Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2483 / 3994
(#) teszti hozzászólása Jan 25, 2015 /

Sziasztok!
Multiméterrel hogy tudom megállapítani, hogy melyik a fázis és a nulla?
(#) Bakman válasza teszti hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

A földelés (már persze ha be van kötve) és a nulla között max. pár voltot szabad mérned, a földelés és a fázis között 230 V-ot.
(#) teszti válasza Bakman hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Olyan villanykapcsolóknál aminél csak a 0 és fázis van ott meg tudom állapítani?
(#) kadarist válasza teszti hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Villanykapcsolónál nincs nulla, ugyan miért is kellene kapcsolóhoz. De egy multiméternek a fal is jó "földelés", ahhoz képes meg tudod határozni a fázis helyét.
(#) zoka hozzászólása Jan 25, 2015 /

Sziasztok!

Mellékeltem egy kis kapcsolást, aminek az lenne a feladata, hogy a start kapcsoló bekapcsolása után kb. 1-2 sec múlva magas szint legyen a tl 072 kimenetén. Működik is, de az a gondom vele, hogy amíg magas szintnél 10,5 V körül van a kimeneten, ami nekem jó is, addig alacsony szint esetén is van kb. 1,5V, viszont nekem 1,5V helyett 0 V kellene ilyenkor. Meg lehetne oldani valahogy?

Köszi, zoka.

indító.png

(#) Bakman válasza zoka hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Ez így normális. Az átlag műveleti erősítők kimenete nem tudja megközelíteni a tápfeszültség körüli szinteket. Használj a műveleti erősítő helyett nyitott kollektoros komparátort, ott a kimenetén meg tud jelenni a 0 V és a 12 V, de köztes állapot nem. Már ha ez a cél.
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Hello! Használj LM358-at.
(#) pucuka válasza Bakman hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Komparátornál sem lesz "tuti" 0 V, mert a tranzisztornak is van maradék feszültsége. Ez ugyan majdnem 0 V, de jellemzően 200 - 500 mV Ha mégis fontos a precíz 0 V, akkor LM311 -el megoldható, ha a kimeneti tranzisztor emitterét negatív feszültségre kapcsoljuk.
(#) teszti válasza kadarist hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Kétpólusú kapcsolóra gondoltam.
(#) mortimor2 hozzászólása Jan 25, 2015 /

Sziasztok, elméleti kérdéssel fordulnék hozzátok, van némi alapom a villanyhoz, de nem foglalkoztam vele komolyabban, most pedig érdekelne a következő: Led villogtatás áramkör, tranzisztorokkal ellenállásokkal és kondenzátorokkal, mind szép és jó számomra, azzal nem vagyok tisztában, miért használ a következő rajz ilyen értékű ellenállásokat, hogy számítják ki ezt hozzá mikor tervezik és a kondenzátor kisülésének menetét nem értem igazán, ha valaki egy részletesebb magyarázatot adna nagyon jó lenne, előre is köszönöm, itt a rajz is:

Led villogtató áramkör
(#) pjg válasza mortimor2 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Csak keresgélni kell. Az elektronika alapjait ismerd meg alaposan. Azután kitárul a világ. Bővebben: Link
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Szia! Az áramkör többi részét is megmutatnám, hogy egészében látszódjon, mihez kellene.
Egy IC készenlétbe kapcsolását oldja meg az áramkör. A képen látható a gyári javaslat, a 2N7002 fet-el. Amikor a fet gate-jére kapcsoljuk a feszültséget, az IC reset lábát földbe vezeti és készenlétbe kapcsol.

A kapcsolási rajzomon az IC-t LED helyettesíti (amikor világít akkor van reset módban).
A tápfeszültség rákapcsolásakor a LED világít, egészen addig, amíg "A" kivezetésre nem kerül feszültség (ide kötöttem volna be a késleltetőt, hogy a tápfesz ráadása után 1-2 sec elteltével a reset mód megszűnjön, mivel a Q4 bázisára kerülő feszültség levezeti a gate-et a földbe.
A "B" kivezetés nem használható, amíg "A" nincs magas szinten (A = tiltás ). Ha "A" magas szinten van, akkor "B"-re kerülő magas szint reset-el, míg "B"-re kerülő alacsony szint megszűnteti a reset állapotot.
(Kicsit nehéz megfogalmaznom, de a rajz mutatja a működési elvet).

A gondom csak annyi, hogy már 0,7 Volt is kapcsolgatja ezeket a tranzisztorokat a szimuláción, hogyan lehetne úgy bekötni vagy, milyen alkatrészt kellene használni, hogy ugyanezt a funkciót ellássa, de legalább 2-3V kelljen a "magas" szinthez? Vagy ilyen logikai kapuáramkör kell?

Köszi!
(#) zoka válasza zoka hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Egy lehetséges megoldást találtam, egy ÉS kapuval megvalósítva. Elhagytam a tl072-t (lm358-t nem tudom szimulálni, lefagy) a kapu egyik lábára rákötöm a késleltetőt, ami a táp rákapcsolása után telítődik, és magas szintre hozza a lábat. A B kivezetéssel pedig tudom kapcsolgatni a resetet, igaz a működése az eredeti tervnek pont az invertáltja, de az nem gond.

kapuval.png

(#) Electricboy hozzászólása Jan 25, 2015 /

Sziasztok!
Egy elég amatőr kérdésem lenne:
Egy erősítőre menne 3 különböző eszközről jel (TV, Gép, Bluetooth vevő) mind vonalszintű jel, egy időben csak egy eszköz lenne használatban, így bemenetválasztóra nincs szükségem. Ezeket a jeleket simán közösítve, rá köthetem az erősítőre, nem teszi tönkre mondjuk a gépet az hogy a tévéről jut jel a (gép) hangkártya kimenetére. (ez igaz lehet minden irányba)

vázlat.png

(#) foxi63 válasza Electricboy hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Szia!
Egytranzisztoros keverő erősítő rajz után nézzél szét, nem szerencsés egybe kötni őket....
(#) qvasz2 válasza Electricboy hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Idézet:
„bemenetválasztóra nincs szükségem”

Éppenséggel pont, hogy az kell neked. Keverő akkor kéne, ha egyszerre több forrás is működne.
(#) kendre256 válasza Electricboy hozzászólására (») Jan 25, 2015 / 1

Mindegyik kimenetet egy 1 kOhmos ellenállással kösd a bementre. Ekkor egyik berendezésnek sem lesz baja. Viszont mindegyik halkabb hangot ad az erősítőn, mintha csak egyedül lenne rákötve, de ha így is elég a hangerő, akkor nem kell sem keverőerősítő, sem bementválasztó.
(#) Electricboy válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Köszönöm a válaszokat!
Az 1K-s ellenállásos megoldás tűnik nekem a legmegfelelőbbnek, szerintem a hangerő is rendben lesz. Tudom hogy a legigényesebb megoldás a bemenet választó lenne, de az meg nem mindig szerencsés a kapcsolgatás miatt.
(#) gernerakos válasza Electricboy hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Ennél egyszerűbbet és haszálhatóbbat szerintem nem fogsz találni. Bővebben: Link
(#) Electricboy válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Köszönöm neked is!
Nem teljesen értem hogy miért van szükségem ilyenre, de ha már ilyen kellene akkor gondolom mindjárt 2 is a sztereó rendszer miatt. Na meg amit nem értek mi az a Ki 1,2. A potik egyik végállásukban rövidre zárják a bemenetet, szerencsés ez?
(#) gernerakos válasza Electricboy hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

A Ki 1,2 az a kimenet, oda kösd az erősítőt. Azért kell ilyen, mert ha a csak úgy összekötnéd a jelforásokat meg az erősítőt, akkor valószínű összegerjednének, ami nem szerencsés. Ezzel kapcsolással megefelelően vannak a bemenetek leválasztva, meg a különböző csatornák nem hatnak egymásra. Rövidre zárni tényleg rövidre zárja, ez van. Nem tudom, hogy baj-e.
(#) proli007 válasza zoka hozzászólására (») Jan 25, 2015 /

Igazából semmi szükség nincs a Fet-re meg a tranyóra. A CMOS simán meghajtja a Reset bemenetet. Meg a proci nem 12V-ról jár, hanem 5V-ról. Arról mehet a kapu is és osztani sem kell a bementet. Viszont az R9-el párhuzamosan kel egy záróirányú dióda, hogy a kondi ki tudjon sülni, ha elmegy a táp.
Egyébiránt erre a feladatra van/volt cél IC is pld. TLC7705
De egy proci készenléti üzemmódja nem a Reset állapot, hanem a Sleep utasítás. stb..
(#) kendre256 válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 25, 2015 / 1

Már ne haragudj, de egy hozzászólásban két marhaság is...
Kimeneteket közvetlenül összekötve nem gerjednek össze az erősítők, "csak" tönkremennek. (Amit javasoltam, az ellenállásos összekötés pont ezt akadályozza meg.)
A bemeneteket minden további nélkül rövidre lehetne zárni, csak az a baj, hogy azokra a bemenetekre egy-egy kimenet van kötve. Na azokat nem szabad rövidre zárni! Emiatt rossz az a kapcsolás, amit belinkeltél (mellesleg az általam javasolt 3 ellenállásosnál bonyolultabb is...).
(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 26, 2015 /

Hi!

Honnan tudnék beszerezni négyszögletes forrszemes próbapanelt?
(#) zolika60 válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Esetleg ilyen?
(#) Wind-Storm válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Nem forrsávosat, forrszemest.
(#) Borka Lacika hozzászólása Jan 26, 2015 /

Sziasztok!Kezdő vagyok és egy kérdéssel fordulnék hozzátok.Vettem kb egy hónapja egy yamaha rx 750 hifi erősítőt.Amikor az input selector gombbal sávot váltok,mondjuk cd vagy más funkcióra lehet hallani,hogy a rádió funkció nem kapcsol ki és halkan szól miközben mondjuk cd-t hallgatok.Ha van ötletetek,hogy mi lehet a probléma kérlek írjatok meg,köszönöm
(#) zoka válasza proli007 hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Szia! Tulajdonképpen a reset lábat kell gnd-vel összekötni, hogy aktivizálódjon. Tehát, ha feszültséget teszek rá az nem jó, hanem gnd kell neki. Szerintem azért van a gyári kapcsoláson az a fet, hogy azzal kapcsolják rá a gnd-t. De most így jó lesz, még fejlesztgettem rajt, a diódát azt beteszem, köszi.
Végsősoron csak én hívom készenléti üzemmódnak, mert ez egy d-osztályú végfok ic és reset módban a kimeneti fetek nem kapcsolgatnak, vagyis szinte nincs áramfogyasztás, ezért én csak standby módnak hívom
Ez a késleltetés meg azért kell a bekapcsolás után, hogy az erősítő bemenetén lévő szimmetrizáló áramkör áram alá kerülése hirtelen ne jelenjen meg a hangszórón. (Vagyis szépen minden megkapja a feszültségét, és csak utána indulnak a fetek)
(#) herus hozzászólása Jan 26, 2015 /

Kewei aktiv hangfalpárhoz keresek távirányítót,univerzális is jó lenne.Kérem ha valaki tudna segítsen.
(#) kadarist válasza Borka Lacika hozzászólására (») Jan 26, 2015 /

Szia!
Húzd ki az antennát!
Következő: »»   2483 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem