Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » RIAA korrektor
Témaindító: Ghost Rider, idő: Aug 25, 2006
Sziasztok! Szeretném megépíteni ezt a RIAA korrektort. Kérdésem az volna, hogy a rajzon úgy látom, hogy a graetz-ből visszafelé az egyik oldalon 2 szer 100nF fóliakondi van a másikon pedig 100nF + 47nF van ez rendben van így? Nem 2szer 100 kéne alulra is?
Szia!
Melyik rajról lenne szó? A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2015
Erről bocsi lemaradt...
valahol a fórum közepén találtam..2010 szeptemberi hsz..jónak tűnik a pre...
Ezt a NYÁK-ot CHZ rajzolta, én is megépítettem, tökéletesen működik. Az egyenirányításról mindkét oldalon 100nF néz le a TEST felé, majd a TEST még le van húzva a doboz házára egy 100nF+4,7Ohmos párhuzamos R-C taggal. Ez csak a doboz árnyékolása.
Az IC-s korrektorok közül nekem ez tetszett a legjobban, úgyhogy szerintem igen, érdemes. Arra figyelj, hogy az IC-t (TL074) ne váltsd ki más típusra, és az IC ST-s legyen, azzal szól a legszebben állítólag. Én más IC-vel nem próbálkoztam.
Rendben mindenképpen megépítem. Kíváncsi vagyok milyen lesz a hangja. Megveri e a behringer vmx keverőm riaa-jat. Esetleg elektroncsöves riaa-ból mit ajánlanátok?
Csöves RIAA korrektorból itt a nagyobb koponyák építkeznek. CHZ mesternek van egy rakás terve, amit megépített. Többek építették az Audio Research PH3-as korrektorát. A visszacsatolást elég nehéz kialakítani benne, több kondit kell kombinálni benne, sokat kell mérni. A FET-es bemenetnek is válogatni kell a FET-eket, hogy beálljon a kívánt feszültség érték. Aztán a csöveket is célszerű válogatni benne. Viszont megéri állítólag. Van annál újabb is, hasonló specifikációkkal bír, viszont nincs FET az elején, Reference Phono névre hallgat-amolyan elektroncső temető, mindenhol dupla triódát alkalmaz. . A honlapjukon letölthető minden rajz! Én a PH5-öst kezdtem el összerakni.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2015
CHZ-nak címezném, ezt az üzenetet.
Megküzdöttem az ARC PH5 phonoclone megépítésével. Tartottam tőle, nem is véletlen, hiszen a benne lévő alkatrészek egy része, főként a FET-ek számomra ismeretlenek. Nekem igen érthetetlen, hogy a bekeretezett MOSFET-ek mi célt szolgálnak a katódkörben? Áramgenerátorok? Te (ti) milyen FET-et alkalmaznátok a helyébe? Olvastam a csöves topikban, hogy a katódkörbe beiktatott áramgenerátor jobba eredményt hoz a karakterisztikába, valamint kisebb torzítást. Kiváltanám én egyszerű ellenállásra nagyon szívesen, de az ezek szerint a karakterisztika romlását okozná?
Az első két áramgenerátor a differenciálerősítőnek kötött tranyók és csövek áramgenerátora. Az utolsó pedig egy munkaellenállás mindenféle jótékony hatással. ( Az utolsó fokozat tulajdonképpen egy A osztályú, SE fokozat.)
Szia!
Igen, ezeket én is összeszedegettem magamban. Már csak annyi a kérdés, hogy miféle FET-ek kerülhetnek az áramgenerátorok helyébe?
Hát nem növekményes, hanem kiürítéses módusúak. J-FET-ek, bár nem értek hozzájuk. Ha jól gondolom, akkor pl: BF244 és hasonlók.
A bemenetre Én 2SK170-et használok, azok megvannak.
Az áramgenerátorként használt MOSFET-eket nem tudom mivel helyettesítsem?
Lehet sima MOSFET is, valami kisebb teljesítményben, csak annak más a kapcsolása. De lehet oda tenni sima tranyót is. Nem hiszem, hogy bármi különbség lenne a hangjában, de ezt valaki más mondja meg. Meg lehet cső is az áramgenerátor...( csak 2015-öt írunk...)
Nagy fába vágtad a fejszéd, alkatrészek beszerzése, helyettesítése nem lesz egyszerű.
Azok áramgenerátorok, jól gondolod, kiváltásuk más típusra problémás lehet. Ids árama lényeges, ha alacsonyabb áramút használsz, nem tudod beállítani az optimális munkapontokat. Ha ellenállást használsz helyette, még a mérhető paraméterek is romlanának, nem csak a kapott hangminőség. Az eredeti fetek paramétereit kéne megkeresned és ehhez igazítva megkeresni a helyettesítőt.. Ennek a kapcsolásnak érdekessége még az aktív és a passzív visszacsatolás alkalmazása. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015
Idézet: „Ennek a kapcsolásnak érdekessége még az aktív és a passzív visszacsatolás alkalmazása” Jó hülyeséget írtam, helyesen megfogalmazva: aktív és passzív korrekciós hálózat.. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015
Szia!
Nem tudom, hogy a gyártó miféle feteket használ, színkódokkal jelölik, azokat meg nem ismerem sajnos. Nagy fa, és jó kemény. Már a végefelé járok az építésnek. Jelenleg irf 610-zel próbálkoztam, az nem vált be. Tegnap szimuláltam bf244-gyel, azzal sikerült beállítani a feszültségeket. Megpróbáljam azzal?
Szia!
Próbáld meg, minden áramgenerátorhoz tegyél trimert is, mint az elsőnél látható, így remélhetőleg be tudod állítani a munkapontokat. Végén ellenállásra cserélheted.
Rendben! A differenciál erősítőt már úgy terveztem eleve. Na, akkor alkatrészkeresgélés!
Itt az alapokkal van a baj:
A BF244 egy n-csatornás J-FET. Az IRF610 egy N-csatornás MOSFET. A jelzett kapcsolásban áramgenerátort csak J-FET-tel lehet készíteni. Most nem taglalnám a kettő közötti különbséget, erre ott az "Elektronikában kezdők kérdései" fórum.
MOS FET és akár tranzisztor is működhetne benne, csak kellene még + 1 ellenállás és át kéne méretezni picit a beállítását.
Áramgenerátorból nagyon sokfajta van. Kezdve egy BJT, meg 3 ellenállás egészen a Wilson áramtükörig. A kérdés az, hogy melyiknek szebb a hangja. ( Nem hiszem, hogy túl nagy különbségek lennének... ) Nekem egy MOSFET, meg egy BJT a legszimpatikusabb. Jó nagy tartományban ki lehet vezérelni.
Ebből szemezgethetsz. Amelyik -2V Ugs-re 4mA drain áramot produkál az tipp-topp bele.
Egyetértek, több megoldás is alkalmas áramgenerátornak (LM317 is), hangzásra gyakorolt hatásukban viszont van különbség, amit mérésekkel sem lehet igazán előre eldönteni.
A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Ezt a -2V G-S feszültségre 4mA Drain áramot produkál, ezt vegyem egy minimum értéknek, és annál csak az a jobb, ha nagyobb áramot produkál, vagy ezt vegyem a maximális értéknek, és ez fölé ne menjen, vagy pedig pontosan ennyit kell neki produkálnia?
Ha a legelső felvetésem a helyes, akkor EZ talán meg is felelhet. Remélem jó karakterisztikát néztem (Transfer Characteristics)?
Ez a Q7 áramából jött ki, mivel R22 és R23 áramának összege folyik R27-en. Ezek alapján Q6-on 8mA, Q9-en 3mA a hozzávetőleges áram. A DN2530 jó választás, szükség esetén az előbbi áramértékek a source ellenállás változtatásával belőhetők. Boldogulsz a beszerzésével? Az Aliexpress-en látom, igen szép summát kérnek érte.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |