Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Voltage:
120 VAC *10% Power consumption: 120 watts maximum Frequency: 49.5 to 60.5 Hz 230-on se lehet nagyon más...
Könnyen lehet, hiszen egy nyomtató sem állandóan terhel. Akkor fogyasztana a legtöbbet, ha teli oldalt, fekete lapot nyomtatnánk vele, amit tesztként néha kinyomtattunk, de a "Való világban" nem sok értelme lenne. A 100 W tartósan is igaz lehet.
Arra jutottam, hogy kipróbálom akkor majd a kapcsolásban a trafót és meglátjuk mi lesz. Ha nagyon melegszik a trafó, akkor visszaveszem a maximum áramot amíg nem találok jobbat.
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!
Üdv!
Szeretnék segítséget kérni. Van egy igen régi lemezelt EI magú jókora trafóm amit át akarok alakítani. Szépen szét is szedtem, de kis felületi rozsda van némely lemezeken. Az volna a kérdésem, mivel szabad, illetve érdemes megtisztítani a lemezeket. Mivel ha jól tudom valamivel kezelik a felületét, hogy az örvényáramok miatt szigeteljen. Illetve ha netán leszedném "tisztára" a lemezeket, mivel kell kezelni őket utána? Köszönöm!
Tedd foszfátfürdőbe, vagy nagyon finom papírt " ragassz" az egyik oldalukra.
Köszönöm!
Tehát foszfát...trinátrium-foszfát alias trisó megteszi? Az van itthon.
Próbáld meg... ha "felhúz" rá, megmarja, biztos..- de a neten is keress rá, fosztfátozás címszóval..
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Most csináltam ilyet egy 40 éves hegesztőtrafóval. Veszel egy flakon rozsdaoldót (RO-55), beleöntöd valami szűkebb flakonba (mondjuk fél literes üdítős) amibe még éppen bele tudod mártogatni a lemezeket.
Utána ki kell teregetni valahova úgy hogy mindkét fele tudjon száradni (nekem pont kéznél volt egy hegesztésre váró kapu drót betéttel). Amikor megszáradt akkor szépen kifehéredik (ez elvileg már foszfát réteg), néhol ki is fényesedik. Én csak simán összeraktam utána és jó lett, de még jobb ha egy ronggyal áttörlöd utána és valami spray-s lakkal nagyon vékonyan lefújod az egyik oldalukat.
Sziasztok! Van egy 380v-os schneider 10A-es mágneskapcsolóm. Kizárt ,hogy azt kibírná ha csak letekerném 240v hoz tartozó menetszámra, de maradna az eredeti huzal?
Értem. Köszönöm. Tehát ha régi a trafó és koszos néhol rozsdásak a lemezek mindenképp érdemes kezelni őket... Akkor veszek ro-55 öt bár én úgy tudtam az kénsavas. Van kénsav is csak túl tömény szinte olajos de az nem képezett rajta bevonatot, pedig elvileg az is passziválja.
Oda energia is kell, hogy rendesen csattanjon... hosszabb távon, sűrű kapcsolásoknál biztos nagyon melegedne...
Ameddig nem zár össze a két vas, addig nagyon sokat zabál és az a fő gond. Utána már csak benntart, de ott se mindegy természetesen. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Foszforsavas....
Most már ezt is tudom Sajnos az nincs készleten. De megnézem sóból elő lehet e hívni erősebb savval. Köszönöm mindenkinek a segítséget!!
Nem célszerű erősebb savakkal piszkálgatni az áramot. Hátha előbújik valahol.
A foszforsav passziváláskor majdnem teljes mértékben nehezen oldódó vasfoszfáttá alakul. Ebből is a könnyen letörölhető fehér port el kell távolítani. A vasszulfát még erősen savas kémhatású, könnyen disznóságokat okozhat. A kloridok jó része pedig még a levegőből is kivonja a nedvességet és maró maszattá alakul.
Az volt az elképzelésem, hogy ahogy bórax ból sósavval előhívható a bórsav ( gyengébb sav előállítása sójából erősebb savval-reakc.) így talán a trisóból is előhívható. Ez majdnem igaz is, trikalcium foszfátból híg kénsavval megy a dolog. De a trisó erre nem alkalmas. Semmi gond, majd veszek de amit lehet szeretek megoldani magam, csak a kihívás miatt.
Én pont ilyen trafóval (szintén FX1050-ből bontott) ugyanezt a tápot készülök megépíteni. Már korábban én is arra a következtetésre jutottam, hogy elegendő lesz a 3A leadásához.
Ráadásul ott a másik szekunder, ami jó lesz a digit műszerek táplálásához. A service manualt nem tudom feltölteni, mert majdnem 5 mega... Abban találhatók információk, kapcsolási rajzok a tápegységről.
Épp erre gondoltam. Készítesz valami vegyes löttyöt. A gipszet viszonylag egyszerű az oldott foszforsavtól különválasztani, na de a nátriumszulfát? A trisó nem túl drága, de nem hinném, hogy a kénsav olcsóbb lenne, mint az RO55. +a több óra munkád.
Sziasztok. Segítségeteket kérném egy hipersil vasmag beazonosításában. Ennek a képnek alapján mondanám az adatait:
a=100,2 mm b=71,45 mm c= 19,2 mm e= 61,3 mm f= 40,3 mm g= 33,35 mm Két U magfelem van, ezért "lánc"-ban használnám, ehhez érdekelnének a menetszámok számításához való adatok és a körülbelüli teljesítmény. Egyébként egy orosz akkutöltőből való, de nem találtam ebben a táblázatban hasonló méretű vasról adatokat. Segítséget előre is köszönöm!
2xSE150a. A keresztmetszet ennél picivel nagyobb. Tekersz a tiedre 5%-kal több menetet és jó.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Üdv!
Vettem ro55-öt! De mielőtt beáztattam volna megfőztem trisóoldatban mert volt rajta valami fekete "retek" ami nem igazán akart lejönni.(nem oxid hanem valami festék talán) Utána ro55 és drótszivacs... mit ne mondjak jó nagy szívás de haladok vele és szépen lejön minden róla. Száradás után kiül rá az említett fehér "maradék". Ergo jól megy a dolog. Köszönöm még egyszer! Csévetestet lemaratott nyáklapból érdemes csinálni?
Idézet: „lemaratott nyáklapból” Tökéletes hozzá. Használt (lyukas) vagy nyers? Ha lyukak esnek a tekercselési felületre, előtte kétkomponensű ragasztóval be kell tömni. Nagy méretű tekercsekhez 1,5-2 mm vastag célszerű.
Helló. Köszönöm a választ! Még egy olyan kérdésem lenne, hogy miképpen befolyásolja lánc és a köpeny elrendezés a menetszám számítást? Van egy köpeny elrendezésű SM102a vasmagú trafóm aminek lehet nem jól számoltam ki a menetszámait, ezért érdekelne.
Sehogy. A huzalmennyiséget és a hűtési viszonyokat igen.
Ha nem túl nagyok a méretek és nem kell akkora mechanikai tartás akkor erősebb kartonpapírból is meg lehet csinálni, alaposan impregnálva. Onnantól a karton majdnem olyan lesz mint a műanyag. Talán itt az oldalon videó is van róla kicsiben.
Sziasztok, bocsi az off-ért csak kicsit kidőltem. A problémát sikerült megoldani. A transzformátor tekercsén áthalad konkrétan egy érintkező, amely, attól függően, hogy hova tekerjük a szerkentyűt, választja az adott tekercs adott menetét. Elég egyszerű elv, de nagyszerű. Csak ki kellett takarítani. Köszi mindenkinek a segítséget
Sziasztok!
Van egy régi rádióból származó trafóm. Szét akartam szedni, levettem a vasmagot szorító csavarokat. Közben észrevettem, hogy a vasmag lemezei nem jönnek szét, egyben van a lemez. Azt nem értem, hogyan rakták így össze. A vasmagot így nem lehet szétszedni.
Ha körben egybefüggőnek tűnik 1db lemez akkor az M mag ahogy írták is. Ha az egész pakk nem jön szét vagyis nem válik lemezeire akkor impregnálva van, azt ne is szedd szét mert nem fogod tudni ugyanúgy összerakni.
Gondolom nem a primert akarod bántani hanem a szekundert, az általában kívül van. Nem a legjobb időtöltés, de ki lehet füzködni a huzalt a magból és visszafüzködni a kívánt mennyiséget a mag szétszedése nélkül is.
Úgy tűnik, M vasmag. Nincs összeimpregnálva, csavarok szorítják össze, azt vettem le. De mégis, hogy lehet szétszedni?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |