Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Köszi, de én tényleg elektronikában kezdőnek számítok, még ha lenne is kapcsolási rajzom akkor se hinném, hogy ki tudnám olvasni.
Sziasztok!
Hogy lehet egy tekercsen átfolyó áram erősségét kiszámolni egyenáram esetén, ha csak a feszültséget és a tekercs induktivitását ismerem? Váltóáram esetén megvan a reaktancia képlete, amiből már meg tudom határozni az áramerősséget de egyenáramnál nincs reaktancia ha jól tudom. Előre is köszönöm a segítséget!
Ha csak az induktivitását ismered, akkor sehogy. Az induktív reaktancia képletben nem szerepel a veszteségi ellenállás (sem).
Akkor rövidzárként működne egy tekercs ha egyenáramot kapcsolok rá? Független attól hogy mekkora az induktivitása?
A bedugott csatlakozón keresztül hallgass bele, mert lehet, hogy kapcsolós az aljzat és bedugott csatlakozó nélkül nem megfelelően működik a kimenet. A 2-3 és az 1-4 között jön ki a sztereó hangjel, ahol a 3-4 test.
A tekercsnek egyenáramú (ohmos) ellenállása is van, ugyanúgy, mint minden vezetőnek. Minél több menetből áll és minél vékonyabb huzalból van tekercselve, annál nagyobb az ellenállása.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
Ahogy kadarist írta, biztos hogy kapcsolós az aljzat.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
itt 3led-re jut egy 151 ohmos? ellenállás
Sziasztok!
Lítium cella mélykisülés-elleni védelmére mi a legegyszerűbb/legolcsóbb/leghelytakarékosabb megoldás? Túltöltés/túlterhelés elleni nem számít.
Itt vannak képletek, ábrák arról, hogy mekkora áram fog folyni egyenfeszültség esetén.
Viszont ahogy az előbb is írták, a tekercs ohmos ellenállása nélkül nem tudod a maximális áramot meghatározni. A táp belső ellenállása szerepelni fog a folyamatban, valamekkora (nem végtelen) áram lesz. A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
Hali!
Még nem mondott senki semmit sem a kérdésemre! Ennyire hülyeség amit kérdeztem?
Adott egy 12 V-os akkus fúró (skil), aminek elveszett a töltője. Pince/padlás mélyén találtam egy töltőt (valami noname) aminek a fészke, érintkezői pont passzolnak ehhez a skil akksihoz, de ez 18 V-os. Kimértem, hogy a 18 V-os töltő érintkezőin 24 V-jelenik meg, persze terheletlen állapotban. Találtam egy trafót, ami 12 V-os (gyakorlatilag 13) és a trafó csati pont megegyezik azzal ami töltő oldalán van, és a polaritás is stimmel. Szóval az volna a kérdés, hogyha kicserélem a trafót a 12 V-osra, ezzel a töltővel tölthetek e 12 V-os akksit?
Mi a szerepük az alkatrészeknek a töltőben (képet mellékelek)? Volnának tippjeim, de nem vagyok biztos magamban... Minek a hatására alszik ki a piros led, amennyiben elérte a megfelelő töltöttséget az akksi? Miért nem gyullad ki a piros (töltést jelző) led, ha 12 V-os trafóval használom? Mondjuk az akksi lehet hogy már meghalt, mert kb több mint fél éve állt. Köszi a válaszokat előre is. Ha kicsit megértem a témát, szeretnék építeni egy profi kisitő/töltő szerkezetet. Egy 12 voltos akksihoz melyiket ajánlanátok itt a fórumon? (láttam van néhány)
Sziasztok. Kérdésem a következő: 12v 18W szofita izzó mekkora méretű polyswitchnek(multifuse) felel meg? Volt X Amper=Watt? Hangváltóba lenne MNC Driver 33354
-nek. Köszönöm! Üdv
Ennél helytakarékosabb nincs: liion protect
Értem, köszönöm.
kadarist neked is köszi.
Nem komplikált ez, csak Te teszed azzá..
- Az ellenállás értékét úgy kell kiszámolni, hogy a tápfeszültségből ki kell vonni a Led nyitófeszültségét, és a kapott feszültséget el kell osztani a Led áramával. (Már mint amit be szeretnél állítani rajta.) - Három Led-re azért van egy ellenállás, mert a 12V tápfesz megengedi a három Led soros kapcsolását. Mert a három Led nyitófeszültségének összege nem haladja meg a tápfeszt. - Az 5V tápfesz esetén várhatóan csak egy Led-et használhatsz. Nem köthetsz kettőt sem sorba mert annak nyitófeszültsége meghaladná (vagy nagyon megközelítené) a tápfeszültséget. Így minden Led elé egy-egy ellenállást célszerű tenni. De az a számítás esetén kijöhet véletlenül akár éppen a 150ohm-ra is..
Hello! Igazából azért nem válaszolnak, mert nincs jó válasz a kérdéseidre.
- Ez a töltő csak úgy néz ki, mintha töltő lenne, a valóságban nem az. Mert mindössze egy ellenállással (nagy melák) korlátozzák a töltőáramot, ami végül is a tápfesz és az aksi feszültségének különbsége és az ellenállás értéke határoz meg. - A töltőben a trafó feszültségét úgy választják meg, hogy ha lehet ne töltse túl (nagyon) az aksit. De a trafónak van feszültség esése is, a terhelésre. - A fúródban várhatóan 10db. NiCd soros cella van. De ennek névleges értéke a 12V. Viszont ezeket a cellákat igazából nem lehet feszültségszintre tölteni. De hozzávetőlegesen egy cella töltési feszültsége 1,45V körül van. - Vagy is csak próbálgatással tudod megállapítani, hogy az új trafód jó vagy sem a töltéshez. A piros Led-re lehet választ adni. Ez egy ellenálláson keresztül kapcsolódik az áramkorlátozó ellenállásra. Ahogy a töltődő aksi feszültsége közelíti a trafó feszültségét, úgy csökken a töltőáram és ezzel az ellenálláson eső feszültség is. Ha a feszültség lecsökken a Led nyitófeszültsége alá, akkor a Led kialszik. Bár ez nem egy határozott valami, hanem egy lassú folyamat. Nos ez a töltő ilyen egyszerű, de várhatóan egy fúróhoz megfelelő. Mivel a sorba kapcsolt rengeteg cella úgy is egy idő után elpusztul a kapacitásának "szétmászása" miatti túltöltésbe.. Profi töltő -dV módszerrel állapítja meg a cellák feltöltését, de mivel itt vagy 10 cella van sorba ez a módszer sem fog kielégítő eredményt adni. Vagy is tök mindegy hogy mit teszel..
Helo! Mint ahogy a dongó nem darázs, a szofita sem biztosíték.
Az viszont biztos, hogy a feszültség és az áram szorzata a teljesítmény..
sziasztok! látom sok ledes nyitott topik van.
A kérdés, mejikbe illik bele ,hogyha én régi telefontőtöket akarok led meghajtásra hasznalni? A másik működne e? Csak minimális fény kell hogy azért ne legyen korom sötét mintha egy monitor pislákolna ,de annál kisebb fény is elég. Vagy bilentyuzet megvilágitás 3-6 ledel (sima leddel.) A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
"Charging lithium cell is a headache. With it and any protected cells, it may be directly charge if the charger are current limited to < 1A."
Bár csak max 500mA-rel tölteném, de ha jól gondolom, érdemes nem ezen az áramkörön keresztül tölteni a cellát hanem egy plusz vezetékkel összekötni a töltőáramkört?
Pont forditva: ezzel együtt direkt tölthető a cella, ha áramkorlátozott a töltőd és 1 A alatt korlátoz.
Köszi a segítséget még próbálkozom, csak ritkán jutok hozzá. Üdv Márk.
Akkor jó, kösz.
Közben adódott még egy kérdésem a védőkört illetően: Elképzelhető hogy túl alacsony lesz számomra ez a 2,75 vagy mekkora cutoff.
Az a két szem ellenállás nem egy feszosztó kör részét képezi rajta véletlenül? Örülnék ha át lenne majd konfigolni pl. kerek 3V-ra.
Ezt tularam korlatozasara hasznaljak, kihasznalva az izzoszal pozitiv hofoktenyezojet.
Sziasztok!
Gyors kérdésem az lenne, hogy: van egy usb kábeles bicaj lámpám, ami ugye 5 voltos. 2 fényereje van, amire azt írták, hogy erősen 2000 mA, gyengén 1500 mA. Na most hova dugjam az 1 és 2.1 A csatival rendelkező power bankomba? Mi a különbség, vagy mit kell erről tudnom? Köszönöm!
Sziasztok!
Hogy lehetne ellenőrizni egy bontott mcr22-8-at, hogy jó-e? A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
1 A = 1000 mA, 2.1 A = 2100 mA. Tehát a lámpát a 2.1 A-es aljzatba dugd, az el fogja bírni. A két aljzat közt annyi a különbség, hogy az egyik jobban terhelhető, mint a másik. Az aljzatba dugott berendezés annyit vesz fel, amennyit akar. Tehát egy 10 W-os lámpát köthetsz 5560 W-os tápegységre, a tápegység nem fog ennyit belepumpálni. Viszont, 8 W-os tápegységre már nem kötheted, mert a tápegység vagy leég, vagy lekapcsol a maga védelme érdekében.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |