Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Sziasztok ! Tudna valaki nekem egy pontos tervrajzot küldeni.Méretekkel együtt erröl a 3 utas hang(fal)sugárzóról (Visaton conga ). Email-em : ********@gmail.com Elöre is köszönöm
Email címet ne adj meg! Mod. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2015
Nagyon köszönöm .[sub][/sub]
Hát elkészültek a hangváltók.
Mindjárt egy kis teszt Holnap még a hangszórókhoz keresek sarut a csatlakozókra. Ha szépen szólnak lehet hozzáfogni a hangláda elkészítéséhez.
A hangváltóval kb mekkora lesz a terhelhetőség az egésznek?
Sziasztok!
Rátaláltam a Mivoc AW 3000 típusú hangszóróra és az eddig látottak alapján nagyon szimpatikus. De kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy érdemes-e ezzel hangsugárzót építeni! Van esetleg valakinek tapasztalata ezzel a típussal? Köszönöm A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2015
Nem rossz. De csak 3 utas rendszert fogsz tudn
Mennyibe kerül, és miért pont erre gondoltál? Hiányos a dokumentáció, de az adatai alapján nem egy audiofil hangzásvilág amit kapsz, nem szép a T-S arány, a közepe rezonál, és a 93dB valószínűleg nem igaz (így ránézésre). Biztos van olyan alkalmazás, amire jó, de lehet, hogy arra létezik olcsóbb/jobb megoldás is. Nézzük meg. Csak áruld el, mit szeretnél.
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
A hangváltó nem változtat rajta, az eredeti dobozban úgy emlékszem, 40W körül még elfogadható a kitérés.
(#) martin66789 Elvileg 2,8-as faston csati megy rá az eredeti VT forrszemre. De ha ráforrasztod a csatlakozóra, biztos érintkezni fog, nem csúszik le. A váltóhoz nem kellett volna nyák-lap, anélkül talán még jobban is szól, egy kis falapra egyszerűen felragaszthatók az alkatrészek, összeforraszthatók. A mélytartomány b-reflex dobozzal lesz jó, a váltó is nagyjából úgy van kitalálva. Plusz a ferritmagot ne felejtsd ki belőle.
1-W SPL = 89,61 dB
2.83-V SPL = 93,87 dB Lehet ,hogy így még jobb is.
Sziasztok!
Írtam más topikba, de kitörölte a MOD. Valószínű, mert rosszhelyre írtam. Egal. Van egy pár ilyen (Tandberg fasett ; 8-4 ohm ; 40W) hangdobozm. Van is hozzá ADATLAPOM. A kérdés az az volna, hogy hogyan kell értelmezni a csillagozott részt. Ha érzékenység 4W, és csillagozottan azt irja, hogy 96db/m , akkor 4m 96db? Hogyan kell értelmeznem a 4w 96db csillagozott részt? A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
A csillagozott rész arra utal ,hogy 1 méterről mérve mekkora teljesítmény kell a 96 dB eléréséhez.
Ezek szerint 6W/96dB az érzékenysége. Valójában 90~91dB/1m ami igen jónak mondható ebben a méretben.
Soha nemértettem ezt a részt. Ha 3W -al hajtom, akkor (90db) - és mozgatja a dobhártyám egy méterről? MIt jelent ez? Ha az én típusom nézem 4W kell hozzá.
ECL 3W van beállítva nálam. Mostis szép dobozokról hallgatózok, csak mérlegelni szeretnék. Általában 0,7W tól 2W -ig hallgatom a dobozokat. 3W -nál már 3 emelettel feljebb szólnak. : ) A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Erről tudtok ugyanúgy infókat? Adatokat? Már több éve az enyém. Nagyon szeretem.
Azért tettem fel az elző kérdéseket is igazából, hogy adatlap alapján melyik illik jobban melyik lenne a nyerő. Mindkettő 4 ohm, és mindkettő 40W. Régóta keresek adatlapot, de nemtalálok. Lehet a jasmin miatt.. : )) Philips 22RH426 Érzékenysget egyáltalán nemtaláltam hozzá. Az érdekelne ismét. Királyok volnátok. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Sziasztok!
Volna egy pár focal 16 cm-es mélyközép (sugárz)hangszóróm ami iszonyatosan érzékeny és jól is szól, de inkább a mélyhangjai szépek. Arra gondoltam, hogy a meglévő álló front hang(fala)sugárzóimhoz építenék belőlük egy mélysugárzó kiegészítő dobozt, mert a frontoknak egy kicsit keveslem a mélylesugárzását... Azt szeretnmé kérdezni, hogy ehhez mivel kezdjek esetleg milyen jellegű dobozt ajánlotok hozzá és ha véletlen lenne hozzá tervetek azt is megköszönném... A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
A fórumozók nem fognak tudni segíteni a doboztervben legalább az alap adatok nélkül, még nekem is kell néhány kép legalább a hangszóróról.
Ui: Ha érzékeny, nem lehet jó mélyben.
Hmm, ezt úgy kell értelmezni, igazából, ahogy szeretnéd. Az adatlapból nem derül ki semmi lényeges, talán akkor ha hozzárakjuk azt, ami kimaradt.
Kezdjük ott, hogy olyan, hogy 8-4R névleges impedancia nem létezik. Most vagy 4 vagy 8. A szabvány szerint eldönthető... lenne. Viszont ez a Fasette nevű kis hangsugárzó a mára megboldogult négy hangszórókimenet jegyében született, a gyártó elképzelése szerint illene négy darabot használni belőle, oldalanként egyet szemből, egyet pedig a falakról visszaverve kellene hallgatni, így tényleg sokféle lezáróimpedancia kihozható belőle lehet 4 vagy 4+4 esetleg 4||4 ohm. A 96dB@1m az a maximális szobahangerő a mára már szintén megboldogult HiFi újságírás véleménye szerint. Ha ehhez 4W kell, akkor annyit jelent, hogy az érzékenysége 90dB@1W (figyelem, a feszültségre - legtöbbször 2,83V-ra - megadott hangnyomásszint többnyire nem érzékenység). Mondjuk ezt nem értem egészen, mert a Fasett dobozkához a belinkelt képen 4R és 6W van írva, ami pedig annyit jelent, hogy 1W bemenőteljesítménynél 88,22dB hangnyomást kapsz. Ez az érzékenysége. Most akkor neked a kettő közül melyik van? Egyébként ez az érzékenység-dolog sokoldalú, olyan, mint a dobozkád. Ugyanis nem az a fontos, hogy mennyire hangos, hanem az, hogy milyen frekvencián, és mekkora tartományban. Erről nem ír semmit az "adatlap", pedig lényegesebb lenne az összes többi szövegnél. Általánosságban, minél hangosabb, annál rosszabb a mélytartomány (lásd a 85Hz-es rezonanciapontot). Persze elektroncsöves erősítőnél megváltozik néhány dolog. De elég ennyi szöveg, nem nyújtom tovább. 0,7W - 86,67dB 2W - 90,22dB 3W - 93dB Nekem az a véleményem, ezt alapvetőn játékos kedvű hifistáknak találhatták ki régen. A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
A mélyhangszóróból és a hangváltóból ítélve 86-87dB@1W körül lehet.
Ez olyan, mint egy HA18, a doboz is ugyanaz alapbol, 25 liter, 40-45Hz hangolas. Hacsak nincs valami kulonleges kivansagod.
****** sincs miaz a ha18
Nincs valamiféle kiindulási doboz terv? A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Arra gondolsz, hogy térfogat = alapterület * magasság?
Csak "egyenes" hasábok esetében, egyébként összetettebb a térfogat.
16 000Ft + posta körül mozog az ára. Egy 2.1 -es rendszert szeretnék összehozni, ahol mélysugárzóként használnám. Természetesen nem ragaszkodom ehhez a típushoz, csak megtetszett. Ti mit ajánlotok?
Sziasztok!
Új vagyok itt és csak hobbi szinten értek a dolgokhoz. Szeretnék segítséget kérni hangfalépítés területén. Van egy aktív Sony mélyládám, de néha kevésnek érzem és nem is megy annyira mélyre, ha igen akkor kissé "suhog". Ugye ennek a ládának mindene adott. Térfogata 16,8l; reflexcső 23cm, 6cm átmérővel. A Lényeg, hogy át szeretném építeni. Van e mellett 2 db JVC márkájú 20cm-es hangszóró, amiről semmit nem tudok, semmi adatot nem találtam róla a neten, de az adott ládában nagyon jól szól. (Tudom, hogy egy JÓ hangfal építéséhez sokminden szükséges, de szeretek kísérletezni. ) Nos a 3 hangszóróból tudok-e egy hangfalat építeni, ami kicsit mélyebben is szépen kiemel? Hogyan kell ilyen esetben térfogatot, reflexcső adatokat számolni? Hogyan helyezkedjenek el a hangszórók? Tudtok ajánlani valamit? (Ha mindent háromszorosára veszek, az túl egyszerűnek tűnik. Vagy működhet?) Előre is köszönöm a hozzászólásokat. Üdv.
Naigen, értem én, hiszen a legtöbb mélysugárzó legalább gömbcikk formájú...
Ahhoz jó lesz.
A szoba idétlen kialakítása miatt a sztereo zenehallgatáshoz képest a mozizás 90 fokkal elforgatva történik. Ez van egyenlőre, ezt kell szeretni, majd később lesz jobb.
A frontot mindig pakolgatom, és húzom vele a kábelt is. Na ezt meguntam, teszek a mozis helyére is egy kábelt, de nem szeretném csavarozgatni mindig a vezetékeket. Tennék rá valami csatlakozót. A banándugót leszavaztam, mert az kóvályogva okozhat rövid zárat. A mélyládára speakont tettem. Gondoltam a frontokra is ezt rakok. Van más amit szélesebb körben használnak a hangsugárzókon? Ti mit tennétek rá. Gondolom a hangminőség akkor lesz a legjobb, ha 24 karátos arany csatlakozók vannak, ezüst kábellel és hupikék szigeteléssel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |