Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Akkumulátor töltő
 
Témaindító: josephx, idő: Jan 18, 2006
Lapozás: OK   172 / 299
(#) shoginc válasza Bakman hozzászólására (») Jan 1, 2015 /
 
Ez a feszültség-erősítés nem is olyan rossz ötlet. Egyébként milyen megoldásokat szoktak alkalmazni ehhez? Gondolom elég egyedi oldalról közelítem meg a problémát!
(#) tyuff hozzászólása Jan 2, 2015 /
 
Hali,kis segitség kéne,túl erősre sikeredett a trafóm az akkutöltőmhöz ezért egy áramszabályozóra lenne szükségem,mert igy csak a szek. oldalon lévő biztositékot cserélgetem,valakinek esetleg ötlet,rajz?köszi
(#) BarnaPili válasza tyuff hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Köss sorba az akkuval egy 12V 45W-s fényszóróizzót.
(#) Ge Lee válasza kokimy hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Az nagyjából ugyanaz, csak ott egy nyákra van ráépítve a műszer is, és mivel csak 1 kijelző van így elvileg egyszerre csak 1 dolgot tudsz mérni, vagy feszt vagy áramot de ez nem biztos.

Amit linkeltem én azzal töltöm már régóta a Lion akkujaimat gond nélkül, de sokminden másra is használom, LED drivernek, labortápnak, stb. Két dologra kell figyelni és akkor sosem megy tönkre. Ne zárd közvetlenül rövidre a kimenetét. Ha már van a kimeneten valamekkora ellenállás (mondjuk 1m kábel) akkor már kibírja a rövidzárat is. A másik, hogy nagyobb áram esetén már van az IC-n 3-4W körüli disszipáció, amit a nyákdarab már nem tud elvezetni és megfőhet az IC. Vagy ventivel kell hűteni, vagy le kell forrasztani az IC-t a nyákról és forrasztani alá egy hűtőfület egy horgany lemez darabból, vagy kifordítani oldalra és tenni rá egy pici hűtőbordát.

Az XL4005-ös IC-vel szerelik, de az LM2596 is jó bele de az csak 3A-t tud, és más a lábkiosztása (a rajzon látható). Most valamivel drágább, - gondolom a Ft/USD árfolyam miatt - de olyan 1600-1700Ft körül szokott lenni. Kaptam 2db tönkrementet azokba 2596-ot vettem, ebay-ről 250Ft körül volt.

A potikat nem érdemes fix ellenállásra cserélni, inkább sima forgó potira és akkor szabályozható marad. Csak lehetőleg minél rövidebb dróttal legyenek a nyákhoz kötve. Csatolom a rajzát, az érték nélküli kondikat nem volt kedvem kiforrasztani a méréshez.
(#) Ge Lee válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Egyébként tudsz ilyet csinálni egy 555-ből meg egy fetből is (Skori oldalán találsz rajzokat) csak azon akkor nem lesz műszer.
(#) tyuff válasza BarnaPili hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
ok megpróbálom,köszi
(#) tyuff válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
ilyen digitális mutató lehet esetleg nagyobb értékekre is?
(#) Ge Lee válasza tyuff hozzászólására (») Jan 2, 2015 /
 
Pont ilyet nem láttam, de hasonlók vannak 100V vagy 3-400V végkitéréssel. Mondjuk nem tudom hogy azok is így működnek-e, vagy kell nekik külön tápfesz. Külön tápról ezt is meg lehet úgy csinálni hogy kikötöd a tizedes pontokat és teszel elé egy tízes osztót, csak akkor elveszik az utolsó digit.
(#) kokimy válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Köszönöm, ahogy látom ezt akkor jobban megéri, rendelek is egyet.

Kérdés, hogy a tetején az a két csatlakozó mire jó? Bővebben: Link

Illetve a LED-eket gondolom egy külső kijelzőre/LED-ekre ki lehet vinni.
Rövid zár elleni védelemnek akkor nem jó, ha a kimenetre teszek egy 0,1ohmos ellenállást? Az biztos. Gondolom problémát a nagy áramok jelentenek, de ha csak 0-1A-re van állítva azt kibírja?

A fix ellenállások azért lennének jobbak, mert akkor legalább a feszültséget fixre be lehetne állítani, ha nem én használnám akkor sem lenne vele probléma.

STDWN_BC.png
    
(#) Ge Lee válasza kokimy hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Azok a csatlakozók a műszerhez tartoznak, a céljukról fogalmam sincs de valami vezérlő vagy kiértékelő célt szolgálhatnak az RX TX feliratokból ítélve. Ezeket le szoktam onnan vágni, nekem nem kell.

A ledek kivihetők, csak elég macerás azokat az SMD-ket leforrasztani onnan. A terhelhetőségéről nem tudok pontos adatokat mondani, mert nem szoktam rövidre zárogatni az enyémeket. De egy step down konverter működéséből és az IC terhelhetőségéből kiindulva van egy határ amit már biztosan nem fog bírni (totál rövidzárban nem nagyon tud hova elmenni a tekercsben tárolt energia, vagyis nem épül le teljesen a mágneses mező). Másrészt az IC órajellel működik, nem fog tudni tetszőlegesen hosszú időre kikapcsolni akkor sem ha a kimeneten rövidzár van.

Több A-en is megy, csak nem árt hűteni az IC-t hogy ne főjön meg. Az a fél gyufásdoboz méretű nyák minden csak nem hűtőfelület...
(#) Lezli hozzászólása Jan 3, 2015 /
 
Szevasztok.

6voltos akumlåtorom van vettem egy Blec & Decker töltöt , 6 es 12 volton is muködik.
1,2 amper töltessel.
Mår 2 napja töltöm a 6 voltos aksit de a zöld låmpa meg mindeg villog , jelzi hogy meg mindeg ninc feltöltve.
Az aksi lehet 48 amperos ,de nics rå irva semmi . Gondolom , hogy gyenge az 1,2 amper?
mi törtenne ha åtkapcsolnåm a 12 voltos poziciora.? Esetleg akkor sorba kellene kötnöm egy izzot? De håny amperosat?

kösz a jotanåcsokat. Udv. Lezli
(#) kokimy válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Akkor hogyan szoktad belőni az áramkorlátot? Igazából csak arra kellene, de azt is csak akkor, mikor kikísérletezem majd, az áramkorlát beállításokat.
(#) nedudgi válasza Lezli hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Ha izzó nélkül kapcsolod 12V-ra, akkor a töltő kivitelezésétől függően bumm, vagy csak sima füstfelhő az eredmény. A töltés kezdetekor milyen volt az akku töltöttsége, és most mekkora az üresjárati feszültség? Milyen kémiájú, milyen kivitelű az az akkumulátor?
(#) turbolader válasza kokimy hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Tökéletesen használható akkutöltésre, de hűteni kell,mert melegszik. A védődiódákat ne felejtsd ki: + kimenettől + bemenet felé, és a - kimenettől a + kimenet felé, ezután a biztositék, aztán mehet az akku. Igy védett lesz a rövidzár,a forditott polaritással csatlakoztatott akku és az akku lecsatlakoztatása előtt lekapcsolt táp okozta meghibásodás ellen is ( hülyeségvédelem ).
(#) Ge Lee válasza kokimy hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
Úgy hogy alapból le van tekerve, ráteszem a terhelést (vagy akkut) és beállítok akkora áramot amekkora nekem szimpatikus.
(#) kokimy válasza turbolader hozzászólására (») Jan 3, 2015 /
 
A kimenetre gondolom így, fordított polarítás esetén kimegy a biztosíték.

De a bemenetnem értem, vagyis ezt a részét, miért kötném össze a kimenetet a bemenettel...

Idézet:
„A védődiódákat ne felejtsd ki: + kimenettől + bemenet felé”

ATV.png
    
(#) pika75 hozzászólása Jan 4, 2015 /
 
Udv mindenkinek. Aposomnak kellene gyartsak egy akkutoltot a savas gk akkujahoz. Van egy UPS-bol kibanyaszott trafom, csak eppen egy kisse kicsi a sec. feszultsege: 13.8v a nagyobb ellenallasu primer tekercset taplalva. A kissebb ellenallasut nem sivesen hasznalnam, tekintve hogy akar 24 orat is mukodne folyamatosan es mivel kinai cuccrol van szo, nem szeretnem, ha tuzijatek lenne belole. Arra gondoltam, hogy ezt a 13.8v-ot egyeniranyitva megpufferelnem, es lenne egy 16 -18V ami mar eleg egy savas akku toltesehez. Ezek az akkuk viszont kifejezetten a pulzalo egyenaramot szeretik, igy szuksegem lenne egy elektronikara, ami 50-100Hz-el kapcsolgatja ezt e feszt. Tudna valaki egy ilyen kapcsolast ajanlani, ami tutira mukodik is, mert nem all rendelkezesemre ido a kiserletezesekhez. Elore is koszonom.
(#) nagysasy válasza pika75 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Van ilyen kapcsolás de ahhoz kevés lesz a trafód. Egyenben kellene neked kb 18V.
ez lenne az. Tutira jól működik.Bővebben: Link
(#) erdgab válasza pika75 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Szia!
Most lehet,megvernek a fórumtársak,de.........
Én építettem hasonlóan ups trafóból egy tirisztoros töltőt,egyszerű és nálam nagyon jól működik.
(#) Ge Lee válasza erdgab hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Úgy úgy. Autó akkuhoz ennél bonyolultabb töltő nem kell, annak idején a cégnél is ilyeneket használtunk az aggregátorok akkujához. Csak azokat kiegészítettük még a kimeneten egy váltókapcsolóval, amin volt egy soros ellenállás vagy izzó és az volt a csepptöltés üzemmód.
Nagyon jól jött a mínusz 10 fokokban, amikor csak indítgatva voltak az aggregátorok de annyit már nem menetek hogy a generátor pótolni tudja az önindító által kihúzott töltést.
(#) pika75 válasza erdgab hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Szia, ezt mar egyszer megepitettem, ezzel a trafoval, de kevesnek bizonyult a sec fesz (talan), nem mukodott.
(#) pika75 válasza nagysasy hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Koszi a linket, kisse bonyolult, es ehhez sem eleg az en trafom.
(#) nagysasy válasza pika75 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Pedig nagyon jó kis töltő én már megépítettem.
(#) erdgab válasza pika75 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Tegyél a tirisztoros áramkör elé egy egyenirányító hidat,de puffer kondenzátort ne és működni fog,nekem 14V feszültséggel is megy.A szűrőkondi miatt nem tud működni a tirisztor.
(#) Ge Lee válasza pika75 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Nem kell annak a fesznek pulzálni, a sima DC is jó tölteni. Csak tegyél bele áramkorlátot, hogy ne főzd meg a töltőt.
(#) Atys67 válasza pika75 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Szerintem jó lesz az minden nélkül.. Építsd meg a belinkelt tirisztoros kapcsolást és próbáld ki. De az áramkorlátozónak tegyél be két vagy három darab párhuzamosan kapcsolt 55-65 W-os autó izzót ( az Re ellenállás helyére ). Erre tökéletesek a "félig" kiégett kombinált izzók. Amúgy nem használhatók semmire, de itt egyik, vagy másik fele erre a célra tökéletes. Nem lesz nagy töltőáram a relatív kicsi szekunder feszültség miatt, de itt nem is kell. Ennek a tirisztoros töltőnek a regeneráló hatása a fontosabb.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) misi2096 hozzászólása Jan 4, 2015 /
 
Sziasztok! Szemezek egy 12V-os ólom-savas indító akkummulátor töltővel és egy kapacitásmérővel is. Az akku(k) 12V-sak, 500A hidegindítási árammal, 40-55Ah.

Mi a véleményetek ezekről?
Regeneráló töltő: Bővebben: Link

Kapacitásmérő: Bővebben: Link

Előre is köszönöm a válaszokat!
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) Bakman válasza misi2096 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Kapacitásmérő: Ez minden bizonnyal csak egy feszültségmérő, de hogy nem kapacitásmérő, az tuti. Ettől jobban jársz egy multiméterrel, több dologra használható.
(#) misi2096 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 4, 2015 /
 
Köszönöm, megbízható kapacitásmérőből az a jó, ami meg is tudja terhelni az akkut?
(#) atrue válasza misi2096 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /
 
Na egy ilyen terhelős, professzionális kapacitásmérőt én is keresnék hagyományos savas akkuhoz.
Következő: »»   172 / 299
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem