Fórum témák
» Több friss téma |
Nem kell a tápba plusz elkó (mA/1-2µF elég), a gerjedés miatti nF-osok legyenek benne (ld. adatlap). Kénytelen vagyok idézni: "a P1 a finombeállítás..."; tehát finomabban szabályzol 200 Ohm-al. Az +100 Ohm nem okoz említésre méltó eltérést a működésben. A 25KOhm is lehet 15k, de a két végén ki kell egészíteni, mert csak extra esetben végpontos a szerepe. Közben látom, találtál.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
Szabadon hagytam azt a trimmert. P5 470 ohm lett. Nem variászok, keresek bele a belevaló értékekből. Téged említve: Sokat bonts, és lesz minden otthon. Nagyon sokmindenem van itthon, de hozzáértést nem tudok bontani. Ezért számítottam segítségre. Kaptam is, de nekelljen már ennyire megmagyaráznom. (senkinek nemkell, csak neked - pont neked nemkellene..)
No benntvan minden a 100 ohm -on kívül. Nem élesztettem még. ( Majd Granpa-vel, : ) azért mert mostanában ilyen vagy, az utolsó kép a tiéd.. ) A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
Egyébként hibásak a linkelt utánépítések, mert egy bordára rakták a végét. Nem is tudom, hogy. Szét kellett vágnom. A kollektorok azonosak, mikor a kapcsolásban zárlat lenne. A ( BD139; BD140 ) közepe.
( a C4; C5; C6; C7; C8 mind 60' új kimért Wima. Még a préselés kifolyásai is rajta voltak. Úgy válogattam.) A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
Megy ez! Tedd be nyugodtan a 200-ast (és tégy párhuzamosan egy fix 200-ast).
Remélem látod, hogy P2 egy REMIX veszett drága pöcögtető.. Direkt ehhez vettem.
Gondoltam arra is, hogy 2 db 50 ohmot sorbafűzök a helyére. Amit írtál nemértem ismét. Hová rakjam a 200-ast párhuzamba? BITTE A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
380*100*200* dobozt kell majd szereznem. Barbi mostanába műanyagot vasal, lehet megkérem és lego styyle lesz.. : )
Sziasztok!
Felélesztettem a kapcsolást, de akadt egy kis gondom. D2 betáp után kb. 3 másodpercel annyira felforrósodik, hogy megszakad. Addíg a 3mp -ig jó a kimenet. P6 középső lábán nagyon szép a jel minden alaknál. Szabályozható is. Mi okozhatja D2 melegedését? Kapcsolás
Az ott lévő tranzisztorokat nézd meg. Fordítva beforrasztva, nyákhiba zárlat vagy ón összefolyás, vagy két forrpont között maradt réz, nem maródott tökéletesen le..
Ott 3 dióda van sorba kötve. Csak a D2 melegszik? Ez nem tűnik logikusnak.
Csak a D2, 3mp után el is ég.
Kivetem mind a két tranzisztort, így már nem melegszik. Valahol ott lesz a hiba.
Ez azért nem logikus, mert 3 egyforma paraméterekkel rendelkező dióda van sorba kötve. Ugyanakkora áram folyik át mind a 3 diódán. Miért pont a középső sül meg és a többi miért nem?
Nincs a nyákon valami elkötés? Melyik két tranzisztort vetted ki? A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Ha a NYÁK rendben van és R13 valóban 470 Ohm akkor mérd meg a BD 140-et, hogy nem zárlatos-e.
Lehet, hogy megvan a megfejtés.
Most nézem a Gugli találati listáján, hogy nem egységes a BD140 lábkiosztása. Találtam olyat, ahol a középső a bázis. Milyen gyártású a tied?
Először énis erre tippeltem. Valamiért fura a cikkben a 2 BD helyzete. Jobban átvizsgálva felcseréltem a kettőt..
Mostmár szépen működik. Idézet: „Miért pont a középső sül meg és a többi miért nem?” Az eltérő nyitófeszültségük miatt. Azonos áram szorozva nyitófeszültség esés. Dióda nyitófeszültség szórása. Valószínűleg itt nagyobb eltérés lehet közöttük. És még a dióda nyitóirányú ellenállás szórása is lehet az oka. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Volt időm kicsit tesztelni, beállítani a ketyerét. Színusz, fűrészjellel minden rendben van, viszont a négyszöggel valami nemoké. Olvastam már mielőtt megépítettem, hogy többűnknek is volt gondja vele, hiába abból állítja elő a többi jelalakot.
Olyan, mintha a forgókapcsoló fokozati kondenzátoraival lenne a bibi (Ezesetben akkor a többi jel miért oké?). A képen a felírások a kapcsoló fokozati állásai (S2) . A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Én csak 20 Hz-nél látok tetőesést, a többi nem rossz. A szkóp AC-állásban van, a mérőfej kompenzálása be van állítva és generátor kimeneti csatolókondenzátora kellően nagy kapacitású?
AC állásban így nézek ki. A mérőfej is rendben a szkóp saját referenciájára állítva.
Csatolókondi a rajzon szereplő (C10 470uF). Igaz nem mértem ki... Ezelőtt mondjuk ezen buktam meg. Kiforrasztom, és kimérem. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Tegyél vele párhuzamosan próbára egy 1000 mikrósat, vagy nagyobbat. Ha javul a jelalak, akkor ez az oka. De C8 is okozhatja. Szintén azzal is párhuzamosan még egy hasonlót, mi a változás.
C10-et hiába növelem. C8 növelése már jobbnak tűnik. 1µF -al megemelve szembetűnő a változás. Kellene vagy 3µF fólia. Kutatok.
6µF -al nagyon szép a négyszög. A színuszon is simít, de fel tudom trimmerelni. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Nagy gond, ha elkót rakok C8 -al párhuzamba? A jelalak megjavul tőle DC mérésben. AC -ben ugyanazt mutatja.
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
IC táplábára raktam 10µF és 0,1µF kondit ahogy tanácsoltátok. C8-at cseréltem 1µF -ra, és párhuzamba raktam vele egy 330µF elkót. Ettől viszonylag szép lett a négyszög, csak nemtudom így helyes-e. Vagy tojjam le, ha szép a jel.? C8-nak nem elkónak kellene lennie?
Szkóp AC állásban még mindíg azt produkálja mint az előbb. Teljes képzavar alacsony frekvencián. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Mivel ez AC csatolt fokozat, ilyen konstrukció, eleve természetes ez a jelenség. Adatokat nézve alsó határ 10Hz. Arra nem tér ki, négyszögjelnél mi a helyzet, de valószínűleg amit változtatás nélkül kapsz, az a jó, a konstrukciónak megfelelő jelalak. Tehát nagy valószínűséggel nem hiba.
C8-al elkót párhuzamosan akkor lehet, ha az elkó két kivezetése között azonos marad a polaritás. Szkóppal megnézed, egyik csatorna C8 egyik pontra, másik csatorna C8 másik pontra. Melyik a pozitívabb, és ez XR2206 minden beállításánál így marad-e. Elkó csak akkor lehet, ha pozitív fele minden esetben pozitívabb, mint a negatív oldala. Szkóp AC állás sosem kell ide a méréshez. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Idézet: „Szkóp AC állásban még mindíg azt produkálja mint az előbb. Teljes képzavar alacsony frekvencián.” Ez teljesen normális. Az AC állás ugye kapacitív csatolást jelent a szkóp bemenetén. Ne várd tőle, hogy a végtelenségig tartsa a négyszög amplitudóját.
Akkor aztmondod készen vagyok. Igen, néztem melyik a hideg oldala C8-nak.
Alsó határ nálam is 10Hz. 200ohm -os trimmert 100ohmmal leosztottam, és így már lentebb ment 10hz-re. Örülök akkor. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Valószínűleg készen. Ha a jelalakok jók, XR2206 trimmereinek beállítása jó, frekvencia átfogások jók, amplítúdó a megadott terheléseken jó, áramfelvétel is, akkor kész.
Nemterheltem még.. Mekkora R -el terheljem? Biztosan jobban otthon vagy ebben.
Adatoknál ott van. Amplitúdó 600 Ohmos, és 50 Ohmos terhelésen jelalakonként csúcstól csúcsig hány volt feszültség. Tehát 600 Ohm, másik esetben 50 Ohm ellenállást kell a kimenetre kötni terhelésnek.
Amplitúdó P6 maximum állásban mérendő, és P3-al lehet beállítani a megadott értékre. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Olvastam többször a cikket, és az IC adatlapját is, de nem találok erre az ellenőrzésre értékeket. Valahol máshol van?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |