Fórum témák
» Több friss téma |
HRPT-t már csak fizetősen kapsz , mivel évekkel ezelőtt digitális kódolásúra cserélték.
Mi lenne ha a "Válasz" gombot használnád?
Akkor tudnád Te is Mi is Kinek válaszoltál és vissza is követhető lenne a szál. Az AM/FM választási lehetőség sokunk számára nem az ALL MODE kategóriás rádiót jelenti. Hanem az ezt takarja hogy : CW / SSB / AM / FM / DSB / ISB ...stb ... No meg a másik , hogy többféle sávszélességű KF szűrőt is tartalmaznak Jobb esetben üzemmódonként külön külön és ott is többet kellene használni. Persze mindez a rádió bonyolultságát,árát növelné és ezért kompromisszumok kötésével kevesebb számú szűrőket használnak a KF fokozatokban. Igen igen ezt meg kell fizetni azért drágábbak az ALL MODE rádiók. Habár manapság az SDR technika fejlődésével talán javul a helyzet ... "legalábbis azt hisszük " . Sajnos az APT FM adások lökete eltér a megszokott N/WFM adások löketétől. Ezért "speciálisabb" FM KF és demodulátort kell hozzá építeni. NBFM hez már túl(kb.:5szörös) sok, WBFM meg még kevés(kb.:ötöd résznyi) . Így ezért nem tudja venni egyik FM módú rádió se jól. Csak ha FM "középlöketű "APT-re van tervezve.
Igen, ezt látom. Ahány oldal annyiféle elképzelés hogy NFM...FM vagy WFM-e? Ugyanígy a sávszélességet is itt elég szélesre írjátok. Más helyen meg (SDR oldalon) bizonygatják spektrum képekkel, hogy max. 40khz.
Mindez modulációs átvitel technikai elméleti kérdés.
Ha ezzel tisztában vagy akkor nem akadsz fel a problémán hogy mi a "keskeny"/"széles" löket. Akkor ténylegesen számok tükrében (itt válik el mi lehet a keskeny/széles). APT emlékeim szerint 36KHz lökettel dolgozik .. na jó max.: 40-et "bizonygatnak". (Ha kicsit nagyobb a KF sávszélessége akkor az segíthet a doppler csúszást is kompenzálni ) Az NBFM rádiók alapvetően beszéd átvitelre vannak tervezve. Beszéd csatorna sávszélessége telefon technikai korlátok esetén 300Hz-3,5kHz na jó 4 kHz egyéb üzemi jelzésekhez kell a 4. Rádió technikában se jobb a helyzet ... tehát itt is kb.: 3,5-4KHz visznek át az FM rádiók. Ebből következik az FM moduláció/demoduláció elmélete. A szerint ha a 2szeres sávszélességű löketet használunk akkor már kicsi, elenyésző veszteséggel vihetjük át a modulációt. Tehát NBFM esetén kb.: 7-8 KHz a löket. Ebből következik a minimális szomszéd csatorna távolsága is. Ennek is legalább 2szeres nek kell lennie.Ez 14-15KHz . Ilyen szélesek az FM KF szűrők is.Régebben nagyobb löket volt akkor 25KHz volt a lépésköz jelenleg inkább 12.5 KHz na jó van ahol 6.25 is . De ezek mögött ez az FM átviteltechnikai elmélet bújik meg. Tehát az NBFM vevőbe ezért nem fér bele az APT vétele. WBFM esetén meg 150KHz a löket. Ott meg ezért nem működik. Mert leginkább a műsorszóró FM adók vételére készülnek. Ott az alapsávi hangfrekis MONO(R+L) jelet 15 KHz-ig viszik át + 19 KHz pilot vivőt + ennek a kétszeresén 38kHz + 15 KHz a R-L jeleket is. Ez közel 60-70 KHz löketet ad így a teljes spektrum 150 KHz lesz. Ezért vannak 300KHz re az FM adók egymástól. A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
Kommersz WFM vevővel is lehet jó képet készíteni, sőt. A nagy RF (KF) sávszélesség önmagában nem gond, ilyen sávszélességnél csak a közeli frekvenciákon dolgozó más műholdak jeleinek zavarása lesz nagyobb. Erős zavaró adók az Orbcomm műholdak nagy teljesítményű digitális adásai.
Le kellett vennem a keresztdipólt, mert a két tetőléc kellett egy szegési munkához. Csurig volt vízzel a doboza, így amikor kifolyt belőle két deci, már nem bántam annyira. Kipróbálom, hogy működik 2 méter magasan.
A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
Körvonalakban értem. Egyik túl szűk, másik túl tág. De ahogy mondod rádiója is válogatja. Szerinted nálam mi lenne a jó beállítás? Küldök egy képet a beállítási lehetőségekről.
Ahogy megjelenik a műhold, már hallani jelet, de nem tiszta. Most néztem megint. A Kaszpi tenger felett húzott el hosszában az egyik, épp hogy a szélében voltam a lábnyomnak. Volt jel, de zajos. Max. -85dBm de inkább -90dBm. Ezen hogy tudok segíteni? Mekkora lenne az ildomos?.Kb 10 méter 75Ohmos kábelen jön le a jel. Az alapzaj -115dBm és -100dBm. Szóval éppen hogy kicsivel a zajból kilógott felfelé. Tudom hogy ez a quadrifilar helix ez -3dB nyereségű, de ennél többet vártam tőle. Érdemes lenne rá egy erősítő? Kép is van, de nem túl szép. És nem tudja 100%-ig befejezni az adatok vételét. Vagy a kép eleje vagy a vége már pocsék. Vagy jó képet csak akkor lehet csinálni, ha pont felettem repül át?
szendi001 ...legalább lakkal lefújtad a dobozában a csatlakozásokat. Én is azt szoktam. Meg ha kifúrod a dobozt alul, akkor ha jut bele víz, ott kifolyik.
A mai technológiájú FM vevők már nem így működnek, a demodulátor sávszélessége fixen beállítható vagy a térerő függvényében dinamikusan változik.
TEA6848H IC pl 60,90,130kHz sávszélességű FM műsorszóró vétel esetén, a csatorna kiosztás meg 100kHz, ha ezzel a tuner IC vel készült rádiót elhangolom 50kHz arrébb már nem vesz semmit az adásból. A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2014
Bocsi....a késő éjszakai lendület termése!
28 darab? Ez már Guinness Rekord! Az az egy meg volt a mellényúlás. Nna, majd eztán megfordítjuk. Jelen esetben nem a szórakoztató ipari autó hifi rádiók felhasználókhoz "butított" kényelmes kezelhetőség kérdése a lényeg. Attól , hogy ez az IC így működik az URH FM adó oldali modulációs eljárás nem változik.
Nem a butítás a cél hanem a kis térerőnél is jó jel zaj viszony, kevesen tudják mi van az mögött hogy menet közben a rádióban alig hallatszik zaj változó sistrgés.
Digitális tehnika, DSP, vagyis legalábbis hibrid technika.
Sziasztok! Egy kis összefoglaló segitségre lenne szükségem!
Végig olvastam a topicot és anno foglalkoztam is vele de most hosszu idő utàn màszok bele! Meteorologiai műholdakat szeretnék "hallgatni" és képeket generàlni! Pàr kérdésem lenne! Mivel jobb hallgatózni vhf ràdió hangkàrtyàra kötve vagy rtlcsipes tuner mondjuk sharp al véve rögzitve? ( van egy rtl chipes tunerem, meg egy elfekvő vhf-es puxingom) Milyen dekodoló progit javasoltok amivel a hangból a képet ki tudom generàlni? Antennának a keresztdipol vàlt be a legjobban? Anno javasoltatok itt egy oldalt ahol a műholdak belépési szőgét, làtható utvonalát, áthaladási idejét lehetett leolvasni, miutàn megadtam a poziciomat! erről tudna valaki infot adni? Minden infót nagyon köszönök, addig is böngészem tovàbb a topicot
Kell egy keresztdipól először.Bővebben: Link Erre pár méter koaxot téve kipróbálnám a kézi szkennert.Aztán kiválasztanám a műholdat.Bővebben: Link
és követném:Bővebben: Link. Szoftveres dekódoláson csak stabil vétel után kezdenék aggódni. A topicot jómagam offoltam... szét egy csomó rádiós konstrukcióval. Régebben aktív volt, igazából az összes kérdésed megtalálható benne. Olvasgass még
Természetesen, van néhány kiforrott vevő típus is, amit meg lehet építeni. A megoldás nálam az lett hogy vettem egy NDK-s mérővevőt, ezzel minden műhold jött szépen.
műhold pálya számító : ORBITRON program lelőhelye
Sziasztok!
Na előjöttek a régi emlékek.. Neki estem Dvb Tuner el a hallgatózásnak, egy két àtvonulàlsnàl halottam illetve a spektrumon fogtam a jelet, de egy Gp van most kirakva.... ugyhogy hiànyzik az a keresztdipol!!!! hallgatoztam kézi vhf rádioval, de valoban kevés a szélesség ehhez a lökethez! A követés az ugy gondolom ebben az esetben elhagyható mert olyan erőss3ggel sugàroznak a holdak hogy bizony igen alacsony foktol is már hallható.
Viszont ha valaki megvàlna épitett vevőjétől ( nem biztos hogy magam össze tudom rakni)
Akkor arra vevő lennék mert kiprobàlnàm azt az irànyt is!!
Sziasztok!
Én már biztosan nem fogok vevőt építeni erre a sávra, így felajánlanék ingyen egy Murata CFL455AG2-es profi 455kHz-es kerámia szűrőt annak aki építeni szeretne. De tényleg csak az jelentkezzen aki felhasználná. A szűrő adatlapja. Mért sávszélessége: -3dB:27,2kHz -6dB:36,7kHz Átviteli karakterisztikája csatolva. Elég keskeny tehát a doppler miatti elcsúszást korrigálni kell!
Helló!
Megépíteném ezt a kapcsolási rajzot Bővebben: Link amit már korábban készített itt néhány fórumtárs. A kérdésem az lenne, hogy a tekercseknél az L1-L2 és L3-as tekercsnek jó lesz a "SUMIDA JEG 33 440 ("fekete" RF-tek., 90 µH, 7x7 mm)" tekercs innen a HAM-bazárból? Illetve még két kérdés szintén a tekercsekről: A TBA120-as IC-nél a 10,7MHz-es KF tekercsnek jó lesz ez : "SUMIDA ZMT 2359 ("narancs" KF-tek., 10,7 MHz, 7x7 mm)" szintén a HAM-bazárból? Illetve a 22uH tekercset (az oszcillátornál) hol tudnám beszerezni vagy esetleg hogy tudnám házilag elkészíteni? És az utolsó kérdés: PLL-szintézer nélkül fogom használni a vevőt, így ha a V tune pontra kötök egy 100K ohmos potmétert akkor az jó lesz hangolónak? És gondolom ezesetben a frekvenciakimentre (F out) semmit sem kell majd kötnöm, igaz? Nagyjából ennyi, ha valaki tudja válaszokat kérem ossza meg. Köszönöm!
Szia!
Ott nH van, nem mikro, erre ügyelj!
Szia Bálint! TBA-120-nál figyelj az utolsó kakarterre. U verzió más mint az I. A sumida KF az kiváló oda. Érdemes a rádió HF része felől indulni. Az oszcillátor rész légmagosan is megcsinálható. 3-4 menet 5-ös fúróra, de frekvenciamérőt tegyél mellé különben kínszenvedés megtalálni a holdat. Nem kell PLL. Én először 105 Mega köré lőném be, és ha jól működik a vevő műsorszórón, akkor lépnék tovább. Szignál jó ha van, de ha nem laksz messze Váctól nálam behangolhatod az elejét.
Köszi, ez fel sem tűnt még jó hogy megkérdeztem.
Szia!
TBA120S változatot tudok beszerezni, az jó lesz? Rendben akkor a KF tekercs megoldva és az oszcillátor tekercsét akkor kézzel fogom elkészíteni 0,7mm-es zománc-szigetelésű rézhuzalból (CuZ). Viszont az L1-L2-L3 (80-90nH tekercs) az még nem teljesen tiszta, azt ki tudom váltani gyári tekerccsel konkrétan ezzel: Bővebben: Link (szintén HAM-bazár, 7x7-es neosid tekercskészlet)? Vagy ha nem akkor meg tudnád adni ezeknek is a menetszámát és a cséve átmérőjét? Műszerekből szignálgenerátor, oszcilloszkóp és multiméter van, frekvenciamérőt még be kell szerezzek valahonnan. Egyébként még csak nagyjából tervezgetem az építést, az antennát például még csak ma készítettem el (keresztdipól), ezután jön majd az alkatrészek beszerzése, ha már minden adatot pontosan tudok. Még egyszer köszi a segítséget.
Konkrétan arra gondolok, hogy te milyen tekercset használtál az L1-L2-L3-nál (BF961 erősítő rész és a varikap dióda környékén): menetek száma, csévetest átmérője hogy azok értéke 80-90nH legyen? És légmagos vagy ferritmagos tekercsek jók oda? Vagy ha gyári akkor azt honnan lehetne beszerezni?
-- Persze ha valaki másnak is van tapasztalata, hogy milyen tekercs lenne jó ezekre a helyekre akkor ne tartsa magában
Netán ki is lehetne számolni, hogy mekkora induktivitás kell, és azt hány menetes tekerccsel valósíthatod meg. A tényleges számoláshoz találsz számoló progikat a fórum fejlécében található segédprogramok alatt- A varikap kapacitás értékeiről az adatlapjában találsz infót.
A nagyfrekvenciás tekercseket, (modulátor, oszcilátor) érdemes légmagosra készíteni, vasmagosnál ismerni kell a vas ur tényezőjét, már ha tudod milyen hangoló vasad van.
Szia! Én más konstrukciójú vevőnél használtam a neosidhez nagyon hasonló bontottat és légmagosat is. 5-ös fúróra 4 menetet tekerve jött az FM rádió, ha ezt csökkentettem 3-ra, és széthúztam, akkor ment feljebb a freki 135 köré. Szignál mindenképpen kell legalább. A neosid azért jó, mert ismert az anyaga, és pontos lesz szenvedés nélkül. Hangolásztam nagyon sokat, és az eleje jó is lett a rádiónak, de nem én vagyok az embered: vettem egy mérővevőt és azzal hallottam a műholdat . Az egyik nagy vergődés a TBA120 típusai közötti különbség volt.
Majdnem ajánlottam Én is ezt neki, mármint a fórum segédprogramjai közül a légmagos tekercsszámolót, de letettem róla, mert észrevételem alapján NEM jól számol. Nem volt kedvem utána járni a problémának, igaz most sincs. De, hogy felvetésre került, így már megemlítem, hogy azzal ne számoljon. Pedig kézenfekvő lenne. Ajánlani sem könnyű, mert ahány számoló, annyi végeredmény. Bár szerintem ez annyira nem gond, mert közelítésre jó, a gyakorlatban meg olyan amilyen. Úgy is hangolászni kell.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |