Fórum témák
» Több friss téma |
Nálam 3 szálig egymás mellé, felette már egyéni...- nyilván folyamatosan, nem ugrálva.
Sziasztok!
Egy kapcsi-táp-ot szerettem volna kicsit leszabályozni az által, hogy a TL431-es ref-jét elállítom kicsit, mert 14 V-ot adott ki alapból, 12 -re lett volna szüksége. az eredeti osztó 4 K-Ohm volt, beraktam egy 10 K-s potit, elkezdtem csavarni, szépen elérte a 12 V-ot, majd "nyekkent" egyet, és azóta ha áramot kap a táp, beindul, aztán azonnal kikapcsol. Mi lehet a baj? Optocsatoló mérve jó, TL mérve jó (meg hát mitől ment volna tönkre?) A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
Nem, nincs semmi baja, visszaállitottam eredeti értékre (4,1 Kohm) de meg se nyikkan. Leválasztótrafóról használom persze, de ez ebben az esetben lényegtelen.
Megvan a cirka 380-390 DC, de lehet hallani, hogy indul, majd letilt.
Keress doksit az IC-hez, nézd meg, hogy mi módon lehet letiltani és mérd meg, hogy mi történik azon a lábán amikor letilt és megtudod az okát.
Ilyen IC van benne+ 1 FET amit pont nem látok. Ahogy nézem, csak az opto+tl páros alapján kap visszajelzést a táp IC..
A 6-os lábon megnézném mi történik, nincs rövidzár a szekunderen?.
Az IC a trafóról egy segédtekerccsel látja el magát, így gyakori probléma, hogyha az ember a kimeneti feszültséget csökkenti, akkor az IC nem tudja magát ellátni.
Az IC a MOSFET alatti söntön méri az áramot. Ezt egyrészt az áram-módú vezérlésre használja fel (ez a komparáró fűrészjel), másrészt ezzel korlátozza az áramot. Így én első körben erre néznék rá, hogy épp -e. Aztán megnézném, hogy a segédtápot adó dióda és ellenállás ép -e. Ha a trimmer zárlatba ment és a vezérlés elszállt, akkor a segédtáp feszültsége elkezd emelkedni. Addig, amíg ugye az IC leállítja önmagát, és így a segédtáp is megszűnik.
Sziasztok! Úgy néz ki, lassan, de biztosan összeáll a project. A táp ETD 29 maggal, a végfok pedig a pwm félhíd. A táp meglepően stabil, alig esik valamit a feszültség. A szkópkép 4 ohmra 400 Hz szinusszal terhelve készült. Majdnem 60V eff. Ha jól saccolok ez majdnem 900W, sajnos csak néhány másodpercig, mert egyből elcsöppen a cekasz. A lényeg még egyszer, hogy ETD29 maggal. Persze kis ventilátorral.
Üdv fórumozók!
Építeni, készíteni akarok egy kapcsoló üzemű tápot mely 12V/10A feszültségű/áramú terhelhetőséget nyújtson számomra maximálisan 200W teljesítménnyel!! Tudnátok nekem segíteni egy megfelelő kapcsolási rajzzal? ![]() Válaszokat előre köszönöm! ![]()
A 10A csak 120W, nem 200. Ha 200W kell, akkor az 12Volton majdnem 17A. (A teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata)
Igazad van hirtelen kicsit túlszámoltam magam. :/ Ez egy nagy hiba.. :/
Amint mit mondottam maradok a 12V/10A -nél... de akkor értelemszerűen 120W teljesítménnyel! ![]() Tudnál ebben nekem segíteni egy rajzzal vagy valamilyen módón? ![]()
Semmi.
Multiméterrel mérve, egy pillanatra pár mV-ot tudok mérni rajta, ennyi! lorylaci Vissza állítva sem indul sajnos! A söntnek semmi baja, már csak azért sem, mert a táp indulna, csak letilt! A segédtápot adó dióda, és ellenállás is jó, most mértem ki.. nem nagyon értem mi baja lett.
Itt van ez
Amire szükséged lesz: multiméter, lcm-3, szkóp. A többit a cikkben megtalálod.
Ha nincs semmilyen tapasztalatod, akkor ilyen standard feszültség esetén úgy jársz legjobban, ha veszel egyet, <5000 ft egy ilyennek az ára. Az első darabot ennek 2-4-szereséért fogod összerakni.
Ekkora teljesítménynél én egy forward konvertert ajánlanék, de 200W felett már az LLC a nyerő, amit másik hozzászólásban belinkeltek neked.
Igazad lehet hogy "olcsóbban" megúszom ha veszek egyet boltban!
![]() Igaz tapasztalatom kevés van még csak annyi hogy rengetek kapcs.üzemű tápot bontottam már szét javítottam meg.. stb.. De saját vélemény szerint ez még nagyon szerény tapasztalat! :/ Gyozo92 köszönöm a cikket! ![]()
Ez így nem elég egyértelmű.
Ha csak középen van légrés, legyen ez a 0,4 mm, akkor az erővonalak ezt látják maguk előtt a teljes keresztmetszetben. Ezt úgy lehet elérni, hogy a közepébe becsiszolnak egy 0,4 mm-es rést. Ilyenkor a "szárnyakon" nincs légrés. Ha középen nincs légrés,mert a szárnyakra csiszoltak légrést, akkor az erővonalak fele az egyik szárnyon halad, a másik fele a másik szárnyon. Ez ugye jó összhangban van azzal, hogy a szárnyakon a keresztmetszet többnyire a fele a közepének. Ebben az esetben is ugyanakkora légrés kell bele, mert így az erővonalak ugyanazt fogják látni maguk előtt, mint ha középen van légrés. Tehát, 0,4 mm kell. ( Ilyen vasat még nem láttam... ) Ha sehova nem köszörültek bele légrést, akkor bele lehet tenni a szárnyakba és a közepére is légrést. Ekkor is két részre osztódik az erővonalak útja, tehát 0,2 mm légrés kell a szárnyakba és a közepére is. ( Nyilván, ha nincs beleköszörülve semmi, akkor "magától" kialakul középen a légrés, ami annyi, mint a szárnyakon.) Tehát annyi a lényeg, hogy az erővonalak a teljes útjuk során a 0,4 mm-t lássák maguk előtt. Ezt is el lehet osztani többfelé is, nagyobb trafóknál használják, a légrésszórás kis értéken tartásához.
Vagy primeren van szakadást, vagy szekunderen rövidzár valahol, a pár mv után továbbra is erre tippelnék.
lorylacinak köszönheted, ő a szerzője
![]()
Kicsit megkéstél a beírással..
![]() Légrés nélküli vasról volt szó, arra írtam, hogy 0.4 mm-es középső híján kell 0.2 mm a szárnyakra és ha valaki nem nyomja, töri össze, középen is ez adódik nyílván. A másik... ha jól értettem, nem láttál még olyan vasat, amiben CSAK a szárnyakon van légrés. Én láttam... kb. 300 wattos gyári tápban...
Nekem nem volt ennyire egyértelmű...
De nem hinném, hogy szakadás, elvégre indul a táp, és kb amíg le nem tilt (fél másodperc se) addig van a kimeneten feszültség.
És a tekercsek is jók. Gyakorlatilag minden jó, de mégsem. Annak a söntnek mekkorának kéne lennie? Mert maximum 1 Ohm.
Egyetértek azzal amit mondasz.
![]() Némi alapismerettel azért már rendelkezem hogy mégis hogyan működik melyik alkatrész mit csinál.. ![]() ![]() Remélem nagy hülyeséget nem mondtam. ![]()
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem ismét. ![]() Összeraktam Skori önrezgő tápját egy nyákon, szép rendezett formában, de nem működött. Fogtam és lég szerelt drotzsungel kivitelben is összeraktam, úgy elindult! Most ellenőriztem a nyákot, és semmi zárlatot, elkötést nem találtam.Kivétel ez alól a pozíciórajz a toroid tekercseinek kezdeti pontjáról, és a D6 dióda volt fordítva feliratozva (ez nem számított, mert a védelemhez szükséges rész nincs beültetve). A kis toroiddal kapcsolatban Skori is megerősített, hogy az összes kezdőpont a bal oldalt kell legyen (ezt sárga ponttal jelöltem). Ráadásul már tuti, hogy jol kötöm be a toroid tekercseit, mivel Skori volt kedves és egy igen részletes rajzott felrakott a honlapjára erről. Fetek stb "minden" alkatrész hibátlan, de soros izzóval a kimeneten 0,5V körüli feszültség van jelen, és az izzó világit. ![]() Lenne szíves valaki kicsit tüzetesebben átnézni ezt a nyákot, mert egyszerűen nem létezik, hogy ne azzal legyen a baj, hiszen légszerelve működött ugyan ezekkel az alkatrészekkel. Kapcsolás
Valamit csak be kell áldoznod, ha szerinted minden jó a panelen is..
A soros izzó mit jelent mégis? Hány wattos? Tegyél oda 100 wattost, aztán többet látsz... vagy vmi elfüstöl ... Ha nem indul meg, mitől világít mégis?
Ezért kérdezem,."ha szerinted minden jó a panelen is..", hogyan világít.
Sajnos, nem az én kezemben van a panel.. ![]() Szerintem te se látod, hogy melyik dióda vagy elkó lehet mégis fordítva, stb... A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
Igen szerintem igen, de ez persze egyáltalán nem biztos, de ezért szerettem volna biztos lenni a nyákban tehát, hogy magán a csatolt nyákterven nincs-e valami elkötve? Erre viszont nem kaptam választ
Gyanús nekem a nyákterv, mert a dióda fordítva volt, meg a gyűrű bekötése is rossz volt, így egyáltalán nem biztos, hogy nincs még valami. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
Azért nem kaptál választ, mert az szerint zárlatot nem láttam..- persze más láthat még..
![]() Ha pedig mégsem úgy van a valóságban, azt meg nem lehet meglátni. Te pedig arra nem válaszoltál, amit kérdeztem... 15 wattos, 100 wattos az az izzó, mégis mekkora fénnyel világít, stb...
Igazad van elnézést!
40W-az izzó, de ugyan ez az izzó volt akkor is mikor ment (lég szerelten) |
Bejelentkezés
Hirdetés |