Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Függvénygenerátor építése
Lapozás: OK   45 / 61
(#) granpa válasza q765 hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Nem kell a tápba plusz elkó (mA/1-2µF elég), a gerjedés miatti nF-osok legyenek benne (ld. adatlap). Kénytelen vagyok idézni: "a P1 a finombeállítás..."; tehát finomabban szabályzol 200 Ohm-al. Az +100 Ohm nem okoz említésre méltó eltérést a működésben. A 25KOhm is lehet 15k, de a két végén ki kell egészíteni, mert csak extra esetben végpontos a szerepe. Közben látom, találtál.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
(#) q765 válasza granpa hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Szabadon hagytam azt a trimmert. P5 470 ohm lett. Nem variászok, keresek bele a belevaló értékekből. Téged említve: Sokat bonts, és lesz minden otthon. Nagyon sokmindenem van itthon, de hozzáértést nem tudok bontani. Ezért számítottam segítségre. Kaptam is, de nekelljen már ennyire megmagyaráznom. (senkinek nemkell, csak neked - pont neked nemkellene..)

No benntvan minden a 100 ohm -on kívül. Nem élesztettem még.
( Majd Granpa-vel, : )
azért mert mostanában ilyen vagy, az utolsó kép a tiéd.. )
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Egyébként hibásak a linkelt utánépítések, mert egy bordára rakták a végét. Nem is tudom, hogy. Szét kellett vágnom. A kollektorok azonosak, mikor a kapcsolásban zárlat lenne. A ( BD139; BD140 ) közepe.

( a C4; C5; C6; C7; C8 mind 60' új kimért Wima. Még a préselés kifolyásai is rajta voltak. Úgy válogattam.)
(#) granpa válasza q765 hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Megy ez! Tedd be nyugodtan a 200-ast (és tégy párhuzamosan egy fix 200-ast).

Remélem látod, hogy P2 egy REMIX veszett drága pöcögtető.. Direkt ehhez vettem.
Gondoltam arra is, hogy 2 db 50 ohmot sorbafűzök a helyére. Amit írtál nemértem ismét. Hová rakjam a 200-ast párhuzamba?

BITTE

generator.JPG

380*100*200* dobozt kell majd szereznem. Barbi mostanába műanyagot vasal, lehet megkérem és lego styyle lesz.. : )
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Sziasztok!

Felélesztettem a kapcsolást, de akadt egy kis gondom. D2 betáp után kb. 3 másodpercel annyira felforrósodik, hogy megszakad. Addíg a 3mp -ig jó a kimenet.
P6 középső lábán nagyon szép a jel minden alaknál. Szabályozható is.
Mi okozhatja D2 melegedését?

Kapcsolás
(#) nagym6 válasza q765 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Az ott lévő tranzisztorokat nézd meg. Fordítva beforrasztva, nyákhiba zárlat vagy ón összefolyás, vagy két forrpont között maradt réz, nem maródott tökéletesen le..
(#) papus51 válasza q765 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Ott 3 dióda van sorba kötve. Csak a D2 melegszik? Ez nem tűnik logikusnak.
(#) q765 válasza papus51 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Csak a D2, 3mp után el is ég.
Kivetem mind a két tranzisztort, így már nem melegszik. Valahol ott lesz a hiba.

Ez azért nem logikus, mert 3 egyforma paraméterekkel rendelkező dióda van sorba kötve. Ugyanakkora áram folyik át mind a 3 diódán. Miért pont a középső sül meg és a többi miért nem?
Nincs a nyákon valami elkötés?
Melyik két tranzisztort vetted ki?
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015

Ha a NYÁK rendben van és R13 valóban 470 Ohm akkor mérd meg a BD 140-et, hogy nem zárlatos-e.

Lehet, hogy megvan a megfejtés.
Most nézem a Gugli találati listáján, hogy nem egységes a BD140 lábkiosztása. Találtam olyat, ahol a középső a bázis. Milyen gyártású a tied?
(#) q765 válasza papus51 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Először énis erre tippeltem. Valamiért fura a cikkben a 2 BD helyzete. Jobban átvizsgálva felcseréltem a kettőt..
Mostmár szépen működik.

Az jó
(#) nagym6 válasza papus51 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Idézet:
„Miért pont a középső sül meg és a többi miért nem?”

Az eltérő nyitófeszültségük miatt. Azonos áram szorozva nyitófeszültség esés.
Dióda nyitófeszültség szórása. Valószínűleg itt nagyobb eltérés lehet közöttük.
És még a dióda nyitóirányú ellenállás szórása is lehet az oka.
(#) q765 hozzászólása Jan 3, 2015 /

Volt időm kicsit tesztelni, beállítani a ketyerét. Színusz, fűrészjellel minden rendben van, viszont a négyszöggel valami nemoké. Olvastam már mielőtt megépítettem, hogy többűnknek is volt gondja vele, hiába abból állítja elő a többi jelalakot.
Olyan, mintha a forgókapcsoló fokozati kondenzátoraival lenne a bibi (Ezesetben akkor a többi jel miért oké?).
A képen a felírások a kapcsoló fokozati állásai (S2) .
(#) kadarist válasza q765 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Én csak 20 Hz-nél látok tetőesést, a többi nem rossz. A szkóp AC-állásban van, a mérőfej kompenzálása be van állítva és generátor kimeneti csatolókondenzátora kellően nagy kapacitású?
(#) q765 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

AC állásban így nézek ki. A mérőfej is rendben a szkóp saját referenciájára állítva.
Csatolókondi a rajzon szereplő (C10 470uF). Igaz nem mértem ki...
Ezelőtt mondjuk ezen buktam meg. Kiforrasztom, és kimérem.

Tegyél vele párhuzamosan próbára egy 1000 mikrósat, vagy nagyobbat. Ha javul a jelalak, akkor ez az oka. De C8 is okozhatja. Szintén azzal is párhuzamosan még egy hasonlót, mi a változás.
(#) q765 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

C10-et hiába növelem. C8 növelése már jobbnak tűnik. 1µF -al megemelve szembetűnő a változás. Kellene vagy 3µF fólia. Kutatok.

6µF -al nagyon szép a négyszög. A színuszon is simít, de fel tudom trimmerelni.
(#) q765 válasza q765 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Nagy gond, ha elkót rakok C8 -al párhuzamba? A jelalak megjavul tőle DC mérésben. AC -ben ugyanazt mutatja.

IC táplábára raktam 10µF és 0,1µF kondit ahogy tanácsoltátok. C8-at cseréltem 1µF -ra, és párhuzamba raktam vele egy 330µF elkót. Ettől viszonylag szép lett a négyszög, csak nemtudom így helyes-e. Vagy tojjam le, ha szép a jel.? C8-nak nem elkónak kellene lennie?
Szkóp AC állásban még mindíg azt produkálja mint az előbb. Teljes képzavar alacsony frekvencián.
(#) nagym6 válasza q765 hozzászólására (») Jan 3, 2015 / 1

Mivel ez AC csatolt fokozat, ilyen konstrukció, eleve természetes ez a jelenség. Adatokat nézve alsó határ 10Hz. Arra nem tér ki, négyszögjelnél mi a helyzet, de valószínűleg amit változtatás nélkül kapsz, az a jó, a konstrukciónak megfelelő jelalak. Tehát nagy valószínűséggel nem hiba.
C8-al elkót párhuzamosan akkor lehet, ha az elkó két kivezetése között azonos marad a polaritás. Szkóppal megnézed, egyik csatorna C8 egyik pontra, másik csatorna C8 másik pontra. Melyik a pozitívabb, és ez XR2206 minden beállításánál így marad-e. Elkó csak akkor lehet, ha pozitív fele minden esetben pozitívabb, mint a negatív oldala.

Szkóp AC állás sosem kell ide a méréshez.

Idézet:
„Szkóp AC állásban még mindíg azt produkálja mint az előbb. Teljes képzavar alacsony frekvencián.”

Ez teljesen normális. Az AC állás ugye kapacitív csatolást jelent a szkóp bemenetén. Ne várd tőle, hogy a végtelenségig tartsa a négyszög amplitudóját.

Akkor aztmondod készen vagyok. Igen, néztem melyik a hideg oldala C8-nak.
Alsó határ nálam is 10Hz. 200ohm -os trimmert 100ohmmal leosztottam, és így már lentebb ment 10hz-re.

Örülök akkor.

Valószínűleg készen. Ha a jelalakok jók, XR2206 trimmereinek beállítása jó, frekvencia átfogások jók, amplítúdó a megadott terheléseken jó, áramfelvétel is, akkor kész.

Nemterheltem még.. Mekkora R -el terheljem? Biztosan jobban otthon vagy ebben.

Adatoknál ott van. Amplitúdó 600 Ohmos, és 50 Ohmos terhelésen jelalakonként csúcstól csúcsig hány volt feszültség. Tehát 600 Ohm, másik esetben 50 Ohm ellenállást kell a kimenetre kötni terhelésnek.
Amplitúdó P6 maximum állásban mérendő, és P3-al lehet beállítani a megadott értékre.

Olvastam többször a cikket, és az IC adatlapját is, de nem találok erre az ellenőrzésre értékeket. Valahol máshol van?
Következő: »»   45 / 61
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem