Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Nekem jobban bejött a kondimentes, +/- tápos megoldás. Sokkal tisztábban szól. Impedanciát így is illeszthetsz, kondi nélkül. Az "A" osztály eleve egy önálló kategória. és még ott van az "AB" is (Quad). De mivel sokféle megoldás van, mindig a szubjektum a döntő. "Melyik tetszik nekem a legjobban?" Persze a legtöbbet a hangfal fog dobni a végén. Én IC-s végfokból is megkedveltem egyet - az egyszerűsége és a tisztasága végett. De csövesből is hallottam pár fantasztikusat élőben (EAR 890), 4 milliós hangfalakon. Ami a legdurvább élmény volt, hogy a saját - egyedi - fejhallgatóm (Float Two kísérleti modell, a testvéremé a Float One) és a 4 millás hangfal volt egymással összemérhető. A többi felejtős. Persze SACD, vagy valami jobb analóg jelforrás feltétel.
Vagy egy szim. tápos komplementer véges A class amp. De a jó hang titka nem is igazán a kapcsolástechnika!Sokkal többet számítanak az alkatrészek,tervezés, tápegység kivitelezés stb...
Sziasztok, tud valaki EFT250 tranzisztorral kapcsolast? Van 2 darabom, es kivancsi lennek a Ge-s erosito hangjara.
Sziasztok,
van egy Sony STR-DB940 QS erősítőm és egy Sony vezeték nélküli fejhallgatóm. A fejhallgató bázisába tudok RCA kábellel csatlakozni, és jóval kényelmesebb volna az erősítő hátuljáról jelet levenni, mint a fejhallgató kimenetről. Van egy PRE OUT kimenetem az erősítő hátulján, ám innen semmilyen jelet nem kap a fejhallgatóm. A leírása szerint itt ugyanannak a jelnek kellene meglennie, mint amit a hangszóróra küld, és elvileg itt tudnék egy másik erősítő bemenetére rácsatlakozni. Tehát elvben jónak kellene lennie, mégsem az. Egy Audio 2 out kimenetem is van (és persze Tape out, video out, stb. is), de ezekkel az a gond, hogy ha digitális jelet kap az erősítő (például a média playeremről optikai kábelen), akkor azokat a hangokat nem adja ki, csak az analóg bemenetről érkezőket. Azok működnek is szépen. Leírás szerint is az Audio 2 out (és a többi) valóban csak az analóg bemenetről származó jelet adja ki hátul. Szerintem csak valamilyen beállítási dolog, de semmi használhatót nem találok. Van valakinek tippje? Köszi!
Szia ! Élesztgetem a Zoffmusic-ot és olyan torz a hangja hogy az borzasztó. Lehet hogy az a baj hogy nem lehet 2 V - nál nagyobb feszültséget be állítani a két gate között .Ez valószínűen kevés de nem tudom hogy mekkora kellene és ha ezt jól gondolom akkor cserélnem kell a trimert is meg az ellen állást is. Ha valakinek van tapasztalata kérem segítsen.
Szia! A gate-k között durván 6V kell, hogy ezek az IRFP tranyók nyitni kezdjenek. R18 lehetne mondjuk 560 ohm. Áramkorlátozót feltétlen használj a kísérlethez!
Szerk.: mekkora tápfeszültséget használsz? Úgy látom kevesebb mint ±65V-ot. A hozzászólás módosítva: Feb 4, 2015
Csak azt tudom tanácsolni, hogy haladj először lépésről lépésre. Ha mindjárt a hangfalat aggatod rá - félrevihet valami. Próbáld fokozatonként le. Persze nem tudom ilyen a műszerezettséged. Az sem mindegy milyen jelforrásod van. Ha Line kimentről hajtod, azok között van +4dB-es kimenetű is és simán overdrive lesz belőle a 0dB-es bemeneten. Szkóppal ez persze azonnal látható.
Na kis szünet után újra itt. A téma továbbra is a Proxima HF panel tökéletesre csiszolása Si tranzisztorokkal. A barkácsolás meg volt... a hármas dióda csoport is a hűtőbordán figyel, a BD tranzisztorok mellett. A próbaüzem/meghallgatás alatti tapasztalat...hát olyan 'vegyes' és érdekes dolgokat hozott/hoz elő...
1. Az otthoni próbákon az erősítő tuner nélkül is tökéletesen fog valami rádióadót...valami megszórja rendesen. Mondjuk ezt sajnos más berendezésnél is tapasztaltam már. 2. A Grundig V7000-s erősítőmhöz képest ennek a hangja olyan 'fénytelennek' tűnik elsőre, de nem annyira rossz, meglehet(ne) szokni... 3. A számomra érthetetlen jelenség viszont az, hogy a BD137/138 párossal meghajtott, BD240A végtranzisztoros verziójú változatom az produkálja, hogy bekapcsolás után egy darabig grízesen szól (főleg a mély hangokon hallani), de amikor már 'langyi' lesz a hűtőborda/BD-k, akkor meg szuper tisztán folytatja a muzsikálást...?... A harmadik panelen még dolgozom, addig is itt a 'reloop' tagtárs által javaslata alapján átépített végfokozat kapcsolási rajza. Lehet nem tökéletes, de ez az első rajzom, ezzel a progival...
A végerősítőt megelőző fokozatba 40-60kHz töréspontú aluláteresztőt tennék.
sziasztok valaki segitsen egy autos erösitöröl lene szo ami 1000 wat a probléma ott kezdödik hogy ahogy rákötöm a pluszt a minuszt a remote kábelt gyujtésra tesem és 4 5 másodpercután kimegy a biztositék éget büdös füst szag nincs nem füstöl bekapcsol csak kiveri a biztositékot segitsetek lécives mi lehet az oka 10 amerostol a 30 amperos biztiig probáltam de mindig csak kiveri a biztositékott
Kedves Attis02!
A legelső amit tanácsolhatok, hogy figyelj oda jobban a helyesírásodra (és akkor nagyon-nagyon finom voltam). Az 5 sornyi írásodban se egy nagy kezdőbetű, se egy mondatvégi jel sincs. Inkább értelmetlen zagyvaság, mint érthető kérdés (főleg hogy kérdéshez kérdőjel kellene). Másrészt, azt mondod 1000W-os az erősítő, azaz akárhogy számolok, az minimum 83A-t (amper) jelent 12V-on. De természetesen, jóval több (főleg bekapcsoláskor), mivel veszteségek is vannak. Őszintén, szerintem ha az ténylegesen egy komoly 1000W-os autós erősítő, akkor menj szakemberhez, mert ez túllépi a te tudásodat (írom ezt mindenfajta bántó szándék nélkül).
Valaki TDA1562sdcu IC hez tud kapcsolást?
Nagyon kezdő vagyok a témában. Egy viszonylag kis teljesítményű és egyszerű erősítőt szeretnék építeni.
Azért a 70 W nem nevezhető kis teljesítményűnek. Egyébként az adatlapján van kapcsolás is, azt megépítheted, a magyarázatokat meg olvasd el.
Üdv!
Az adatlapján a 14 oldalon lévő kapcsolás (Fig. 9) az alap hozzá. 7 kondi + 1 ellenállás elég egyszerű áramkör. A bemeneti jelet az 1-es lábra a 100nF-os kondin keresztül add rá (audio source). A hangszórót a 7-es és 11-es lábak közé kell csatlakoztatni. A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Én valami kézenfekvőbbre gondoltam. Mert nagyon kezdő vagyok.
Esetleg kész nyáktervet valaki?
Ne haragudj, de ha ezt a 9 alkatrészt nem tudod elhelyezni egy nyákterven (papíron rajzolva), akkor inkább vegyél készen modult, azt csak bekábelezed, és működik.
Sziasztok!
Lenne egy amatőr kérdésem. A mellékelt erősítő adatlapján ez áll: -druckvolle 2 x 200W max. Leistung an 4 Ohm und 2 x 150W max. Leistung an 8 Ohm - entspricht bis zu 1200W PMPO in den Spitzenbereichen- 2-*150W, miközben a hálózatból felvett teljesítmény 100W. Ez most hogy van? Termeli az energiát? Vagy a kettőnek semmi köze egymáshoz?
Szia!
Sajnos a hálózati adatnak hihetsz a legjobban. Általában, ha jól méretezett egy erősítő és AB osztályú, akkor én úgy szoktam számolni hogy X kimenő valós teljesítményhez 1.5 * X W-ot kell, hogy felvegyen a hálózatból. Jelen esetben nem tudjuk milyen az erősítő osztálya, de legjobb esetben(D osztály), ha csak a hőveszteséget(D osztálynál minimális) vesszük figyelembe is csak max. 2 * 45W teljesítményre lehet képes. A többi adat csak reklámfogás.
Köszönöm!
Sejtettem. Én is max 2x50W-ra gondoltam.
Szia az az 1 amperes biztosíték a hálózati csatlakozónál árulkodó,nem lehet több max 2X40 wattnál.
Üdv!
Adott a reloop által feljavított erősítő és a tranzisztoros védelem, koppanás gátló áramkör. Az a gondom akadt, hogy bekapcsoláskor, mikor még a relé nem illeszti az erősítő kimenetre a hangszórót 5.5-10V közötti egyenfeszültséget mérek az erősítő kimenetén, miközben a rajzon is látszik, hogy 1000µF-os kondenzátorral le van választva az egyenfeszültség. Ezután, ha a relé be és kimenetét(hangszóró csatlakozások) egy pillanatra összezárom, pattan a hangszóró és az erősítő kimenetén eltűnik az egyenfeszültség(0.0V) és a védelem meghúzza a relét és gyönyörűen szól. Gondolom ez az asszimetrikus táplálás miatt lehet, de ezt hogyan tudnám kiküszöbölni? Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 5, 2015
Régi téma Az 1000µF csatoló kondenzátort fel kell tölteni mire a bekapcsolási késleltetés lejár. A kondi negatív és a test közé tégy be 470-1k ellenállást!
Köszönöm mind a két választ. + - 65 V ról megy mindkét táp ágban egy egy izzó ahogy itt már sokan leírták. Földelt bemenet terhelés nélkül is és avval is lett próbálva a torzítást pedig szkópon látom amikor nem föl hanem jel van a bemeneten.
A nyugalmi áram ennél az erősítőnél tápfeszültségfüggő. Az áramkorlátozást át kell gondolni, mert ahogy növelni szeretnéd, az előtéteken is több feszültség esik, és a nyugalmi áram marad szinte egyhelyben. Mikor kiveszed az áramkorlátot akkor meg vadul egymásra nyitnak a végtranyók, a következményekbe jobb bele sem gondolni.
Tiszta munkát csak labortáppal tudnál végezni.
..és átmérted fokozatonként is? Megnézted hol szedi össze a legtöbb torzítást?
Az első furcsaság hogy a T4 bázisán (földelt bemenet) érdekes alakú impulzus sorozat jelenik meg mintha gerjedne de a kolektoron nincs semmi ! Viszont ugyan ez a jel ugyan akkora intenzitással megjelenik a BF760 (PNP) kolektorán. Mind ezekből viszont a kimeneten nincs semmi ! Ha jelet adok a bemenetre akkor (nem az IC elé ) a potival lehet szabályozni az erősítést de amint meghaladja a bemeneti szintet rögtön kezdi vágni a színusz alját vagyis az alsó része az nem görbe hanem egyenes! Na ez a vonal úgy hoszabodik ahogy növelem a bemeneti szintet vagyis ahogy növekszik a kimenő szint úgy nő ez az egyenes. Még egy észrevétel hogy a magasabb frekvencián nincs akkora erősítés de a torzítás is lecsökken majdnem a nullára.
Szia! Hát nem mondom, hogy mindegyik részét értem ennek az erősítőnek, főleg ez a 18V zéner mánia megfejthetetlen a számomra. A T4-en lévő 18V zéner (D9) nincs véletlenül fordítva? Az IC után tiszta a jeled? Mekkora bemenő jelet adtál rá a bementre és milyet? Jelgenerátor, vagy zene? AZ LSP1 pontról próbáltad meghajtani a végfok részét? Ha igen emeld ki előtte az R8-at félig, hogy ne kavarjon be.
Sziasztok van egy inkel MA 620 végfokom de nem tudom hogy van e benne koppgátló van a táp panelen relé meg elektronika,de nem tudom hogy kellene müködnie.Bekapcsol rendesen alig valami zaj olyankor,de kikapcsolásnál nagyon zavaró hogy addig szól ameddig a kondikba töltés van.Sajnos a rajza homályos én nem tudok sok mindent ki venni belőle.Köszönöm.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |