Fórum témák
» Több friss téma |
Remek !
No akár jobb diódát is keríthetnél ... lásd zero bias ... de az kissé drágább mint a már a fiókodban lévő bármelyik ... no meg kissé érzékenyebb is U maximum forward csak 150 mV Könnyen kitudnád nyírni ... persze lehet előosztást tenni. De akkor annak kompenzált osztónak kellene lennie .Akkor meg már ott tartunk mintha szkóp bemenetet építenél.
Ge diódát tettem bele. Egy kibelezett alkoholos filctoll ,,tokjába" építettem be. Két drót a DMM felé, egy a testcsipeszre, a toll elejébe meg a tapintó csúcs. Pont ilyenre gondoltam. De hogy minek akartam túlbonyolítani? Nem tudom.
Igen ezért kérdeztem rá , mit is akarsz !
Akkor sikerült jó irányba terelgetni Téged!
Köszönet érte. Itt látszik, kevés még a tapasztalatom. De egyre gyarapodik.
Sziasztok.
Most van időm, tervezgetem a jelgenerátoromat. Megépítettem, egyenlőre még csak tesztpanelen, kipróbálni az áramkört és beállítani az alkatrészek értékeit. Most még a legfontosabb része hiányzik, a frekvenciát meghatározó rezgőkör. Ezt majd csak akkor tudom megcsinálni, ha megjavítottam a frekvenciamérőmet (szegény megadta magát). Most magát az oszcillátort és a leválasztó fokozatot illetve a tápot teszteltem. Sikerült elérni, hogy a jelgenerátor 2,2V-os csúcsfeszültséget szolgáltat. És ez jól állítható a tápfeszültség változtatásával. Nem tudom ez így mennyire korrekt, de hatásos. 4V-ról már szépen, stabilan megy az oszcillátor, és egészen 30V-ig megy fel a táp, ekkor mérek 2,2V-os csúcsfeszültséget a kimeneten. Örülök ennek a kis műszernek, mert az oszcillátor alapkapcsolásából (HA8LKM féle gyakorló vevő VFO-ja az alap) én ,,fejlesztettem" tovább. Persze tudom, nem volt nagy munka. De a lényeg ott van, hogy már tudom melyik alkatrész miért van benne! A végső tervekben úgy van eltervezve, hogy átkapcsolható, több hullámsávú műszer lesz. Forgókondenzátorral lehet majd állítani a sávon belül a pontos frekvenciát.
Valószínűleg a tápfesz változtatása kihatással lesz a frekire is .
Hiába tekered az amplitudót minimumról maximumra mert a freki is csúszik. A tápfesz változás kihatással van a munkapontokra ezáltal a félvezetők réteg kapacitásaira. Mivel ezek benne vannak a rezgőkörben mint parazita kapacitások ezáltal frekvencia változást is fog szenvedni a generátorod. NEM így szoktak szintváltoztatást generátoron elvégezni! Hanem az erősítő lánc kimenetére tesznek osztókat. Ezek lehetnek fixek , folyamatosan változtathatóak , elektronikusan vagy mechanikusan. Erősítő lánc fix tápon, fix erősítést, széles sávban biztosít. Gondold át a jelenlegi koncepciódat !
Na, ezért jó itthon a frekvenciamérő, akkor most nem jöttem volna a hülyeségemmel. Na mindegy, átgondolom. Illetve már át is gondoltam, kísérletezek az osztókkal. Köszönöm a figyelmeztetést.
A kimenetre tettem egy potenciométert, ezzel állítottam a kimeneti feszültség értékét. A potenciométer egyik szélső lába az 1nF-os kondenzátorra, a máik szélső a testre a csúszka a kimenet. Eredmény: a potenciométer egyik szélső állásában teljes jelfeszültség a kimeneten, a másik szélső állásban pedig 0V. A kettő között szépen lehet állítani. 1K-s potenciométert tettem be. Így ugye jó lesz?
Igen hasonlóan így működik ... ha pedig állandó kimeneti ellenállást is biztosítani szeretnél (most a poti csúszkájának változásával az is változik), ha már "generátorról beszélünk" . Akkor 1 követező aktív fokozatot iktatsz be.
Erre kerül a potenciométerrel beállított szintű nagyfrekis jel és annak a kimenetén lévő pl.: 50 ohmos ellenállásról kerül a kimeneti terhelésre.Ennek meg illik kis zajúnak lenni . A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
Na ezt még este megálmodom. Bár jó lenne ha 50 ohm-os kimeneti impedanciával rendelkezne a műszer. Az jól gondolom, hogy úgy kell, hogy a kimeneti csatoló kondenzátor után egy 50 ohm-os ellenállás a test felé, és ezzel párhuzamosan a kimenet? Bár ekkor ez csökkenteni is fogja a kimeneti jelszintet is.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
Olyan széles sávú erősítő fokozat kell ami 50 ohmos kimenettel rendelkezik.
Bemenetén potenciométer a fokozatos szabályozáshoz. Kimenetére fixosztású 50 ohmos tagok . Lásd PI vagy T osztók 50 ohmra csak különböző csillapítással. google : pi attenuator , T attenuator . Ezekből fix 1 2 3 5 10 20 30 dB tagokat egymás után kötve . Kapcsolókkal át hidalva a nem kellő tagokat. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
pl.: RT EK 1984 81 oldal
PI osztó leírás 50 ohmos impedanciára 81dB át fogással 1 dB lépésközzel . 8db kapcsolóval 8 tagú PI osztóval. Persze az ellenállásokat illik válogatni , vagy SMD 1% elemekből válogatni. Lehet 1 2 érték több ellenállásból rakható össze . SMD jó RF jellemzőkkel bír (parazita kapacitás/induktivitás minimális legyen) , kis méretű lesz az áramkör , kapcsolók a legnagyobbak. Fontos a jó RF árnyékolás , mert ha ki/átfúj az osztó vagy az egész áramkör a dobozból akkor nem csináltál semmit ! A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
Köszönöm, megnéztem. Jól néz ki, de egyenlőre enélkül lesz megépítve. A fő cél enélkül is megvan (hangolható RF generátor), ha pedig szerzek ehhez alkatrészeket akkor ez is meg lesz hozzá építve. Egyenlőre kezdő amatőr műszernek jó ez így is. A semminél biztosan több.
Rendben ... akkor legalább tudod mit keressél és merre ...
Ha ennél a földelt kollektoros Collpitsnál maradsz akkor lehet, hogy a felsőbb sávokban a nF kondi túl sok lesz + beleszól részben a rezonanciába is . Sáv váltáskor akár ezeket is kell cserélni a stabilabb oszcillációhoz. Inkább olyan oszcillátort építsél meg aminek a visszacsatoló hálózata frekvencia függetlenebb. Persze kérdés a feltételek és követelmények amit teljesíteni szeretnél. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
A követelmények? Pár perc alatt ne másszon kHz-eket. A KH és az RH alsó sávjain (3,5, 7, esetleg 28 MHz) működjön. A feladat csak annyi, hogy segítsen egy rádió behangolásakor. Például ráállítom 3650kHz-re akkor egy 80méteres vevőt középig nyitott forgókondenzátornál rá tudjak hangolni ennek a jelére. Erre talán jó lesz. Más feladat nincs kilátásban. Esetleg szinkrodin rádiókkal kísérletezve pótolja a VFO-t, ne keljen minden kísérlethez új oszcillátort készíteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
SSB-nel azert a leirtaknal sokkal tobb kell. +-100 Hz folyamatos frekvencia ingadozas mar eros torzitast okoz az adasban/vetelben. (Gondolom nem Kossuth radiot akarsz a kesobbiekben hallgatni a vevokkel)
Esetleg ez a Franklin-oszcillátor.
Ennél csak a 3,3 pF csatolók között lévő LC (L10, C44) tagon múlik a kijövő frekvencia. A varicap elhagyható vagy ahogy tetszik benne hagyod. A kimeneti darlington határfrekvenciája korlátozhat lehet nem megy fel 30MHzig. Helyette szélesebb sávú erősítőt vagy BF19x, BF2xx, sorozatú tokot kellene rakni. Habár a BC548 is legalább 100MHz határfrekvenciájú. 30MHz esetén már inkább 2-300MHz tranzitfrekvenciájú tranzisztort raknék be. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
Jól néz ki, kecsegtető. Ki fogom próbálni biztosan. Hogy mikor azt nem tudom. Nincs itthon MOSFET-em, de szerzek hamarosan. Jó lesz a rádióvevőimbe oszcillátornak is. Köszönöm.
BC548 tranzitfrekije 300MHz hestoreban van PDF is ...
MOSFET hhmm régebbi TV tunerekben is van belőlük legalább 3 4 db ...
Lehet amúgy hogy van itthon, csak annyi bontott fekete ,,bogyóc" van egy dobozba szórva, hogy lehetetlen megtalálni valamit is. De mindjárt beletúrok a dobozaimba. Amúgy mintha azt írná a cikk, hogy kissé bonyolult. Mihez képest? Mert szerintem egyszerű.
Akár ismeretlenebb LC tagok rezonanciáját is megtudhatod vele.
Külön megépítve kis dobozban bármiből tudsz így oszcillátort csinálni. Én is erre használtam . BF19x BF2xx sorozatnak kisebbek a réteg kapacitásai így a határ frekijük is magasabb. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2014
Mert 2 tagú az oszcillátor része 2 aktív elem.Ezért lehet bonyolultabb.
Olyan már van. Induktivitás mérő előtét frekvenciamérőhöz. Csak mivel halott a frekvenciamérőm ezért most az előtét is.
Viszont találtam két BF961-est itthon. Elég gyorsan meg lett. Jó ez a bontott doboz. Csak kérdés hogy működnek-e? Majd kiderül. Ha mást is találok hozzá akkor még a szünetben megépítem. Persze a beállítása lehetetlen, mert ahhoz kéne a frekvenciamérőmbe egy új PIC. Viszont ha oszcillál akkor az már jó, úgy is most úgy dolgozok, megépítem, kipróbálom a rajzokat, utána ha rendbe teszem a frekvenciamérőm akkor beállítgatom őket. Idézet: „NEM így szoktak szintváltoztatást generátoron elvégezni!” A kimeneti szint változtatását nem, de a stabilitását így kell megoldani. A kimeneti szintet úgy lehet stabilizálni, állandó értéken tartani, (ami egy generátornál alapvető) hogy a kimeneti jelszintet egy diósás feszültség mérővel mérjük, és a végfokozat tápfeszültségét ennek megfelelően szabályozzuk. Így a generátornak frekvencia független, állandó kimeneti szintje lesz, amire aztán köthetők a pontos kimeneti csillapítók. Ha fontos a kimeneti szint folyamatos szabályozása, akkor arra egy speciális potméter létezik, aminek a ki-, és bemeneti impedanciája állandó. (50, vagy 75 ohm) Ennek hiányában marad az 6×1 dB, 6×6 dB, 6×10 dB, csillapító lánc, vagy ennek valamilyen variációja. Persze a többi áramkörnek stabil feszültség kell.
RF áramkörökbe nem hasznos dolog hangfrekis (BC) tranzisztorokat tenni, mert az fT határfrekvenciájuk megengedné. Ettől még bőven lehet probléma vele, mert ha összehasonlítod egy hasonló fT -jű BF tranzisztorral, egészen más kapacitásokat fogsz találni. Ezek körül különösen veszélyes a kimeneti , és a visszahatási kapacitás, ami egyrészt a miller effektus miatt, másrészt az ellenőrizhetetlen (frekvencia függő) fázistolás miatt problémás. Lehetne ugyan használni, de ezeket a hatásokat kompenzálni kell, de az ehhez szükséges adatokat a hangfrekis tranzisztoroknál nem tüntetik fel.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
Köszönöm a figyelmeztetést. Keresek akkor bele RF tranzisztorokat. Még jó, hogy csak tesztpanelen van. Nem kezdtem el a végleges beültetést.
Köszönöm a kiegészítőt!
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015
Franklin oszcillátoros generátorodba elválasztó erősítőnek darlington helyett inkább J/MOS FET és a kimeneti stabil szint erősítőnek 1 újabb duál MOS FET aminek a második gatejét a diódás AGC jel vezérelné így tényleg stabilizálná a kimenő szintet.
Így akkor már tényleg professzionálisabb eszköz felé haladunk . Lépésről lépésre ... ha egy fokozat jónak tűnik akkor lehet tovább lépni , fejleszteni.
Igen ennyire nem jártam körbe a problémát! Kösz!
Csak a réteg kapacitásokra utalva jobbnak láttam a BF sorozatú elemeket!
Szia !
Egy kis irodalom az osztó elkészítéséhez és műhelyrajz az említett speciális potenciométerről. |
Bejelentkezés
Hirdetés |