Fórum témák
» Több friss téma |
Azt még megnézem, hátha véletlenül leközölték újra..
Holnap megnézhetem a KANYI-ban, megvan a munkahelyi gépemen. Esetleg át is küldhetem és bogarászhatod te is. Gondolom ismered. Az összes RT-ban megjelent cikk benne van címszavakban.
Én egy olyanra emlékszem hogy az alsó fele a dipólnak olyan vastagságú alumínium cső volt hogy azon belül ment fel a koax a becsatlakozási pontra és a harisnya volt az alsó cső tetejére csatlakoztatva a középső ér pedig a felső rész aljára.
A sávszűrőt nem kell annyira túl misztifikálni, hogy ha nincs beállítva wobblerrel akkor azt már nem is lehet használni. Még elijeszted a kezdő társainkat
![]() (ezt most nekik írom) Egyszerűen a bemeneti sávszűrőt simán fülre max. hangerőre lehet hangolni és kész. Lehetőleg műanyag csavarhúzóval. Nálam a kis 80m-es vevő két tranzisztoros hangerősítője bőségesen kihajt egy mezei Walkman fejhallgatót ezt sem kell túlbonyolítani, jó dipóllal és jó esti terjedés esetén pedig még egy hangszórón is szólnak az állomások csak persze halkan. Nagyon díjazom a másik "oktató rádió" topikban a kezdeményezésed, csak mindig hagyod magad eltéríteni a kitűzött céltól és mindenféle IC-s kapcsolásba belebonyolódik a téma. Nagyon is jól sikerült az a tranzisztoros vevő paneled, esztétikus is és lehet mérni- matatni az alkatrészek között. Nem fontos annak hangszóróval bömbölni, elég ha egy kis fejhallgatót meghajt legalább nem zavarja a külvilágot a csipogás ![]() A mellékelt rajzon lévő kis vevőt már jó páran megépítettük itt a fórumban amely nem egy nagy szám, de jól szól és sok tapasztalatot szerezhet vele a kezdő amatőr. Üdv. Gábor 8LKM
Köszönöm a rajzot! A probléma több rétű olyan értelemben hogy több konstrukciót tesztelgetek. Elméleti szinten vannak az egyszerűbb rádiók és fokozatosan nagyobb terhelést kapna az építő. Éppen ma érkezett meg az AD831 foglalat átalakítója. Ezzel komolyabb IP3-al rendelkező vevő fokozatot is tudok tesztelni. Maga a fejlesztés relatíve sokáig tart, de van még időm összeállítani a dokumentációt. Hozzá tartozik, hogy az egyes fokozatokat műszeresen is mérem, tehát minden hangerősítőt hanggenerátorral és szkóppal illetve PC woblerrel is. Az RF részeket szintén.
A nyák bár rendezett, konstrukció szempontjából nem ideális. A VFO-t kör alakúra fogom rendezni a májkrémes kupak ráhelyezhetősége miatt, és kipróbálok még HF erősítő változatokat, és RF előerősítőt is. Utána a legjobban szóló verziót szándékozom leközölni.
Bővebben: Link Passzív távíró szűrő.
A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2015
Így értem a sok mérést , világos. Jól teszed, hogy precízen beméregeted a részegységeket. A levont tanulságokat pedig megosztod a topikban legalább okulunk belőle.
Lehet, hogy írtad már de milyen antennát használsz pl. 80 m-re és milyen magasan van? Nálad mennyire zavarmentes a vétel? Sajnos itt Pesten, de még otthon vidéken a szülői háznál is elég nagy a lokál QRM a kábel TV, a hálózati és a 20KV-os vezetékek és persze a szomszédok netes és egyéb vackai a sajátunkkal együtt. Szinte alig lehetne olyan térképet kijelölni hazánkban ahol nincs elektroszmog csupán a sávzaj ![]()
Kihúztam egy "short wire"-t. 40 méter 2,5 Cu , kb 4 méter magasan. A végén van egy nagy toroid. Adásra nem használtam még, de az illesztés miatt jó a vétel. ML1250 el , FT250-el saját rádiókkal is teszteltem. Idén ez marad.
A hozzászólás módosítva: Jan 6, 2015
Sávvevővel szoktam hallgatózni a 108-174Mhz-es sávban. Sajnos itt is elég nagyok a zavaró jelek. Szinte áramtalanítani kell a lakást és akkor néhány zavaró jellel kevesebb lesz. Monitor, számítógép, kompakt fénycső stb. Viccesen nézek ki egy sötét szobában amint rádiózok.
Erre azt szoktam mondani, hogy aki fél a sötétben az gyújtson gyertyát. Az legalább nem termel zavaró jeleket.
Dehogynem, csak nem látod. (nincs rá vevőkészüléked)
Végül is a hossza kiváló a magassága is elmegy.
A toroid milyen anyagból van, és hogyan van tekercselve egy tekercs megcsapolva vagy több szál és a kezdetek a végekkel összekötve pl. trifilárisan? Kell-e tunerezni?
Hát ha a gyertyáig nem is kell visszamenni, de a hagyományos izzó sokkal jobb a fénycsőnél. A másik nagy zavaró ,,állomás" az LCD monitor. Nekem lebénította még a középhullámot is.
Nincs ennyire túlspirázva. Feltekertem 12 menetet a saját anyagából, és arra van kötve az RG-58 a 0. és a 4. menet közözz. Így egy autotrafó trafó van, feltranszformálja az impedanciát. Nem mértem még meg a tövét, mert csak vételre volt hazsnálva.
OK ! Így világos a kivitele az illesztő trafónak.
Az anyagáról tudsz valamit, hol vetted vagy miből szerelted ki? Mérted-e valamilyen formában a tulajdonságát a ferrit gyűrűnek? Csak azért feszgetem ezt a kérdést mert fontos, hogy lehetőleg kis mag veszteségű anyag legyen ami nem nyeli el a hasznos jeled nagy részét, még ha transzformál is valamennyire. Ez sok társunknak érdekes és fontos lehet.
Akkor nem kis zavar van a te QTH-don ha FM üzemmódban is nagy a zavar nálad. Gondolom legalább is, hogy FM-ben hallgatózol vagy össz. üzemmód is lehetséges a vevődön?
Burabun vettem. Volt is nyerítés mert az egyik OM mondta, "neked az úgysem kell.., túl nagy". Nem hatott meg vettem összesen 2 kicsit és két nagyot. Mérni még nem mértem. 50mm lehet a külső átmérője. 1000 Ft körül adták. Szerintem van ilyen a börzéken.
Jé, rajtam kívül is van még itt valakinek működő ML1250. Gratula
![]()
Hét nyelven beszél. Ferkógyerek segített hozzájutni. Hallgatok nagyon sokféle adót, többek között a pontos idő szolgáltatókat is. Az oktatós fórumon az adó részt ehhez is optimálom. Jó lenne ha valami VFO jellegő jelet ki lehetne belőle hozni... nem tudom csinált-e ilyesmit valaki. Elég lenne egy keverő meg 5 watt PA és kész lenne a RIG.
1251-em van. A V4-ről talán kijöhetne a jel elválasztás után?Bővebben: Link
Nem kell ilyen messziről linkelni, itt is fent vannak a rajzok, mert nyomdatechnikai okokból az RT évkönyvbe nem lehetett beletenni.
Nekem 1250 van, az a nagyobb, amiben stabilizátor is van.
A rádióm egy 80-as évekbeli sávvevő AM és FM üzemmóddal. Itt a városban nagyon sok a zavar de ha elmegyek vidékre a rádiómmal akkor mindjárt más a helyzet. Szép csendesek a sávok, hiányzik a sok zzz.
Érdekességnek jegyezném meg, hogy ha nincs semmilyen világítótest a csillárban és felkapcsolom akkor is nagyban megnőnek a zavarok. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2015
A kapcsolóban fényerő szabályzó?
Nem. Hagyományos mechanikus billenőkapcsoló. Egyébként meg ki tudja, hogy a szomszéd villanykapcsolójában milyen elektronika csücsül. Ezért kell a rádiók antennáit lehetőleg minél magasabbra és a zavaró forrásoktól minél messzebb telepíteni, ha van rá mód. De Te ezt tudod. A rádióm mobil úgyhogy csak egyszerűen arrébb kell egy kicsit mennem és kész.
Gondoltam arra is, hogy felmegyek egy tízemeletes épület tetejére és kipróbálom milyen a vétel. Ez csak egy terv maradt. Főleg a légiforgalmi sávban szoktam hallgatózni. Ez nem olyan érdekes. Az időjárásról és számomra ismeretlen számokról megy a diskurzus.
Én a reptér mellett lakok, az azért érdekesebb. Különösen ha valami "esemény" van...
Valamint külső antenna ![]()
Miközben figyeled a sávot, közben figyeld ezt, és komparálhatod a beszélgetésekkel. Ha közel laksz, hallhatod a földi eseményeket is.
Szerencsére kihalnak a felügyelőállomások.
Az is szerencse, hogy ma már fogja az ember megveszi a rádiót, tápot, antennát és úgy rádiózik, ahogy 30 éve csak álmodhattunk róla. Szép dolog amatőrnek lenni, de haladni kell a korral.
Ez nagyon hasznos oldal ha hallgatózik az ember. Köszi!
Sziasztok. Na ez az antenna, amit 2007-ben egy CityStar CB antennából csináltam. Ennek a rajzát kerestem korábban. Szerencsére egy CD mentésben megtaláltam a fotókat is, meg a rajzot is. Köszönöm a segítségeket
Bővebben: Link Bővebben: Link |
Bejelentkezés
Hirdetés |