Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » ST151 végerősítő
Érdekes mert én is azt éreztem hogy az ST151 inkább hangosítani jó, ahol annyira nem jönnek ki a részletek. Jó hangfalon Hifi-erősítőként használva kicsit "maszatos" és élettelen a hangja. A magastartomány sem valami finom.
De szerintem még mindig jobban szól mint a gyári asztali erősítők, pl. elektro-zenéknél nagyon élvezhető (és érezhető!) a basszus, azoknál a hagyományos Hifi erősítők "lefulladnak". Igaz nálam meg is kapta az ST a 10.000µF-ot csatornánként, kell a jó táp a jó hanghoz! Gitárerősítőnek vagy pl. monitornak hangosításhoz ahol elég a 100W ott verhetetlen az ST, én rábíznék mindent mert több panelt megépítettem már, volt amit bontott fiókmélyéről összekapart alkatrészekből, és egyik sem gerjed (mint pl. Quadok szoktak néha), bírja a rövidzárat hosszú távon, és nem döglik meg ha kicsit spórolsz a bordával és már melegek a tranyók. Szóval jó kis végfok, de audiofil célra én mást építenék ha építenék, pl KD Mester fórumtársunk B5-jét. (Gratula a cikkhez KD, szép munka!!!).
Ez is jó vétel 4000-ért (2*24V 250VA)
Bővebben: Link 2*35V-os trafó (+/-50Vdc táp) TÚL SOK az ST151-nek, nem bírja!!!
Épp folyamatben van az st151 megépítése. Toroidot a hqvideonál veszek 2x28V 300W-ost. Merthogy ekkora elég hozzá ugye? Kéredésem lenne még hogy kell hozzá lágyindító vagy a 10-es kismegszakító még épp elbírja?
Ekkora borda elég egy csatornához szerintetek?
Szia!
B7 vs ST151 megvolt már? :yes:
Most élesztettem az egyik csatorna végfokát -+35V-ról 200 Wattos trafóval. Jól szól!!! Nemsokára megérkezik a 300 wattos fincsi toroid ami majd 2 ilyet hajt és +-40V lesz a táp. Egyébként elsőre működött, belapátoltam az alkatrészeket és kész. Persze elöször a tápágakba tettem 18ohmos 10wattos ellenállást mert ez volt itthon. Beállítottam a nyugalmi áramot aztán kivettema az ellenállatokat és rátettem egy 4ohmos 200wattos ellenállást és vele párhuzamban 47ohm és a hangfal. Torzítás határig toltam neki aztán így hagytam egy ideig. Stabil az erősítő. Dícséret a tervezőnek
"4ohmos 200wattos ellenállás" - erről raknál fel képet? Ha egyben van, durván nézhet ki...
Köszi
Hali!
Elhatároztam, hogy nekiállok megépíteni az ST-t méghozzá 4 példányban (4X100W-os végfok) Ez a sixtek által ajánlott pufferkondi mennyiség: Idézet: „tápágenként egy csatornához 10000µF/50V-os elkók (tehát sztereóhoz összesen 4db ilyen elkó kell)” Van nekem itthon 6 db 63V-os ilyen kondi, de 8 db kéne bele a fenti indoklás miatt. Van-e különbség a között, hogy: -8db újat vagy hogy -6db használt + 2db új kondit építek be? (Gondolom tápáganként 4-et 4-et kéne párhuzamosan kapcsolni, de milenne ha csak 6db használtat kötnék tehát 3-3 tápáganként?!)
150W@8ohm ra van valakinek ötlete az ST151-el kapcsolatban?ezt a kapcsolást akarom kiváltani...
2db 2ohm 100W sorbakötve! Majd csinálok képet és teszek fel.
Egyszerűbb ha azt építed meg mert az st-ben az összes tranyót nagyobb feszültségűre kell cserélni pl.: a végtranyókat mj15003-4-re bc tranyókat mpsa42-92-re és a meghajtókat is nagyobb feszültségűre mert a tápfeszültséget meg kell növelni. Ja és persze a munkapont beállító alkatrészeken is módosítani kell.
Az elkészült st151 egyik csatornája 5mm L alakú alu lemezen. A másik már a bordán van.
jó lett, szép munka!
egy kérdés! van a tranyók alatt szigetelés? csak mert én nem látom :no:
Tényleg nem látni... de amúgy jól néz ki
Tettem fel ezt a kérdést a múltkor: Bővebben: Link
Van valakinek esetleg vmi ötlete?
Kérdés,
Mire lesz használva? (jó erősítés azon kívűl házimozi, buli, stb,..) Mennyire lesz kihajtva? Üdv
Óó, azért annyira elvetemült én se vagyok, hogy házimozi célokra ilyen nagy kakaót adjak...
Főleg bulira lesz, aztán nyártól hangosításra is. Dance, disco, house zenék... Gondolkodtam a hidalás megoldásán is. Olyan 75-80%-ra azért tartósan szeretném, ha jól értesültem akkor ez a végfok ideálisan van méretezve (100W-hoz 4db BD, stb.) tehát nyilván bírnia kell, persze a hűtéssel nem fogok spórolni.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha nekem sztereo jelem van akkor, hogy tudnám azt az előerősítőre rákötni úgy, hogy (ott a bemenet ugyebár mono) ne legyen veszteségem belőle? Mer így rákötve hiába kötöm össze a sztereo vezeték két jel vezetékét. Sztereo zenéknél lehet hallani, hogy csak a felét játsza le... Remélem félíg meddíg érthetően sikerült fogalmaznom... Ha nem akkor bocs
Van alatta csilám csak ebből a szögből nem látszik.
Ha holnap megyek dolgozni akkor csinálok egy fotót a műterhelésről mert bent van meg a tápegység is. Veszek az elektrokonthában 230v/12V-os 200w-s toroidot kettőt. 3500/db. Aztán a szekundereket bent áttekerem 2x28v-ra. Már csináltam ilyet egy másik erölködőhöz és jó lett. Asszem a csatornákénti 200watt elég lesz neki.
Jo lesz! En is telj. ellenallasokbol csinalok muterhelest, csak annyi kulonbseggel, hogy kisebb teljesitmenyu ellenallasokat hasznalok (tobbet) es 4ohmos ill. 7.5ohmos muterhelest lehet majd osszeszerelni beloluk, mindket kiepitesben 200W-os lesz.
na ez aztán nem semmi! És mennyire melegszik? Kazán helyett is megteszi egy teszt során?
Engem csak az zavar hogy nem lehet számítógéppel kihajtani teljesen . Számítógépről szoktunk házibulit csinálni és az eddigi végfokokat ki tudta hajtani pl.:vf2.
Csinálok neki egy műv. erősítős előfokot. |
Bejelentkezés
Hirdetés |