Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a testzsír százalék mérő mérleg hogyan működik? Google segítségével odáig már eljutottam, hogy a test impedanciájából (és persze a testsúlyból) számítja ki, valamint többször is mérést végez kb 20mp alatt. Azonban én hiába próbálkoztam multiméterrel, sohasem kaptam mégcsak valamihez tartó értékeket sem. (1-2 Mohm). Tudja valaki, hogy esetleg pontosan hogyan kell mérni? Esetleg valami kitüntetett frekvencián kéne mérni? Köszi
Vagy nem jól kerestem, vagy nincs is igazán használható infó a neten... Találtam egy oldalt, ahol legalább annyit megemlítenek, hogy leggyakrabban két hüvelykujj között engednek át bizonyos áramot, és a terjedési időt mérik. Valószínűleg egyenáram lehet, mert a nagyfrekis a bőrön haladna, alacsony frekis meg veszélyes lehet a szívre.
Meg van vagy százféle képlet, leírás arról, hogy ha megvan a test impedanciája, hogyan jön ki abból a százalékos zsírtartalom. Nem nagyon egyeznek az eredmények, a több mérést átlagolók is csak közelítenek. Azt viszont több helyen olvastam, hogy nem érdemes szentírásnak venni a kapott értéket, inkább a hosszabb időn át rögzített tendencia a mérvadó. Ennyit tudtam hozzátenni, nem sok :no:
mivel ez az ellenállásérték függ a páratartalomtól és az idegállapotodtól is, ezért szerintem nem érdemes erre alapozni.
nem mérni kell a zsírtartalmat, hanem úgy kell étkezni és sportolni, hogy jól érezd magad a bőrödben
Ez a mérleg amit én láttam úgy működik, hogy meztelen lábbal kell rálépni, első lépésben megméri a súlyt, majd kb 20mp múlva mutatja a zsír%-ot. A mérlegen négy elektróda(?) van, 2-2 mindkét lábnak. Egy a sarok, egy pedig a talp első felét érinti. Nem áll módomban megbontani a mérleget így nem tudom hogy mind a négyet használja-e a mérleg, vagy csak a két láb közötti impedanciát méri.
Ha már megvan az impedancia, akkor milyen képletet lehet használni? Elolvastam az általad belinkelt cikket, de ott csak a BMI kalkulátort találtam meg. Képletet nem. A terjedési idő az micsoda? Ezt a fogalmat még nem hallottam.
Nyilván nem méretetni érdemes, hanem úgy élni, hogy ez ne okozzon gondot... Ezt én is tudom. Amit viszont nem tudok, az a pontos működési elv. A páratartalom (gondolom az izzadás is) csökkenti az ellenállást. Lehet hogy ezért mér (mintegy referenciaként) egy lábon belül két ponton? És ha ez megvan, akkor ennek az eredménye valamint a két láb közötti mérés eredménye valamilyen módon kombinálva adhatja meg a testzsír százalékot?
Heló
Először szertném leszögezni, hogy én soha nem láttam ilyen szerkezetet, illetve a működéséröl sincs semmi információm. Szerintem ez a mérleg csak kiír valami számot százalékban... Azért, hogy többen megvegyék, mert ez még ezt is méri. Eléggé olyan szaga van az egésznek, mint a lábon keresztül méregtelenítő készüléknek. Igazábol nem hiszem, hogy 4 elektródából bármi információt meg tudna jeleníteni a zsír/ víz arányról.
Hi!
A működése: Testzsíranalízis Bioelektromos imedancia analízis Testzsírmérő Multiméterrel kb. 50-500 kOhm az ellenállás kéztől kézig. Mindenképpen olyan elektródokat kell használni, aminek "markolható" a felülete. A multiméterek tüskéje nem alkalmas a mérésre. A bőrellenállás kiküszöbölésére két módszert látok. Az egyik azon alapul, hogy erősen markolva a mérőelektródát a bőr helyett a testen folyik inkább áram (a testnek kisebb az ellenállása, mint a bőré, de nehéz kiküszöbölni a magas ellenállású bőrréteg hatását). A másik lehetséges út a skin-effektuson alapul: egyenáramú jellel mérni lehet a test+bőr eredő impedanciát, nagyfrekvenciás (többszáz kHz) jellel pedia a bőr impedanciáját, ebből számolható a test impedanciája, amit fel lehet használni a számításhoz. Természetesen ez csak erősen közelítő eredmény, pontos eredményt csak komolyabb műszeres megoldással (infra, RTG) lehet elérni. Sok esetben a testzsír becslésére ilyen egyszerű módszereket vesznek igénybe: Home body fat test
Szerintem négyvezetékes impedanciamérést valósítanak meg. A talp első felén lévő elektródán engedik be az áramot, a saroknál pedig mérik a feszültséget. Minél nagyobb az impedancia, annál több a zsír. A freki talán 10 kHz nagyságrendben lehet, de ha van hitelesítési alap (ismert testfelépítésű emberek), akkor a freki pontos értéke szerintem nem olyan fontos. 100-200 uA elég nagy ahhoz, hogy zavarok nélkül jól mérhető legyen, de még nem okoz kellemetlenséget.
Nekem végeztek olyan vizsgálatot, ahol impedanciamérésből egy csomó mindent meg tudtak állapítani. Ha jól emlékszem, 1,5V alatti egyenáramot kb. 4 kHz-el szaggattak meg (gyakorlatilag egy 4kHz-es négyszőgjelről van szó) és mérték az impedanciát. Kísérletező kedvűek hasonló paraméterekkel próbálkozzanak!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |