Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   86 / 328
(#) fater0827 válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Üdv Kovidivi
Saját tapasztalat ! 3 kerekű Vel.. bicaj 2 db 240 Watt motornál , 12 Volt 75 Ah akku sajnos nem egyenlően merülnek töltésnél pedig egy akku meghatározza a töltőáramot " sorosan kapcsolva " . Kössön bárki sorba 2 különböző izzót sorba a megfelelő feszre , látja az eredményt .
Így igazat adok neked , én most tervezem a 3 Akkut párhuzamosítani ( transzverter -> 36Volt ) .
Ez inkább E-bike topikba való lenne .
Üdv
(#) Massawa válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Nekem is minden furo meg csavarogépem már át lett épitve LiIonra. A gyáriakban van védelem, az átépitettekbe csak egy filléres kijelzö van ( ebay ), ami egyenként méri a cellák feszültségét, és sipol, ha valamelyik cella 3,3 V alá merül. ( ugyanez van a hajomban is). Évek ota hibátlanul mennek a gépek.

Lényeges, hogy a cellák egyformák legyenek ( egyforma tipus ugyanattol a gyártotól). A töltés még megoldhato individuálisan, de a kisütés már nem ( 2-3 cella van sorba kötve, néha párosával - hol mennyi hely van).
(#) Kovidivi válasza Massawa hozzászólására (») Dec 30, 2014 /

Szia. Hiszek nektek, már többen is írtátok, hogy működik a sorba kötés! Csak sajnos nem a fünyírónál. Szerintem minőségtől függ az egész. Ha pedig van néhány cella, ami már öreg, de még bírja, azt beraknám védelem nélkül fúróba, annyit biztasan bírna, mint az eredeti akksija, sőt... Lehet ki is próbálom mit művelnek!
(#) csipaDJ hozzászólása Jan 5, 2015 /

Üdv fórumtársak!
Az lenne az én kérdésem hozzátok, hogy van nekem egy laptop akkumlátorom melyen 10.8 V és 4400 mAh feszültség/áram van (ez van ráírva). A kérdés pedig az lenne, hogy ennek az akkunak az elektronikájára forrasztottam kettő darab kivezetést a "+" ra és a "-" ra. Mármint a "10.8 V ot vezettem ki belőle. Na és mivel az ilyen akkuk elektronikája balanceres töltő is egyben ezt az előbb említett kivezetéseken keresztül tölthetem-e max. 12V-os töltövel??? Ha igen akkor az akkuknak vagy az elektronikának attól függetlenül nem lesz baja! Egyébként csak azért kell ez nekem mivel a laptop elromlott így az akkut másra venném igénybe!
Üdv. csipaDJ
(#) Massawa válasza csipaDJ hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Ez valoszinü, hogy nem fog menni, mert a laptopok kommunikálnak a töltövel meg az akkuval. ( egészen mások a viszonyok, ha az akkut menet közben töltöd, illetve olyankor amikor a laptop ki van kapcsolva). Ezeket az állapotokat többnyire a laptop processzora kezeli, ami neked most hiányozni fog. ( meg van olyan akku is aminek a töltöje a laptopban van, az akkuban csak egy interface kezeli az ügyeket).
(#) gerenk válasza csipaDJ hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Szia !
A PC és az akkupakk elektronikája kommunikálnak egymással. Az akkupakk balanszeres töltő kisütő elektronikát tartalmaz. Laptopból kivéve nem biztos hogy külön tölthető, tipusa válogatja. Ha mégis fogadja a töltést és kisüthető minimum 15-16 V 2A terhelhetőségű DC
töltő kell a Te 3 soros cellás akkupakkodhoz 3x4,2V a töltési végfeszültség. Túl tölteni és mély kisütni nem tudod azt az elektronika megakadályozza.
(#) csipaDJ válasza gerenk hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Üdv. Egyetétrek azzal amit írtál és utána néztem az akku elektronikáján lévő ICk-nek. Az egyik ilyen IC BQ29330. Véleményed szerint akkor az általad említett töltővel lehetne töltteni??
"Túl tölteni és mély
kisütni nem tudod azt az elektronika
megakadályozza." Erre viszont rájöttem én is legfőképp arra hogy mélykisütni nem lehet, igaz azt nem is akarom.
ui. a gyári töltője 18V 3A körili
üdv. csipaDJ

Üdv!
Nem csak ezen az ic.-n múlik hogy tudod e tölteni és kisütni, hanem hogy milyen kapcsolata van a PC-vel
Próbáld meg külön tölteni a pakkot és meglátod.
Jól gondoltam a töltő adapter feszültségét, a 4 soros cellás akkuk töltőadaptere 21 V 3A
DC szokott lenni.
Ha rákapcsolod töltőre lehet hogy elsőre nem indul, akkor előbb próbálj rákapcsolni egy 12v15W izzót és rövid idő után tedd töltőre.
A túltöltést ugy értettem nem tudod túllépni a 3x4,2 V-ot de a töltőáram nagyságát is szabályozza. A megadott 18 V DC töltőddel kialakul egy 2 A körüli töltőáram, kezdetben folyamatosan később a töltöttség mértékétől függően pulzáló és egyre ritkábban bekapcsoló töltésre áll. A töltőáramot nagy áramú MOSFET-ek kapcsolják az akkukra.
Túl nagy feszültségű és kellő teljesítményű töltők csatlakoztatása esetén /21V 3A /
a töltés egyből pulzáló módba indul ez kerülendő a MOSFET-ek védelme érdekében.
A akkupack beépített hővédelemmel is rendelkezik és a cellák hőmérsékletét is figyeli
40 fok fölött tilt.
(#) csipaDJ válasza gerenk hozzászólására (») Jan 5, 2015 /

Üdv.
A túltöltést azt értem. Meg amiket írtál abból mindent! Mivel nem akartam sem a cellákat (3soros) és az elektronikát is "megfőzni" így csak egy 12V 1.5A -es töltővel kezdtem el tölteni az akkut és vesz fel töltést mindegyik cella! Le forrasztottam az elektronikáról az akkupackot és úgy is megmértem külön a balancos részt és a packot is hogy van-e rajta fesz és töltés és hála van rajta! Mivel van még egy hasonló BQ -s IC az elektronikán ami vezérelheti magát a töltést, a túltöltést, meg gondolom a hővédelmet is! De a lényeg hogy véleményem szerint úgy tölt mint a PC-ben!
ui. a töltődést onnan feltételeztem hogy kb 30 perces töltés után kezdett melegedni a töltő! Úgy mint a telefonoké is!

Persze tölt 12 V-ról is mert 3 V- ig engedi az elektronika merülni a cellákat 3x3 9V,
de azzal nem fogja feltölteni teljesen 3x4,2 V 12,6 V. Mérted a töltőt stabilizált 12 V ?
Szerencséd volt amikor leválasztottad a cellákat az elektronikáról. Vannak olyan pakkok
amelyekben cellacserét csak úgy lehet megoldani hogy előbb párhuzamosan kötöd a jókat
és utána választod le a rosszat. Ha nem így teszed nem ismeri el többet egyiket sem.
(#) csipaDJ válasza gerenk hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Üdv. Persze a töltő stabilan 12V ! Viszont volna még egy kérdésem! Mégpedig, hogy a packot az elektronika nélkül hogyan tudnám esetleg tölteni??
(#) gerenk válasza csipaDJ hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Szia!
Egy lehetséges egyszerű és olcsó megoldás.
Lapozz tovább benne. Ahány cella annyiszor a kapcsolás. Hátrány , nincs a cellák között kiegyenlítés, a mélykisütés nem megoldott. Ez csak egyszerű töltő.
Elektronika nélkül nem tudod tölteni ill nem szabad, a cellánkénti 4,2 V +0.05 V szigurúan betartandó.
(#) Ricsi89 válasza csipaDJ hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Az a stabil 12V nem lesz jó töltésre. Legalább 14V-os töltő kell így, hogy a gyári elektronika tölti.

A töltési feszültségekkel tisztában vagyok. Csak mikor leforrasztottam az akku packot az elektronikáról és adtam neki tápot hogy mérni tudjak azóta se kép se hang. A cellákról az elektronikán keresztül nem tudok levenni semmilyen feszültséget, hiába az akku kb. 50-80% töltöttségi szinten van. Na most mi a teendő?! :O

Erről az esetről írtam korábban. Azt az elektronikát nem tudod tovább használni.
Én rossz mobil akkukból bontott elektronikákat szoktam használni 1 cellához, ha
pakkhoz kell akkor azokból bontott elektronikát. Használt cikk piacokon nagyon olcsón
meg lehet venni.
(#) Ricsi89 válasza csipaDJ hozzászólására (») Jan 6, 2015 /

Próbáltad tölteni az elektronikán keresztül?

Igaz. Arról ítrál! Rossz mobil akkum van egy jó pár darab. Tegyük fel hogy én a mobil akksik elektronikájával akarom tolteni hasonló módon mintha a saját elektronikája lenne??! Azt hogyan oldjam meg? Esetleg valamilyen rajz formájában levezetnéd nekem? Előre is köszi!

A mobil akkukban levő elektronika nem a töltést szolgálja első sorban hanem az akku védelmét. Túltöltés, mély kisütés, rövid zár védelem. Merítsd le az akkut egy zseblámpa ízzóval, majd óvatosan bontsd szét a műanyag
burkolatot. Megtalálod az elektronika panelt a külső érintő sávon lévő érinkezők a töltést kisütést szolgálják, amiket az akkuról levágsz azt a másik akkura forrasztandók.
Annyira egyértelmű hogy rajz sem kell hozzá. Ezek a panelok általában csak töltésvezérlő kontrollert használnak . Töltőnek egyszerű stabilizált 5 V 1 A DC megfelel, természetesen 1 cellához.

Ez mind rendben van. De több ilyen elektronikával kombinálva megoldható lenne hogy a 3x2 sorba kötött cellát egyszerre töltsem úgy mint egy balanceres töltő vagy mint a saját elektronikája??
(#) gerenk válasza csipaDJ hozzászólására (») Jan 7, 2015 /

Kiegyenlítést /balanszer/ csak az eredeti pakk elektronika tud. 2 cellát párhuzamosan köthetsz
természetesen azonos állapotúakat érdemes és így 1 mobil elektronika a kettőhöz
elég. 3 ilyet összehozol és sorba kötöd .
A LI-ION cellák felügyelő elektronika nélkül nem használhatók.E nélkül tölteni és kisütni
előbb utóbb a cella végét jelenti.
3x2 sorba kötött cellát vagy a pakkban lévő elektronika vagy a neten vásárolt elektronikával
lehet. A mobil akkuk elektronikája csak egy cellás esetleg 2 párhuzamosan de akkor lassabban
töltődik mert a töltőáram megoszlik.Itt megnézhetsz egy vásárolhatót.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
(#) peter1995 hozzászólása Jan 10, 2015 /

Sziasztok. Sisaklámpámban egy 3,7V-os 1200mA-es akku adja a kraftot. Eredetileg a lámpa elemes és izzós volt, én átalakítottam akkusra és ledesre. Az akku töltése ami jelenleg még problémás. Próbálkoztam telefon töltőről (USB kimenete van tehát 5V) de az a baj, a telefon töltő kapcsoló üzemű, az akku nem ad rá akkora terhelést, hogy a töltő bekapcsoljon így nagyon lassan tölt. Egyszer fel tudtam már így tölteni, de félek így nem kap elég töltést és hamar lemerül, és nem a legjobb ha valahol káresetnél elsötétül a lámpám...
Tehát érdekelnének javaslatok, hogyan tudnám tölteni ezt a 3,7V-os cellát. előre is köszönöm.
(#) mrbini válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Bátor vagy, hogy csak úgy rákötötted egy telefon töltőre! Ez megoldás lehet: Bővebben: Link
(#) peter1995 válasza mrbini hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Erről esetleg van valahol egy rajz? Sose rendeltem még ilyen helyről, meg gondolom nem beszerezhetetlen alkatrészekből áll
(#) pucuka válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Sokszor leírtuk(tam) a telefon töltőnek nevezett dolog nem töltő, csak a töltő tápegysége. A töltő áramkör a telefonban van. Amint az előttem szóló linkjén láthatod, nem egy szimpla drótdarab.
(#) peter1995 válasza pucuka hozzászólására (») Jan 10, 2015 /

Tiszta sor, megértettem. Ezért is fordultam ide, mert nem szeretném az akkut kinyírni.
(#) mrbini válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Szerintem nem érdemes vele szöszölni. 200-300Ft-ért kapsz és házhoz jön. (Igaz kb 3 hét.)
Ebből az összegből szerintem nem építesz töltőt. Itt is találsz rajzot. Kérj meg egy rokont vagy barátot rendeljen neked 1-2-t (legyen tartalék is).
(#) Ge Lee válasza peter1995 hozzászólására (») Jan 11, 2015 /

Ha 18650-es az akku akkor ahhoz ennél jobb töltő nem kell. Ha viszont külső kell ahhoz már vagy ötvenszer belinkeltem ezt, helitrimmerrel állítható feszültség és áram valamint mindkettő kijelzése LED kijelzőn. De áteresztős megoldás is építhető fetből meg néhány plusz alkatrészből, ahol beállítod a feszt meg van egy adott értékű áramkorlát.
(#) Bassmester hozzászólása Jan 13, 2015 /

Sziasztok!
Az egyik fotóakksim elromlott, nulla feszültséget adott, szétszedtem és megállapítottam hogy a két sorba kapcsolt cellája hibátlan, 3,6V körüli feszültséget adnak egyenként, tehát az elektronika a ludas.
Ismeri valaki ezt a li-ion akksi elektronikát? Sajnos az ícéket sem tudtam beazonosítani.
(#) Massawa válasza Bassmester hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Két dolog szokott elöfordulni.
Vagy intelligens az áramkör és kijelzi neked a cellák kapacitását ( ilyenekbe szoktak beépiteni mindenféle FW-t, ami automatikusan leamortizálja a cellát, ha 200-300x fel lett töltve. Azonkivül az IC-ben van a teljes felügyelet a töltésre és a kimeritésre.
A másik fajta nem kommunikál a kamerával csak vigyáz a cellákra ( töltés kisütés). Ezeknél néha elöfordult, hogy a kapcsolo FETek mentek ibolyát szagolni.
Az ICket nem igen tudod készen beszerezni, mert mindegyik programozott az adott cellára és alkalmazásra. ( a kameragyárto is az akkukkal együtt veszi, igy neki sincs tartalék).
(#) Bassmester válasza Massawa hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Értem. Köszi a választ! Akkor nem is próbálom javítgatni. Remélem a többi tovább bírja, mert hármat is vettem ebből a szériából. Egyébként a gyári akksival (pentax d-li109) azonos volt a kapacitása, jól bírta a használatot amíg működött.
Következő: »»   86 / 328
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem