Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Sziasztok!
Ezen a képen egy elég egyszerű kapcsolást láthatunk, a kapcsolás ebben a cikkben található. A kérdésem, ami tényleg nagyon alap: Miért kell a 3db kondi (képen jobbra fent, jobbra lent, balra lent) az 5V és a föld közé, illetve az AVR GND és Vdd lábi közé? A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
A rossz hír az, hogy 5 db kondi van a tápon, nem 3, és azért, mert így helyes. A kontrollerek már csak ilyen érzékenyek.
A nagy kapacitású kondenzátor azért kell, mert szűrés nélkül nagy a belső ellenállása a tápnak, emiatt gerjedés, zavarás történne az egyes fokozatok között. A kis kapacitásúak azért kellenek, mert az elektrolitkondenzátorok nem hatásosak a nagyobb frekvencián. Azért kell belőlük több, mert a hosszú vezetékek ellenállása, induktivitása nagy frekvencián elég jelentős impedanciát jelent (mintha nagy "belső ellenállása" lenne a tápnak). A legjobb, ha közvetlenül az IC lábára tesszük a szűrőkondenzátort. A régi nagy méretű, TTL IC-ket tartalmazó paneleken minden IC mellett volt egy 100 nF-os kerámiakondenzátor, a táplábakra kötve, panelenként volt akár 20-30 is.
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2015
qvasz2,a rossz hír az,hogy 7 kondi van a képen.
Gj. A 2 db. 22pF kondenzátor kell a kvarc oszcillátor működéséhez,innen lesz órajele az atmegának. A másik 4 db. 0.1µF kerámia kondenzátorok nagyfrekvenciás zavarszűrést végeznek,1 a táp bemenetén,2 a mikrovezérlő táp bemenetén közvetlen,mert a vezetékszakaszok is szedhetnek össze nemkívánatos zavarjeleket,1 pedig a tápvezeték további szakaszán,mert ott is lehetnek zavarjelek.Az 1db. 220µF kondenzátornak tápfeszültség stabilizáló hatása van,akár egy helyi akkunak is felfogható,a mikrovezérlők nem szeretik a tápfeszültségükön lévő ingadozásokat-tüskéket,a kondenzátor ezt hivatott kiszűrni,elnyomni.
Köszönöm mindenkinek!
Tulajdonképpen hasonló méretű kerámiakondikból szinte bármennyit tehetek egy áramkörbe a GND és +5V közé? Mi a határ, mire kell figyelni?
Hali. Mindennapos készülékek, konkrétan TV és beltéri.
Állítólag ront rajta ha miután nem nézem, áramtalanítom az egészet, majd újból áram alá helyzetem. Tehát nem standbyra kapcsolok hanem egyenesen megszüntetem az áramellátásukat. Igaz ez? A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
Vannak a kritikus helyek, ahova illik tenni, de ha 10X annyit teszel, akkor sem lesz tőle se jobb, se rosszabb
Valami alapja lehet a dolognak. Ha valamilyen processzor van a készülékben, akkor készenléti állapotba helyezve elment(het) bizonyos (fontos?) dolgokat. Ez nem biztos, csak valószínű, ha jól meg van írva a benne futó szoftver.
Amit javasoltam azon hármasával vannak összekötve. Ha ez gond egy szikével szétválaszthatod.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
Nem hiszem, hogy egyszerűbb lenne. Az olvadt forraszanyag, mint minden folyadék, törekszik a gömbölyű felé alakulni. A forrasztási oldalon nem érdemes vezetéket vezetni.
A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
Annó volt ilyenünk kétoldalas ónozott és furatgalvanizált kivitelben. Imádtam vele dolgozni, csak már elfogyott...
Nagyon jól össze lehetett húzni a forrszemeket...
Na, akkor csak jól gondoltam ezt.
Esetleg képed van még róla? Hátha annak segítségével tudnék valahogyan találni.
Van itthon pár magnóm és CD lejátszóm, aminek szeretném a frekvenciamenetét megmérni hangkártya segítségével. A hangkártya teljesen átlagosnak mondható, így természetesen szükséges, hogy a kimenet-bemenet összekötésével egy korrekciót is végezzek.
A problémám ott kezdődik, hogy nem tudom milyen megoldással tudnám a frekimenetet megmérni. 1. Szinus vagy rózsazaj kell ilyen méréshez? Szinusszal volna lehetőség mondjuk 1/6 oktávonként mérni mondjuk 1mp-ig minden frekit végiglépdelve 20Hz-20kHz-ig, de kazetta esetében ez már problémásabb lehet, mivel ott az esetleges szalaghiba a magasabb frekiknél pillanatnyi eséseket produkálhat, ami összességében elcsalná az eredményt. Ezért jutott eszembe a rózsazaj, mint lehetőség. Esetleg felvennék mondjuk 5 perc anyagot a szalagra és azt visszajátszva átlagolnám az eredményt valahogy. 2. Nem tudom milyen programmal tudnám megcsinálni, hogy készítek a frekvenciamenetről (20Hz-20kHz) egy felvételt és azt visszajátszva elvégezném a mérést. Arta - Steps részével próbálkoztam, de az rögtön a generátor által kiadott hangot várja vissza. Azaz real-time mérne. Esetleg tudna valaki segíteni a mérés megvalósításában egy egyszerű hangkártya segítségével? Köszönöm. A hozzászólás módosítva: Jan 27, 2015
Itt van : lom-x
Nagyon jó recept (remélem átmegy).
[quote][/quote]A szerző abszolut garancia (Ő volt a "MASAT" team vezetője pl.)
Kipróbáltam és két dologot nem tudok vele megcsinálni.
Egyrészt egy korrekciós fájlt csinálni, amit aztán használva loop-back esetén egyenes frekimenetet kapnék. Másrészt felvenni egy általa generált frekimenetet kazettára/cd-re és azt visszaolvastatni vele. Persze lehet csak én nem tudom megcsinálni vele, de a leírás csak real-time mérést használ és korrekciót sem említ. Esetleg elnézek valamit?
Sziasztok.
Kezdőként lenne egy lehet hogy láma kérdésem. Adott egy tv-távirányító, és nem tudok rajta igazán eligazodni. Lehetséges hogy nincs a távirányítóban kondenzátor, vagy minek is lenne, mivel nincs szüksége energia tárolására?
Szia!
Igen, lehetséges, hogy nincs benne kondenzátor.
Lehetseges, hogy nincs benne, de oszinten szolva furcsalnam. A taviranyitonal alkalmazott irled-impulzusok meghajtasa aramlokeseket idez elo, amit nem mindig toleral a vezerles.
Szerintem lesz benne kondi, csak nem biztos, hogy a megszokott hengerecsket kell keresni, lehetnek szogletes, lapos tantalok vagy kisebb erteku keramiakondik is. Ha nincs benne kondi, akkor az elemek gyengulesevel egyre bizonytalanabb lesz a taviranyitas.
Itt egy fotó róla. Én amit magamtól kiderítettem: 1db-dióda, 9-ellenállás, 1-ic, 3-tranzisztor. Nekem az a kettő szürke színű kerámia lett a gyanús, a válaszod alapján, lehet hogy azok lennének a kondik. De lehet hogy rossz megközelítés az egész.
Szia!
A kép bal oldalán, a két IR LED mellett ott van a kék, hengeres elko. Enélkül a távirányító nem tudna impulzus üzemben működni. Üdv.: Feri
A szürkék is kondik, de az a nagy hengeres kék állat a LED-ek mellett szintén.
Köszi a válaszokat, akkor amit én diódának hittem, az valójában kondi.
Melyikre gondolsz?
Elég gyatrák és vízjelesek is a képek...
Régi hifi készülékben van 2db deperz dB kijelző. Felfigyeltem rá, hogy nem fut egyformán a kettő. Mindegyik baloldali végállása egyforma, de 300mV esetén az egyik a legutolsó jelet mutatja, míg a másik az utolsó előtti jelnél van. Van valami állító csavar a mutató tengelyénél, de gondolom azzal csak a nyugalmi állapot szintjét lehet állítni. Van lehetőség korrigálni az eltérést?
Sziasztok!
Azon merengtem, hogy tulajdonképpen egy áramkör tovább fejlesztése miképp megy végbe? Teszem azt van egy alaplap bizonyos paraméterekkel. Nos pár év múlva kiadják ugyanezt az alaplapot ugyanazon paraméterekkel- tehát semmi plusz feature nincs hozzá- csak a teljesítménye teszem azt 3x-sa az előzőnek? Nos ezt hogyan érik el? A meglévő elemek újra kombinálásával, kiegészítésével, mindkettő vagy még valami? Vagy magát a gyártási technológiát fejlesztik tovább? |
Bejelentkezés
Hirdetés |