Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2472 / 3984
(#) marek15 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Köszi, de én tényleg elektronikában kezdőnek számítok, még ha lenne is kapcsolási rajzom akkor se hinném, hogy ki tudnám olvasni.
(#) titi11 válasza titi11 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Bocsáss meg! igazad van!
(#) Peet19 hozzászólása Jan 12, 2015 /

Sziasztok!
Hogy lehet egy tekercsen átfolyó áram erősségét kiszámolni egyenáram esetén, ha csak a feszültséget és a tekercs induktivitását ismerem?
Váltóáram esetén megvan a reaktancia képlete, amiből már meg tudom határozni az áramerősséget de egyenáramnál nincs reaktancia ha jól tudom.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) Bakman válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Ha csak az induktivitását ismered, akkor sehogy. Az induktív reaktancia képletben nem szerepel a veszteségi ellenállás (sem).
(#) Peet19 válasza Bakman hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Akkor rövidzárként működne egy tekercs ha egyenáramot kapcsolok rá? Független attól hogy mekkora az induktivitása?
(#) kadarist válasza marek15 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

A bedugott csatlakozón keresztül hallgass bele, mert lehet, hogy kapcsolós az aljzat és bedugott csatlakozó nélkül nem megfelelően működik a kimenet. A 2-3 és az 1-4 között jön ki a sztereó hangjel, ahol a 3-4 test.
(#) kadarist válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

A tekercsnek egyenáramú (ohmos) ellenállása is van, ugyanúgy, mint minden vezetőnek. Minél több menetből áll és minél vékonyabb huzalból van tekercselve, annál nagyobb az ellenállása.
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2015
(#) ujfalusi válasza marek15 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Ahogy kadarist írta, biztos hogy kapcsolós az aljzat.
(#) Imi091 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

itt 3led-re jut egy 151 ohmos? ellenállás
(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 12, 2015 /

Sziasztok!

Lítium cella mélykisülés-elleni védelmére mi a legegyszerűbb/legolcsóbb/leghelytakarékosabb megoldás?
Túltöltés/túlterhelés elleni nem számít.
(#) kendre256 válasza Peet19 hozzászólására (») Jan 12, 2015 /

Itt vannak képletek, ábrák arról, hogy mekkora áram fog folyni egyenfeszültség esetén.
Viszont ahogy az előbb is írták, a tekercs ohmos ellenállása nélkül nem tudod a maximális áramot meghatározni. A táp belső ellenállása szerepelni fog a folyamatban, valamekkora (nem végtelen) áram lesz.
(#) nyeklenyukk válasza nyeklenyukk hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Hali!
Még nem mondott senki semmit sem a kérdésemre! Ennyire hülyeség amit kérdeztem?
(#) nyeklenyukk válasza nyeklenyukk hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Adott egy 12 V-os akkus fúró (skil), aminek elveszett a töltője. Pince/padlás mélyén találtam egy töltőt (valami noname) aminek a fészke, érintkezői pont passzolnak ehhez a skil akksihoz, de ez 18 V-os. Kimértem, hogy a 18 V-os töltő érintkezőin 24 V-jelenik meg, persze terheletlen állapotban. Találtam egy trafót, ami 12 V-os (gyakorlatilag 13) és a trafó csati pont megegyezik azzal ami töltő oldalán van, és a polaritás is stimmel. Szóval az volna a kérdés, hogyha kicserélem a trafót a 12 V-osra, ezzel a töltővel tölthetek e 12 V-os akksit?
Mi a szerepük az alkatrészeknek a töltőben (képet mellékelek)? Volnának tippjeim, de nem vagyok biztos magamban...
Minek a hatására alszik ki a piros led, amennyiben elérte a megfelelő töltöttséget az akksi?
Miért nem gyullad ki a piros (töltést jelző) led, ha 12 V-os trafóval használom?
Mondjuk az akksi lehet hogy már meghalt, mert kb több mint fél éve állt.
Köszi a válaszokat előre is.
Ha kicsit megértem a témát, szeretnék építeni egy profi kisitő/töltő szerkezetet. Egy 12 voltos akksihoz melyiket ajánlanátok itt a fórumon? (láttam van néhány)
(#) skulled hozzászólása Jan 13, 2015 /

Sziasztok. Kérdésem a következő: 12v 18W szofita izzó mekkora méretű polyswitchnek(multifuse) felel meg? Volt X Amper=Watt? Hangváltóba lenne MNC Driver 33354
-nek.
Köszönöm! Üdv
(#) kistee válasza marek15 hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Talán segít..

Innen töltöttem le a képeket, de érdemes elolvasni a cikket is.
(#) turbolader válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Ennél helytakarékosabb nincs: liion protect
(#) Peet19 válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Értem, köszönöm.
kadarist neked is köszi.
(#) proli007 válasza Imi091 hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Nem komplikált ez, csak Te teszed azzá..
- Az ellenállás értékét úgy kell kiszámolni, hogy a tápfeszültségből ki kell vonni a Led nyitófeszültségét, és a kapott feszültséget el kell osztani a Led áramával. (Már mint amit be szeretnél állítani rajta.)
- Három Led-re azért van egy ellenállás, mert a 12V tápfesz megengedi a három Led soros kapcsolását. Mert a három Led nyitófeszültségének összege nem haladja meg a tápfeszt.
- Az 5V tápfesz esetén várhatóan csak egy Led-et használhatsz. Nem köthetsz kettőt sem sorba mert annak nyitófeszültsége meghaladná (vagy nagyon megközelítené) a tápfeszültséget. Így minden Led elé egy-egy ellenállást célszerű tenni. De az a számítás esetén kijöhet véletlenül akár éppen a 150ohm-ra is..
(#) proli007 válasza nyeklenyukk hozzászólására (») Jan 13, 2015 / 1

Hello! Igazából azért nem válaszolnak, mert nincs jó válasz a kérdéseidre.
- Ez a töltő csak úgy néz ki, mintha töltő lenne, a valóságban nem az. Mert mindössze egy ellenállással (nagy melák) korlátozzák a töltőáramot, ami végül is a tápfesz és az aksi feszültségének különbsége és az ellenállás értéke határoz meg.
- A töltőben a trafó feszültségét úgy választják meg, hogy ha lehet ne töltse túl (nagyon) az aksit. De a trafónak van feszültség esése is, a terhelésre.
- A fúródban várhatóan 10db. NiCd soros cella van. De ennek névleges értéke a 12V. Viszont ezeket a cellákat igazából nem lehet feszültségszintre tölteni. De hozzávetőlegesen egy cella töltési feszültsége 1,45V körül van.
- Vagy is csak próbálgatással tudod megállapítani, hogy az új trafód jó vagy sem a töltéshez.

A piros Led-re lehet választ adni. Ez egy ellenálláson keresztül kapcsolódik az áramkorlátozó ellenállásra. Ahogy a töltődő aksi feszültsége közelíti a trafó feszültségét, úgy csökken a töltőáram és ezzel az ellenálláson eső feszültség is. Ha a feszültség lecsökken a Led nyitófeszültsége alá, akkor a Led kialszik. Bár ez nem egy határozott valami, hanem egy lassú folyamat.

Nos ez a töltő ilyen egyszerű, de várhatóan egy fúróhoz megfelelő. Mivel a sorba kapcsolt rengeteg cella úgy is egy idő után elpusztul a kapacitásának "szétmászása" miatti túltöltésbe..
Profi töltő -dV módszerrel állapítja meg a cellák feltöltését, de mivel itt vagy 10 cella van sorba ez a módszer sem fog kielégítő eredményt adni. Vagy is tök mindegy hogy mit teszel..
(#) proli007 válasza skulled hozzászólására (») Jan 13, 2015 /

Helo! Mint ahogy a dongó nem darázs, a szofita sem biztosíték.
Az viszont biztos, hogy a feszültség és az áram szorzata a teljesítmény..
(#) attila26 hozzászólása Jan 13, 2015 /

sziasztok! látom sok ledes nyitott topik van.
A kérdés, mejikbe illik bele ,hogyha én régi telefontőtöket akarok led meghajtásra hasznalni?
A másik működne e?
Csak minimális fény kell hogy azért ne legyen korom sötét mintha egy monitor pislákolna ,de annál kisebb fény is elég.
Vagy bilentyuzet megvilágitás 3-6 ledel (sima leddel.)
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
(#) Wind-Storm válasza turbolader hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

"Charging lithium cell is a headache. With it and any protected cells, it may be directly charge if the charger are current limited to < 1A."
Bár csak max 500mA-rel tölteném, de ha jól gondolom, érdemes nem ezen az áramkörön keresztül tölteni a cellát hanem egy plusz vezetékkel összekötni a töltőáramkört?
(#) turbolader válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 14, 2015 / 1

Pont forditva: ezzel együtt direkt tölthető a cella, ha áramkorlátozott a töltőd és 1 A alatt korlátoz.
(#) marek15 válasza kadarist hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Köszi a segítséget még próbálkozom, csak ritkán jutok hozzá. Üdv Márk.
(#) Wind-Storm válasza turbolader hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Akkor jó, kösz.
(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 14, 2015 /

Közben adódott még egy kérdésem a védőkört illetően: Elképzelhető hogy túl alacsony lesz számomra ez a 2,75 vagy mekkora cutoff.
Az a két szem ellenállás nem egy feszosztó kör részét képezi rajta véletlenül? Örülnék ha át lenne majd konfigolni pl. kerek 3V-ra.
(#) vilmosd válasza skulled hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

Ezt tularam korlatozasara hasznaljak, kihasznalva az izzoszal pozitiv hofoktenyezojet.
(#) Cholbi hozzászólása Jan 14, 2015 /

Sziasztok!
Gyors kérdésem az lenne, hogy: van egy usb kábeles bicaj lámpám, ami ugye 5 voltos. 2 fényereje van, amire azt írták, hogy erősen 2000 mA, gyengén 1500 mA. Na most hova dugjam az 1 és 2.1 A csatival rendelkező power bankomba? Mi a különbség, vagy mit kell erről tudnom?
Köszönöm!
(#) Mircsof hozzászólása Jan 14, 2015 /

Sziasztok!
Hogy lehetne ellenőrizni egy bontott mcr22-8-at, hogy jó-e?
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2015
(#) Bakman válasza Cholbi hozzászólására (») Jan 14, 2015 /

1 A = 1000 mA, 2.1 A = 2100 mA. Tehát a lámpát a 2.1 A-es aljzatba dugd, az el fogja bírni. A két aljzat közt annyi a különbség, hogy az egyik jobban terhelhető, mint a másik. Az aljzatba dugott berendezés annyit vesz fel, amennyit akar. Tehát egy 10 W-os lámpát köthetsz 5560 W-os tápegységre, a tápegység nem fog ennyit belepumpálni. Viszont, 8 W-os tápegységre már nem kötheted, mert a tápegység vagy leég, vagy lekapcsol a maga védelme érdekében.
Következő: »»   2472 / 3984
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem