Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp javítása
Üdv!
Bár nem hozzám szól a kérdés, de szerintem elég lesz. Nem 13W az általad beszerezhető típus, hanem 23,5W. Legalábbis az adatlap szerint.
Üdv!
Erősítő tápjaként szeretnék használni egy öreg Pc tápot. A taaáp eredeti ventijét lecseréltem egy kisseb,. 6cm átmérőjű ventire. Ez egy váltókapcsoló egyik állásában a ventillátor eredeti fordulataszám-szabályzott kimenetére, a másik állásban pedig a floppy-meghajtó csatlakozójának az 5V-os kimenetére van kapcsolva. Azt gondoltam, ez így jó lesz, de nem. Ha az 5V ra van kapcsolva a ventillátor, akkor nem kapcsol be a táp. Ha az eredeti helyén van, akkor bekapcsolt, de az 5V-os kábel el kezdett füstölni, és megolvadt a szigetelése. (A házunk nem égett le) Zárlat nem volt. Mi lehet a próbléma vagy mit csináltam rosszul?
Zárlatot csináltál, meg kell keresni hol...
Mikor utólag mértem, akkor nem találtam zárlatot. De ha tényleg zárlat volt,akkor nem kellet volna a tápnak azonnal lekapcsolnia?
Idézet: „...az 5V-os kábel el kezdett füstölni, és megolvadt a szigetelése” Ezek a kábelek, max. 8-10 A árammal terhelhetőek. Ha a szigetelés megolvadt, az azt jelenti hogy az áramfelvétel ennél sokkal nagyobb volt, a vezeték pedig átment fűtőelembe... Mi az ördög más okozhat ekkora áramfelvételt, mint egy zárlat? Én nem vagyok ott, ezt neked kell megtalálni. Egy ilyen öreg tápnál pedig ne nagyon bízzál a védelemben - arról nem is beszélve hogy védelem van ilyen is, olyan is.
Sziasztok,
Adott egy Gigabyte GE-R460-V1 típusú táp aminek volt egy kus probléma az Aktív pfc részével (Fet elszált) ami helyreállításra került és indul is a táp rendesen de ahogy elindul iszonatosan zizegni kezd terhelve is. Mit érdemes átnézni?
Kondenzátorokat, NTC -t. Meg kéne állapítani első körben, hogy helyileg honnan jön a zizegés.
Az aktív PFC ferritmagos fojtója tekercselése meglazult. Lehet, hogy ez okozta a FET korábbi tönkremenetelét. Nem ártana kiforrasztani, alaposan átnézni, esetleg rövidrezárt menetre ellenőrizni, majd alaposan lakkozni, rögzíteni.
Végül is igaz, amit mondasz, lehet, hogy elégett az a drótdarab ami a zárlatot okozta. Jobbnak láttam betenni egy relét, minthogy egy apró kapcsolón, közel egymás mellet fussanak a kábelek, és leégjen a ház Persze így is megy, de sak egyszer 3.3v, ami a relé tekercsét vezérli.
A védelmet meg már sikerült beindítani, egyszer, amikor véletlen rövidre zártam. Köszönöm segítségedet! ![]()
Sziasztok!
Sajnos, a fiam tápja kilehelte a lelkét. A tönkrement alkatrész egyértelmű, mert szinte felrobbant. Pont ezért, viszont nem tudom beazonosítani. A táp típusa alapján nem találtam semmi érdemlegeset a googl-el, de ilyesmit nem szoktam keresni. Talán nem jól csinálom. Ha valaki tud bármilyen infót (mi lehet az alkatrész, hol keressem a neten a típus alapján, esetleg valaki ránéz, és rutinból tudja mi az ![]()
UC3842, UC3845. Talán.
![]() Jó lenne, ha látszana valami a lerepült darabkán. A panel hátoldaláról is kellene kép, hátha nem a meghajtó IC, hanem a segédtáp durrant. Gyanítom, a hátulja tele van SMD alkatrészekkel. Aktív PFC-snek néz ki. A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2015
Szia!
A többiek már leírták a lényeget, de egy pontot azért nyomatékosítanék: a primer köri pufferkondenzátort mindenképpen vizsgáld meg ESR-mérővel, vagy ha nincs ilyened, akkor egy gyors próba erejéig helyettesíteni kellene egy másikkal. Találkoztam már olyannal, hogy a primer puffer egyszerűen megszakadt, és ugyanígy elpusztult az aktív PFC-ben a FET, majd annak cseréje után zizegett a táp működés közben. A kondenzátor cseréjével a táp teljesen megjavult.
Szia!
TNY176PN a típusa és általában csak "úgy" magától szokott szétmenni.
Nincs smd de itt a kép a forr. oldalról. Még annyit érdemes lehet tudni, hogy az 5-6-7 lábak össze voltak kötve. Én ehhez egyáltalán nem értek. Ha az ic feladatát meg tudja valaki mondani, érdemes lehet az alapján ic-t választani?
Természetesen ha ez az alkatrészkérdés megoldódik, ellenőrzöm a leggyakoribb meghibásodási lehetőségeket is. rhenrik
Kedves Henrik, az imént megmondtam a típust! Sok sikert a javításhoz. Forrás.
Nagyon köszönöm!
![]()
Így igaz, és például ez a kép is ábrázolja a pontos típust. Elvileg a szóban forgó tápegységről készült a kép.
Ez bizony az a típus. Nekem ugyan miért nem dobta ki a google? Lehet, hogy nekem már nem is a barátom?
Szia!
Van egy műszerem, ami kiírja az ESR értéket is a kondiknál (minden egyéb fontosabb paraméterrel együtt), azt is sejtem, hogy low ESR kondinak kell lennie. Amik a fiókomban vannak 0,18-0,29 ohm értékűek. Gondolom, ez kb. jó, de van tűréshatár ameddig elfogadható az érték? Ha tönkremegy milyen irányba változik?
Ha tönkremegy, akkor egyértelműen nő. Ha márkásabb a kondenzátor, akkor az adatlapján szereplő disszipációs faktor , vagy más néven tangens delta alapján ki tudod számolni, hogy mennyi (Ohm -ban) a gyári új kondenzátor maximális ESR értéke.
Ok, köszi!
Chieftec GPS-400AA-101 A típusú tápom megadta magát. A +5Vsb (2A) ágról eltűnt a delej.
Mielőtt teljesen megadta volna magát voltak előzetes tünetek: nem kapcsolt be a számítógép elsőre csak néhány tized másodpercre. Az első tüneteknél a következő próbálkozásra indult a számítógép, de idővel egyre többször kellett nyomkodni a bekapcsológombot hogy "elkapja". A táptesztert rádugva elindul a táp és terhelés alatt a többi feszültség stimmel. Szerintetek mi lehet vele a gond és érdemes-e javítani? (javítható-e emberi áron?) Köszönöm válaszotokat. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
Valószínűleg a készenléti kör kondenzátorát (1500µ) kell cserélni.
Szia!
Igen érdemes javítani, és szinte biztos, hogy a táp értékéhez képest olcsón javítható.
Sziasztok!
Birtokomba került egy Gigabyte GE-P470A-C2 táp. Akitől kaptam annyit mondott, hogy csak a ventit kell kicserélni benne, mert az nem forog, de szerinte a táp jó. A ventit kicseréltem egy működőre, mivel ami benne volt valóban meg volt szorulva, de a táp nem indul el. Nem látok elégett alkatrészt benne. Az egyik kondi púpos (a trafó mellett). Azt nem tudom, hogy mi lehet a baja, mivel nem értek hozzá, de kidobni nem szeretném. Olcsón javíthatók ezek a tápok?
Hát akár olcsón is meg lehet úszni a javítást. Ez aktív PFC -s, szóval ha PFC vezérlő ment el, akkor 1000Ft fölött van a javítás. Több kondi is púpos. Kondizd át az egészet, és reménykedj.
Esetleg a nagy 400V -os kondit is ki kéne cserélni, mert púposnak látszik.
Ez a tápegység tartósan túlmelegedett (gondolom addig használták a beállt ventillátorral, amíg csak ment). Ha nincs ESR mérőd, az összes kondenzátort ajánlatos lenne cserélni - és reménykedni hogy egyéb baja nem lett.
Sziasztok Urak,
segítséget szeretnék kérni egy Corsair VX 430v2 táp javításában. Hibajelenség, bekapcsolás után egy pillanatra mintha indulna, de azonnal le is ül a táp. Az 5vSB meg van. Minden elkót átmértem ESR mérővel, hibátlanok. Összes FET kimérve + schottky diódák is. Ami nekem furcsa, a három optocsatolóból kettőn 5 volt körüli értéket mértem, a harmadikon semmit. Lehet hogy az ST9S429-es IC döglött be? Merre menjek tovább? Köszönöm a segítséget. http://www.hardwaresecrets.com/article/Corsair-CX430-V2-Power-Suppl...1284/5
Kicserélem a kondikat, köszönöm a tanácsot.
Szerintem is nagyon valószínű, hogy túlmelegedett.
Van ESR mérőm (AVR-es alkatrészteszter), de ettől függetlenül kicserélem az összes kondit. Otthon csak bontott tápokból származó kondijaim vannak, remélem jók lesznek, mivel újonnan pl. egy 270µF/400V-os kondi elég drága. ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |