Fórum témák
» Több friss téma |
Nálam 3 szálig egymás mellé, felette már egyéni...- nyilván folyamatosan, nem ugrálva.
Sziasztok!
Egy kapcsi-táp-ot szerettem volna kicsit leszabályozni az által, hogy a TL431-es ref-jét elállítom kicsit, mert 14 V-ot adott ki alapból, 12 -re lett volna szüksége. az eredeti osztó 4 K-Ohm volt, beraktam egy 10 K-s potit, elkezdtem csavarni, szépen elérte a 12 V-ot, majd "nyekkent" egyet, és azóta ha áramot kap a táp, beindul, aztán azonnal kikapcsol. Mi lehet a baj? Optocsatoló mérve jó, TL mérve jó (meg hát mitől ment volna tönkre?) A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
Nem, nincs semmi baja, visszaállitottam eredeti értékre (4,1 Kohm) de meg se nyikkan. Leválasztótrafóról használom persze, de ez ebben az esetben lényegtelen.
Megvan a cirka 380-390 DC, de lehet hallani, hogy indul, majd letilt.
Keress doksit az IC-hez, nézd meg, hogy mi módon lehet letiltani és mérd meg, hogy mi történik azon a lábán amikor letilt és megtudod az okát.
Ilyen IC van benne+ 1 FET amit pont nem látok. Ahogy nézem, csak az opto+tl páros alapján kap visszajelzést a táp IC..
A 6-os lábon megnézném mi történik, nincs rövidzár a szekunderen?.
Az IC a trafóról egy segédtekerccsel látja el magát, így gyakori probléma, hogyha az ember a kimeneti feszültséget csökkenti, akkor az IC nem tudja magát ellátni.
Az IC a MOSFET alatti söntön méri az áramot. Ezt egyrészt az áram-módú vezérlésre használja fel (ez a komparáró fűrészjel), másrészt ezzel korlátozza az áramot. Így én első körben erre néznék rá, hogy épp -e. Aztán megnézném, hogy a segédtápot adó dióda és ellenállás ép -e. Ha a trimmer zárlatba ment és a vezérlés elszállt, akkor a segédtáp feszültsége elkezd emelkedni. Addig, amíg ugye az IC leállítja önmagát, és így a segédtáp is megszűnik.
Sziasztok! Úgy néz ki, lassan, de biztosan összeáll a project. A táp ETD 29 maggal, a végfok pedig a pwm félhíd. A táp meglepően stabil, alig esik valamit a feszültség. A szkópkép 4 ohmra 400 Hz szinusszal terhelve készült. Majdnem 60V eff. Ha jól saccolok ez majdnem 900W, sajnos csak néhány másodpercig, mert egyből elcsöppen a cekasz. A lényeg még egyszer, hogy ETD29 maggal. Persze kis ventilátorral.
Üdv fórumozók!
Építeni, készíteni akarok egy kapcsoló üzemű tápot mely 12V/10A feszültségű/áramú terhelhetőséget nyújtson számomra maximálisan 200W teljesítménnyel!! Tudnátok nekem segíteni egy megfelelő kapcsolási rajzzal? Válaszokat előre köszönöm!
A 10A csak 120W, nem 200. Ha 200W kell, akkor az 12Volton majdnem 17A. (A teljesítmény a feszültség és az áramerősség szorzata)
Igazad van hirtelen kicsit túlszámoltam magam. :/ Ez egy nagy hiba.. :/
Amint mit mondottam maradok a 12V/10A -nél... de akkor értelemszerűen 120W teljesítménnyel! Tudnál ebben nekem segíteni egy rajzzal vagy valamilyen módón?
Semmi.
Multiméterrel mérve, egy pillanatra pár mV-ot tudok mérni rajta, ennyi! lorylaci Vissza állítva sem indul sajnos! A söntnek semmi baja, már csak azért sem, mert a táp indulna, csak letilt! A segédtápot adó dióda, és ellenállás is jó, most mértem ki.. nem nagyon értem mi baja lett.
Itt van ez
Amire szükséged lesz: multiméter, lcm-3, szkóp. A többit a cikkben megtalálod.
Ha nincs semmilyen tapasztalatod, akkor ilyen standard feszültség esetén úgy jársz legjobban, ha veszel egyet, <5000 ft egy ilyennek az ára. Az első darabot ennek 2-4-szereséért fogod összerakni.
Ekkora teljesítménynél én egy forward konvertert ajánlanék, de 200W felett már az LLC a nyerő, amit másik hozzászólásban belinkeltek neked.
Igazad lehet hogy "olcsóbban" megúszom ha veszek egyet boltban!
Igaz tapasztalatom kevés van még csak annyi hogy rengetek kapcs.üzemű tápot bontottam már szét javítottam meg.. stb.. De saját vélemény szerint ez még nagyon szerény tapasztalat! :/ Gyozo92 köszönöm a cikket!
Ez így nem elég egyértelmű.
Ha csak középen van légrés, legyen ez a 0,4 mm, akkor az erővonalak ezt látják maguk előtt a teljes keresztmetszetben. Ezt úgy lehet elérni, hogy a közepébe becsiszolnak egy 0,4 mm-es rést. Ilyenkor a "szárnyakon" nincs légrés. Ha középen nincs légrés,mert a szárnyakra csiszoltak légrést, akkor az erővonalak fele az egyik szárnyon halad, a másik fele a másik szárnyon. Ez ugye jó összhangban van azzal, hogy a szárnyakon a keresztmetszet többnyire a fele a közepének. Ebben az esetben is ugyanakkora légrés kell bele, mert így az erővonalak ugyanazt fogják látni maguk előtt, mint ha középen van légrés. Tehát, 0,4 mm kell. ( Ilyen vasat még nem láttam... ) Ha sehova nem köszörültek bele légrést, akkor bele lehet tenni a szárnyakba és a közepére is légrést. Ekkor is két részre osztódik az erővonalak útja, tehát 0,2 mm légrés kell a szárnyakba és a közepére is. ( Nyilván, ha nincs beleköszörülve semmi, akkor "magától" kialakul középen a légrés, ami annyi, mint a szárnyakon.) Tehát annyi a lényeg, hogy az erővonalak a teljes útjuk során a 0,4 mm-t lássák maguk előtt. Ezt is el lehet osztani többfelé is, nagyobb trafóknál használják, a légrésszórás kis értéken tartásához.
Vagy primeren van szakadást, vagy szekunderen rövidzár valahol, a pár mv után továbbra is erre tippelnék.
lorylacinak köszönheted, ő a szerzője Az még elég kevés, hogy javítottál illetve bontottál ilyet. Maximum megtanultad a részeit, hogy nagyjából miből áll. Nekem vagy 1 év volt, mire most kezdtem kapizsgálni a dolgot, és végre lett olyan tápom, ami fogjuk rá, hogy működik, viszont sok jelenség előtt értetlenül állok.
Kicsit megkéstél a beírással..
Légrés nélküli vasról volt szó, arra írtam, hogy 0.4 mm-es középső híján kell 0.2 mm a szárnyakra és ha valaki nem nyomja, töri össze, középen is ez adódik nyílván. A másik... ha jól értettem, nem láttál még olyan vasat, amiben CSAK a szárnyakon van légrés. Én láttam... kb. 300 wattos gyári tápban...
Nekem nem volt ennyire egyértelmű...
De nem hinném, hogy szakadás, elvégre indul a táp, és kb amíg le nem tilt (fél másodperc se) addig van a kimeneten feszültség.
És a tekercsek is jók. Gyakorlatilag minden jó, de mégsem. Annak a söntnek mekkorának kéne lennie? Mert maximum 1 Ohm.
Egyetértek azzal amit mondasz.
Némi alapismerettel azért már rendelkezem hogy mégis hogyan működik melyik alkatrész mit csinál.. Na meg ugye hogy magas frekvencián van kapcsolva egy vagy több fet vagy tranzisztor ha jól tudom. Így az "meghajt" egy transzformátort... stb..stb. Remélem nagy hülyeséget nem mondtam.
Sziasztok!
Segítségre lenne szükségem ismét. Összeraktam Skori önrezgő tápját egy nyákon, szép rendezett formában, de nem működött. Fogtam és lég szerelt drotzsungel kivitelben is összeraktam, úgy elindult! Most ellenőriztem a nyákot, és semmi zárlatot, elkötést nem találtam.Kivétel ez alól a pozíciórajz a toroid tekercseinek kezdeti pontjáról, és a D6 dióda volt fordítva feliratozva (ez nem számított, mert a védelemhez szükséges rész nincs beültetve). A kis toroiddal kapcsolatban Skori is megerősített, hogy az összes kezdőpont a bal oldalt kell legyen (ezt sárga ponttal jelöltem). Ráadásul már tuti, hogy jol kötöm be a toroid tekercseit, mivel Skori volt kedves és egy igen részletes rajzott felrakott a honlapjára erről. Fetek stb "minden" alkatrész hibátlan, de soros izzóval a kimeneten 0,5V körüli feszültség van jelen, és az izzó világit. Lenne szíves valaki kicsit tüzetesebben átnézni ezt a nyákot, mert egyszerűen nem létezik, hogy ne azzal legyen a baj, hiszen légszerelve működött ugyan ezekkel az alkatrészekkel. Kapcsolás
Valamit csak be kell áldoznod, ha szerinted minden jó a panelen is..
A soros izzó mit jelent mégis? Hány wattos? Tegyél oda 100 wattost, aztán többet látsz... vagy vmi elfüstöl ... Ha nem indul meg, mitől világít mégis?
Ezért kérdezem,."ha szerinted minden jó a panelen is..", hogyan világít.
Sajnos, nem az én kezemben van a panel.. Szerintem te se látod, hogy melyik dióda vagy elkó lehet mégis fordítva, stb... A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
Igen szerintem igen, de ez persze egyáltalán nem biztos, de ezért szerettem volna biztos lenni a nyákban tehát, hogy magán a csatolt nyákterven nincs-e valami elkötve? Erre viszont nem kaptam választ
Gyanús nekem a nyákterv, mert a dióda fordítva volt, meg a gyűrű bekötése is rossz volt, így egyáltalán nem biztos, hogy nincs még valami. A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
Azért nem kaptál választ, mert az szerint zárlatot nem láttam..- persze más láthat még..
Ha pedig mégsem úgy van a valóságban, azt meg nem lehet meglátni. Te pedig arra nem válaszoltál, amit kérdeztem... 15 wattos, 100 wattos az az izzó, mégis mekkora fénnyel világít, stb...
Igazad van elnézést!
40W-az izzó, de ugyan ez az izzó volt akkor is mikor ment (lég szerelten) |
Bejelentkezés
Hirdetés |