Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   503 / 782
(#) pepe1125 hozzászólása Jan 18, 2015 /

Sziasztok!

Volna pár kérdésem, mivel építés közben problémáim akadtak.
Adott nekem egy IRS27951 alapú rezonáns táp. Vasmag ETD49 3C90.
Kapcsoló FET-ek a félhídban: IRF740 (400V, 10A, 0.55 Ohm)
Doksi: Bővebben: Link

A dokumentáció szerint Ők is pontosan ETD49 maggal dolgoztak, én is. Jó, anyagában némi eltérés lehet, mert nekem a 3C90 -es típus van. Ennek AL értéke 4200. Ami az első probléma, hogy a fenébe lehetségez ez:

Idézet:
„Transformer Spec
Core type: ETD49 - 0R44949EC
Minimum operating frequency: 80 kHz
Primary inductance: 585 μH ±10% @1 kHz - 0.25V (Note 1)
Leakage inductance: 133 μH ±10% @1 kHz - 0.25V (Note 2)
Note: 1 Measured between Pins 2 and 5
Note: 2 Measured between Pins 2 and 5 with secondary windings shorted”

Nekik 585 μH a primer induktivitásuk. De miért?
36 menetet tekertek fel, ahogyan én is. De testvérek között is, ha 36 menettel számolok:
Lm = N x N x AL = 36 x 36 x 4200nH = 5443,2 μH légrés nélkül.
Gondolom ezek szerint ők légréssel csinálhatták meg?! Mert akkor le lehet menni 585 μH -re is.

Vajon ennek az IC-nek az áramkorlát érzékelője effektív feszültséget figyel és úgy érti a 2V-ot, vagy csúcsfeszültségről van szó? Mert én a primer tekercsen mérve max 10 Amper csúcsáramot tudtam mérni, ekkor 200W-ot adott ki magából a táp a szekunderen, és ettől fentebb már bekapcsolt a védelem. Szóval a 0.55 OHM vezetési ellenállásán a FET-en akkor most mekkora áram csordogálhatott át, ha a védelem 2V / 0.55 OHM = 3.64 Amper? Ez RMS érték akarna akkor lenni?
Mivel 10 Ampert visz csúcsban az egyik FET, és a kitöltési tényező 50%, akkor átlagban 5 Amper csúcsáram folyik a MOSFET-en. Ennek az áramnak az effektív értéke 3.54 Amper.
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2015
(#) Mircsof hozzászólása Jan 18, 2015 /

Sziasztok!
Végül elkészült a tápegység nyákja. Indításnál soros izzóval (230V 40W) azt tapasztaltam, hogy egy pillanatra felvillan az izzó, utána kialszik, majd ismét teljes fénnyel el kezd világítani. A fetek egymásra nyitnának?
A kis gyűrű bekötéséről itt a fórumon találtam egy képet, amit jónak ítéltek. Erre én berajzoltam, hogy tekertem meg az L2-öt itt ronthattam el? a fekete pöttyök a nyákhoz viszonyítva a szekunder oldal felől indulnak.
(#) voodoo válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Hali. Szkópod van?
(#) Chipmunk1960 válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Az egy opto coupler, egyik oldala dióda, a másik a vevő-dióda, /hasonló mint a tv-ben a távszabályozó/ csak ez galvanikus leválasztást csinál kb 2Kv-ig a két rész között.
(#) mraulajos válasza Chipmunk1960 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Túl sokat nem szenvedek tovább, még egy kép. Berajzoltam pirossal, ahonnan kivettem egy (Z0) diódát. Ez mind két irányba nulla, drót. Ez lehetséges, vagy lenni kellene feszültség
értének. Képtelen vagyok leolvasni mi van ráírva.

100_3943.JPG

(#) Mircsof válasza voodoo hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Sajnos az nincs! Így csak a kísérletezés van. Zárlat az biztos nincs!

Jó, hát nem tudom van mondjuk valami kis teljesítményű 20-50V-os trafód?

Igen olyan akad egy.

Oké. Én azt csinálnám, hogy bedobnám a multit sorba (mint az égőt is tetted) de 10A állásban. Majd beindítanám úgy, hogy a bemenetére nem 230V-ról indítom, hanem mondjuk egy kis pl 40Vac trafóval. Mindezt azért, hogy láthatóvá válljon van-e a gate trafóval valami baj ha polaritást cserélnél a két FET tekercse között. (úgy értem, mégjobban rontunk-e a helyzeten-e vagy sem)
A teendő pedig értelemszerű ez után. A gate trafóval kell variálni.

Ha nincs szkóp, sajnos csak vaktában lehet tapogatózni. Nekem ez az ötletem.
(#) mraulajos hozzászólása Jan 18, 2015 /

Az oké, de azért mérek rajta drótot mert rossz, vagy létezik ilyen.? Újabban ellenállásoknál is használnak 0 értéket átkötéseknél.
(#) Mircsof válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Ha az zener volt, és multi sípol tőle akkor kuka.
(#) mraulajos válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

A panel jelölés alapján szerintem annak kell lennie, de képtelen vagyok leolvasni az értékét. Milyennel próbálkozzak.?
(#) mraulajos válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

(#) Mircsof válasza mraulajos hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Ezt én már nem tudom megmondani :S viszont biztos, hogy cserés ha besípol.

Hát megfordítottam a kis toroidot, de nem hozott sikert. Viszont amire figyelmes lettem, az az hogy az 55uH fojtó tekercse nagyon melegszik.
Olyan megeshet, hogy az egyik fet kinyit és ott felejti magát?
Tudom, szkop nélkül iszonyat nehéz, de csak van még valami amit DWM-el is ellenőrizni lehetne.
(#) dara válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Nem megfordítani kell,hanem az egyik tekercs kezdet végét megcserélni.A kép alapján te egy menetet tekertél a vas köré,mikor csak át kell fűzni a vason a tr primer szálát.A soros induktivitás,késöbb.
(#) Chipmunk1960 válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Szia, Kerestem, de nem találtam hozzá rajzot.. De ha az IC így felrobbant, akkor az vitte szerintem a FET-et is mert a G-re lehet kötve a kimenete. Mi a típusa az IC-nek?
(#) Mircsof válasza dara hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Most az egyik 13 menetes tekercs végeit megfordítottam. Így most tápot adva a soros izzó felvillan majd ki is alszik, de a kimeneten csend van. Itt lesz a gond ezzel a kis gyürüvel.Az itt található képek alapján próbáltam bekötni, mindenhol egy menetet írnak az L2-re. De sehol se találtam olyan képet, amin 100% ban látszódik, a tekercs iránya, és a bekötése.
(#) ferci válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Ha ugyanolyan mnetiránnyal tekerted a 2 x13 menetet, akkor az egyik kezdete megy az egyik fet gate-re, a másiknak pedig a vége a másik gate-re.

Ha átfűzöd a gyűrün,mint a gyöngyöt a cérnán az már egy menet.Honnan van a kis gyűrű?A legbiztosabb kompakt fénycsőből tudsz bontani,az megfelel.Fetek milyenek vannak benne?Próbálj meg 2x15-16 menetet rátekerni,ha beidul le tudsz tekerni belőle,mikor terheléssel próbálod.A diakon megvan a kb 30volt?A tekercseket egy irányba kell tekerni,feltekered az elsőt,lesz egy kezdeted meg egy véged,de a végtől folytatod a másik tekercset,akkor az elsőnek a vége mellett lesz a másik kezdete.
(#) Mircsof válasza ferci hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Igen egy a menetirány egyszerre átfűzve mind a 2 vezetéket egyiket a gyűrű jobb oldalára, másikat a bal oldalra elindítva tekertem fel. Kezdete és a vége is passzol az általad letaroltakhoz.

Akkor kereshetsz más hibát...
Terhelést tegyél rá legalább 25-40 wattnyit és a soros izzó pedig min 60 W.
(#) Mircsof válasza dara hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Idézet:
„Honnan van a kis gyűrű?”

Fénycsőből bontott a gyűrű, de van egy kicsivel kisebb az a Pc tápban volt az egyik trafó mellé fogatva. Ez egy kicsit kevesebb menetszámmal az ugyan annyi értéket, mind a fénycsőből bontott.
Idézet:
„Fetek milyenek vannak benne”

2* IRF740N van benne.
Idézet:
„Próbálj meg 2x15-16 menetet rátekerni,ha beindul le tudsz tekerni belőle,mikor terheléssel próbálod”

Át tekertem az általad megadott menetszámra, de semmi változás, ismét világit a soros izzó egyfolytában.
Idézet:
„A diakon megvan a kb 30volt?”

Még sose használtam ezt az alkatrészt, nem igazán tudom, hol kell mérnem. A 2 lábán indításkor egy pillanatra 8V-ot mutat a DWM, de utána ez -lemegy 0,2 re. A 68nF kondin is ugyan ez a helyzet.
Hol kellene mérjem azt a 30V feszültséget?

ferci,még egy utolsó próba.

Mircsof:nem,nem egyszerre átfűzve és jobbra balra tekerni hanem ahogy leírtam feltekered az elsőt,elvágod a madzagot,és ugyan azzal a menetiránnyal feltekered a másikat.Értelemszerüen az első vége mellett lesz a második kezdete.A menet irány ugyan az!!!Ahogy te tekerted,ellentétes.A 68n kondinál kéne a kb 30V mérned.

Mégegyszer.....

A 30 voltot nem tudod mérni... ott billenik a diac és nem 10-20x..... amikor elindul az áramör, akkor..- utána már az áramimpulzusok ( feszek ) nyitogatják a feteket a gyűrű szekundereiről.
A menetszám term. 13..15, csak nem akartam sűrűn rajzolni..

gyűrű..JPG

(#) dara válasza ferci hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Na ez alapján most már meg tudod tekerni,a 30v meg keresgesd,anélkül nem indul.
(#) ferci válasza dara hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Hihi.... már meg is tekertem volna...

DVM-mel ne is próbálkozz... bekapcs után a diac bal oldali végénél lévő kondi feltöltődik 30 volt környékére és átbillenik vezető állapotba, a kondit rákapcsolja az alsó fet gate-re és azt kinyítja.
Ugyanakkor a fet drainje a diódán keresztül testre vágja a kondit az SF-en keresztül és ha elegendő a terhelés felé menő áramimpulzus, annak letelte után a visszirányú indukálódott áram ( fesz ) fogja nyitni a felső fetet...( nincs tovább diac )... és ez így megy tovább.

Ezért van a fordított 2 szekunder.. az egyik fet +irányú áramimpulzusnál nyit, a másik pedig a -irányt kapja, de fordított tekerccsel, így az is ki fog nyitni minden második áramirányváltáskor.
Terhelés kell, ha ilyen egyszerű a trafó-rész.
(#) dara válasza pepe1125 hozzászólására (») Jan 18, 2015 /

Szerintem azért tilt hamarabb,mert a fet rds túl nagy,na meg a trafó mágneses induktivitását,mint sejted be kéne állítani légréssel a megadott értére,a szort meg a te ügyességeden mulik.

Figyelj az "1 menet" bekötésére is... drain1 kezdet...
Következő: »»   503 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem