Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2486 / 3994
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Szóval egy mélykisülés elleni áramkör kell? Bővebben: Link.
(#) Wind-Storm válasza kadarist hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Igen valami olyasmi... már ha a 3,7V alatti feszültség környékét már mélykisülésnek neveznénk.
Ez mindezt tudja amit linkeltél?
(#) kadarist válasza Wind-Storm hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Olvasd el a cikket. Egyébként van külön lítiumakksis topik, ott több töltésvezérlőt is láthatsz.
(#) Wind-Storm válasza kadarist hozzászólására (») Jan 29, 2015 /

Ok, ha lesz időm majd holnap, köszi.
Akkor megkeresem azt a topikot is.
(#) oreg56 hozzászólása Jan 30, 2015 /

Üdvözlök mindenkit.
Új tag vagyok, abban a reményben regisztráltam, hogy egy-két naiv kérdésemre választ kapok.
Kérdésem a következő: növényi Led panel vezeték bekötése nélkül érkezett-(LED panel 21W piros és kék növényekhez) mekkora hűtőborda kell hozzá?
Előre is köszönöm a választ.
Üdv: István
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2015
(#) Mircsof hozzászólása Jan 30, 2015 /

Sziasztok!
Épp egy fetet ellenőrzök ez alapján
Idézet:
„ohm mérõ D-S közé. G-S közé pl egy 9V-os elem, a gate a pozitív. Ekkor D-S között mindkét irányban vezetnie kell (1...2 ohm alattit kell mérni).”

Nos nekem ez az 1-2ohm kereken 5 ohm.... Egyébként a fet jónak tűnik. Tudom a fetröl, hogy meg lett kicsit kínozva, de nincs átütve stb... mi van ha ezzel a megnőtt ellenállással akarom használni? Jobban melegszik majd?
(#) Bakman válasza Mircsof hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

Igen, jobban melegszik.
(#) nedudgi válasza oreg56 hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

Szia!
LED esetén a legfontosabb a megfelelő hűtés. Ha a réteghőmérséklet magasabb, az öregedés felgyorsul, az élettartama jelentősen csökken. Jó, ha mérni lehet a hőmérsékletet, főleg ebben az esetben, amikor 1mm körüli szerelőlapra van összezsúfolva 21W teljesítmény - a képen jól láthatóan 7W teljesítményre méretezték a szerelőlapot. Talán egy processzor hűtőbordája jó lehet, főleg ha passzív hűtésre tervezték.
Legjobb lenne infrahőmérővel megmérni, fél óra működés után se menjen a LED réteghőmérséklete 60-65oC fölé. Ha jobban melegszik, inkább az átfolyó áramot kell csökkenteni, attól legfeljebb kicsivel kevesebb lesz a kibocsájtott fény. Processzorhűtő esetén adott a lehetőség ventillátoros hűtésrásegítésre.
Arra nagyon ügyelj, hogy jól szellőző helyen legyen a hűtőborda.
(#) csanyipal hozzászólása Jan 30, 2015 /

Elektromágnes méretezése és számítása egy kis zümmögőhöz.

Készítek egy kis zümmögőt, amely olyan, mint egy elektromos csengő, csak nem cseng, hanem zümmög. Működési elve megegyezik a villanycsengőével.

A tekercsre tekerendő szigetelt rézhuzal hosszának kiszámítása a gond.

Ha adott a feszültség ( 6 V ), az áramerősség ( 500 mA = 0,5 A ), akkor az ellenállás 12 Ohm.
A vörösrézhuzal fajlagos ellenállása 0,0178 x 10-6 ( csak nem tudom, mia a mértékegysége? Ohm x m ?)

Hogyan számolom ki a 0,30 mm átmérőjű rézhuzal hosszúságát, hogy megfeleljen ennek a 12 Ohm-os ellenállásnak?
A képletet ismerem, de furcsa eredményt kapok:

Ró = R x A / l
ahol Ró a fajlagos ellenállás,
R az ellenállás,
A a vezető keresztmetszete,
l a vezető hossza.

Az eredmény 47 m rézhuzal. Rengeteg. Jól számoltam?
(#) pucuka válasza csanyipal hozzászólására (») Jan 30, 2015 / 1

Ha vékonyabb huzalból tekered, kevesebb is elég. A számításaidba vedd bele az áramsűrűséget is, hogy megtudd, mekkora a minimálisan használható huzalkeresztmetszet. J = 2 - 3 A/mm2 irányadónak.
(#) Primary hozzászólása Jan 30, 2015 /

Megerősítést kérnék!
Van egy olyan transzformátorom, aminek 2 primer és 2 szekunder tekercse van (2×115V és 2×9V).
Ha +-9-ot szeretnék, akkor a 2 primer tekercset sorosan kötöm, a végeire megy a hálózati feszültség. A szekunder oldalon ugyanezt, csak a két tekercs között lesz a 0V?
Adatlap
(#) zolika60 válasza Primary hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

Megerősítve.
(#) Primary válasza zolika60 hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

Köszi.
(#) szattila59 válasza Primary hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

ne haragudj,de a trafo az pri mer meg szekunder
2*115 kalkulátorral=230 volt
szekunder 2x9v
Az 1 vég+center=9volt
center+másik vég=9volt
két vég center nélkül 18 volt kalkulátor nélkül
Amúgy fizika
(#) szattila59 hozzászólása Jan 30, 2015 /

Tehát a primer 2x115volt sorba
a szekunder az 2x9volt

És a két szekunder tekercsek közt nem lesz 0 volt
(#) havranarpi hozzászólása Jan 30, 2015 /

Sziasztok!
Megépítettem ezt a villogót de BTW11-400 helyett TIC206M-et használtam.Miért nem kapcsol a Triak?

23v%2Bfls.JPG

i n4004-et vedd ki és müködni fog
(#) havranarpi válasza szattila59 hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

HA kivenném váltakozó feszültség kerülne a kondira és durranna
(#) bence666699 hozzászólása Jan 30, 2015 /

Sziasztok!
Egy nagy választás elött állok. Egy távirányítós hajót építek , és tàvirányítót meg vevőt kéne hozzá venni . Nos én ki is vàlasztottam egyet ,de azt mondják kell hozzà vezérlő is . A tàviirányító amit választottam az ez. Bővebben: Link. A motor peddig egy minicsiszolóból kiszedett motor.
(#) oreg56 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 30, 2015 /

Köszönöm az infót,segített,mert így van minden hozzá itthon.
(#) asm hozzászólása Jan 30, 2015 /

Lenne egy kérdésem:

Van két VGA kimenettel rendelkező gép, és egy szintén VGA csatlakozóval rendelkező kijelző.
A két gép evidensen sosincs egyszerre használva, legföljebb mindig csak az egyik működik.

Kérdésem, hogy létezik-e valamilyen kapcsolós elosztó VGA-ra, amivel megoldhatom azt, hogy fizikailag mind a két gép rá van "drótozva" a kijelzőre, és csak egy kapcsolóval irányítom át azt, hogy melyik gépről jöjjön a kép, anélkül hogy át kéne dugdosni/csavarozni a csatlakozót? Vagy hogy esetleg, feláldozva a zajmentességet (de nem túl nagyon), össze lehet-e valahogy ilyet "gányolni"?
(#) k3gy3tl3n válasza asm hozzászólására (») Jan 30, 2015 / 1

Szerintem vga switch-re gondolsz, kb 1500-2000 Ft.
(#) nedudgi válasza asm hozzászólására (») Jan 30, 2015 / 1

Létezik. Legalábbis pár éve még kapható volt úgy mechanikus kapcsolóval, mint elektronikus (egeret és billentyűt is kapcsolt(t) a VGA mellett.
Ha jól emlékszem, KVM átkapcsoló volt a neve. A jobb számítástechnikai boltokban kapható.
(#) k3gy3tl3n válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 30, 2015 / 1

Ha csak VGA jelet akarja kapcsolgatni ez sokkal olcsóbb.
(#) kendre256 válasza asm hozzászólására (») Jan 30, 2015 / 1

Szerintem vegyél egyet, mert ennyiért a hozzávaló alkatrészeket sem kapod meg..
Bővebben: Link
Van olyan is, ami billentyűzetet és egeret is átkapcsol a monitorral együtt, akár 4 gépre is.
(#) nedudgi válasza k3gy3tl3n hozzászólására (») Jan 30, 2015 / 2

Ez még olcsóbb.
(#) Mdavid hozzászólása Jan 30, 2015 /

Sziasztok!
Kéterű 12V 30A-es nyákba ültethető vagy dobozba rögzíthető csatlakozót keresek. Létezik ilyen? Mi a neve?
(#) havranarpi hozzászólása Jan 31, 2015 /

Valaki tudna ajánlani olyan villogót ami egy 230V 100W-os izzót villogtat?
Rengeteget keresgéltem ,de nem találok
(#) kadarist válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Szia!
Van egy pár megoldás: Bővebben: Link.
Következő: »»   2486 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem