Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   526 / 730
(#) Lengyelmark hozzászólása Jan 2, 2015 /

Sziasztok ! Tudna valaki nekem egy pontos tervrajzot küldeni.Méretekkel együtt erröl a 3 utas hang(fal)sugárzóról (Visaton conga ). Email-em : ********@gmail.com Elöre is köszönöm

Email címet ne adj meg! Mod.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
(#) andras99 válasza Lengyelmark hozzászólására (») Jan 2, 2015 / 1

Szia!
Parancsolj! Ez egy fórum, nem küldöm el e-mailben.
Üdv.
(#) Lengyelmark válasza andras99 hozzászólására (») Jan 2, 2015 /

Nagyon köszönöm .[sub][/sub]
(#) martin66789 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

Hát elkészültek a hangváltók.
Mindjárt egy kis teszt
Holnap még a hangszórókhoz keresek sarut a csatlakozókra.
Ha szépen szólnak lehet hozzáfogni a hangláda elkészítéséhez.
(#) Primary válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Jan 3, 2015 /

A hangváltóval kb mekkora lesz a terhelhetőség az egésznek?
(#) nzozz hozzászólása Jan 3, 2015 /

Sziasztok!
Rátaláltam a Mivoc AW 3000 típusú hangszóróra és az eddig látottak alapján nagyon szimpatikus. De kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy érdemes-e ezzel hangsugárzót építeni! Van esetleg valakinek tapasztalata ezzel a típussal?

Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
(#) ptesza válasza nzozz hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Nem rossz. De csak 3 utas rendszert fogsz tudn
(#) Hangszoro2000 válasza nzozz hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Mennyibe kerül, és miért pont erre gondoltál? Hiányos a dokumentáció, de az adatai alapján nem egy audiofil hangzásvilág amit kapsz, nem szép a T-S arány, a közepe rezonál, és a 93dB valószínűleg nem igaz (így ránézésre). Biztos van olyan alkalmazás, amire jó, de lehet, hogy arra létezik olcsóbb/jobb megoldás is. Nézzük meg. Csak áruld el, mit szeretnél.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
(#) Hangszoro2000 válasza Primary hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

A hangváltó nem változtat rajta, az eredeti dobozban úgy emlékszem, 40W körül még elfogadható a kitérés.

(#) martin66789
Elvileg 2,8-as faston csati megy rá az eredeti VT forrszemre. De ha ráforrasztod a csatlakozóra, biztos érintkezni fog, nem csúszik le.
A váltóhoz nem kellett volna nyák-lap, anélkül talán még jobban is szól, egy kis falapra egyszerűen felragaszthatók az alkatrészek, összeforraszthatók. A mélytartomány b-reflex dobozzal lesz jó, a váltó is nagyjából úgy van kitalálva. Plusz a ferritmagot ne felejtsd ki belőle.
(#) ptesza válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

1-W SPL = 89,61 dB
2.83-V SPL = 93,87 dB

Lehet ,hogy így még jobb is.
(#) q765 hozzászólása Jan 4, 2015 /

Sziasztok!

Írtam más topikba, de kitörölte a MOD. Valószínű, mert rosszhelyre írtam. Egal.
Van egy pár ilyen (Tandberg fasett ; 8-4 ohm ; 40W) hangdobozm. Van is hozzá ADATLAPOM.
A kérdés az az volna, hogy hogyan kell értelmezni a csillagozott részt.
Ha érzékenység 4W, és csillagozottan azt irja, hogy 96db/m
, akkor 4m 96db?

Hogyan kell értelmeznem a 4w 96db csillagozott részt?
(#) ptesza válasza q765 hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

A csillagozott rész arra utal ,hogy 1 méterről mérve mekkora teljesítmény kell a 96 dB eléréséhez.
Ezek szerint 6W/96dB az érzékenysége. Valójában 90~91dB/1m ami igen jónak mondható ebben a méretben.
(#) q765 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Soha nemértettem ezt a részt. Ha 3W -al hajtom, akkor (90db) - és mozgatja a dobhártyám egy méterről? MIt jelent ez? Ha az én típusom nézem 4W kell hozzá.
ECL 3W van beállítva nálam. Mostis szép dobozokról hallgatózok, csak mérlegelni szeretnék.

Általában 0,7W tól 2W -ig hallgatom a dobozokat. 3W -nál már 3 emelettel feljebb szólnak. : )
(#) q765 válasza ptesza hozzászólására (») Jan 4, 2015 /

Erről tudtok ugyanúgy infókat? Adatokat? Már több éve az enyém. Nagyon szeretem.
Azért tettem fel az elző kérdéseket is igazából, hogy adatlap alapján melyik illik jobban melyik lenne a nyerő.
Mindkettő 4 ohm, és mindkettő 40W.
Régóta keresek adatlapot, de nemtalálok. Lehet a jasmin miatt.. : ))

Philips 22RH426
Érzékenysget egyáltalán nemtaláltam hozzá. Az érdekelne ismét. Királyok volnátok.
(#) zimi1991 hozzászólása Jan 4, 2015 /

Sziasztok!
Volna egy pár focal 16 cm-es mélyközép (sugárz)hangszóróm ami iszonyatosan érzékeny és jól is szól, de inkább a mélyhangjai szépek.
Arra gondoltam, hogy a meglévő álló front hang(fala)sugárzóimhoz építenék belőlük egy mélysugárzó kiegészítő dobozt, mert a frontoknak egy kicsit keveslem a mélylesugárzását...
Azt szeretnmé kérdezni, hogy ehhez mivel kezdjek esetleg milyen jellegű dobozt ajánlotok hozzá és ha véletlen lenne hozzá tervetek azt is megköszönném...
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
(#) Hangszoro2000 válasza zimi1991 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

A fórumozók nem fognak tudni segíteni a doboztervben legalább az alap adatok nélkül, még nekem is kell néhány kép legalább a hangszóróról.

Ui: Ha érzékeny, nem lehet jó mélyben.
(#) Hangszoro2000 válasza q765 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Hmm, ezt úgy kell értelmezni, igazából, ahogy szeretnéd. Az adatlapból nem derül ki semmi lényeges, talán akkor ha hozzárakjuk azt, ami kimaradt.

Kezdjük ott, hogy olyan, hogy 8-4R névleges impedancia nem létezik. Most vagy 4 vagy 8. A szabvány szerint eldönthető... lenne. Viszont ez a Fasette nevű kis hangsugárzó a mára megboldogult négy hangszórókimenet jegyében született, a gyártó elképzelése szerint illene négy darabot használni belőle, oldalanként egyet szemből, egyet pedig a falakról visszaverve kellene hallgatni, így tényleg sokféle lezáróimpedancia kihozható belőle lehet 4 vagy 4+4 esetleg 4||4 ohm.

A 96dB@1m az a maximális szobahangerő a mára már szintén megboldogult HiFi újságírás véleménye szerint. Ha ehhez 4W kell, akkor annyit jelent, hogy az érzékenysége 90dB@1W (figyelem, a feszültségre - legtöbbször 2,83V-ra - megadott hangnyomásszint többnyire nem érzékenység).

Mondjuk ezt nem értem egészen, mert a Fasett dobozkához a belinkelt képen 4R és 6W van írva, ami pedig annyit jelent, hogy 1W bemenőteljesítménynél 88,22dB hangnyomást kapsz. Ez az érzékenysége.
Most akkor neked a kettő közül melyik van?

Egyébként ez az érzékenység-dolog sokoldalú, olyan, mint a dobozkád. Ugyanis nem az a fontos, hogy mennyire hangos, hanem az, hogy milyen frekvencián, és mekkora tartományban. Erről nem ír semmit az "adatlap", pedig lényegesebb lenne az összes többi szövegnél. Általánosságban, minél hangosabb, annál rosszabb a mélytartomány (lásd a 85Hz-es rezonanciapontot).

Persze elektroncsöves erősítőnél megváltozik néhány dolog. De elég ennyi szöveg, nem nyújtom tovább.
0,7W - 86,67dB
2W - 90,22dB
3W - 93dB

Nekem az a véleményem, ezt alapvetőn játékos kedvű hifistáknak találhatták ki régen.
(#) Hangszoro2000 válasza q765 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

A mélyhangszóróból és a hangváltóból ítélve 86-87dB@1W körül lehet.
(#) zimi1991 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Pont ez lenne az:
focal
itt írnak róla bővebben adatokat is...
(#) Hangszoro2000 válasza zimi1991 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Ez olyan, mint egy HA18, a doboz is ugyanaz alapbol, 25 liter, 40-45Hz hangolas. Hacsak nincs valami kulonleges kivansagod.
(#) zimi1991 válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

****** sincs miaz a ha18
Nincs valamiféle kiindulási doboz terv?
(#) Moderátor hozzászólása zimi1991 hozzászólására (») Jan 5, 2015

Helló! Moderáljuk már magunkat!
(#) Hangszoro2000 válasza zimi1991 hozzászólására (») Jan 5, 2015 1 /

Arra gondolsz, hogy térfogat = alapterület * magasság?
(#) Alkotó válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Csak "egyenes" hasábok esetében, egyébként összetettebb a térfogat.
(#) nzozz válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

16 000Ft + posta körül mozog az ára. Egy 2.1 -es rendszert szeretnék összehozni, ahol mélysugárzóként használnám. Természetesen nem ragaszkodom ehhez a típushoz, csak megtetszett. Ti mit ajánlotok?
(#) zoli0312 hozzászólása Jan 5, 2015 /

Sziasztok!

Új vagyok itt és csak hobbi szinten értek a dolgokhoz.
Szeretnék segítséget kérni hangfalépítés területén.
Van egy aktív Sony mélyládám, de néha kevésnek érzem és nem is megy annyira mélyre, ha igen akkor kissé "suhog". Ugye ennek a ládának mindene adott. Térfogata 16,8l; reflexcső 23cm, 6cm átmérővel. A Lényeg, hogy át szeretném építeni. Van e mellett 2 db JVC márkájú 20cm-es hangszóró, amiről semmit nem tudok, semmi adatot nem találtam róla a neten, de az adott ládában nagyon jól szól. (Tudom, hogy egy JÓ hangfal építéséhez sokminden szükséges, de szeretek kísérletezni. )
Nos a 3 hangszóróból tudok-e egy hangfalat építeni, ami kicsit mélyebben is szépen kiemel? Hogyan kell ilyen esetben térfogatot, reflexcső adatokat számolni? Hogyan helyezkedjenek el a hangszórók? Tudtok ajánlani valamit? (Ha mindent háromszorosára veszek, az túl egyszerűnek tűnik. Vagy működhet?)
Előre is köszönöm a hozzászólásokat. Üdv.
(#) Hangszoro2000 válasza Alkotó hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Naigen, értem én, hiszen a legtöbb mélysugárzó legalább gömbcikk formájú...
(#) Hangszoro2000 válasza nzozz hozzászólására (») Jan 5, 2015 1 /

Ahhoz jó lesz.
(#) Primary hozzászólása Jan 6, 2015 /

A szoba idétlen kialakítása miatt a sztereo zenehallgatáshoz képest a mozizás 90 fokkal elforgatva történik. Ez van egyenlőre, ezt kell szeretni, majd később lesz jobb.

A frontot mindig pakolgatom, és húzom vele a kábelt is. Na ezt meguntam, teszek a mozis helyére is egy kábelt, de nem szeretném csavarozgatni mindig a vezetékeket. Tennék rá valami csatlakozót.
A banándugót leszavaztam, mert az kóvályogva okozhat rövid zárat.
A mélyládára speakont tettem. Gondoltam a frontokra is ezt rakok.

Van más amit szélesebb körben használnak a hangsugárzókon? Ti mit tennétek rá.

Gondolom a hangminőség akkor lesz a legjobb, ha 24 karátos arany csatlakozók vannak, ezüst kábellel és hupikék szigeteléssel.
(#) Buvarruha válasza Primary hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Én nyákkal oldanám meg és relékkel. Egy gombnyomásra átváltana, majd vissza.
Következő: »»   526 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem