján töltik vagy sütik ki a cellákat - alapvetö marhaság - a Li akkukat balancer eljárással kell tölteni és kisütni. Azaz a te esetedben 10 kivezetés kellene - egyes esetekben ez benne van az akkuk dobozában - azaz ott van a processzor, ami egyenként kezeli a cellákat, ilyenkor az A csak a külsö letiltást jelenti - kikapcsolja a terhelést - ami elengedhetetlen, ha valamelyik cella feszültsége 3,2-3,3 V alá esik. A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2014
Sziaszto!
Most ismerkedem ezekkel az akkukkal és a véleményeteket kérdezem ezekről a töltő IC-kről. Mármint a dual cell-es tipusokról. 2X9V-os szekunderről tudnék tölteni 2X2 cellát.
Én nem akarok vitatkozni a termékről, mert ez ilyen, és ekkor aksival gyártották. (Nem túl drágán jutottam hozzá, ezért is próbáltam ki) De több akkus fűnyíró hasonló kapacitású akksival megy. Bosch pl 4Ah-s (már azok közül, ami li-ion)
A lemerítéssel tisztában vagyok, olvastam is róla, de mivel a gép annyira keveset ment a korábbihoz képest úgy gondoltam nincs veszteni valóm. És köszönöm a tippet a harmadik csatlakozóra. Korábban már szétszedtem, de nem néztem meg alaposan ezt a részét, csak a cellákat figyeltem. UI: ma ki akartam menni kipróbálni, vajon mennyit fog menni, változott e valami és lemérni mennyi áramot vesz fel a motor... erre nem leesett a hó?! Mivel nem akartam, hogy a szomszédok mentőt hívjanak hozzám, nem mentem ki füvet nyírni a hóesésben...
Sziasztok!
IMAX B6 töltővel kapcsolatban van-e valakinek olyan tapasztalata ,hogy ha 1 li-po cellát lemerit (discharge) funkcióval és utána fel akarja tölteni de a töltő azt íirja ki a kijelzőre hogy kicsi a cella fesz és nem lehetséges a töltés.Ez csak nálam van vagy másnak is ilyen .
Na látod ez a baj, megveszel valamit amiröl halvány gözöd sincs, hogy mire képes. Hidd el egy 2,6 Ah-s akku ilyen célokra vicc, ( még a 4Ah-s sem ér sokat). - fü nedves lehet, vastagabb szárral, életlen a kés, vagy vastag a damil és már 2-3x akkora teljesitmény kell.
Csak informácio alapnak - egy robot porszivo, aminek ugyan nem kell semmit vágni, csak egyenletesen menni a sima padlon egy 10V 2,2Ah-s akkuval éppenhogy egy orát képes müködni, egy profi mérömüszer, amivel az emberek naponta dolgoznak 11Ah-s akkuval rendelkezik - semilyen mozgo alkatrész nincs benne, vagy nézd meg a laptopodat, abban is legalább 80Wh-s akku van ( cca 19Vx4Ah). Egy, mintegy 1.5 m hosszu modellhajom 7Vx11Ah-s akkuval jo 4-5 orát megy a vizen.
Miért merited le a LiPo cellát - ez teljesen felesleges!
Először is elnézést kérek az idiótázásért! Máig gondolkodtam hogy milyen kifejezést kellett volna használnom, de csak szinonimák jutottak eszembe mint pl a balek. Más, nem sértő szó, viszont más jelentéstartalommal bírt...
A gond abban leledzik hogy még mindig kicsi az akksi! A Bosch 4Ah is kicsi, hacsak nem legalább 100voltos! Hogy mi lelte az akksidat hogy csak 5 percet megy? A válasz egyszerű, levágtad a derékig érő gazat, ami azt eredményezte hogy az akksiból akár 10C áramok is kiszaladtak, és kinyírták! Miért nem adnak hozzá megfelelő akksit? Mert egy rendes akkupakk számunkra megfizethetetlen, főleg hogy ki kell fizetni az áfát, és a kereskedő 50-70%-os hasznát is. Ez pontosan az a kategória ahova az akksis flex, akksis körfűrész, és még sorolhatnám újévig a termékeket, is tartoznak. Mit tehetsz? Eladod így ahogy van. Rendes cellát úgysem kapsz, normális áron. Normális töltését sem tudod megoldani rentábilis keretből, ha az a gyárnak sem érte meg.
Teljesen felesleges amit csinálsz. Csak kinzod az akkut. Amikor töltöd, látod mennyi energiát ad bele az a kapacitás teszt nem pedig a LiPo kimeritése. Én 2 orás ciklusokkal töltöm, és mikor tele van akkor kijelzi ezt.
A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2014
Tiszteletem a fórumozokhoz azzal a kéréssel fordulok önökhöz hogy nem e tudna segíteni valaki van egy ujj NB-2L/2LH li-ion 7.4v 800 mah akkum amihez töltöt készitenék csak nem tudom hogy van e
benne elektronikai kis panel mert akkor másfajta töltőt kell késziteni előre is nagyon szépen köszönöm ha lehet az emailomra küldeni köszönettel Galgóczi Sándor
Szia!
Ne kísérletezz töltőkészítéssel, jobban jársz, ha veszel egyet. Bővebben: Link
Az akkupack gyártók a nagy darabszám elve miatt ~1 Euróért szerzik be ezeknek a celláknak darabját.
Semmi gond.
No ez a baj. Én nem tudok eladni egy olyan eszközt, ami nem működőképes. Nem fogok átverni embereket, még ha velem meg is tették. HA el is adom, akkro a fűnyírót "rendes" akksi nélkül menne, de úgy meg ki venné meg?! Mellesleg annyira azért nem vertek át. Az akksi fénykorában ment 30-35 percet, és nagyjából erre is számítottam. Csak sajna gyorsan elmúlt ez az idő. Ha annyit tudna mint az elején, nem is panaszkodnék. Szóval azt kaptam amit vártam, csak nem gondoltam, hogy ilyen gyorsan leamortizálódik. Még azon gondolkodtam, hogy 3 db 12V 12 Ah-s sima ólom akksit is össze lehetne kötni. Ami a bringákban van. Ugyan nehezebb lenne vagy 10 kg-mal, de szerintem jól működne. (Talán van is ilyen aksim pár darab). Csak nem tudom hova rakni az aksikat, ha csak nem hátizsákba viszem. Vagy készíteni kellene egy rendes akupackot hozzá. De az egy komoly vagyon lenne, emellett a töltőt is meg kellene építeni, ami jól kezeli. Érdekes projekt lenne, de ennyi pénzem nincs rá. A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
És a legfontosabbat kihagytam: Köszönöm mindenkinek a segítséget!
Ne sajnáld, ennyi belefér. Legközelebb tudni fogod, hova kell, és lehet Lithium akksi. A 12V-os normál akksik soros kapcsolása jó ötlet! Ha összeraksz sok kis méretűt, bírni fogja. Nem is kell a 12Ah sem, ha találsz 6Ah-t, az is jó, főleg, ha sokkal olcsóbb. Azzal már több ideig fog működni a masina is. Nekem is tapasztalat volt, mikor laptop akksit szedtem szét, 6db-ból kettő volt tönkremenve, pont azok, amik a hőforrás közelében voltak. Az maradék 4 állapota több év után is elfogadható volt. Ha párhuzamosan lettek volna kötve a cellák, és ebből az alacsony feszültségből állították volna elő a laptop számára szükséges feszültségeket, még a mai napig tökéletesen működne a laptop akksival, mivel 6-ból 4 cella vitte volna a terhelést, a 2 kis kapacitású meg besegített volna minimálisan. Én most már ilyen irányban gondolkodok inkább. Lithium ion cellát soha sorosan...
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
Vettem Li-ion akkukat, de nincs rajtuk forrfül. Tudtok valami megoldást, helyet, ahol hegesztenek rájuk fület? Forrasztva kéne beépíteni, de nem merem ráforrasztani a drótot, hátha kinyiffannak az akkuk..
Tripolar.hu, Li-ion.hu. De sok helyen csinálnak ilyent, ahol akkupakk javításával foglalkoznak.
Elemtartó nem jó?
Fúrógép aksicsere lesz, nincs nagyon hely elemtartónak, 6 db aksinak semmiképpen. A gond az, hogy a címek meg pestiek, én meg pécsi vagyok..
A hozzászólás módosítva: Dec 30, 2014
Nekem 4 olyan eszközöm is van ahol 3 Lion cella van sorosan, és ebben akkus fúró-csavarbehajtó is van. Mindegyik gond nélkül megy évek óta, pedig a cellák töltése és kisütése (használata) is sorosan történik.
Igen, olvastam mástól is, hogy jól működik. Van ezekben a cellákban védelem? Mikor veszed lemerültnek a cellákat, és mikor kapcsolod szét a cellákat a fúrótól? Ha lehet tartani, hogy minden cella azonos mértékben és sebességben használódjon el, akkor es működőképes. Cellától is függ. Egy 7 éves laptop akksiból bontottam 6 cellát, és a cellák között minimális kapacitásbeli különbség mutatkozott! Ilyen cellát szeretnék én használni! A lapos lithium ion cella szerepelt le az előző hozzászólásomban. Sőt, most cseréltem kijelzőt telefonban, és az akksi kicsit mechanikailag eldeformálódott mikor a ragasztástól választottam el. Ki kellett cserélni, mert elkezdett púposodni, meg az üzemidő is drasztikusan csökkenni kezdett.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |