Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Kondi csere szerintem semmit nem old meg. Nagy valószínűséggel jók a kondik. Ez nem egy kapcsolóüzemű táp hogy balról jobbra az összes kondit cserélni kell. A boltban nagyon amatőr lehetett a srác ha rá akart beszélni a kisebb feszültségű kondira. Azonos vagy nagyobb feszültségűt szabad csak betenni.
Az MM magyar elkó esetében az effektív érték van megadva. Nem a csúcs érték, tehát többet kibír, mint a mai boltban kapható elkók. Én a mai napig, ahova csak befér , csak ezt építem be .
Tehát amire 25 V van ráírva, az 35 V-os mai kaphatónak felel meg.
Értem. Akkor nem cserélek még.
Következzen a bekapcsolt üzemszerű állapotban való méricskélés? Pufferkondi megvolt ( műszer 200 V tartományban 67-68 között mért illetve max hangerőnél 1 V-ot esett ). Ez jó érték? Jöhet a szabályzó modul és utána végfokok? Ha hiba lesz valahol az milyen formában fedezem fel? Nem tudok megfelelő értéket mérni vagy csak ha nem tudok semmi értéket mérni? A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
A végfokmodulon a VT03 BF244 tranzisztor benne van mind a két panelen ?
Ezek zárlata lenémítja a végfokot, kössed ki próbaképpen.
Benne van minden alkatrész. A kikötéssel kivárom a méricskélés végét.
Ha van referencia készüléked, akkor van mihez hasonlitani. Bárhol mérhetsz, ha nagy eltérés van jegyezd fel.
Rajta leszek. Erősítsd meg hogy üzem közben mérjek?
Igen, bekapcsolt állapotban, de kerüld az esetleges hálózati feszültségen levő, hozzáférhető részeket.
Köszi. Akkor holnap játék a cuccal.
Szia!
Szerintem, érdemesebb lenne a közeledben keresni, egy szakembert, aki segit a hiba behatárolásában, és a javitásában. Megjegyzem, az sem biztos, hogy az általad cserélt alkatrészek, mind hibásak, valamint, ha ilyen tájékoztatás után vásárolt kondenzatorokat épitesz be, nagy valószinűséggel, még nagyobb kárt okozol.
Szia! Még nem tettem be semmi mást csak a VR47-et.Szakember tényleg jó lenne, de azért a fórum is jó.
Nyugodtan állj neki méregetni, azzal kárt nem tudsz csinálni (csak ha megcsúszik a mérőzsinór). Érdemes lenne a tranzisztorok lábain feszültséget mérni. De kikapcsolt állapotban, a müszeredet dióda állásba téve, gyorsan végigszaladhatsz a félvezetőkön, abból is kiderülhet valami. Ott a referencia készülék, jó összehasonlítási alap.
Újabb fejlemény:A néma oldal paneljéből kivettem a BF244 tranzisztort mer igen forrósodott. Valahol olvastam egy hozzászólásban hogy ha ez zárlatos akkor is némulhat a dolog. Ettől persze nem kezdett szólni, emellett a VR22 ( 1.2Kohm) mérve kikapcsolt állapotban 1.5 Kohm. Ez meg is van feketedve a közepén és ez is melegszik. Ezt a panelt nem is merem visszatenni.
Egyenlőre a jobb oldalt kéne torzítás mentessé varázsolni.
VT03 (BF244A) némít(hat)ja az erősítő modul bemenetét.
Igen, rátapintottál a lényegre. a VR22 eredetileg egy 1,2 kohmos ellenállás, a gyári rajzon ezzel sorba van kötve egy 470 ohmos trimmer potméter. Ezzel lehet beállítani a nyugalmi áramot, ami meghatározza, hogy ne legyen torzított a jel kisebb hangerőnél sem. Az ehhez kapcsolódó VT 17-es BC182 tranzisztort érdemes a hűtőbordára kivezetni. (Én egy gyufafejnyi FBS szilikonragasztóval oldottam meg ) Ez felel az erősítő termikus egyensúlyáért. Ha nincs kivezetve, elmászik a nyugalmi áram és torz lesz a jel. Remélem ez így segített.
Persze egy új BC182-t, lehet csak ez a hiba oka.
Néhány vélhető hiba:Sr10-120Kohm helyett mértem 56 Kohm-ot ( ez a szabályzó modulon van.)
A végfokon ami tranzisztort tudtam mérni az: VT26 B-E, 150 B-C 630 ( ez hibás?) VT29 B-E és B-C mindkető 680 körüli.( ez vsz. jó). Ezek NPN felépítésűek. A többi hasonló kinézetű lehet hogy PNP, mert nem tudtam mérni. Ezekkel még próbálkozom később. Ja és a BF244 ( amit kivettem) B-C és B-E lábon is 780. A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Nagyértékű ellenállásokat beforrasztva nem igazán lehet kimérni mert befolyásolja a mérést. Tranzisztorokat se mindig. Csak a totál zárlatot lehet kiszűrni beforrasztott állapotban. BF244 az FET, multiméterrel csak azt lehet kimérni hogy zárlatos-e.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
RA6363S végfokában nincsen nyugalmi áram beállító trimmer. Az csak az EA7386S és RA6386S készülékeken van.
Igen persze, erre rájöttek a Videoton mérnökei is, a későbbi készülékekbe már tettek. Érdemes átgondolni és megfontolni . Aki szeretne rajta javítani, annak érdemes.
Sőt ha megnézzük a rajzot, még hibás is , a 1,5 kohmos ellenállás ( 1,2 kohm ellenállás + 470 ohmos trimmer ) a rajzon 15 kohmnak van feltüntetve. ( VR22 ) A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Változatok egy témára De a videoton rajz is hibás VR43 ésVR47 közti rövidzár.
Az 1. képen látható a jobb változat. És íme egy harmadik verzió.
Hogyan értelmezzem a rajzon feltüntetett +31/25V és -31/25V jelölést?
Pedig már a kezdetektől beletehették volna mára Cleopátrába is. Párat megnéztem kíváncsiságból hogy mennyi a nyugalmi áram. 20mA és 150mA között találkoztam mindenféle értékkel.
Bizony a Cleopátrában és az Aidában is ott van. VP28 jelöléssel, és a VT 27 jelű BC182B tranzisztort kell kivezetni a hűtőbordára.
A VP 28 potméterrel az UT/2-öt állítjuk be, de a VT27 tranzisztor hűtőbordára kivezetésének van fontos szerepe. Ezt gyárilag nem oldották meg . Ezt kell utólag megoldani a nyugalmi áram stabilitása érdekében. Tehát az eredeti Texas kapcsolás az jó, csak a futószalagon a Videotonban a kivitelezés nem volt tökéletes.
Igen, meg nem ártana párba válogatott meghajtó és végtranzisztorokat használni különösen ennél a Texas végnél. Elég magas ezeknek a végfokoknak a torzítása gyárilag is 0,7%.
Melyik rajzon? Gondolom a tápfeszültségre gondolsz, terheletlen (31V) és a terhelt (25V) állapot.
Válogatás nélküli tranzisztoroknál magasabb a nyugalmi áram, ez így van. Akár 100-200 mA is lehet, ami nem célszerű . Optimális esetben 50-60 mA a jó ennél a végfokozatnál.
Igen arra gondoltam. Gondoltam hogy megmérem őket hogy meg vannak-e, úgy érzem már mindent megmértem amit lehet, de a kapcsolási rajzokhoz képest vannak eltérések. Kiszerelve a szabályzót is és a végfokot is mértem, berakva nem mindenhez férek hozzá. Ráadásul ugye vannak ellenállások amiknél csak hasonló értéket tudtam mérni ( bár ezt írtátok is hogy ki vagy beszerelve ez eltérő lehet. Most már azt sem tudom fiú vagyok-e vagy lány. A rajzokon kisatíroztam amiket meg tudtam mérni( hogy tudjam épp hol tartok) ahol eltérés volt azt megosztottam itt a hozzászólásoknál. Minde esetre a bal oldalon Továbbra is melegszik az VR22 . a VT03 visszaraktam a helyére. Feladás közeli állapotban vagyok. Ráadásul a tápfesz is zavarba hoz a végfok lábain ( 4-5 és 9-11 ) nem a 31V mérem hanem annyit amennyi a pufferkondi fülein is van 68,5V. Szóval megzavarodtam.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |