Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2487 / 3994
(#) atrue hozzászólása Jan 31, 2015 /

T. Kartársak! Vettem egy ilyet:
Bővebben: Link
Most azt kellene kitalálni, hogy mire jó? Milyen akkut tölthetek vele? Mi kell hozzá, hogy autóakkuhoz jó legyen? Bocs a hülye kérdésért....
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2015
(#) kendre256 válasza atrue hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Lítium akkut nem töltenék vele, mert nem tudom mennyire pontos marad a beállított kimeneti feszültsége. Minden mást mernék vele tölteni.
Autóakkuhoz állítsd be a kimeneti feszültséget 14V-ra (azzal elég biztonságosan tudod tölteni, még ha pár tizedet emelkedne is), a kimeneti áramot maximumra, és kösd rá.
Az 5A-es kimeneti áram nem túl sok, de egy éjszaka kb. feltölti az akkut. A 14V beállításával azt is biztosítod, hogy túltölteni nem tudod, akármeddig is rajta lehet.
(#) kaqkk válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Köss sorba az izzóval egy fénycsőgyújtót .
(#) ptesza válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

A 80-as évek 'diszkólámpája.
(#) kendre256 válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Aztán ha a szomszédoknál recseg a rádió állandóan, akkor így jártak...
Nem egy kifinomult megoldás.
(#) pikta hozzászólása Jan 31, 2015 /

Sziasztok!
Egy ki segítség kellene.
Adott egy 12V-os vezérlőelektronika amelyikből mindkét betáp vezeték (+ -) kiszakadt a csatlakozó sarujából. A panelon a betáp csatlakozás után van egy W10GM típusú diódahíd.
Az lenne a kérdésem hogy ebben az esetben mindegy, hogy a betáp csatlakozóban melyik lesz a pozitív és a negatív pólus?
(A panelon a csatlakozónál nincs jelölve + - )
(#) nedudgi válasza pikta hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Mindezt a kérdésedből megállapítható adatokból következtetem. Képekkel könnyebb lenne. Ha valóban betápról van szó, akkor mindegy. Azonban a hozzászólásod (+ -) emleget, ez pedig azt sugallja, hogy nem biztos, hogy tápfeszültség bemenetről van szó. Ezenkívül a biztonság kedvéért meg kell nézni, hogy az általad bemenetként emlegetett csatlakozó csak és kizárólag a a W10GM ~ lábaira megy. Egyáltalán, miért emlegeted (+ -) néven azokat a drótokat?
(#) valaki2233 hozzászólása Jan 31, 2015 /

Sziasztok! A mikróban lévő trafó tekercsei közül melyik a primer??? Annyit tudok hogy van 3 tekercs növekvő menetszámmal. 1. tekercs pár menet 2. 1000-1500 menet a 3. 3000-4000 menet, ezek közül melyik a primer tekercs?
(#) pikta válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Az bekötési leírásnál valami a betáp vezetékek is meg vannak különböztetve (sárga-piros illetve sárga-barna)
A bemenet közvetlenül csak a diódahídra megy.
(#) granpa válasza valaki2233 hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

A 2., de 'normál' üzemre nem igazán való (túlgerjesztés). Ha valamit csinálnál belőle.
(#) pikta válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Beültetési illetve forrasztási oldal
(#) Gj hozzászólása Jan 31, 2015 /

Üdv!
Ennek a FET-nek az adatlapján a fig. 3 ábrából helyes az a megállapításom, hogy: 175°C-n, 5V-ot a Gate-re kötve maximum 2A a FET által átengedett áram?
(#) gernerakos válasza pikta hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Most az a kérdés hogy az egyenirányítás előtt mindegy, hogy a polaritás?
Az egyenirányítő híd előtt váltóáramnak kell lennie. Mi az áramforrás?
(#) kendre256 válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Egyenirányító híd előtt lehet egyenfeszültség is, legfeljebb mindig ugyanaz a két dióda fog vezetni. A fordított polaritás elleni védelem egyik jó megoldása, és minden polaritásra működni is fog.
(#) pikta válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

A kép szerint nem mindegy.
8, 9 számmal jelzett vezetékeknek kellene oda csatlakozni.
(#) gernerakos válasza pikta hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Épp ott írja, hogy mindegy. Ha fordítva kötöd be, nem kapcsol be az áramkör. Ha jól, akkor meg természetesen be kell kapcsolnia. Azt meg nem tudom, miért irtam ilyen hülyeséget.
(#) pikta válasza gernerakos hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Köszönöm.
(#) pucuka válasza pikta hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Pont azért megy a diódahídra, mert ahogy kendre256 írja, ha véletlenül fordítva kötöd be, akkor sem történik semmi, az áramkör nem megy tönkre, sőt, úgyanúgy fog működni.
(#) Mdavid válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Tud valaki ilyet?
(#) Gj válasza Gj hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Valóban nagyon alap kérdés, de azért valaki megválaszolná?
(#) Bakman válasza Gj hozzászólására (») Jan 31, 2015 / 1

Igen, jól érted, de az a hőmérséklet már a tűréshatár teteje.
(#) Bakman válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Feltétlen kétpólusú kell? Több gyári megoldást láttam már, nagyon sokban több kissebb csatlakozó (tüske) volt párhuzamosan kötve.
(#) pucuka válasza Gj hozzászólására (») Jan 31, 2015 / 1

Azért arra figyelj, hogy ez réteghőmérséklet! Azt mérni nem, csak számítani tudod, azon egyszerű oknál fogva, hogy nem férsz hozzá. A bevezető táblázatban ott vannak a tokozás hőellenállásai is.
(#) Baxi hozzászólása Jan 31, 2015 /

Hi Mesterek!
Elakadtam a pwm meghajtással. Nem tudom mi lehet a gond. Szimuláció szerint működik, valóságban már nem
A szkóp 2 csatornán a fet gate-jén mért jel van a 1 csatornán pedig a fet kimenetén lévő jel.
Miért nem követi a fet kimenete a meghajtását? A kapcsolás is felraktam. A 50Hz egy sima trafó a 1Khz pedig pic pwm kimenete. Segítséget válaszokat előre is köszönöm.
(#) Baxi válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

ok, kösz. Bocs ha rossz helyre ment a kérdés!
(#) Bakman válasza Baxi hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

A 100 Kohm -on keresztűl nem tud feltöltődni rendesen a Gate. Az is baj, hogy a feszültség, amit PWM-mel akasz szabályozni, csak 50 Hz-es. A dióda után kell egy pufferkondenzátor, de ebben az esetben a Gate-re nagyobb feszültség juthat a kelleténél és tönkremehet. Valahogy így kell csinálni.

Shot_077.jpg

(#) Wind-Storm hozzászólása Jan 31, 2015 /

LT1495 mivel helyettesíthető?
Erre az alkalmazásra kellene.
(#) havranarpi hozzászólása Jan 31, 2015 /

Sziasztok!
megcsináltam a képen látható villogót ,de nem villog hanem világít a rákötött izzó.
Az 555-ös teljesen nyitva tartja a triakot.
Próbáltam betenni potit a 47K és 100K helyére ,hogy tudjam állítani a változókat.De semmi sem történik csak világít.Mi lehet az oka?
(#) BEMcorp válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

Milyen/mekkora tápfeszültségről van hajtva?
(#) havranarpi válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 31, 2015 /

230V hálózati feszültség
Következő: »»   2487 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem